Sverige har blivit kallt, är rubriken på en artikel som Jan Helin skrivit i dagens Aftonbladet. Kylan är ett resultat av en social- AB: ”Jan, 55, kunde varken sitta eller stå: Fortsätt att jobba, sa Försäkringskassan. Till sist kunde Jan Lundstedt, 55, varken stå eller sitta längre stunder. Men Försäkringskassan tyckte ändå han borde fortsätta att jobba. De diskuterade till och med om han inte kunde ligga och arbeta. Han trodde att han hade fått blindtarmen. Men den ilande smärtan Janne Lundstedt känt i magen var något helt annat. På operationsbordet fann läkarna en elakartad tumör utanpå magsäcken.” De uppgifter som Aftonbladet presenterar är upprörande, tyvärr är sannolikt det mesta av de historier de berättar sanna, även med reservationen för att det är kvällspressen som presenterar dem. I Helins artikel pekas det på det faktum att det var regeringen Persson som initierade dessa åtstramningsåtgärder, och sannolikt så var de inte helt onödiga. Ett socialförsäkringssystem måste vara dimensionerat efter behovet och dessutom välkontrollerat så att risken för missbruk undanröjs. Jag tror därför att det var ett initiativ som inte var helt fel. Sedan har jag givetvis ingen möjlighet att bedöma hur bra/dåligt det fungerat eftersom jag inte är tillräckligt insatt, men det kommer fler artiklar i ämnet. Det jag reflekterar över är fortsättningen med vår nuvarande högerregering. Reinfeldt lovade i en direktsänd TV-debatt att t.ex. pensionärer och sjukpensionärer inte skulle drabbas av några nedskärningar. De som inte kan komma tillbaka till arbetsmarknaden skulle inte utsättas för det som idag är mer känt som ”arbetslinjen”. Själv tillhör jag den grupp som inte kan komma tillbaka till arbete hur jag än trollar med knäna, jag har arbetat i fyrtio år och utbildat mig i sexton. I praktiken blev det annorlunda än vad Reinfeldt sade i TV. Jag har fått en ekonomiskt sämre standard än tidigare eftersom jag inte får göra något jobbavdrag. Att dessutom alla kostnader ökat vet alla, men realvärdet av sjukpensionen, eller det förlängda sjukbidraget som det också kallas, har sjunkit. Detta trots att jag tillhör den grupp som vare sig försäkrings- Detta samtidigt som man startat en historiskt sett enorm förmögenhetstransferering till dem som redan är förmögna. |
Nu är det nog ingen som inbillar sig att jag röstade moderat, men rimligen bör inte straffet för detta vara att tolv tusen kronor om året försvinner ur min plånbok. Jag menar att en person som är så till den grad opålitlig som Fredrik Reinfeldt aldrig borde ha fått det ämbete han nu innehar. Att Sverige har blivit kyligare på det sätt som Jan Helin skriver är uppenbart. Ser man exempelvis på liberalerna så inser man att de förordar polishämtning av elever, tvångsundervisning i sexualkunskap, gymnastik och simning och att det är allt annat än liberalt. Snarare så är det en ny sorts liberalism, Rotting- Aftonbladet har läst igenom fyrahundra rättsfall och redovisar slutsatserna. Ett av dessa är mannen som rekommenderades att arbeta liggande eftersom han vare sig kunde sitta, gå eller stå. Ett annat är föräldrarna till ett barn som avlidit, där de möttes av beskedet att sorg inte är någon sjukdom. Det är förvisso sant, men depression är definitivt en sjukdom. Som illustration av hur den hårdare politiken uppifrån påverkar handläggarna på Försäkrings- Andra om Rotting-Liberalism, Försäkringskassan, Kallare klimat, Sjukskrivningar, Reinfeldt, Högerregeringen, Val 2010, Politik, Svek, Lögner, Moderaterna [tags]Rotting-Liberalism, Försäkringskassan, Kallare klimat, Sjukskrivningar, Reinfeldt, Högerregeringen, Val 2010, Politik, Svek, Lögner, Moderaterna[/tags] |
25 svar till “Sverige är drabbat av Rotting-Liberalism”
Det är Per Westerberg-andan! Den är unik.
”Cancersjuka kan också arbeta.”
Det maste nog har varit fredrik reinfeldt personligen som beordrade den anstallde pa forsakringskassan att vara sa otrelvig och kall. Jag finner inte heller nagon annan forklaring.
Det är klart att en regering som består av fuskare ser andra som fuskare.
Intressant bakgrund till hela hetsen mot sjuka:
http://svt.se/content/1/c6/68/01/95/051016_sjukfranvaron.pdf
HAR DU Ö.H.T LÄST ARTIKELN???
Det här inträffade under förra regeringen, dvs. när vänsterblocket regerade.
Sen så direktstyr knappast regeringen försäkringskassan…
Och tror du på fullt allvar att försäkringskassan drar till sig moderater eller borgerligt röstande? nä, sossigare ställe får du leta efter.
Arbete ger frihet.
Jag bara väntar på att min morsa ska tillbaka till arbetet. Det finns säkert nåt för en som har haft MS i 26 år.
Det intressanta är att det har blivit hårdare med personliga assistenter. Det var en folkpartist som ville att personliga assistenter skulle jobba med hemtjänst när brukaren vilade eller dyl. Alltså springa fram och tillbaka.
Och min mamma hade inte blivit tilldelad en assistent om hon hade frågat idag.
Hon kan nämnligen inte vara delaktig i t.ex. matlagningen. Och kan man inte vara delaktig så är man inte berättigad till assistans.
Många assistenter är inte assistenter, utan mer olegitimerade sjuksköterskor.
Dom enda som kommer att vara förskonade är väl deras egna anhöriga. Så är det ju alltid oavsätt styre.
Sedan tycker jag att Frank Bonnevie missar i sin beräkning.
Dels så blir man ju snuvad på pengarna om alla andra lovas pengar men inte man själv.
Se det som om Franks granne får 12000 av skatteverket för att dom är snälla, men frank får inte det för att pengarna inte finns. Känner man inte sig snuvad då?
Sedan det där med inflation är rätt intressant. Man räknar på olika sätt så att vardagssaker kan stiga ganska mycket, men om väger det mot produktionsökningen så är inte inflationen hög ändå.
Bara för att inflationen är på 2% så betyder inte det att matpriserna inte stiger på 10%
Daniel,
Jag vill också göra dig uppmärksam på ett tankefel som du gör. Man får inte pengar av skatteverket. De pengarna som man har kvar i lönekuvertet har man arbetat ihop. Det är det som är pudelns innersta kärna. Man kan inte bli snuvad på någon annans intjänade pengar.
OK… man blir snuvad på en skattesänkning för att man inte är arbetsförbar. om man inte är fd riksdagsledamot förstås.
Oraklet har ju sa javla ratt. Regeringen Reinfeld har val inte troligtvis skickat ut ett direkttiv till forsakringskassan som sager nagot i stil med ”Nu skall ni vara extra otrevliga och oempatiska mot alla som kommer in. Och nar gubben XXX kommer de vill jag att ni sager att han kan ligga och arbeta”. For det ar ju vad det har blogg inlagget insinuerar. Jinge skadar sin egen sak genom att spanna bagen lite for hart i sin argumentation.
#8 Daniel – Det där med skatt och skattesänkningar är något som upprör alla oavsett om man är vänster eller höger, fast på olika sätt.
Att känna sig snuvad kommer alla människor alltid att göra oavsett vad (speciellt Svenskar). Tänk på att om man vänder på ditt argument så blir människor som arbetar snuvade på pengar jämtemot de som får bidrag.
Det är ju så Daniel: ”Arbeit macht frei”. Det visste de i Auschwitz också, och det vet Fredrik Reinfeldt.
Oavsett skick på den som ska utföra arbetet.
Jag lägger det största ansvaret på Socialdemokraterna för att det har blivit såhär. Det är Sossarna med Göran P som har lagt grunderna till det här som borgliga nu bara fullföljer. Och det värsta är att om det hade varit Sossarna so vann förra valet så hade man fört samma politik som de borgliga nu gör.
Det finns ingen att rösta på sedan de mördade Palme. :-(
När det påstås att det är INHUMANT att bli sjukskriven så vet man att man toleransen för folk utan pengar håller på att rinna ut. Och jag köper inte mytologi-paketet där (s) påstås ha sysslat med nödvändiga saker som räddade landet. (s) sysslade med saker som gladde deras vänner i näringslivet, man var dessutom väldigt framgångsrika: inkomstskillnaderna ökade som aldrig förr. Tuff nödvändighet, stenhård omsorg? Nej.
Palle, det är nog inte så många som tycker att Perssons politik var bra och rättvis. Men att nu två år efteråt lägga skulden för alliansens politik på honom är inte helt korrekt.
Det är Reinfeldts ”reformer” och hans arbetslinje som diskuteras, inte Perssons…
Sara G, Perssons och Reinfeldts politik är två sidor av samma mynt. Vi som har någorlunda långt minne skulle kunna skriva en lååång lista med försämringar som skedde under hans ledning, samtidigt som skattelättnader infördes för de rika. Pensionsreformen är en annan sak som kan läggas honom till last, fast det kommer gå några decennier innan folk har fattat vidden av eländet.
Nu till alliansen – alliansen skulle aldrig kunna genomföra den politik man har utstakat om det inte var så att Persson la grunden för den. Och om sossarna hade vunnit hade politiken varit i stort detsamma. Med moderaterna vet man vad van får i alla fall och det tycker jag är ärligare än självbedrägeri med Persson.
Vi får sluta lura oss själva och se verkligheten som den är. Att begära en politiker av Palmes kaliber är kanske för mycket begärt – en sådan föds en gång på 100 år – men en som sätter ner foten, slutar prata teknikaliteter och tittar framåt, har vision!
Nicklas 11#
Snart börjar väl dock nuvanrande regering med ett annat uttryck som inte är lika känt, men från samma tid:
¨Segerrika reträtter”.
Fast, det har dom väl redan genom synonymer.
Palle, jag varken ljuger för mig själv eller hyllar Perssons högerpolitik. Om du tror det har du totalt missupfattat mig.
Men som sagt, det är Reinfeldst era nu, sedan två år tillbaka – och det är väl den nuvarande politiken som ska diskuteras? Reinfeld har finslipat Perssons intentioner med den s.k arbetslinjen, vilken många gånger medför att att ett flertal mycket sjuka hamna i fullkomligt förnedrande och hopplös situationen.
Men Sara G, alliansen har vunnit valet med den här politiken. Om alliansen nu skulle driva en annan politik än den man vann valet med så kan jag förstå upprördheten. Nu har vi bestämt hur vi vill ha det och det är bara att acceptera.
Att du och jag ogillar politiken som förs är en annan femma, men då får vi kritisera den för sin inhumanitet och inte för att ”regeringen inte lyckas” för det är inte sant. Regeringen lyckas väl med sina uppsatta mål. Jag kan inte minnas en annan borgerlig regering som har genomfört så här mycket borgerlig politik under mandatperioden, om man bortser från Perssons arbetarregering.
Snart kommer det väl förslag på att upprätta särskilda ”arbetsläger” för långtidssjuka, arbetslösa och bostadslösa..Med denna regerings attityd till människor i de s.k ”svaga” gruppera i samhället, skulle det inte förvåna. Namnet kanske skulle vara förfinat men innebära detsamma som det innebar i det gamla nazi-tyskland. I entren till instutionerna komer det väl hänga en skylt motsvarande ”arbeit macht frei” Sen kommer alla få arbeta där med underbetald lön, avsaknad av sjukförsäkring och borttagen strejkrättModeraterna med Reinfeldt i spetsen kallar sig ”arbetarparti” Men avslöjar inte på vems bekostnad dem genomför sina projekt…Mitt råd är till samtliga att sluta rösta på detta vansinne och välja den enda rätta, solidariska och medmänskliga sidan. Den röda.
#19 nicole – Jag vill bara göra dig medveten om http://sv.wikipedia.org/wiki/Godwins_lag
Förövrigt så oavsett vad man tycker om Hitler-Tyskland så drog väl ändå Nazisterna upp Tyskland ur träsket (innan de valde att kriga såklart). De var nog mer socialistiska och anti-kapitalistiska än många Svenska partier är idag så din liknelse är egentligen bara fel.
#18
Med tanke på hur låga opinionssiffror alliansen får i mätning efter mätning, så är jag böjd att tro att de som röstade på alliansen inte riktigt förstod vad de röstade på. Dom ville helt enkelt få bort Persson, som många sossar, med rätta, ansågs ha svikit den socialdemokratiska ideologin.
Visst sa Reinfeldt och hans gelikar både det ena och det andra före valet, men konsekvenserna av deras kommande ”reformer” talades det tyst om.
Och ingen i alliansen berättade HUR orättvis den ekonomiska fördelningen mellan klasserna skulle komma att bli.
Marcus R #20.
Vad jag vet så var 30-talets tyskland en kapitalistisk planekonomi.
Det kanske är svårt att förstå hur det var uppbyggt, men det var privata ägare till fabrikerna, och staten beställde av dom.
Lite som försvarsindustrin i USA.
och sedan: Palle #18
Jag tror att dom flesta som röstade på alliansen inte läste valmanifestet. Och dom som gjorde det trodde väl att allt inte skulle genomföras. Ungefär som att även om socialdemokraterna hade avskaffandet av kungahuset i sitt partiprogram väldigt länge utan att genomföra.
Alliansens valmanifest hölls hemligt väldigt länge. Det släpptes ju bara några veckor innan valet.
#22 Daniel – Från Wikipedia
De var även för djurens rätt och miljöbevaring.
Hmm, hur var det nu med Miljöpartiet och att vara mer höger än vänster nu när där är en högerregering… ;) (nej nu är jag bara elak).
Att en hel del reformer (speciellt senare) innebar en hel drös med hemskheter som man inte skulle vilja ta i med tång ens är ju en annan femma dock.
marcus R 23#
Jag vill säga att det är många vänstermänniskor som är emot den här standardiseringen som vi ser av människor.
Alla ska läsa samma utbildning under samma tid.
Ingen kan vara sjukskriven mer än si eller så.
Det här är ju en sorts löpandebandetsyn på mänskligheten.
Det är dagens folkpartistiska syn på liberalism.
Miljöpartiet springer gärna med på detta, och det är det som många vänstermänniskor ser som högerpolitik.
Ang. 30-talets Tyskland så kan vi utbyta epostadresser istället.
Jag tycker inte att det här är rätt forum för en beskrivning om det ekonomiska tänkandet där.
Det är ett intressant område som många ekonomer ogärna vill tala om. Man får vända sig till historiker istället.
Om de som kallar sig liberaler utför en oliberal politik – är det då definitionen av liberal som skall ändras ?
Är det inte snarare så att beteckningen på dessa peroner/partier som bör ändras ?
Daniel: Ja man får bara en skattesänkning om man jobbar – jobbavdraget.
Mycket av reformerna för sjukskrivning och arbetslöshet är skit rent ut sagt (ta tex att man måste vara beredd att flytta från 1a arbetslöshetsdagen – kom igen en chans att hitta jobb måste man väl få iaf !?!), men en hel del är ganska bra faktiskt.
Sen måste ju handläggare och myndigheter använda befogenheter rimligt !
Det tex försäkringskassan gjorde i slutet av förra mandatperioden där telefonläkare återkallade ersättningar bara för att hyfsa till siffrorna var ju befängt (hoppas det iaf är borta nu – och att man is.f. kräver in ritiga intyg från läkare som faktiskt gör undersökningarna)!
Men framförallt gör faktiskt alliansen vad dom sa – så jag har otroligt svårt att förstå dom som känner sig lurade. Räknade man med att alliansen skulle göra som Sossaran alltid brukar: Fläska stort med inte genomföra något förräns möjligen ett par månader innan nästa val för att plocka röster ??
Men kritik mot åtgärder kan och skall man alltid ha om man inte gillar politiken, kom inte att säg att någon lurades dock.
/K