[column width=”49%” padding=”2%”]
I morse skrev jag ett inlägg med rubriken ”Den moderata bananrepubliken Sverige”. Orsaken till rubriken var förstås det valfusk som uppdagats och som blivit en av huvudnyheterna det senaste dygnet. Pär Henriksson, som säger sig vara kommunikationschef för Moderaterna, skriver i en kommentar till den bloggposten från riksdagen.
Pär Henriksson: ”Stockholm har valt att ajournera nomineringsstämman just för att kunna göra en utredning och se om det finns fler regelbrott. Där är nu Ernst & Young anlitade just för att allt ska gå rätt till. Det hittills kända regelbrottet med en person som betalat andras medlemsavgifter har redan fått konsekvensen att den personen inte längre står på listan.”
Jag konstaterar att Ernst & Young fått ytterligare ett konsultuppdrag. Detta för att utreda de uppgifter som förekommer om betalade medlemsavgifter, allt i mening att skaffa extra röster i moderaternas provval till den eller dem som betalt avgifterna. Medieuppgifter gör också gällande att detta minsann inte bara handlar om provvalet 2010, utan även i samband med förra valet förekom det rykten om oegentligheter, något som bland annat ska gälla en nu sittande riksdagsledamot för moderaterna. Jag har också läst uppgifter om landstings- och kommunpolitiker i Stockholm men vet i nuläget ingenting.
Och visst kan man undra om graden och arten av transparens när det gäller slutresultatet. Kommer Ernst & Young tillåtas redogöra för resultatet av sitt uppdrag för media, hur det ser ut och hur det är formulerat. Kommer Radio/
Tidningar och TV få ta del av deras resultat och allt material? Givetvis inte, det är uppdragsgivaren som bestämmer vad som lämnas ut och vad som inte ska lämnas ut. Att partiet internt
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]
får ett ärligt svar tvivlar jag inte på, men kommer väljarna få ett ärligt svar, knappast.
Pär Henriksson vidare: ”Detta handlar också brott mot interna regelverk, inte om valfusk”. / Pär Henriksson, kommunikationschef moderaterna
Om man betalar medlemsavgiften åt människor för att de ska rösta på ett visst sätt i partiets provval så är det fusk i ett val, det kallas valfusk på svenska. Om Pär Henriksson är missnöjd med min semantiska förmåga så bör han ändå vända sig till tidningarna i första hand, varför inte börja med Svenska Dagbladet som på sin förstasida skriver ordet valfusk. Det har han inte gjort, men i en kommentar på en blogg passar det förstås att försöka ”Detta handlar också brott mot interna regelverk, inte om valfusk”.
Som en parentes kan jag berätta att Radio/TV och samtliga fyra Stockholmstidningar använder ordet – VALFUSK på sina internetlöpsedlar.
intressant Tags : Valfusk, Moderaterna, Reinfeldt, Nomineringen, Provval, Köpta röster, Karteller, Förtroende, Val 2010, Politik dn1234 svd123 ab123 t
[/column]
14 svar till “Valfusket inom Moderaterna”
Det handlar naturligtvis inte bara om att betala för att de skall rösta på ett visst sätt i provvalet, utan också för att de skall rösta på ett visst sätt i lokal och riksdagsvalen. Och uppenbarligen handlar det inte bara om att man betalt medlemsavgifter, utan Moderaterna har också varit med och betalat en massa olika typer av arrangemang i förorterna, i samband med att man köpt själar. Inspirationen verkar ha kommit från Nikolaj Gogols mästerverk ”Döda själar”.
Räkna inte med full info säger jag… Det här ska nog högerpartisterna lyckas mörka. Dessutom tror jag tyvärr inte att deras väljarkår bryr sig nämnvärt om frågan. Det är tydligen så att man redan är ute i bloggvärlden och försvarar fusket
Det är politiker som dessa som tutar i oss att de står som garanter för att övervakningssamhället de skapat inte kommer att missbrukas. /rofl
Hur lättlurade är människor egentligen? Politikerna skiter i allt annat än vad som kortsiktigt gagnar dem själva.
Precis som poliser, som missbrukar den makt som under ansvar givits dem och som terroriserar vanliga människor som råkar andas i närheten av den plats där dessa missfoster för tillfället utövar sin ”plikt”.
Lägg ner Moderaterna!
Jaha, nu har en högljudd bloggare skrikit att även Moderaterna ska läggas ner! Vart är världen på väg? ;-)
Egoister har vi ingen nytta av, därför lägg ner Moderaterna. De förstör vårt samhälle.
@ Kalle:
Jag önskar och hoppas att du har mer fel än vad du kanske egentligen har. Alltför många politiker, eller för all del poliser drivs nog av kortsiktiga egna vinster. Jag tror dock inte att det gäller alla eller ens en maoritet utan att det finns de som faktiskt har ideologiska övertygelser värda namnet och som vill åstadkomma förändringar som är många fler än bara de själva till gagn.
I det här fallet är väl valfusket bara i ideologisk linje med Moderaterna övriga ”sköt dig själv och skit i andra”-politik. Därmed är det väl antagligen mest besvärande att någon hade den dåliga taktkänslan att råka avslöja det hela…
Låt mig börja med att säga att jag aldrig har röstat på moderaterna, och inte tänker göra det i år heller. Men trots det tycker jag att rätt ska vara rätt. Det är ju faktiskt moderaterna själva som har reagerat mot det här, vilket väl borde lända dem till heder.
Flera partier har över huvud taget inga interna provval. Är de mer eller mindre demokratiska än moderaterna?
Tydligen har moderaterna ett förbud mot att betala medlemsavgiften för någon annan. Finns det någon annan förening som har ett sådant förbud, eller är det helt enkelt så att moderaterna är mer noggranna och har striktare regler än andra organisationer och därför nu får löpa gatlopp?
Vilka partier menar du inte har provval? De enda jag känner till är sådana som har medlemsmöten som i så fall avgör vilka som ska nomineras. Är det odemokratiskt menar du?
F.ö. var det knappast moderaterna som ”gick ut med informationen”, det var någon som tipsade media, och DET är inte samma sak.
Jag tycker inte alls att det är odemokratiskt att ha medlemsmöten utan provval. Vad jag menar är att den här cirkusen bara kunde inträffa i ett parti som har provval. Hade moderaterna struntat i att hålla provval, så hade de kunnat glida på.
Såg i tidningen idag att nu kritiseras moderater i Blekinge för att inte ha hållit provval, utan just ha haft medlemsmöte. Verkar som om det just nu kvittar hur de gör…
Personligen tycker jag att det finns fördelar med ett möte, det är en öppen tillställning. Kommer det en manna nya medlemmar och röstar på okända så lägger man märke till det… :-)
Jag tycker tvärtom att provval är bra. Då kan man till exempel rösta bort kandidater som man tycker suttit för länge i politiken och borde få en reality check till förmån för personer som verkligen har något att säga utifrån faktiska erfarenheter och kunskap. Jag tror att detta är mycket svårare att göra på ett öppet möte.
Jag uppfattar det som att ett stort problem för m och ytterligare några andra partier är att de inte litar på sina egna medlemmar. I mp upplever jag aldrig att vi har haft de problemen, vi röstar och följer resultatet. Det får legitimitet och medlemmarna är stolta och glada över sina företrädare och kampanjar med glädje för dem eftersom de själva har valt dem på ett demokratiskt och rättvist sätt.
M-skandalen handlar väl egentligen inte om provvalet i sig utan snarare om att medlemmar har mutat personer att gå med som röstboskap, det skulle lika gärna kunna ske på ett öppet möte som i ett provval.
Jag tror att det handlade om att betala x antal personer att kryssa upp honom så att han skulle vara ”säker” på riksdagslistan. Eftersom vi har ett dåligt system för personval i de vanliga valen och m är starka i Stockholm är risken minimal att han inte kommer in i riksdagen. Säg att han köper 100 röster a totalt 10 000 kr och därefter kan uppbära en riksdagsledamotslön med medföljande förmåner i 4 år. Cyniskt, ja men privatekonomiskt lönar det sig för honom.
Förstår inte heller varför moderaterna vägrar publicera resultaten av provvalet.
Om moderötterna ogilla det rättframma ordet valfusk, så går det väl lika bra att använda sentensen: Betalt moderatfusk för att vinna röster till det egna partiet.
Håller med om att det låter otympligt – men det är ändå helt adekvat så ingen kan tvivlar på innehållet.