V backar rejält


[column width=”49%” padding=”2%”]
Igår skrev jag att Vänsterpartiet tappar mark, jag skrev det utifrån en opinionsundersökning som presenterades i Aftonbladet. Idag har jag bytt rubrik för nu presenteras en bättre och mer trovärdig undersökning som inte bygger på det sneda urval som en undersökning på webben innebär.

DN: ”De tre oppositionspartiernas ledning över regerings-
partierna har nu minskat. Ställningen mellan blocken är 47,2–46,5, en skillnad på 0,7 procentenheter. För en månad sedan var övertaget 3,6 procentenheter.

Nedgången för den rödgröna alliansen beror på att stödet för Väns¬terpartiet minskat till 4,8 procent, mot 6,8 i september. Det är en statistiskt säker nedgång och är den lägsta siffran för V sedan december 2007. Partiet har framför allt tappat bland yngre kvinnliga väljare och bland väljare i östra Sverige, Storstockholm och omkringliggande län.”

Att Dagens Nyheter främst pekar ut Vänsterpartiet är inget ovanligt i sig. Tidningen har en konsekvent linje när det gäller nyhetsrapportering, man är därmed kanske den allra sämsta av de större tidningarna eftersom den politiska linjen slår igenom precis överallt i tidningen. Den saken är värd ett stort antal bloggartiklar och jag gissar att ämnet kommer att komma upp åtskilliga gånger framöver. Men faktum kvarstår, Vänsterpartiet backar och tillbakagången är statistiskt säkerställd.

När jag som alltid röstar på (V) skriver sådant som andra medlemmar kan tolka som kritik så brukar jag få både kommentarer och e-post med synpunkter. Så blev det även igår, men den som sammanfattar alla synpunkter bäst är Anders W som kommenterade det jag skrev så här.

Anders W: ”Jag tror att vänsterpartiets kräftgång beror på det rödgröna samarbetet. Man har genom att gå med i det och sträva efter en regeringsplats för Ohly missat att väljarna inte förväntar sig att Ohly ska bli minister. De förväntar sig att han ska vara en högröstad kritiker av det borgerliga samhället och där ingår socialdemokrater och miljöpartister. Partiet är på väg att marginalisera sig…”

Jag får dagligen ett stort antal e-postmeddelanden. De som inte skriver kommentarer direkt under en artikel skriver ofta ett mail som redogör för deras åsikter och tankar. Det är givetvis inte så många så att man kan dra generaliserbara slutsatser av det, men visst får jag en bestämd uppfattning om brevskrivarnas meningar i sakfrågan. Igår ramlade det in en hel bunt med synpunkter, åsikter som sammanfaller till hundra

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Vänsterpartiet
procent med den inställning som Anders uttrycker i det citerade.

Det är givetvis intressant, kritiken mot partiets samarbete med MP och S har bubblat upp åtskilliga gånger, en medlem som också är bloggare skrev på sin hemsida för några månader sedan att han var tveksam till om han överhuvudtaget skulle rösta nästa höst, och skälet var det citerade. En annan person som kommenterade igår skrev att: ”Strävan efter makt är större än strävan efter vettig ideologi. Sossarna har sedan länge övergett vänsterideologin till förmån av fri marknad och nyliberalism. Detta leder till maktposition men i det långa loppet förvirras väljarna som skräms till att rösta rätt vid valurnorna.”

Man ska aldrig ta opinionsundersökningar på speciellt mycket allvar. Det gör inte heller politikerna säger de, men då en opinionsmätning kommer så sliter de i arla morgonstund tidningen ur händerna på det skrämda tidningsbudet. Det som sedan händer är kaffedrickning och ett längre samtal med respektive pressekreterare. Redan någon timme innan första morgonekot så har de formulerat sitt – Äsch! Något som sedan partifunktionärerna upprepar likt papegojor så länge folk frågar.

Jag menar att vi nu bevittnar en trend, en tendens som har stora möjligheter att stå sig under lång tid framöver. Många i vänsterpartiet undrar över varför man ska lägga utträdeskravet ur EU på hyllan, varför partiets linje bara består av tre punkter som det framställdes som för några dagar sedan, varför en eller ett par ministerposter är viktigare än vad majoriteten av medlemmarna förväntar sig av partiet.

[/column]
intressant Andra om: , , , , , dn12 ex1 svd123 ab12345


15 svar till “V backar rejält”

  1. Jag, som absolut inte kan tänka mig att rösta på V, tror också att tillbakagången beror på allierandet med s + mp.
    Den röd-gröna röran funkar inte och många ser igenom den mkt genomskinliga fasaden av varm samarbetsvilja som har satts upp !

    Jag tror att både V OCH Mp skulle kunna få fler röster som enskilda partier – och att resultatet då kanske kunde bli en minoritetsregering med alliansen, där V + mp, och S, måste får med i olika frågor för att tröska igenom dessa i riksdagen…

    Problemet är väl att en sådan regering blir ganska maktlös, och kanske tom måste lite på stöd från ev PP och Sd – ngt som nog de flesta riksdagspartier vill undvika.

    Ett samarbete med Mp – som det har hintats om, har förstås Mp förnekat skulle komma på fråga- men faktum är att Mp’s grundpolitik är rätt blocklös, eller var iaf det från början, även om dom pga ett antal medlemmar är rätt vänsterorienterade just nu.

    /K

    • Det är ett knepigt läge. Jag tror samma sak. Vänsterpartiet tappar pga koalitionen, om EU spelar in som andra påstått vet jag inte. Men partiet har faktiskt förlorat sin profil och hur man ska få tillbaka den vet jag inte. Å andra sidan är det tidigt att uttala kritik, men samtidigt så kan resultatet bli att man ligger under fyraprocentspärren snart. Jag har börjat se mig om, lätt förvirrad. PP kanske? Men det skulle också innebära att intresset för partipolitik sjönk till noll från min sida, att rösta med ett enfrågeparti.

  2. Nåväl, följde till exempel moderaterna vad den högljudda internet-opinionen på deras sida tyckte så skulle de vara ett extremt nyliberalt parti med islamofobiska inslag, jag vet inte riktigt om det skulle bädda för någon röstframgång…

    Att samarbetet skadar vänsterpartiet stämmer nog i meningen att man får svårare att visa sin egen profil, vilket betyder att man måste prioritera några få frågor där man är starka, precis som man gjort med valplattformen nu, vilket är bland det mest välformulerade partiet producerat på åratal. Att det däremot skulle finnas en massa väljare som vill att (v) står utanför samarbetet och inte påverkar den faktiska politiken utan bara står och är ideologiskt renläriga vid sidan av tror jag är nonsens. Var är i så fall rekordsiffrorna för sp, kp och gud vet vad? (V) har ett gäng långsiktiga image-problem, att man framstår som gammalmodiga, bakåtsträvande, inte har gjort upp med kommunismen osv. Dessutom har partiet svårt att utnyttja sina starka sidor, mycket på grund av en slätstruken partiledare som inte klarar av att profilera sig t.ex. i feministiska frågor och som inte kan skaka kommunist-stämpeln.

    Jag tycker det finns tecken (t.ex. valplattformen) att ledningen börjar ta problemen på allvar, men jag är rädd att det är både i senaste laget och att det inte går att komma till rätta med de grundläggande problemen utan någon sorts tydliga markeringar i samband med partiledarbyte.

    • Dessutom har partiet svårt att utnyttja sina starka sidor, mycket på grund av en slätstruken partiledare som inte klarar av att profilera sig t.ex. i feministiska frågor och som inte kan skaka kommunist-stämpeln.

      Jag tycker att han har klarat debatter mycket bra, välslipad retoriskt. Men det tycks inte räcka.

      PS Strök en kommentar av misstag samtidigt som jag raderade en annan provocerande kommentar.

  3. Jag vet inte hur det fungerar internt inom partiet men jag har hört vänsterfolk gnälla om samarbetet. Vi är väl fler som undrat över den nya linjen när det gäller EU, nu är det ju bara SD kvar som förespråkar att vi ska ut ur EU. En klar miss enligt mig.

  4. Ju mer Ohly exponeras desto mer förlorar Kommunisterna. Bra. Ge honom maximal exponering i TV också. Bara att titta honom i ögonen, så förstår man att han har problem. Totalt kalla och ”oseende”. Han varken hör eller ser sina motståndare och det är så tröttsamt att höra hans eviga litanier. SÅg och hörde honom live i Helsingborg i somras. Herregud vilken pajas.

  5. Visst kan och bör man klaga över de bleka vänsterpartierna. Men frågan är ju varför en del av de besvikna väljer att i stället lägga sin röst på allianspartierna som ju är ännu sämre ? Jag kan för mitt liv inte fatta det. Den nuvarande regeringspolitiken borde ju rimligen leda till att de formligen skulle bli överkörda av vänsterblocket, i stället är det superjämt…

    Och det är inte bara Vänsterpartiets fel att blocket går bakåt. Historiskt sett är det ju sossarna som gjort det klart största tappet, på Palmes och Erlanders tid var VPK litet men SAP var regelmässigt 10-15 procentenheter större än idag. Vad det nu kan bero på… (retorisk fråga).

  6. Själv tycker jag Lars Ohly är den färgstarkaste och skickligaste partiledaren vi har i Sverige. Jag vet flera som tycker detta. Iof säger inte det mycket eftersom resterande är måste vara de blekaste partiledarna vi haft på flera decennier. Stor skillnad mot när Göran Persson, Alf Svensson, Gudrun Schyman, Birger Slaug och Bengt Westerberg bar partiledare. De partiledare vi har idag är en gåta för mig hur de kunde komma så långt i karriärerna. De måste tillhöra Europas blekaste partiledare, pinsamt. Skulle det komma fram någon som var i närheten av de tidigare nämnda så skulle förmodligen det gå väldigt bra för det partiet pga att den skulle lysa i den bleka horden av svenska politiker. Ändå tycker jag att Ohly är den enda med lite pondus och karaktär. Att det inte går bra för V kan säkert bero på att han blir hämmad i sin egen retorik på grund av att han låst upp sig vid samarbetet. Tycker inte heller de har hittat en bra lösning på borgarnas retorik som går ut på att man förlöjligar allt som har med vänsterpolitik att göra. De tycks nästan bestämma vilka ord de ska använda om vänstern och nöter in orden så de verkligen etsar sig fast och blir till verklighet för många. Borgarna har myntat många nya mindre hedersvärda begrepp. Känns som detta är en ny typ av retorik jag inte sett på samma sätt tidigare i Sverige. Som vanligt har de förmodligen USA som förebild.

    • Jo jag gillar oxo Ohly. Han är vass i debatter som jag skrev innan, iofs har hans företrädare satt djupa spår i folks medvetande. Dessutom gillar jag hans stil, men partiet backar som sagt..

  7. Lustigt, enligt sifo ökade väl avståndet. Men man ska nog observera hur frågan om parti ställdes. Sifo frågar, vem skulle du rösta på om det val i dag. I det här fallet var ju frågan, vilket parti tycker du är bäst. Vilket kan leda till att en vänsterpartist svarar moderaterna. Bäst kan alltså tolkas som vilket parti driver sin politik bäst, inte vad som är bäst för flertalet människor eller bästa politiken.
    Det kan betyda att en som tycker att vp har det bästa politiska programmet och anser att partiet och dess representanter inte klarar av att driva det på ett fullgott vis inte kan ge det svara han/hon helst vill ge och ger ett så korrekt svar som möjligt. Troligtvis vägra många att uppge ett svar oavsett politiska preferenser, eftersom inget parti tilltalar dem tillräckligt väl.
    Men i grunden kommer det inte ske så stora förändringar om det bli maktbyte, det kommer var lite ”återställare och reparationer” av välfärden, för det kommer heta att man måste ta sitt ansvar.
    Det som saknas är visioner och framflyttande av positioner, att tvinga högern att gå åt vänster och inte förhålla sig till vad högern tillåter. I det avseendet har varken s , vp eller mp politiker som håller måttet.

  8. Vad hjälper det att vänstern har personer som Ulla Hoffman och Pernilla Zethraeus när partiledningen är mer inriktade på följsamhet mot sossarna än på den egna politiken ? Jag tror det är rätt många av partiets kärnväljare som är besvikna på facit av passiviteten efter den senaste tolvårsperioden, vilka nu har givit upp slutgiltigt i och med det slopade kravet på EU-utträde.

  9. Har också alltid röstat vänster och lägger sig V tillsammans med Socialdemokraterna (som hör och häpna är FÖR kriget io Afghanistan) så tappar de nästan all trovärdighet. Samarbetar de dessutom med Alliansen mot SD då blir det en blank röst för för min del samt föra ALLA andra som kan kan övertyga. Lägg till Lissabonfördraget och du kan lägga ner all samhälls engagemang. Kanske det är bäst att helt sluta läsa tidningar och tittar på TV. Åskådardemokrati och sktte finansierad privatisering är väl igen för – utom makthavarna!