Protesterna i Tunisien också resultat av Västs politik


Nu har sju år gått sedan protester i Tunisien i Tunisien började 8 januari, på sjuårsdagen efter
förre presidenten Ben Alis fall 2011. Detta inledde den ”arabiska våren” som beskrevs så positivt. Det talades till och med om ”revolution”, helt felaktigt då någon grundläggande ändring av den ekonomiska strukturen kannapst var aktuellt.
Nu har vi USA-stödd militärdiktatur i Egypten, sönderslaget Libyen (av NATO), USA-initierad intervention i Syrien, och brutalt bombkrig av Saudiarabien mot fattiga Jemen, med USA:s och Storbritanniens uttryckliga stöd.
Aktörer i omvälvningen i Tunisien fick till och med Nobels fredspris år 2015.

Tunsien 180113 II 522BC9D8-A247-438C-9DEE-DEB0D7C99E87_cx0_cy13_cw0_w1023_r1_sBild Voanews
Och nu nya stora demonstrationer i Tunisien mot dåliga levnadsförhållanden.
Utdrag ur DN-artikel, utan kritik för en gångs skull ”Regeringen har inte lyckats bemästra inflationen och heller inte klarat av att skapa jobb åt unga människor i ett land där nära 40 procent av landets drygt 11 miljoner invånare är under 24 år. Turismen, en huvudnäring, har inte hämtat sig från de blodiga terrorattacker som IS utförde för två och ett halvt år sedan. Förra året fick Tunisien ett stödlån av IMF på motsvarande 230 miljarder kronor. Lånekraven var som vanligt strikta. Konsekvenserna av detta ser vi nu.” DN

Det är typiskt att IMF, som kontrolleras av USA, ställer hårda krav på nedskärningar av budget, på utgifter till socialt stöd och och att man kräver privatiseringar. Grekland är ett av många exempel.
Protesterna utlöstes nu av ökning av skatter och avgifter för bensin, mobiltelefoner, boende, internetanvändning och mat. Plundringen av världen. IMFs historia och politik och Mer om IMF – USA:s ombud för ekonomisk imperialism

Arbetslösheten ligger på 10 %, och är högre bland ungdom. BNP har fallit med 10 % sedan 2014.här

Litet historik.
I presidentvalet i Tunisien den 21 december 2014 besegrade sekuläre BejiEssebsi MoncefMazouki, men båda presidentkandidaterna har baserat sin ekonomiska politik på EU-diktat medan de verkliga ledarna för revolutionen i Tunisien 2011 blev mördade på ett tidigare stadium.
ChokriBelaid i febr 2013 och Mohamed Ibrahim i juli samma år.
Mordet på Belaid diskuteras här ”Mördade vänstermannen Belaid kritiserade USA:s Syrienpolitik” http://jinge.se/allmant/politikermord-pa-modet-mordade-vanstermannen-belaid-i-tunisien-kritiserade-usas-syrienpolitik.htm
Belaid untitledBelaid
Jag skrev bl.a. ”Chokri Belaid är den första som avslöjade hemliga islamister träningsläger (finansierat av Qatar via tunisiska Al-Nahda partiet) i Tunisien för att skicka rebeller till Syrien. En försynt fråga: Kan mordet ha något att göra med Belaids islamkritiska radikala politik och hans kritik av USA:s utrikespolitik?” Han var ledare för Folkfronten som bildades i oktober 2012 av 9 vänsterpartier. Man har 15 av 217 platser i parlamentet. Folkfronten i Tunisien
Det uppgavs att 1,4 miljoner deltog i begravningen av Belaid.

Närmare 1000 personer har arresterats sedan protesterna började för en knapp vecka sedan. En proteströrelse med namnet Fesh-Nestanew (ungefär: ”Vad väntar vi på”) har växt.
Hittills har protesterna varit betydligt mindre omfatande än 2011.

Men nu har regeringen beslutat satsa motsvarande 500 miljoner kronor till stöd för de fattiga, vilket bedöms beröra 250 000 människor.
Jag gissar att detta kommer att minska protesterna som är betydligt mindre än de 2011. Vi får väl se.

En lärdom för alla är att en omvälvning där man gör sig av med en slags diktator och inför formell demokrati inte är tillräckligt. Man måste ändra ett orättvist utlandsberoende ekonomiskt system. Och söka lösa ekonomiska problem utan att anlita IMF eller Världsbanken. Kanske är Kinas utvecklingsbank ett bättre alternativ.

i , , , , , , , , ,,


5 svar till “Protesterna i Tunisien också resultat av Västs politik”

  1. Väst är ansvarigt för allt som händer i hela världen och ska betala allt till alla. Den vite mannens börda blir allt tyngre.

  2. Det har att göra med ”klass” har jag numera förstått. Mänskligheten kan delas in olika. Inom länder och områden men även vilken sociala grupp vi tillhör. Kommunister delar in människor i socialgrupp. Två stycken. Arbetare eller kapitalist. Sedan har hudfärg, etnicitet eller vart man bor ingen betydelse. Så har jag fattat det nu. Jag är arbetare men för den skull måste jag ju inte vara kommunist och tycka det är den enda rätta indelningen.

    • Du har fel här. Kommunister delar inte in människor i socialgrupper. Det gör t.ex. SCB i Sverige och motsvarande i andra länder. Enligt SCB:s Socioekonmiska indelning, som används allmänt, och som sedan länge ersatt den gamla socialgruppsindelningen, finns 16 socioekonomiska kategorier i Sverige. Kan användas som grund för indelning även av ”kommunister”. Dessa har alltid även medtagit olika grupper av bönder (Mao skilde på 3 grupper i Kina) och småföretagare i sina anlyser.