SCB:s stora partisympatiundersökning


Tidigare i morse så skrev jag om Aftonbladets och United Minds undersökning av 1200 personers väljarsympatier. Snart nog fick jag reda på att SCB, Statistiska Centralbyrån, kommit med sin stora undersökning idag av 9000 personers åsikter, en undersökning som givetvis är betydligt mer intressant. Man kan ju undra hur Aftonbladet kan göra en sådan tavla?

AB: ”Den senaste undersökningen, som presenterades i början av december 2011, gav Socialdemokraterna – Med Håkan Juholt i spetsen – rekordlåga katastrofsiffror. S fick då 27,7 procent, vilket var partiets sämsta notering någonsin.

Men med Stefan Löfven som ledare låter det annorlunda. Partiet fick idag sina bästa siffror sedan 2008. 37,3 procent av de tillfrågade skulle välja den nye socialdemokratiske ledaren om det var val idag. De rödgröna partierna (dvs. S+V+MP) skulle få 51,2 procent och Sverigedemokraterna skulle då förlora sin vägmästarroll.

Medan S ökar med närmare tio procent så minskar Moderaterna rejält. Från 33,4 procent i november till 28,6 procent nu. Partisympatiundersökningen visar att ett riksdagsval i maj skulle ge regeringspartierna (C+FP+M+KD) 42,5 procent av rösterna. Kristdemokraterna skulle med sina 3,7 procent hamna under riksdagsgränsen. Sverigedemokraterna skulle få 5,4 procent och övriga partier 0,8 procent av rösterna.”

Personligen så gläder jag mig åt att Sverigedemokraterna backar, låt vara att tillbakagången inte är statistiskt säker-
ställd. Sedan konstaterar jag att regeringen skulle få lämna Rosenbad, och detta utan att passera gå, och det värmer speciellt att Miljöpartiet backar rejält. Jag gillar egentligen miljöpartiet rätt bra, och skulle jag inte rösta på Vänsterpartiet så skulle jag bli nödd och tvungen att rösta på (MP). Men de spelar under täcket med Moderaterna och det förlåter jag dem inte för. Vem vet, efter valet 2014 så kanske de nappar på Reinfeldts inviter och tar ett par ministerposter istället för att stödja (S) och (V)? Men med partiets nya språkrör så tycker jag att miljöpartiet känns lika pålitligt som en hugg-
orm.

Men som jag skrivit tidigare, det finns också en påtaglig risk för att det blir socialdemokraterna som bildar regering med moderaterna efter nästa val istället. Man tycker lika i de flesta frågor, och man kan också tänka sig att gå med i Nato. Genom en sådan koalition så blir de andra partierna mer eller mindre onödiga, något som skulle passa både Reinfeldt och Löfven. Somliga tycker att det är en överdriven oro, men det tycker inte jag, det är bara att se tillbaka några år till de senaste socialdemokratiska regeringarna. Jag tror dessvärre att den som röstar på (S) riskerar att rösta för vapenexport till diktaturer, Natomedlemskap, utbyggd kärnkraft och Euron. Det är dystra utsikter för dem som kallar sig demokratiska socialister.

it Andra om: , , , , , , , , , ab1 sr gp dn12 svd123 + ab123 gp12 sr dn123 svd12


17 svar till “SCB:s stora partisympatiundersökning”

  1. Hej Jan-Inge.

    Har du möjlighet att välja bort vissa typer av annonser i Google-annonser tycker jag du ska skippa att länka bemanningsföretag. Väl mött.

  2. Du själv tycker att det är bra att företag går helt på bidrag men inte enskilda individer som exempelvis inte når upp till existensminimum?

  3. Jag minns (kommunal)valet 1966. Sossarna fick 42,25% (kommunisterna 6,44%) och DET ansågs DÅ vara ett riktigt katastrofval, Erlander ville avgå. Och nu jublar man över 37,3% ! Det är ju horribelt. Men, som sagt, samhällsnormen var annorlunda då.

  4. Okej, sammanfattningsvis kan följande sägas:

    1. SCB-undersökningen bekräftar bara vad femtioelva andra mätningar visat. Även om PSU:n har extra mycket kredd i branschen säger den egentligen inget mer än vad opinionsmätningar i allmänhet gör: de är ögonblicksbilder av opinionen.

    2. För bara ett halvår sedan var Socialdemokraterna helt uträknade från svensk politik. Det fanns annars vanligen sansade bedömare som spekulerade kring om partiet skulle läggas ner eller upplösas i flera mindre. Att det nu är precis tvärtom igen, trots att den nya partiledningen egentligen inte gjort någonting, bevisar vad relativt lite som behövs för att svänga en opinionsvind.

    3. Moderaterna är helt uppenbart inte ”det nya statsbärande partiet”. Reinfeldt är inte längre den självklare auktoriteten som applåderas och hyllas varhelst han visar sig. Återigen, för bara ett halvår sedan beskrevs han som om han helt enkelt inte kunde förlora någonting. Det kan han.

    Jag tycker att det börjar bli dags att äntligen fatta att det funkar så här. Både till höger och vänster behövs en större förståelse för att politik faktiskt är föränderligt.

  5. När Moderaterna handlar och säger att de ska skruva upp tempot på deras politiska arbete så delar de ut 60 000 vykort. Handla, tjaa, det beror på vad man vill ha för handlande.

  6. Aftonblajan yrar i nattmössan om alla (s)-”framgångar”. Pyrrhus (visst var det en historisk person?) hade väl också ”framgångar”? En tråkig, livlö(s) bly-ballong som tillfälligt trotsat tyngdlagen när folk fantiserar fritt innan den faller tungt. Minns att någon skrev det. (s) kan aldrig konkurrera med borgarna om borgerlig politik, varför är det så svårt att lära sig detta enkla lilla budskap? Varför måste man bara ner i avloppet ännu en gång, och dra hela vänstern med sig i fallet?

    • Kriget har inte ordentligt börjat än! Borgarna snodde socialdemokraternas politik, de behöver bara en liten påminnelse om sitt stöldgods, domen för häleri kommer från folket 2014! Det är nog moderaterna som redan är väldigt bleka och på tomgång: det kommer inte att krävas mycket energi till att blåsa dem från kartan! Pyrrhus hade krigsdugliga motståndare i romare i alla fall, och han vann ändå mot dem i två stora slag.

  7. En Arbetsgivare skall ju betala ut Lön till den anställde enligt avtal för ett utfört arbete, inte tvärt om att Arbetsgivaren får betalt av staten för att denne får ett arbete utfört åt sig ( ca; 5000 kr för varje Fas:3are), och den som utför arbetet får ingenting, istället får han eller hon gå på Soc och få Soc:bidrag..!!

    Tycker du fortvarande att det är någonting som skulle vara positivt som den här Regeringen gör?
    Lo Tidningen:
    Det är extremt provocerande, säger Bettina Kashefi, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, om att Jobbfab­riken tar ut fyra miljoner kronor i aktieutdelning.

    Företaget tog emot över 600 fas 3:are förra året och är sannolikt det största privata företaget i branschen. Det fick runt 35 miljoner kronor i statliga bidrag för fas 3-deltagarna. Var sjätte skattekrona blev vinst.

    Direktör Ivan Daza och ytterligare en aktieägare kunde plocka fyra miljoner kronor.

    Jag har aldrig sett något så vidrigt tidigare..!!

    • Glömde detta att Arbetsgivaren får 5000 kr _VARJE_ månad för Fas:3are som denne tar emot.

    • Det vore betydligt mer ekonomiskt om staten istället såg till att kommunerna kunde offentliganställa i vård, skola och omsorg utan omväg runt riskkapitalbolagen. Och det finns många statliga institutioner som slimmats inpå benen som kunde vara behjälpta med mer pengar så de kan anställda fler. Dessa anställda skulle inte heller behöva leva på socialbidrag utan ha riktiga jobb och betala skatt som vi andra. Brist på arbetsuppgifter är det garanterat inte.
      Varför fattar man inte detta?

      • Det ingår väl inte i vissas föreställningsvärld att anställa folk i den offentliga sektorn…

  8. Varför vill inte ”blajans” skribenter titta bakåt? Hur gick det med kunskapslyftet från 96-06, det som nu nya ”(s)” säger är den bärande pelaren i sin arbetsmarknadspolitik? Fick folk jobb av detta? Slutade den ändlösa ”jobb-debatten” därmed? Löstes några samhällsproblem? Underskatta inte ”olust-effekten”, den olustkänsla många känner inför en snål, tråkig & fantasi-lös borgerlighet. Den typen av borgare kan precis lika gärna vara röda som blå. Alliansen lyckades ett tag framstå som ”hip” eller cool borgerlighet, ända tills dess folk upptäckte att stället som hade texten ”verkstad” ovanför porten var ekande öde & tom..

    • Alliansen lyckades ett tag framstå som ”hip” eller cool borgerlighet, ända tills dess folk upptäckte att stället som hade texten ”verkstad” ovanför porten var ekande öde & tom..

      Trist att jag inte kom på den liknelsen själv… :-)

  9. Svensson
    Om du tycker att folk lever på bidrag,eller det kanske är skillnad på folk och folk!
    Lo Tidningen:
    ””Hela jobb- och utvecklingsgarantin kostade åtta miljarder kronor 2011. Bidraget till fas 3-anordnare kostade runt 1,5 miljarder kronor.””

    Här kan man snacka om bidrag..!!