TV 1:s nyheter raporterar som en stor nyhet att amerikanska bolag som Facebook och Nike använder skatteparadis och drar undan miljarder från skatt. ”Dokument från Paradisläckan visar att nätjätten är en av kunderna hos juristbyrån Applebys kontor på Caymanöarna – ett av världens många skatteparadis.” År 2013 började Facebook anlägga en serverhall i Luleå. Med hjälp av pengar från regeringen fick Facebook 103 miljoner kronor i etableringsstöd.” Facebook tjänar miljarder på Sverige – ser till att pengar inte når svenska statskassan
De två bolagen uppger att de följer lagen. Återigen – varför ska alla vi andra acceptera att sådan lagar finns kvar efter åratals rapporter om skatteflykt av storbolag och mångmiljonärer?
Jag har behandlat ”Paradise Papers” i en artikel nyligen och tidigare skrivit om ”Panama papers”. Denna artikel fokuserar alltså på storbolag och replierar främst på en artikel i Independent förra våren i sanningens namn.
Independent rapporterade 14/4 2016 att storbolag i USA är mycket stora skattesmitare (medan Putin och Assad är vita enligt rapport från Panama Papers). http://www.independent.co.uk/news/business/news/fifty-biggest-us-companies-stashing-13trn-offshore-a6983256.html
Artikeln. De 50 största amerikanska företagen har mer pengar undangömda utomlands än hela BNP i Spanien, Mexiko och Australien. Tillsammans har de motsvarande 1300 miljarder dollar i områden där pengarna inte beskattas i USA, enligt en ny rapport från Oxfam. Avslöjandena kommer sedan EU-kommissionen meddelat planer på att göra stora företag öppnare om var de betala skatt. Oxfam menar att EU-kommissionens förslag är ”nästan värdelöst” för att identifiera var pengar stoppas undan. Den uppmanar den brittiska regeringen att verka för starkare regler för att säkerställa att företagen betalar skatt i alla länder där de gör affärer.
10 of the biggest tax havens in the world
Robbie Silverman, senior skatterådgivare vid Oxfam, sade att skatteflykten i USA kommer att ha en dominoeffekt i länder runt om i världen.
”Samma knep och som används av multinationella företag att undvika skatt i USA används för att lura länder över hela världen från deras beskärda del av skatteintäkterna, med förödande konsekvenser”, sade han.
”Fattiga länder drabbas särskilt hårt och förlorar uppskattningsvis 100 miljarder dollar per år till bolagsskattesmitare. Detta är tillräckligt för att ge rent vatten och sanitet till mer än 2,2 miljarder människor,” tillade han.
Samma 50 företag fick kollektivt 27 dollar i statligt, federalt stöd med lån, lånegarantier och räddningsaktionerna för varje dollar de betalade i federala skatter, motsvarande totalt 11,2 biljoner dollar sade Oxfam. (Motsvarar 2/3 av USA:s BNP).
Organisationer som Oxfam och Christian Aid har avfärdat Europeiska kommissionens förslag att minska skattefusket som ”nära nog meningslösa”. Christian Aid sade att de nya reglerna skulle tillåta ”tvivelaktig business as usual”.
Enligt EU:s förslag skulle företagen rapportera vinster och betala skatt i EU och i vissa än så länge hemlig skatteparadis. Medan man har lobbat för redovisning uppdelat på olika länder av skatter och vinster, är den föreslagna versioner så begränsad att den inte klarar detta.
”Om inte företagen måste rapportera om sin verksamhet i alla de länder där de är verksamma, kan de fortsätta att i stor skala undvika skatt, genom att placera på platser utan insyn”, säger Toby Quantrill, Chrisian Aids skatteexpert.
web-offshore-skatt-panama-Oxfam-getty.jpg
Bilden föreställer en protest av Oxfam utanför europeiska kommissionens huvudkontor i Bryssel tidigare i veckan (Getty)
Aktivister har länge bett om rapportering av skattefrågor land-för-land, men det senaste EU-förslaget innebär endast en begränsad version av detta. En tidigare svartlistning av skatteparadis sammanställd av Europeiska kommissionen 2015 drogs tillbaka sedan den misslyckades med att inkludera viktiga länder som Luxemburg.
De senaste förslagen från den europeiska kommissionen kommer i kölvattnet av dataläckaget av Panama Papers som tillhandahållit bevis på den stora omfattningen av offshore banking av världens rika, inklusive många nuvarande och tidigare världsledare. Oxfam beskrev utnyttjande av kryphål i skattelagstiftningen som en ”integrerad del” av vinstdrivande strategier hos många multinationella företag.
Skatteflykt finns i många former. Företagen har rapporterat att upp till 2 biljoner dollar i vinst ”permanent återinvesteras” utomlands, vilket betyder att de inte är ansvariga för skatt i USA. Några av de företag The Independent talade med sade att de fortfarande betalar höga skatter i de länder där dotterbolagen är registrerade. Denna praxis kan hjälpa dem att minska sina amerikanska skatteutgifterna eftersom företagen får göra avdrag för skatt de betalar i andra länder.
Oxfam, Christian Aid och Action Aid har sagt att för att skapa ett rättvisare skattesystem, måste företagen offentligt rapportera intäkter och skatter, offentligt redovisa eventuella dotterbolag i skatteparadis och offentligt avslöja hur mycket pengar de spenderar på att lobba politiker.
I sin undersökning av det amerikanska skattesystemet avslöjade Oxfam redovisningspraxis (offshore, ofta i skatteparadis) av de största företagen i USA. Femtio företag, inklusive Coca-Cola, Walt Disney, Alphabet (Google) och Goldman Sachs behåller totalt cirka 1,3 biljoner dollar i dotterbolag registrerade över hela världen, säger Oxfam.
The Independent har kontaktat de företag som nämns ovan för kommentarer. Goldman Sachs har avböjt att kommentera medan de andra företagen inte har svarat.
De 50 företagen tros ha tjänat 4 biljoner dollar i vinst globalt 2008-2014, men endast betalat 26,5 procent av detta i skatt i USA, nästan 25 % lägre än den lagstadgade skattesatsen på 35 procent. De förlitar sig på ett ogenomskinligt och hemlighetsfullt nätverk av mer än 1600 dotterbolag i skatteparadis där de lagrar 1,3 biljoner dollar totalt, sade Oxfam. Oxfam tillade att andra offshore dotterbolag kan finnas och undgår Securities and Exchange Commission, på grund av svaga rapporteringskrav.
I artikeln 7/4 står http://jinge.se/allmant/inte-bara-stanken-fran-panama-papers.htmskrev jag
”I massmedias snedvridna rapportering om ”Panama Papers” framgår inte det omfattande skattefusket av storbolag och individer från USA (mer nedan). Här från the Guardian.
”The US has overtaken Singapore, Luxembourg and the Cayman Islands as an attractive haven for super-rich individuals and businesses looking to shelter assets behind a veil of secrecy, according to a study by the Tax Justice Network (TJN).
The US is ranked third, behind Switzerland and Hong Kong, in the financial secrecy index, produced every two years by TJN”.
http://www.theguardian.com/politics/2015/nov/02/united-states-overtakes-caymans-singapore-tax-haven-financial-secrecy-index
DN skriver ”Supermakten (USA) hamnar trea på en lista över skatteparadis – tio placeringar över Panama.” http://www.dn.se/ekonomi/usa-mer-av-ett-skatteparadis-an-panama/
Och dagen därpå, 8/4, kom denna http://jinge.se/allmant/panama-papers-informations-och-ekonomiskt-krig.htm
”Jag vill betona att den unge ekonomen Zuckman i sin inträngande analys av skatteparadis betonade politikernas ovilja att genomföra riktigt effektiva åtgärder för att sätta stopp för detta elände, som drabbar de fattigare. I reportagen i massmedia är fokus på enskilda individer som placerat i skatteparadis – men inte på de bolag som genomför bedrägerierna, inte på politikerna som gör detta möjligt, och naturligtvis inte på kapitalismen- det sjuka och omoraliska ekonomiska system som helt dominerar.”
Boken ”Gömda rikedomar”
”Skatteparadis som Schweiz, Luxemburg och Caymanöarna skadar demokratin genom att underminera det samhällskontrakt som är demokratins förutsättning. De är samtidigt viktiga kuggar i finanskapitalismen och nyttjas av många av världens rika och mäktiga.
Gabriel Zucman är en banbrytande forskare på området skatteparadis och visar i sin bok att skatteparadisens undanstoppade tillgångar har vuxit med 25 procent de senaste fem åren och motsvarar åtta procent av hushållens globala finansiella tillgångar. De åtgärder som har vidtagits mot skatteparadisen av OECD och enskilda regeringar har hittills haft föga effekt, inte minst för att omvärldens kontrollmöjligheter är för dåliga och för att den politiska viljan varit halvhjärtad. Zucman menar att det går att vända utvecklingen. Han presenterar en konkret och realistisk handlingsplan som bland annat omfattar ett globalt värdepappersregister och ett automatiskt uppgiftsutbyte mellan länderna. Han argumenterar för att man på sikt bör införa en global och progressiv förmögenhetsskatt.”
Förslag
1. Förbjud omgående de regler som möjliggör dessa skatteparadis!
2. Ökar beskattningen kraftigt av världens rikaste, låt säga de med en förmögenhet över 3 miljoner dollar.
3. Använd pengarna för att ge alla människor på jorden tillgång till bra vatten, sanitet, utbildning, bra hälso- och sjukvård, acceptabel mat och bostad.
Två som ansågs vara vita
intressant.se, skatteparadis, skatteflykt, skatter, lurendrejeri,kriminalitet, skandal, orättvisor, politik, kapitalism, fattigdom, rikedom, jämlikhet,ojämlikhet, ekonomi, hälsademokrati, socialism, USA, fattiga,Forum Syd, imperialism,
Ett svar till “USA:s storbolag är de stora skattesmitarna – Putin och Assad vita”
De sedvanliga tjuvarna ertappa med fingrarna i syltburken inför hela världen! Brått ligger bakom ofantlig sade Balzac och han har minsann rätt.
Ännu glädjande även att hela världen kan se att de som falskeligen anklagas av dessa tjuvar har rent mjöl i påsen. Dags för regimskifte i Väst.