Om antisemitism inom vänstern


Det pågår en debatt om eventuell ”antisemitism inom vänstern”. A priori tycker jag att man i utgångsläget bör försöka precisera vilken del av Vänstern som man diskuterar.
Med tillstånd återger jag här en artikel av Kajsa Ekis Ekman i Flamman. Elvander saknar exempel på antisemitism inom vänstern. Den är en replik på en artikel av Flammans utrikesredaktör Jonas Elvander i Flamman nr. 15/2018.
Dumskallarnas socialism
Jonas Elvander har replikerat på Ekis artikel, en ganska lam och diffus replik enligt min mening. Ekis Ekmans argumentation förhindrar nödvändig debatt
Den intresserade läsaren kan alltså också läsa Jonas Elvanders betydligt längre artiklar före respektive efter Kajsa Ekis Ekmans artikel.

Detta skrevs innan de senaste protesterna på Gaza började.

Artikeln av Kajsa Ekis Ekman.
I tider då nazister marscherar igen, knivhugger och mördar och målar slagord, och nya högerpartier som Partiet De Fria och Alternativ för Sverige hatar mot judar på ett sätt som inte gjorts i Sverige på länge, menar Jonas Elvander att det stora problemet är – antisemitismen inom vänstern.
Efter en fyra sidor lång essä saknar jag fortfarande ett enda exempel på denna antisemitism.

Däremot har vi fått en smutskastning av hela vänsterrörelsen utan like.
Antisemitism jerusalem-905x600Bild i Elvanders första artikel i Flamman: En antisemitisk karikatyr i den amerikanska tidskriften Judge Magazine från 1892 som visar hur en judisk affärsman hjälper judar från Europa att flytta till New York och driva ut de ”första familjerna” med nederländska namn som tvingas emigrera till västra USA.
Vi får se flera teckningar i amerikanska tidskrifter från 1890-talet, utan att få veta: kommer dessa över huvudtaget från vänsterpressen? Vilken organisation eller strömning presenterade sådana bilder? Vi får en lång analys av klassisk antisemitism, Sions vises protokoll m.m. men inte ett enda exempel från någon enda vänsterrörelse. Då Elvander hävdar i inledningen att ”antisemitism har en minst lika lång historia inom vänstern som inom alla politiska läger” borde det ju inte vara svårt att hitta konkreta exempel, eller hur? Den franske komikern Dieudonné är ju inte alls vänster, som Elvander påstår – utan extremhöger, vän till Le Pens pappa och nära allierad med ”Ilskans dag” – Frankrikes motsvarighet till Tea Party. Och vilka är de ”bittra och upprörda och illa informerade vänsteraktivister och politiker” som enligt Elvander blandar ihop judar och Israel? Nämn en enda! I brist på exempel drar han fram Donald Boströms avslöjanden om att Israel dödar palestinska barn och tar deras organ – vilket Elvander själv konstaterar visade sig vara sant. Så på vilket sätt är en partipolitiskt obunden journalists grävande antisemitism inom vänstern?
ekis-600x600Foto i Flamman-artikeln
För att komma med så allvarliga anklagelser mot den egna rörelsen som Elvander gör, är texten svepande och generaliserande på ett sätt som påminner om den värsta högerpropaganda. Skulle en sådan text kunnat skrivas i Flamman om ”vänsterns föraktfulla syn på rutavdrag” eller gäller det okritiska anammandet av högermyter bara just denna fråga?
Men det värsta med texten är ändå dess ställningstagande i palestinafrågan. Elvander hävdar att kritiken av Israel ”lider av motsägelser eftersom den avvisar judarnas rätt till nationellt självbestämmande i universalismens namn samtidigt som den tillerkänner alla andra folk denna rätt. Sedan Israel grundades har den ifrågasatt Israels existens som den uppfattar som reaktionär samtidigt som den uppfattar arabisk nationalism som per definition progressiv.”

Det finns ingen ”rätt” att etablera en stat var som helst på jorden, fördriva dess befolkning och bygga bosättningar

Alltså, vad snackar Elvander om? För det första: Israel är ett land som är byggt på ockupation, fördrivning av människor samt apartheid. Detta ”rätt till nationellt självbestämmande” som Elvander talar om, brukar användas när det gäller koloniserade folk. Det finns ingen ”rätt” att etablera en stat var som helst på jorden, fördriva dess befolkning och bygga bosättningar. Och det är mig veterligen ingen inom vänstern som tillerkänner alla ”folks” – vad detta nu är – rätt att ockupera vilka länder de vill. Menar Elvander att boerna i Sydafrika också hade en ”rätt till nationellt självbestämmande?”
jonas elvanderJonas Elvander
Vidare handlar kritiken av Israels existens inte om att det bor judar där – judar fick invandra till Palestina och gjorde så i generationer före Israels grundande – utan om att det är en nation som tillämpar etnisk rensning samt är byggt på blodsmystik. Om din mormors mormors mormors mor definierade sig som judinna, har du rätt att bo i Israel, och därmed ta en arabs hus. Det gäller från första dagen du sätter foten där, det spelar ingen roll om din släkt bott i Europa i generationer och den som bor i huset bott där i tusentals år. Det är det rena blodet som räknas. Är det denna etniska mystik och apartheid Elvander vill försvara när han talar om ”rätten till nationellt självbestämmande?” De flesta inom Palestinarörelsen i dag och inom vänstern slåss för en demokratisk stat där alla får bo, oavsett härkomst och religion. Och Palestinarörelsen har mycket tydligt markerat mot antisemitism – exempelvis fick Mohamed Omar aldrig komma in i någon solidaritetsrörelse då han försökte, och i ISM:s stadgar står tydligt att de inte accepterar någon som volontär som har antisemitiska åsikter. Varför skriver Elvander inte det?
Palestina 8karta2
Vad gäller debatten om Jeremy Corbyn, så undrar jag om Elvander känner till det arbete som Israels ambassad har drivit i flera år för att smutskasta Labour och motarbeta BDS-rörelsen genom att använda just anklagelser om antisemitism. Jag kan rekommendera honom att se dokumentären om ”Young Friends of Israel” där en journalist wallraffade för att avslöja hur Israels ambassad skapar till ytan ”fristående” organisationer, bjuder på resor och organiserar kampanjer mot ministrar som är kritiska till Israel. Denna israeliska officiella politik kallas ”hasbara” och går ut på att misstänkliggöra all kritik mot apartheid. Tyvärr verkar det som det har fungerat på Elvander.

i Andra om: , , ,, , , , , , ,


27 svar till “Om antisemitism inom vänstern”

 1. Man ser på bilden att palestiniernas områden var större 1947 än 1967. Jag kollade och fann då att skillnaden berodde på det så kallade ”sexdagarskriget” jag tror det var 1967. Men sen såg jag att det var araberna som startade det här kriget i syfte att ”utplåna Israel” men de fick istället ett nesligt nederlag därför det visade sig att Israel var den militärt starkaste parten. Som jag fattat saken är de palestiniernas minskade landområden ett resultat som de förorsakat själva genom en militär intervention gemensamt med andra arabländer. Som jag undrar då, har inte palestinierna sig själva att skylla för det minskade territoriet? Jag kan inte se det som annat än Israel försvarade sig själva mot angreppet och ett hot som de ständigt lever med.

  Om jag har fullständigt fel här berätta då varför.

  • Väsentligen inte. FN har beslutat att 1967 års gränser ska gälla om jag förstått rätt. En folkrättsprofessor skriver

   ” Vad gäller just bosättningarna i de palestinska ockuperade områdena har olika FN-organ uttalat sig vid flera tillfällen. Säkerhetsrådet fastslog i resolution 446 från en 22 mars 1979 att Israels byggande av bosättningar i de palestinska och arabiska ockuperade områdena helt saknade rättslig grund (paragraf 1). Det uppmanade vidare Israel att sluta flytta eget folk till de arabiska ockuperade områdena (paragraf 3). Säkerhetsrådet upprepade sitt ställningstagande i denna fråga med ännu starkare ord i resolution 465 från 1 mars 1980 och kallade Israels bosättningspolitik i de arabiska ockuperade områdena för en grov överträdelse (flagrant violation) av den fjärde Genèvekonventionen (paragraf 5). Den internationella domstolen fastslog i sitt ovan nämnda yttrande från 2004 att Israel inte kunde åberopa självförsvar eller militär nödvändighet som en grund för att rättfärdiga bosättningarna. Domstolen fastslog också att byggandet av bosättningar i de ockuperade palestinska områdena inklusive östra Jerusalem strider mot folkrätten (paragraf 120). Said Mahmoudi, professor i internationell rätt.

  • Israel har inga gränser som är erkända internationellt , Israels Gränser har alltid varit tillfälliga sedan 1948 .
   Politikerna i Israel brukar alltid säga att Israels gränser slutar där deras soldater står och så har det blivit .
   Vi palestinier ska inte behöva skylla oss själva , om svenskarna har varit i samma situation då skulle de göra likadan .
   Att vi har förlorat är en helt annan sak . Vi hade gamla gevär men sionisterna har fått mycket hjälp från Frankrike , storbritannien och USA och inte bara det utan de slaktade palestinierna och ställde till massaker efter massaker och allt detta är dokumenterad .
   Det är en skam om man ger sig men det är inte skam att förlora .
   Vi vet att de flesta länder i världen hatar oss utan orsak bara för att de vill skydda Israel på vår bekostnad , Vi är ett offer som fick betala priset för vad europeerna har gjort mot judar .

 2. Den här artikeln och Elvander baseras på Torys – dom konservativas – kampanj mot Labour. Men varken Ekis eller Elvander har gått direkt till källan och frågat judarna inom Labour partiet hur de ser på det hela.
  http://www.jewishvoiceforlabour.org.uk/jvl/a-jvl-statement-on-the-current-attacks-on-jeremy-corbyn/
  Läs även kommentarerna!

  När jag googlade på Labour och antisemitism, och sedan på Tory och antisemitism så var det ungefär lika många träffar. Alla partier över hela världen – ja, kanske inte i Israel – har någon form av antisemitism. Men i Israel har de en annan form av diskriminering och nedlåtande. Och det är emot araber och muslimer.
  Det är alltid någon som försöker peka ut en syndabock för kapitalets gärningar.

  • ”Det är alltid någon som försöker peka ut en syndabock för kapitalets gärningar.”

   Du tänker på riksdagskvinnan Anna Hagwall som blev utsparkad från Sverigedemokraterna för hon hade synpunkter på ägarförhållandena inom main stream media?

 3. Vadå antisemitism? Palestinier är också SEMITER. Logisk är det därför sionisterna som är vårtids värsta antisemiter som går på Palestinier på de mest brutala sätten varje dag. Sionisterna har hållit på med sitt antisemitism i över ett sekel. Sionisterna viftar med antisemitism kortet i ur och skur just för att dölja sina grov brott och även dölja sitt falska identitet och anspråk på att vara semiter.

  Det finns vetenskapliga studier (gjorda av judiska forskare) som kommit fram till israeler har inte semitisk blod.
  https://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/37821/title/Genetic-Roots-of-the-Ashkenazi-Jews/

 4. Har Vänsterpartiet infiltrerats imperialismens hantlangare?

  När det skulle röstas i Riksdagen om en vilandeförklaring av världlandsavtalet så orkade inte Sjöstedt gå dit och rösta.

  När Doktor Frankenstein mördades av sitt monster i Bengazi så ringde SR till Sjöstedt för att lyssnarna skulle få en bild av hur ambassadören var som människa. Han var nämligen Sjöstedts nära kompis.

  Hans Linde fick i Riksdagen beröm av folkmordsmiljonären Carl Bildt för Vänsterpartiets utrikespolitik.

  Och nu bedriver Flamman propaganda för västs israelpolitik. Bra rutet, Ekman!

  • Vänstermänniskor är ofta internationellt inriktade så jag tror Vänsterpartiet strävar efter att ligga lågt i de frågorna därför ett ställningstagande riskerar splittra partiets sympatisörer och därmed väljarunderlaget. Dock tror jag man försöker hålla en utrikespolitisk linje i fas med den svenska officiella för att stärka upp den rödgröna regeringen och kunna besvara väljarna. Svenska Vänsterpartiet är framförallt inriktat på inrikespolitiken och jag tycker inte det är något fel på det vilket även de mycket stabila opinionssiffrorna tydligt visar.

    • Nja, du har halvt rätt, Anders. jag tror faktiskt de är mer nationalistiska än vad de tror att de är. Vänsterpartiet står nära det nyliberala nationalistiska partiet Sinn Féin. Och de har ställt sig bakom Kataloniens strävan efter att bli en egen nation. De stöder dessutom kurderna för nationell självständighet – vilket jag inte kan se att du gör.

     Jag funderade faktiskt på det här häromdagen. Nationalism finns i olika former i alla partier. Vänstern har sin form av nationalism, Dom konservativa har en annan. Så även Liberalerna och Sverigedemokraterna och med flera.

    • Sverige har redan nationell självständighet. Vad menar du? Slängde du bara ur dig ett slagord?

  • Mycket hat mot Israel här precis som Israel skulle vara något helt annat än judar. Men jag beundrar Israel på ett sätt och det är att de verkar ha full koll på sina gränser. Israels ledare vad han nu heter Netanyahu sa häromdagen att varje land har skyldighet att försvara sina gränser. Men i mitt land Sverige tycker jag det har blivit precis tvärt om att gränserna ska vara så öppna som möjligt och fullkomligt utan kontroll. Det är bara ett parti som jag tror motsätter sig det men de är inte välkomna bland de övriga för alla de andra partierna verkar det vara konsensus åtminstone tills valet börjar närma sig för då har vissa partier gjort ett lappkast åtminstone i retoriken och jag tror det stannar där som läpparnas bekännelse. Om jag inte vetat det var högerledaren nedan så hade jag nog gissat på ledaren för Vänsterpartiet, eller kanske Liberalerna?

   https://www.youtube.com/watch?v=ONjvUve7lGE

   • @arbetarklass: beundrar du barnamördare, kvinnomördare och mördare av civilas. Historiens värsta barnamördare anser att Palestinier är goyim och därför är det ok att slakta. Alla med samvete inser att Israel förtjänar inget annat än avsky – det finns grund till varför sionisterna är bland de mest hatade grupper i världen. Visste du att det finns judar som är anti-sionister? Är ditt problem att du är islamofob och att du ser världen med skygglappar? Marktjuvarnas enhet känner inte vid några gränser just för att målet är att skapa Stor-Israel

    • Tack för återkoppling!
     Nej, jag tror inte jag är någon islamofob men jag ser numera med farhågor på den utveckling som skett i mitt hemland Sverige de senaste åren. Som jag förstått finns det ingen folklig önskan bakom det. Strävan kommer snarare ifrån politikerhåll liksom önskemålet att gå med i EU som gjort att landets gränser fallit. Jag säjer ’politikerhåll’ därför strävan tycks varit partiöverskridande.

     Men Israel tycks vara ett problem över tiden där någon lösning inte är i sikte så vad göra?

     Som jag fattat folkgruppen judar så tycks de vara ett mycket lättintegrerat folk som funnits mest överallt utan att utmärka sig speciellt. Så min fundering är om diasporan kanske ändå var det bättre alternativet men jag är inte jude själv och de kanske tänker annorlunda och vill ha ett eget land?

     En annan fundering vad gäller Sverige är om problemet ändå inte börjat i skolan? Jag tänker en övergång från fokus på basala ämnen till samhällsorienterade ämnen har gjort människor mer fixerade på samhälle istället för vetenskap och baskunskaper vilket gör att viljan att hjälpa andra börjar inkräkta på förmågan att hjälpa sig själv? För att hjälpa krävs styrka och resurser och alla vet ju hur det går när två fyllon försöker stötta varandra. Inte så bra kanske?
     Vad ska man lära sig i skolan, ska man lära sig läsa och räkna eller ska man lära sig att tycka?

      • Jag tror det. Det var en mer ’socialistisk’ tid och Israel betraktades som en framtid. Jag minns syrran pratade om att jobba på kibbutz som jag uppfattade som någon form av kollektiv. Hela Främre Orienten var nog mer åt det socialistiska hållet då och inte som idag när den politiska religionens makt mera kommer tillbaka.

 5. Nazismen har slående likheter med judendomen. Detta fokus på blodet, det etniska ursprunget som saknas i de flesta andra religioner och ideologier. En annan slående likhet är att väldigt många tyskar eller med tyskt påbrå boende utanför Tyskland var stolta över nazityskland på samma sätt som dagens judar eller de som tror sig ha judiskt påbrå är stolta över Israel. Skulle tro att den relativa andelen är snarlik. Sedan finns det judar på samma sätt som det fanns tyskar som kände och känner avsky och tog och tar avstånd från dessa extrema och rasistiska religioner och ideologier. Judiska rabbiner jämför negrer med apor och kommer undan med detta. Idag kommer en jude undan med precis allt. Allt kan urskuldas med antisemitism. Skjuter man ihjäl 50 obeväpnade palestinier var de antisemitiska nazister. För allas bästa och framförallt för de judar som tar avstånd från denna rasistiska kult är det dags att vi slutar dalta med extrema och sionistiska judar och tillämpar samma lagar och regler på dem som gäller för oss andra.

  • Zionismen och nazismen liknar varandra därför att en följd av konspiratörer i England syftade till att spela ut kontinentens europeer mot judarna och hindra dem att assimileras där. Och hindra att bankväsendets tyngdpunkt flyttades till kontinenten. Ist ville Britterna nyttja judarna som en kolonial buffert mot imperiets rivaler. Och så fungerar Israelerna fortfarande,nu med Usa som mest synlig partner.
   1800-talets historia är väl dold genom Britternas angloamerikanska etablissemang som totalt dominerat vad som kallas etablerad historia.
   De Judarna som värvats till zionismen präglades genom denna utstuderade Brittiska sammansvärjning till att själva bli antisemiter i den bemärkelsen att dom kom att förakta sin landlöshet. Blut und Boden. Utan Britternas långvariga subversion hade många judar varit assimilerade och bidragit till Europa ist för att i Britternas intresse fly till Usa, där Britterna sedan ett århundrade ympat in den sk kristna zionismen med dess strävan till vad dom fundamentalisterna tror är bibliskt förutsagda apokalyptiska krig.

   • Brittiska imperiet förtjänar att uppmärksammas. Har ställt till både bra och dåligt i världen. Kanske mest dåligt? Det hjälpte utvecklingen men politiskt kanske det snarare varit en katastrof? Palestina tror jag tillhörde Brittiska Imperiet före det blev självständigt och staten Israel bildades.