Vad händer i politiken?


Nu presenterar tidningarna den senaste väljar-
barometern där det visar sig att Fredrik ”- Vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration” Reinfeldt tappar i stöd bland väljarna. Mona ”- De e vel inge fel i att det hörs att man e Stockholmare” Sahlin har tappat två hela procent.

Resultatet av partiernas opinionsmässiga tillbakagång beror i de flesta fallen på brist på förnyelse. Det blir extra tydligt då två missnöjes-
partier i denna mätning kommit över riksdags-
spärren. Piratpartiet får fem procent av väljarsympatierna och de främlingsfientliga når nu över fyra procent.

Om tendensen håller i sig så riskerar både centern och kristdemokraterna att hamna utanför riksdagen i valet 2010. Visserligen går även vänsterpartiet bakåt men där tror jag att vi snart kommer att få se en opinionsmässig uppryckning, osvuret är givetvis bäst.

Mest undrar jag över socialdemokratins läge i landet idag, det finns absolut inga tecken till förnyelse inom partiet och i takt att de tappar allt mer stöd i storstadsregionerna så handlar det snart om att man får spela i politikens gärdsgårdsserie. Man kan säkerligen säga både det ena och det tredje om valet av partiledare, men när resurserna läggs i första hand på att retuschera bilden på partiledaren än förnyelse så ligger man illa till.

Vänsterpartiet är inne i en process där man möjligen kommer att bli ett EU-kritiskt parti i stället för att kräva utträde ur EU. Det vore en klar framgång och jag tror att vi är många som skulle glädjas åt ett sådant beslut. För hur sannolikt är det att (V) får igenom sitt krav på utträde? På en skala?

Kommer de främlingsfientliga och Piratpartiet in i riksdagen 2010 så innebär det ett totalt under-
kännande av de politiker som sitter där idag. En fullkomlig utskåpning som dessutom kommer innebära att ett, eller kanske två partier, får lämna den lagstiftande församlingen. I så fall bör man nog vara klar över att man inte kommer tillbaka in i rikspolitiken. Har folk tröttnat så till den grad att man åker ut så blir det väldigt svårt att övertyga i kommande valrörelser.

Och hur är det egentligen ställt med (S)? Vill folk ute i landet rösta på ett parti där partiledaren har en lika utpräglad som särpräglad stockholmsaccent? Jag

tvivlar på det, uppenbarligen vill inte stockholmarna själva ha en sådan regeringschef. Reinfeldt talar en bättre svenska, den närmar sig rikssvenska, hans problem är snarare att han är en röstmagnet för piratpartiet. Inte ens om han gör en trippelpudel med pik så kommer hans löften inför valet 2010 att betyda något för dem födda på 70-talet eller senare. Moderaterna har lika stora problem som socialdemokraterna på det sättet.

Bara på skoj ska jag göra en egen poll där jag låter besökarna rösta på den partiledare som de helst vill se som statsminister. Och för ovanlighetens skull ska jag släppa in tre partier som inte finns i riksdagen i mätningen. Mätningen är mycket ovetenskaplig och den speglar inte opinionen speciellt väl, men det kan vara skojigt att se hur besökarna här ställer sig till frågan.

Egentligen borde jag fråga vad Sahlin och Reinfeldt borde göra för att förhindra den annalkande katastrofen, men frågan är för komplicerad och idéerna kan ju lämnas i kommentarsfältet. Hård moderering tillämpas.

i Andra om: , , , , , , , , ex dagen n24 svd1 gp1 ab t

[tags]Opinion, Sverigedemokraterna, Piratpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Sahlin, Reinfeldt, Val 2010, Politik[/tags]


12 svar till “Vad händer i politiken?”

  1. Ska V överleva måste V på sikt kapa alla band till Socialdemokraternas nyliberala ekonomiska politik. Därefter profilera sin vänsterpolitik, med kraft. V måste gå ut med att de ÄR det enda vänsteralternativet, och det kan bara göras efter att banden till Sossarna är kapade! Jag har talat med flera inom vänsterpartiet och de mumlar i skägget angående detta, men de vet vad som måste göras. Tyvärr handlar allt just nu om fildelning och inte om den ekonomiska/rättvisa vägen vi kommer att tvingas gå i framtiden. När jag tänker efter är kanske fildelningsspåret ett medvetet försök att opinionsmässigt dölja den egentliga frågan: Nyliberalismen är död och begraven

  2. Vilken hoppkänsla jag får när jag läser såna rikdagsprognoser och ser en ny svensk politik framför mig.

  3. Jag är nog mer pessimistisk till vänsterpartiets chanser. Partiet blöder väljare till pp och mp som ur ett öppet sår och jag ser inget tecken på att situationen tas på allvar av partiledningen.

  4. Personligen skiter jag i vad sossarna behöver eller inte behöver för att överleva, men om jag skall säga något så vore det en äkta realpolitiker som kan konsten att ljuga för folket som Olof Palme kunde: nämligen att sossarna är ett socialdemokratiskt parti som värnar om arbetaren, när de i själva verket är ett nyliberalt parti som skiter i dem som har de sämst ställt. För mej får gärna sossarna och moderaterna gå samma väg, nämligen ut över ättestupan!

  5. Jag tycker inte att V ska släppa kravet på utgång ur EU bara för att det just nu ser blekt ut på den fronten. Det behövs någon som kan försöka driva frågan. (Som EU ser ut nu så är jag helt för utgång. Jag är för Europeiskt samarbete men inte i dess nuvarande form)
    Det finns ingen större sannolikhet för att sverige äntligen ska dumpa monarkin men likväl har de (till skillnad från sossarna) kvar kravet på republik i partiprogrammet.

  6. Maria Wetterstrand framstår allt mer som oppositionens självskrivna statsministerkandidat. När vänstern bråkar om Ohlys vara eller inte vara och Mona främst använder medieutrymme till att göra bort sig (när hon inte blir räddad av Lars eller Maria) så framstår Maria som saklig, trygg, påläst och kompetent.

    Det skulle inte förvåna mig om s hamnar runt 25% samtidigt som mp hamnar närmare 20% och v också ökar rejält. Man kan inte skicka ett sådant stolpskott som Mona till Bryssel, för där ska hon ensam företräda Sveriges intressen i förhandlingar med de andra statsministrarna i EU-länderna.

  7. Jinge med andra har missuppfattat sossarna samt även moderaterna: Även om de tappar i opinion, så fokuserar de inte på väljarna, utan på makten UTAN väljarna! Inser Ni inte detta?

    Ett exempel är att Håkan Juholt har framfört att valen till Europaparlamentet skulle kunna avskaffas. Istället säger han att riksdagen kan utse ledamöterna! Trillade polletten ner nu?

  8. För Mona del har väl mediernas bevakning av hennes privatekonomi samt det sviktande väljastödet bara inneburit problem! Varför gå omvägen via val, när hon kan nå makten utan väljarna? Då kan ju Mona gör som hon vill med ekonomin!

  9. Skall även Vänsterpartiet släppa kravet på EU-utträde är det bara att gratulera Sverigedemokraterna. Och för dem som i likhet med mig aldrig någonsin kan tänkas rösta på sd återstår endast den totala politiska hemlösheten och apatin.

    Vänsterfolk, vak upp! Ni ser väl av valresultatet att EU aldrig kan bli vår arena. För varje val stärker konservativa och även rent reaktionära partier sitt grepp, medan socialistar och socialdemokrater trängs undan. Och detta i en tid av djupgående ekonomisk kris, det är horribelt.