Vinter – Dagens Bild


Själv har jag fyllt upp badkaret med kallt vatten, nåja omkring 17-18° grader håller det nog i alla fall. Man kan krypa ner i det om man tar det lite försiktigt. Orsaken är förstås värmen, det är inte alla som mår bra av för mycket värme och själv tillhör jag en av dessa människor.

Bitvis har jag haft över 30° både inom-
hus och utomhus här i Handen och det tycker jag är för mycket. Till och med lilla fröken Felin, kattsambo, tycker att det är för varmt. I vanliga fall brukar hon få ett par busryck och vila ut mellan dessa ovanpå datorn vars router är varm och go. Men icke nu, hon ligger så att det snarast drar på henne. Katter är inte förtjusta i hur mycket värme som helst tydligen. Fast jag tvivlar på att hon vill göra mig sällskap ner i badkaret förstås.

Annars väntar jag bara på att någon av tidningarna ska berätta att vi fått det första dödsoffret för värmen, tyvärr så är det fler än undertecknad som tål den dåligt. Men visst sjutton är det ovanligt, först en lång och smällkall vinter, sedan en sommar med en rekordvärmebölja som vi ännu inte ser slutet på. Det är bara att inse att det är en bit av den förväntade klimatförändringen som vi har över oss, se vad jag tidigare skrev om rekordvärme, peak oil och klimatet.

Nej, nu efter att ha tittat litet på bilden så är det dags att krypa ner i badkaret, bilden svalkar säkert ännu bättre efter en stunds avkylning. —> i , , , , , , , , , dn svd ex ab1 gp svt t


26 svar till “Vinter – Dagens Bild”

  1. Det är hemskt varmt med +27°C i Stavsnäs idag. Jag har inte ens vågat mig ut, för då svimmar jag kanske?
    Tacka vet jag -27°C och minst en meter snö och minst 27 m/s snöstorm :-)

    • Ett ljusfenomen bara. Gul vägbelysning reflekteras inte alltid som gul antar jag. Bilden visar hur det faktiskt såg ut.

  2. Du, jag har bara +20 inne. Varför skaffar du dig inte en liten transportabel klimatanläggning då slipper du ligga i blöt som en annan sill.
    Med en sådan kan du dessutom ha en bra nattemperatur när du vill sova vilket är gynnsamt för ditt allmänhälsotillstånd.

    • Hmm.. Hittade några sådana när jag Googlade, men om man vill ha 20° i en lägenhet, hur mycket kostar isf en sådan anläggning? Räcker det med tio loppor en sådan här dag? Och hur många kilowatt drar eländet? :-P

          • Om något skall kyla bostaden så handlar det om att transportera ut den varma luften utomhus, inget annan metod kan kyla inomhus. Det handlar alltid om att flytta bort värmen på något sätt. En apparat som finns inomhus utan möjlighet att transportera bort värmen fungerar inte.

          • Den drar in luften vid golvet och släpper ut den via ett filter rakt upp. Tre lägen där mittenläget drar som en 40 wattare. Luften upp är kall.

            • Hur kyld den då? Vart tar kondensen vägen? Hur kyls luften? 40W kyla är inte speciellt mycket…

      • Det kostar mig ca 6 till 7 kr/dagen när det är så här varmt och det är ca 100kvm som kyls ner, men är jag borta så är den avstängd.
        Skulle jag förbruka lika mycket vatten som dig skulle det kosta mig ca 12 till 13 kr/dagen.
        På vintern är den min värmekälla. Men den verkliga fördelen för mig är att den filtrerar luften eftersom jag har emellanåt har ganska besvärligt med astma.
        Jag skulle tror att en mobil AC kostar mellan 3000 till 6000 beroende på kapacitet.

  3. Häftig bild. Synd att det inte kyler med handpåläggning på skärmen :-)

  4. 34,9°C i östra Skåne.. men det nästan 200 år gamla lerstenshuset håller en naturlig kyla inomhus på ca 22 grader så här års. Gamla byggmetoder var inte så dumma ändå! Drar inga kilowatt detta..

  5. Här är det bara vanlig skön sommarvärme. Var väl utomhus ca. 27° på förmiddagen men efter ett par ordentliga regnskurar nu på eftermiddagen har tempen sjunkit till ca. 20°. Inne i lägenheten har jag drygt 25° så inte mycket att bråka om här inte. Ska jag välja mellan det här och vinterns kyla föredrar jag detta alla dagar i veckan. Nu kan man ju sitta under sitt favoritträd och njuta av tillvaron vilket inte var lika lätt i vintras när tempen dag efter dag låg på uppemot -30°.

    • Mja, jag kan inte ens gå ut när det är över trettio grader. Idag har jag kallbadat fyra gånger, mätte vattentemperaturen och den har stigit till 19° men det kändes som det kallaste hittills.. :-)

      Ska kyla mig ytterligare en gång före VM-finalen tror jag, kan behövas…

  6. Den 13 juni frågade du var sommaren var och skrev: ”Samtidigt så undrar jag givetvis var den kommande klimatförändringen har tagit vägen.” Som det heter bland meteorologer: Mannaminnet är kort.
    I ditt fall tydligen väldigt kort. Nästa svalkande regnskur har du förmodligen glömt det där med global uppvärmning igen.

  7. Folk måste naturligtvis sista hand tillgripa de privata lösningar de måste, men generellt sett är AC en av de globalt sett stora energitjuvarna och den stora tillväxten av dess användning ett av kardinalproblemen för att få ner den galopperande förbrukningen av fossila bränslen. I motsats till energiförbrukning för uppvärmningsändamål stiger också konsumtionen med den globala uppvärmningen, dvs. vi har en farlig positiv återkopplingsmekanism.

    AC behövs säkert på sjukhus och andra vårdinrättningar för särskilt känsliga, men i övrigt torde i vårt klimat (inklusive förutsedd antropogen uppvärmning) bra byggnormer och utbildning i bra rutiner för att klara värme i bostäderna (mörklägg i fönstren, vädra klokt osv.) vara fullt tillräckligt.

    Direkt farligt är att moderna tåg inte går att vädra mekaniskt längre, genom att öppna fönster eller medelst något modernare alternativ. När elsystemet och därmed AC:n pajar kan tågvagnarna förvandlas till rena värmedödsfällor. Med dagens bristande tågunderhåll är problemet alls icke akademiskt; har flera gånger varit med om högst obehagliga tillbud på X2000.

    • Globalt sett jag, men bryter du ner globalt till vilka områden det är frågan om så blir det huvudsakligen Nordamerika, Sydamerika och Australien. För svensk del har det definitivt ingen koppling till fossila bränslen eftersom ingen produktion av el sker med fossila bränslen annat än undantagsvis och då oftast när det är som kallast. Vi kan konstatera att ingen el från skandinaven överför till dessa världsdelar, ett av skälen är överföringsförlusterna, det är ingen ekonomi i det

      Förmodligen skulle dessutom det var en stor besparing om gamlingar hade någon form av ac när det blir så här hett som det nu har varit några dagar, det är inte ovanligt att akutmottagningarna belastas av överhettade och uttorkade 70+. Det är troligt att en liten ac i sovrummet är både billigare och effektivare för samhället än akutvård både i energiuttag och kostnad

      Att bygga om hela det svenska bostadsbeståndet för att de ska bli bättre anpassade för både hög värme och stark kyla under några få år skulle kanske kräva mer än dubbelt så mycket elenergi än vad som produceras under ett år. Så det blir nog att fortsätta med att via den nödvändiga nybyggnationen och renoveringar, men då måste man också tillåta exteriör och invändiga förändringar. När det gäller det sista så finns det ganska stort motstånd, allt ska se ut som det alltid har.

      • Skulle vi inte ha behov av att hushålla med el, då? Vi behöver el också för att tränga ut fossilbränselanvändning till bl.a. fordon (dvs. övergå till elbilar), liksom för att övergår frånblism till eldriven spårbunden kollektivtarfik. För övrigt importerar vi av och till fossilel från Europa och kan naturligtvis omvänt i om vi inte själva slösar med el i onödan exportera mera fossilbränselifri el till Europa.

        • Skulle vi inte ha behov av att hushålla med el, då?

          Va? Jo, givetvis. Vi kanske behöver bygga upp småkraftverken igen men framförallt bygga ut alternativen.

          • Jag sa ”hushålla” – inte (enbart) bygga ut. Det förra handlar om att hålla nere efterfrågan, det senare om att öka utbudet av energi. De flesta som studerat frågan är överens om att effektiviseringar i energianvändning och andra former av åtgärder på energiefterfrågesidan är de snabbaste och billigaste åtgärderna för att få ner förbrukningen av fossilenergi.