Mordet på Engla ett – Internetmord


Rubriken är inte så tillspetsad som den kanske låter till förstone, det handlar om det traditionella flickmordet eller flickmorden, det i kombination med att nätet nu blivit var mans egendom.

Nu i helgen hörde jag Schibstedt VD tala om framtiden i en intervju, han sade att lönsamheten kommer att ligga främst på hemsidorna och att papperstidningen kommer att spela en allt mindre roll. Det är givetvis helt korrekt och man kan redan se att Aftonbladet gått om Expressen med hästlängder. Jag minns inte antalet besök som tidningen har dagligen, men det är sjusiffriga tal trots att nätet för ögonblicket är mer eller mindre avsomnat på grund av att folk gör annat än sitter framför flimrande dataskärmar.

Men allt är inte stiltje och kvällspressens kommersialisering gör att alltmer känslig och i vissa fall tveksam information läggs ut till allmänt beskådande. Mordet på Engla har väl antagligen upprört de allra flesta, och vi ska i sammanhanget inte glömma Pernilla, lika lite som eventuellt kommande erkännanden kan uppdaga nya offer. Men en ny sak är att brottsoffren själva hörs på nätet och berättar om sina egna våndor.

Englas Mamma: ”Information om detaljer i hur mordet gått till är för jobbigt för oss, släkt vänner och syskon. Vi ska inte behöva bearbeta det genom media, helt omänskligt. Vad kan det finnas för allmänintresse i dessa hemska detaljer mer än hänsynslös nyfikenhet och att gotta sig i andras mardrömmar?”

Jag utgår givetvis från att bloggaren ifråga är den hon utger sig för att vara. Hon pekar i det skrivna på en sak som jag själv reagerat kraftigt på. Ingenting är heligt när det gäller att få läsare och minst heliga av alla är givetvis kvällstidningarna. Personligen bläddrar jag oftast förbi snaskigheterna eftersom det berör mig illa, jag vet inte om det är för att jag inte vill påminnas om att det finns ondska eller om det bara är någon sorts längtan efter kvalitet som gör att jag väljer bort dessa artiklar. Kanske är det en kombination. Men jag kan inte undgå att se att Aftonbladet nu startat en ”Engla-sajt”, en sida som innehåller samtliga artiklar om mordet från den dagen flickan försvann.

Ulf Bjereld: ”På måndag inleds rättegången mot Anders Eklund, den man som erkänt morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren. De handlingar Eklund erkänt är ofattbart vidriga och i åtalet syns egentligen inga förmildrande omständigheter.

Brottets avskyvärda omständigheter ställer stora krav på medias förmåga att på ett varsamt och professionellt sätt hantera nyhetsbevakningen. Dessvärre har delar av media i väsentliga delar misslyckats med denna uppgift. Misslyckandet är ingen engångshändelse, utan en del av en samhällelig trend där kriminalvården alltmer inriktas på straff i stället för rehabilitering och där kriminaljournalistiken alltmer fokuserar brottsoffret och demoniserar brottslingen.

I Engla-fallet har SVT Aktuellt visat autentiska videoinslag ur polisens förhör med Anders Eklund. Jag kan inte minnas att Sveriges Television tidigare visat sådana videoinslag, och jag kan inte på något sätt se hur de fyller en funktion i nyhetsrapporteringen. Det enda som inslagen bidrar med är att kittla tittarens nyfikenhet: ”Lyssna, så här låter mördarens röst! Så här rör han sig! Så här ser han ut när han erkänner!” Var finns värdigheten i allt detta?”

För några dagar sedan skrev jag att Nyhetstorka leder till mer sex, mordet på Engla

Mediekritik, Aftonbladet, Engla

har jag knappt kommenterat bortsett från att jag inte kunde hålla i fingrarna i styr när media berättade att Polisen använt sierskor för att leta rätt på flickan. Det mordet gör är att plocka fram de allra sämsta sidorna hos media. Av konkurrensskäl tvingas de skriva sådana snaskigheter att folk ofta inte klarar att välja bort det mest spektakulära.

Polisutredningen har ända sedan dag ett läckt som ett såll. Nu visas videobilder ur förhören i både TV och i tidningar, ljudinspelningar förekommer också, och det mediala bottennappet nåddes antagligen är flickans begravning sändes i TV. Jag trodde dessutom att förundersökningssekretessen även gäller om det finns ett stort allmänintresse, men uppenbarligen är det något som enskilda polismän har att förhålla sig till, likväl som frågan om de ska använda spåkärringar för att finna brottsoffret.

Jag tror att de flesta håller med mig om att mordet på lilla Engla har uppvisat ett flertal exempel på dåligt omdöme från polismyndig-
hetens sida likväl som från tidningarnas. Jag vet inte heller om det är så vettigt av Englas närmaste anhöriga att starta en egen blogg, risken finns att man kommer att ångra detta, men då är redan allt indexerat av Google och alla andra sökmotorer.

På det sättet kan de komma att få dras med denna katastrof under mycket mycket lång tid, frågan är om de verkligen är betjänta av det?

HD Politiken SDS Dagbladet1 DN12 SvD12 AB i t

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Engla, Pernilla, Anders Eklund, Flickmord, Mord, Sexmord, Mediekritik, Journalistik, Massmedia, Skandalskriverier, Integritet, Politik[/tags]


6 svar till “Mordet på Engla ett – Internetmord”

 1. Jag håller med dig om mycket av vad du skriver .
  Men vad gäller begravningen så kommer jag aldrig att ångra att jag fick ge en ljusminnesstund av Engla.varför skulle hon bara få sväva som ett mörkt minne ifrån en grym död.
  Vad beträffar att jag startat en blogg är för att få fram en bild av hur det egentligen är, något som endast dom allra närmaste vet och journalisterna som väljer att inte skriva det som jag tycker är viktigt.Jag kanske kommer att ångra att jag bloggar men det kommer inte att vara det värsta att leva med framöver ,för det är ingenting mot vad jag egentligen går igenom. Jag är faktiskt en vanlig människa prisis som ni!Frid Carina

 2. Företeelsen är ytterst osmaklig och jag vill tro att de
  läsare av Aftonbladet som tycker att den hyenaliknande journalistiken ger dem något är rätt så fåtaliga, trots den ökande lösnummerförsäljningen.
  Själv köper jag Aftonbladet rätt frekvent – men löser fredagskrysset och läser de politiska sidorna, ledaren och kultursidorna, som fortfarande är mycket bra och hoppar över de braskande och mångordiga reportagen om allehanda otäckheter som fyller ut tidningen och gör den i stort sett värdelös som kunskapskälla.
  Jag känner stort medlidande med huvuddelen av tidningens journalister – och är förbannad på tidningens största ägare – LO!
  För de fåtal sidor av tidningen jag nämnt lever inte upp till den standard man kan kräva av en till större delen, 51 procent, LO-ägd tidning…

 3. Vi kan nog snart få se medier som köper sig exklusiva kontrakt med våldsbrottslingar (det förekommer ju redan TV3 betalade 500 000 för en intervju med Joachim Posener). I princip begås ju brottet en andra gång på detta sätt.

 4. Hej Carina!

  Jag oroar mig inte så mycket över ditt bloggande, men nu kommer drevet att gå för fullt under rättegången och många sår kommer att rivas upp. Jag tror att vi alla förstår på ett ungefär hur det är även om ytterst få har full inblick, barn har vi många av oss så det är inte oförklarliga känslor du/ni har.

  Man skulle önska att aldrig någon människa drabbades men tyvärr så sker det dagligen, även om det inte är på detta sätt. Vi människor har inte heller något adekvat försvar, ja om nu inte sorgen är ett försvar i sig, ett sätt att slippa bli vansinnig.

  Det JAG mår illa av det skrev jag, brottslingen i det här fallet får spaltkilometer i media och tidningarna gör precis vad de kan för att bygga upp ÄNNU mer intresse, jag tycker att det är vidrigt. Jag vidhåller min avslutning på bloggposten, det är långt ifrån säkert att du/ni kommer att tycka att det är ok med att blogga om det om några år. Jag kan givetvis inte annat är – tro, men tyvärr så är det inte bara snälla och hänsynsfulla människor på nätet, det finns lika gott om idioter här som i det riktiga livet, om man säger så.

  Beträffande begravningen så kan ingen säga emot dig och kommer inte heller att göra det. Det jag menade var att yttrycka min tveksamhet inför TV:s beslut att sända den. Men jag borde givetvis knipa näbb, jag har inte ens något TV så…

 5. Visst blir det mycket flukteri över det hela när detaljer som egentligen bara hör hemma i brottsutredningen presenteras. Mycket otrevligt, inte minst när det spiller över till tidningar som brukar ha större krav på sig själva. Det stör mig som läsare mer än blaskor som Aftonbladet vilka jag sällan läser, aldrig köper och knappt ens surfar till.

 6. Sara, jag som medlem i ett LO-förbund skäms över LO:s ägande av Aftonbladet. De kunde lika gärna köpa in sig i Se&Hör, för större funktion är så fyller inte tidningen. Men dealen är att LO inte kontrollerar vad som skrivs i tidningen, och det är mindre än 50% man äger, dock med en köpoption på ett antal aktier så att man ska kunna få majoritet om man finner det nödvändigt.

  Jag tycker som du synd om tidningens journalister som tvingas ägna sig åt sån skitjournalistik som Schipsted vill ha.