Obamas nyårslöfte


Som så mycket annat kommer bruket med nyårslöfte från USA ”Traditionen med nyårslöften kommer från USA. Där förekommer uppgifter om att åskledarens uppfinnare, vetenskapsmannen Benjamin Franklin, introducerade bruket att formulera goda föresatser inför det nya året. I Sverige användes tidigare begreppet bragelöfte, som finns belagt i Svenska Akademiens ordbok från 1903, men ordet var inte specifikt förknippat med nyår. Den äldsta kända noteringen med ordet nyårslöfte förekom i Aftonbladet 1944. Det dröjde dock flera år innan ordet blev etablerat.” (Wikipedia och ”Nyårslöften har inte hållits länge”. Svenska Dagbladet. 31 december 2011.)

Inte så konstigt då att president Barack Obama har nyårslöften! Men först en svensk utvidgning.

Det ärom en vetenskaplig artikel ”Håller vårdpersonal sina nyårslöften”? av unge professorn och barnläkaren Jonas Ludvigsson. http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/Kultur/2015/12/Haller-vardpersonal-sina-nyarsloften/

I sin unika undersökning om nyårslöften hos vårdpersonal intervjuade Jonas Ludvigsson 41 anställda på barnkliniken i Örebro i december 2013. Av dessa menade alla utom en att de säkert eller troligen skulle hålla sitt nyårslöfte. Huvudresultatet var att 27 (66 %) bröt nyårslöftet under årets första tio månader skriver Ludvigsson. Med klädsam blygsamhet noterar han ”Under senare år har allt flera röster höjts för att svensk forskning håller på att halka efter internationellt. Med den här studien visar vi att Sverige kan bedriva spjutspetsforskning. Vad vi vet har ingen tidigare studerat nyårslöften bland vårdpersonal i stor skala.” Programförklaringen för denna blogg medför att jag måste delge den värderade läsaren juniorprofessorns slutkläm ”Enligt en studie i Journal of Clinical Psychology (2014) citerad via Huffington Post bryter 54 procent av alla amerikaner sina nyårslöften inom 6 månader. Motsvarande siffra var 46 procent bland svensk vårdpersonal – så mycket talar ändå för att vi slår amerikanerna på fingrarna.” http://www.huffingtonpost.com/tasha-eurich-phd/new-years-resolutions_b_4512944.html

Barack Obamas nyårslöfte.
Som gammal brevvän med Michelle Obama kan jag rapportera att Barack efter några ganska sömnlösa nätter (bortsett från Michelles snarkningar fram på småtimmarna har hon berättat) tänker att inför folket i USA och världen be om ursäkt för några saker:
Michelle Obama
-Det fortsatta krigen i Irak och Afghanistan som lett till att över 1 miljon människor dödats. USA ska betala för uppbyggnaden av landet genom att kraftigt minska skattekostnaderna för militären, dvs. en betydande nedrustning, och kraftigt öka beskattningen med en progressiv skatt för de 5 % rikaste. En grupp republikanska kongressmän under ledningen av senatorna McCain och Grahamn kommer att som volontärer delta i uppbyggnaden under Kongressens ferier efter en snabbkurs i ånger och byggnation vid militärakademin West Point som ombildas för dylik utbildningsverksamhet. (Obama har förankrat sitt tal i Kongressen och hos förre presidenten – mer nedan). Några miljoner arbetslösa som nu lever på matkuponger i USA kommer att efter utbildning anställas för uppbyggnaden.
Obama president_official_portrait_hires

-Interventionen i Syrien via ombud. Även här ska USA betala sin del av kostnaden och via CIA:s välutvecklade kanaler försöka förmå buddies i al-Qaida och IS att ta sitt ansvar. IS ska erbjudas två spadar och 100 liter skifferolja för varje volontär. President al-Assad ska bjudas in till Vita huset och få tala i kongressen.
-Stödet till Israels krig och dess apartheidpolitik ska helt upphöra och i ett särskilt tal vid AIPAC:s kongress ska Israels politik starkt kritiseras och staten Palestina erkännas. (Obama kommer dock att bära den judiska huvudbonaden, dels av taktiska skäl och dels för att det brukar vara så kallt på AIPAC:s möten. Man brukar snåla med värmen för att kunna skicka ned mer pengar till stackar Bibi N.) Ett första viktigt steg har redan tagits av utrikesminister Kerrys tal.
-En särskild ursäkt ska framföras för stödet till statskuppen i Ukraina. Stödet till Ukrainas regering för dess krigspolitik upphör.
-En alldeles särskild ursäkt riktas till president Putin, vars roll för att främja fred och stabilitet prisas. Rysslands rätt till Krim garanteras och Putin ska också inbjudas att tala i kongressen och får sitta bredvid Michelle vid presidentmiddagen.
Vissa beslut ska tas: Jag är så leden att jag beslutat utvisa 35 ryska diplomater!
-Alla illegala sanktioner mot Ryssland, Iran, Syrien och andra länder ska genast upphöra.
-En kraftig nedrustning av främst kärnvapen inleds.
-TTIP & TTP tippas totalt!
-Guantanamo stängs efter årsskiftet, fångarna får skadestånd. De kommer att inbjudas till festmåltid hemma hos förre presidenten GW Bush på dennes ranch i Texas. Den som genomgått flest waterboardningar får hedersplats bredvid förre vicepresidenten Cheney, som lovat be för fångarnas familjer. (Denna process har redan inletts som bekant).
-Dollarn ska ersättas med ett rättvist betalningssystem och en annan världsvaluta (fast Obama ser gärna som amerikansk patriot att någon USA-person finns på en av sedlarna, kanske G Washington, eller en kulturperson som Kalle Anka eller Batman).
-Nobels fredspris återlämnas och Barack kommer verkligen att be om ursäkt för att han tycker att han vanhedrat priset.
-Sweden erbjuds bli 51:a delstat, där man kan inrätta semesterhem för alla generaler, domare, jurister, skådespelare och journalister med mer än fyra år i politiken. Hela Mormonkyrkans stab lämnar Utah och bosätter sig i Boden.

Talet kommer att hållas på nyårsaftonen kväll lokal Washington-tid i Ovala rummet. Det var tänkt att presidenten skulle bära den ångerfulles tagelskjorta, men sådan saknades bland de 1461 presidentiella tjänsteskjortorna (en per dag under 4 år).

PS. Barack har via M. bett att få återge talet som ett gästblogginlägg här efter talet, och jag OK:at det under villkoret att jag får det översatt till svenska också. (Barack påstår till och med att bloggen påverkat hans beslut, men det är kanske bara amerikansk artighet.) DS

i Andra om: , , ,, , Syrien, , , ,

Huffington Post


5 svar till “Obamas nyårslöfte”

  1. Det var som en kommentator nyligen sade: Och vad hade ni väntat er av en person med hans bakgrund ? Hans främsta merit var en retorisk förmåga och även den var påklistrad och innehållslös ? Gammal är äldst, jag lyfter än en gång på hatten för John Pilger, journalistveteranen. Obama hade inte ännu tillträtt ämbetet år 2008 när Pilger redan skrev att ”there will be no change”, då just ”change” hade varit Obamas kampanjslogan. Och som Pilger varnade: blir det en förändring är det snarare till det sämre. Och hur visste han det, jo, han hade redan långt tidigare träffat Obama och med sin långa erfarenhet direkt dragit slutsatsen om personens karaktär.
    Men här kommer en lustig nyhet: Visste ni att Obamas födelseintyg faktiskt är en förfalskning. Det har en fyraårig omfattande polisutredning kommit fram till, resultatet har presenterats nyligen. Detta har sina nästan komiska poänger men samtidigt handlar det om lagbrott av högsta graden, eftersom Obama enligt amerikansk lag inte hade varit valbar. Hans papper som skulle ha förvarats av myndigheterna på Hawaii visade sig vara en efterhandskonstruktion där man använt ett näraliggande intyg som basdokument, klippt och klistrat med modern datateknik. Hur har man hamnat i den sitsen ? Dags att spekulera. Dokumentet kan ha slarvats bort eller förkommit under årens lopp. Sedan kan konspiratoriskt lagda utveckla mer intrikata förklaringar. CIA är känt för att hjälpa folk i karriären om man har en hållhake på personen som kan ruinera dennes karriär: Gör som vi säger, annars låter vi det komma ut att du inte ens varit valbar. Sedan finns det redan de som hävdar att Obama inte är den som han utger sig för att vara, men så långt behöver man knappast gå.