Framgångar för rysk ekonomi tack vare Trumps politik?


Nyligen ägde ett stort ekonomiskt forum rum i St Petersburg. här Tore Gannholm har översatt en rapport från detta som jag publicerar nedan, med Tores tillåtelse. Han skriver själv ”Var finns Sverige????”… ”Inga tecken på Rysslands isolering vid öppnandet av St. Petersburg International Economic Forum.” Jag hittar faktiskt inga artiklar om detta i den etablerade svenska pressen.

Öppningsdagen för det internationella ekonomiska forumet i Sankt Petersburg (SPIEF 2018), Rysslands årliga marknadshändelse, har sett globala ledare för näringsliv och politik ansluta sig till en mängd multinationella företag som är angelägna om att träffa avtal.
Den franske presidenten Emmanuel Macron, Japans premiärminister Shinzo Abe, chefen för Internationella valutafonden (IMF) Christine Lagarde, Kinas vicepresident Wang Qishan, samt den amerikanska ambassadören Jon Huntsman är bland dem som deltar.
Ryssland 180525 Macron, Abe, Putin
SPIEF 2018 har blivit en viktig affärsplattform där ryska företag och investerare över hela världen kan skriva nya kontrakt och komma överens om potentiella gemensamma projekt i Ryssland och utomlands.
Rysslands president Vladimir Putin träffade president Macron
, som ledde den största delegationen av franska företag som avser att göra affärer i Ryssland trots EU: s och USA: s sanktioner mot landet.
Enligt den franska ambassaden i Ryssland kommer franska företag att skriva upp till 20 avtal och samarbetsavtal i slutet av forumet.
I år leder chefen för Frankrikes (MEDEF) Pierre Gattaz och ordförande för MEDEF International Frederic Sanchez den största utländska delegationen på SPIEF med totalt 170 representanter från 60 företag.
Under den första dagen i forumet samtyckte den ryska naturgasproducenten Novatek att sälja sin 10 procentandel i projektet Arctic LNG 2 till Frankrikes energibolag Total. Den totala prislappen för projektet ligger på cirka 25,5 miljarder dollar, med en årlig kapacitet som förväntas nå 18 miljoner ton flytande naturgas efter att anläggningen lanserades år 2023. Affären kommer att förseglas så snart som nästa år.
I Frankrike har Dalkia-koncernen samarbetat med den ryska direktinvesteringsfonden (RDIF). Parterna planerar att gemensamt utveckla energibesparingslösningar som höga effektivitetssystem och optimering av resursförbrukning.

Rysslands telekomföretag Rostelecom och Finlands telekommunikations multinationella Nokia har gått med på att skapa ett joint venture för lösningar för olika marknader för innovativ teknik.
Sydkoreas Samsung Electronics och Ryska detaljhandelskedjan Magnit tecknade ett samförståndsavtal om digital transformation. Företagen kommer att samarbeta för att utveckla innovativ teknik för Rysslands detaljhandel.
Samtidigt sade Rysslands Vnesheconombank (VEB) och Indiens Srei Infrastructure Finance Limited att de skulle starta Viman Capital, en gemensam rysk-indisk kapitalfond för innovation och teknik. Fonden kommer baka upp ryska och indiska teknikföretag på globala marknader, främst i BRICS-länder, Eurasian Economic Union och ASEAN.
Den asiatiska infrastrukturinvesteringsbanken (AIIB) kommer enligt uppgift att delta i de potentiella projekten i Rysslands nya infrastrukturfond, som kommer att skapas nästa år. Fonden kommer att fokusera på järnvägar, hamnar, flygplatser.
Rysslands ledande företag inom transportbranschen tecknade avtal om att etablera Digital Transport and Logistics (DTL). Företagen inkluderade Ryska järnvägarna, Aeroflot, Ryska vägarna, RT-Invest Transport Systems, ZachitaInfo Trans, Glosav och Delovye Linii. DTL kommer att bli en viktig del av transportministeriets ”Digital Economy” -program. Dess viktigaste uppgift är etableringen och utvecklingen av den förenade multimodala digitala och logistiska domänen i Ryssland baserat på inbyggda lösningar och programvara.

Det amerikanska multinationella konsumtionsföretaget Procter & Gamble har ingått en överenskommelse om att skapa ett av de största logistikcentra i Europa i Rysslands sydliga region Tula, medan det brittiska konsultföretaget och det rådgivande företaget EY lovade att locka investerare till västra regionen Kaliningrad, som såväl som att utnyttja sina lokala företag på globala marknader.
Ryska flyg- och försvarsbyrån United Aircraft Corporation har tecknat avtal om leveranser av åtta Sukhoi Su-30SM-flygplan till flygbolaget i grannlandet Kazakstan. Den eurasiska utvecklingsbanken och de statliga ryska järnvägarna har tecknat ett samarbetsavtal om höghastighetstågsprojektet Moskva-Kazan.
Bland andra anmärkningsvärda avtal som förseglades under SPIEFs första dag var avtal mellan det ryska telecom bolaget VimpelCom och den kinesiska telekommunikations- och nätverksutrustning multinationella Huawei, som också kom överens om samarbete med det ryska statligt ägda Sberbank. Den statliga långivarens försäkringsdotterbolag klargjorde också en överenskommelse med den amerikanska teknikjätten IBM att använda artificiell intelligens för behandling av onkologiska sjukdomar.
Ryska teknikföretaget MaximaTelecom och en indisk leverantör av satellitkommunikationssystem och -tjänster TechnoSatComm har kommit överens om strategiskt partnerskap för att skapa ett offentligt WiFi-nätverk i Delis tunnelbanesystem. (Slut på den artikeln)

Kommentar: Vanligen brukar en eller två utländska ledare komma till detta Forum, men nu kom Frankrikes president
Emmanuel Macron, Japans premiärminister Shinzo Abe, IMF:s chef Christine Lagarde och Kinas vicepresident Wang Qishan. De tillhörde alla dem som hade kritiserats på ett eller annat sätt av Donald Trump.
Christine Lagarde
I sitt tal ifrågasatte Christine Lagarde USA:s policy ”Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Christine Lagarde urged US President Donald Trump to review his policies regarding imposing sanctions on Iran and Russia….US has to change its policies regarding Iran and Russia since its aim is not clear, she said.” Iran Daily
Det diskuteras då och då om Ryssland tillhör Europa eller Asien mest. Macron klargjorde sin uppfattning.
“Russia is an inalienable part of Europe… mistakes have been made in the past… we must work to remove our divisions on many issues”. Macron’s St. Petersburg mission: Keep Russia in the European familyAndra politiker och analytiker menar att USA:s sanktioner bland annat är avsedda för att ge fördelar för bolag från USA. Dit hör USA:s arbete på att stoppa Nord Stream 2, så att man i Europa tvingas att köpa naturgas till högre pris från USA.

i Andra om: , ,
, ,, , imperialism, , , ,


24 svar till “Framgångar för rysk ekonomi tack vare Trumps politik?”

  1. Och …?
    Vad har det här med vänstern att göra om Rysslands – eller USAs eller Frankrikes eller Storbritanniens eller ett annat kapitalistiskt land – ekonomi går framåt? Det enda jag kan se är utsugningen av världens arbetarklass blir ännu större.
    I somras samlades världens ledare till ett möte – G20-mötet.

    https://riktpunkt.nu/2017/07/vi-maste-stalla-socialismen-som-ett-klart-och-tydligt-alternativ-till-kapitalismen/

    Och det var massvis med protester från vänstern.
    Men här tar artikelförfattaren och Anders (eftersom han publicerar artikeln utan kritik mot kapitalismen) parti för kapitalismen – och inte för arbetarklassen.

      • Anders för att socialismen skall kunna återkomma i Ryssland så måste Putin bort. På vilket sätt tycker du att du arbetar för att Putin och hans oligarker skall tvingas lämna makten i Ryssland? Och du tror inte att din nuvarande okritiska hyllande av Putin riskerar att undergräva socialistiska krafter i Ryssland?

        • Jag arbetar inte för detta – det är en fråga för det ryska folket. Jag skriver främst om Rysslands utrikespolitik. Sök på ordet ”Ryssland” i Kategorier på bloggsidan så hittar du sådana artiklar.

            • Jag tror det vore mycket bra med socialism i hela världen, även där du bor. Jag försöker informera om och diskutera bl.a. dessa frågor.

              • Nu hanger jag inte riktigt med Anders och det tror jag inte någon annan gör heller. Som jag har förstått det så vill du inte kritisera kapitalismen i Ryssland och du vill heller inte stödja socialismen i Ryssland med motiveringen att det är en fråga för det ryska folket. Borde då inte samma logik då gälla USA och det kapitalistiska systemet där? Att det då också borde vara en fråga för det amerikanska folket? Trots detta har du vid ett stort antal tillfällen kritiserat kapitalismen i USA och du har även i stor utsträckning stöttat socialistiska initiativ i USA.

                • Visst. Leve socialismen i USA och Ryssland! (Och i resten av världen) Ned med kapitalismen där! (Och i resten av världen)

        • Men realistiskt tänkt nu, Krille: Om Putin försvinner, vem kommer i stället?

          Det är samma som när somliga säger: ”Assad måste bort” – men vem kommer i stället? En supertrevlig demokrat … eller superotrevliga islamister?

          Som socialist kan man önska sig att meningsfränderna i Ryssland kan skapa ett trovärdigt alternativ och ta över, men är det en realistisk tanke som läget ser ut just nu? Det kanske är så att Putin är ett betydligt bättre alternativ – trots uppenbara brister – än de figurer som kan ta makten om han försvinner.

          • Hördu Björn, då skulle vi alla sluta upp att kämpa för ett socialistiskt samhälle om alla tänkte så som du gör.
            Det finns ju en del som önskar att Löfen ska bort – men vem kommer istället? Som det ser ut nu så blir det tyvärr Jimmy Åkesson och Kristofesson som delar regeringsmakten, med all dess arbetarfientlighet som det medför sig.
            Och Trump? Om Trump försvinner, vem kommer istället? Kanske Bernie Sanders. Även om Sanders inte är kommunist så är han ett bättre alternativ än Trump.

            • Nej, det skulle vi inte sluta göra. Men vi kan (måste) tänka realistiskt. Om Trump försvinner blir Mike Pence president, inte Sanders. Och Pence är inte bättre än Trump, möjligen snarare värre. Om Löfven ersätts av Kristersson blir skillnaden inte så stor, och framför allt är det en lokal historia. Försvinner Putin och ersätts av ”atlantister” eller någon extremnationalist med kort stubin kan det bli en global katastrof.

  2. https://russia-insider.com/en/putins-big-economic-conference-very-big-deal-year/ri23591

    Den som vill veta mer bör absolut läsa Gilbert Doctorows rapport. Doctorow är amerikan bosatt i Bryssel och har sedan länge ägnat sin energi åt avspänningsfrågor i relationerna mellan USA och Ryssland. 17000 deltagare, företagsledare från hela världen bänkade i stora salar och med värden Vladimir Putin på sitt bästa humör. Det finns många klipp på YouTube om detta. Vesti News och RT.

    Av de utländska gästerna fick Macron mest utrymme, hur långt det kan leda återstår att se. Macrons Frankrike verkar längta tillbaka till sin roll som kolonialherre i Mellanöstern och Afrika och det är ovisst huruvida Macrons hyllning till de fransk-ryska relationernas långa historia leder till en omläggning av den franska politiken. Macron gick ända tillbaka till tsar Peter den store från vilken banden mellan länderna utvecklats. Det fick den påläste Putin att kommentera att banden faktiskt har en mycket äldre historia då en fransk kung hämtade sin gemål från Ryssland redan på 1000-talet.

    • Mitt i all uppskattning av det fransk-ryska samförståndet bör vi inte glömma bort stormaktschauvinismen på bägge sidor. Putin hävdade att i och med bortgiftet av Jaroslav den Vises dotter Anna till kung Henrik, kom ryska gener in i den franska kungafamiljen. Som jag nyligen utredde https://www.lindelof.nu/vilka-var-det-som-bestamde-i-kiev-9/ var Annas mamma dotter till Olof Skötkonung och Jaroslav själv, som också lystrade till namnet Jarisleif Valdermarsson var ättling till vikingen Rurik. Annas mamma träffade han när han 1018 tog sin tillflykt till släktingar i det som numera kallas Sverige. Också Jaroslavs pappa Valdemar hade sökte skydd där. Putin var extra dåligt påläst eftersom Ryssland med Moskva som huvudstad ännu inte existerade. Vad han kallade Ryssland var ”Kievriket” som trots chauvinistiska ukrainska försök inte heller kan räknas som något förstadium till nuvarande Ukraina – lika lite som vikingasamhällena i Mälardalen kan kallas ”Sverige”.

      • Putin var nog påläst men för enkelhetens skull skrev jag Ryssland fastän det handlade om Kievriket. Kiev är ett av Rysslands ursprungsområden, det ifrågasätts inte. Enligt en nuvarande trend i Kiev är ryssarna inte ens slaver utan finnar. Vad skall man säga om det? Många finnar skulle bli oerhört upprörda av detta påstående. Jag har inget emot den ukrainska tolkningen, men måste tillstå att något har isåfall försvunnit på vägen, livaktigheten i temperament bland annat. Under den ryska tiden kallades finnarna för ”de långsamma eller sävliga” och det verkar fortfarande gälla. Och varifrån kom missunnsamheten ? Kvinnlig fägring sitter i betraktarens öga, därför skall jag inte avslöja vem som gynnats.

        • Jan N.: Går man omkring på gatorna i Moskva och St Petersburg är det svårt att se någon rasistisk minsta gemensamma nämnare i ett folk som verkar ha sina ursprungliga genbanker mellan Berlin och Vladivostok. Själv ser jag ganska ofta kopior av min karelska hustru i ”Pieter/Pietari”, nästan aldrig i Ukraina.

          Det är nog sant att en hel del finsk-ugriska stammar på nuvarande ryskt område förryskades för länge sedan. Sådana fanns det i nuvarande Moskvaområdet.

          ” I modern tid, dvs de senaste 300 åren gäller detta givetvis mest i områdena nära Finland, t.ex. Ingermanland. Ser inte Putin, född och uppvuxen i detta område, mer ”finsk” än ”rysk” ut?

  3. Lite smått och gott vad som sades på mötet.
    Emmanuel Macron kan ha varit en Rothschild banker innan han gick in i regeringen, men hans tal dagen före ett ekonomiskt forum, fokuserade inte på företag och ekonomi utan på Frankrikes internationella status som en världsmakt med en identitet som är ganska bortsett från dess medlemskap i Europeiska unionen. ”Som president Putin vet är Frankrikes utrikespolitik under min riktning helt oberoende.
    Vi fattar vårt beslut av oss själva och för oss själva. Vi tror på Europa, att föröka kraften. Vi tar hänsyn till våra partners intressen. Och vår dialog med Ryssland är ett led i detta oberoende. Vi pratar med alla. Vi gör detta uppriktigt och direkt, och detta är vårt trovärdighets kännetecken. Vi måste försvara vår kollektiva säkerhet, försvara våra värderingar överallt och respektera folkets suveränitet. Jag respekterar den förstärkta roll som Ryssland utövar i sin regionala miljö och i världen, i synnerhet i mitten, vilket medför ett ökat ansvar. Jag hoppas Ryssland förstår att Frankrike är den trovärdiga europeiska partnern, nu och i framtiden. Våra samtal har hållits i den meningen”.
    Macrons programmatiska uttalande var ett väl övervägt svar på Vladimir Putins insisterande genom åren att Ryssland är ett av de få få verkligt suveräna nationerna i världen, medan andra, inklusive Japan och Europeiska unionens medlemsstater, är amerikanska vassaler.
    Macron sa att ”Europa har skyldigheter gentemot Förenta staterna i gengäld för att säkra försvaret”. Putin svarade retande: ”Emmanuel, oroa dig inte, vi är redo att hjälpa dig med säkerhet.” Macron blev överraskad men fann sitt svar: ”Vi, Frankrike, har vår egen armé att ta hand om vår säkerhet. ”Tyskland, som vi alla vet, har ingen armé värd namnet.

    Japan till skillnad från Frankrike, har gått bakåt snarare än framåt och bedriver en utrikespolitik som är starkt beroende av Förenta staterna.
    Shinzo Abes ambition att en fredstraktat ska ingås med Ryssland under sin generations tid, är helt tom så länge han inte kan säga vad Emmanuel Macron sa på forumet: att han är chef för ett suveränt land som har sin egen oberoende utrikespolitik.
    Det finns många observatörer som rycker på sina axlar och kan inte förstå varför Ryssland, världens största nation, med över 10% av världens landmassa, inte vill överlämna fyra små öar till Japan, som den tog över enligt villkoren för ett avtal mellan andra världskrigets allierade för att få Ryssland till kriget i Stillahavsområdet i sin sista fas.
    Det är emellertid inte jordgräl eller ens oro över att man förlorar suveränitet över de relaterade mineralrättigheterna för kolväten på botten av havet kring dessa öar.
    För Ryssland är klämpunkten säkerhetshänsyn att tillåta dessa territorier med sin viktiga plats i sjöbanorna, vilket ger den ryska flottans tillgång till det bredare Stillahavsområdet som kommer under möjlig kontroll över USA:s ockupationsstyrkor i Japan. För Ryssland är Abe en oupplåten partner precis för att han inte är en suverän part, men omfattas av beslut som fattats i Washington.
    Den japanska regeringens motstånd att investera i handelsfacilitet med Ryssland har resultat. Som Vladimir Putin noterade, faller den bilaterala ryska-japanska handeln långt ifrån sin potential. Under det senaste året kom det till bara 15 miljarder dollar och föll redan bakom rysk-sydkoreanska handelssiffror, medan rysk-tysk handel stod på 50 miljarder och rysk-kinesisk handel nådde 80 miljarder.

    • EU har inte haft något som liknar en självständig utrikespolitik i flera årtionden. Kommer Europa att stå emot Trumps tryck?
      Washington är redo att lösa sina ekonomiska dilemma på bekostnad av andra, även om de är långvariga amerikanska lojala allierade. Det skulle krävas ett enormt politiskt mod för att Europa ska stå upp mot USA och försvara sina egna intressen.
      Som det ser ut för närvarande är det svårt att föreställa sig att Europa utvecklar tillräckligt med ryggrad för att stå upp mot Washington, försvara sitt eget ekonomiska intresse. Hypotetiskt kan Europa slå tillbaka, bygga nya handelsförbindelser med Kina, Ryssland och många andra regioner, men det skulle kräva ett enormt politiskt mod, som helt uppenbart inte finns.
      https://sputniknews.com/analysis/201805301064920191-brussels-eu-trump/

  4. Förtrycka Ryssland det är imperialism. Ett sånt stort land med stå stora resurser är självklart en stormakt. Jag vill påstå den näst största. Jag betraktar inte Donald Trump som imperialist. Självklart han försvarar sin stormakt men det är hans plikt. Liksom Putins. Däremot kan Trump tvingas vara imperialist. Av kapitalägarna. De som egentligen har makten i USA. Det förhållandet finns inte Ryssland på samma tydliga vis. Kreml är och förblir maktens centrum. Förflutet som feodalsamhälle till arbetarstat har satt sina spår som jag tror det fordrar många generationer för att ändra. Världen måste ta Ryssland precis som det är. För vår egen trygghet och säkerhet skulle jag vilja påstå.
    Lek inte med stormakter.

    • Trump måste givetvis föra en imperialistisk politik som högst uppsatte politiker i världens dominerande imperialistmakt.

  5. Jag tror att artikelförfattaren glömde ställa sig frågan vad konsekvenserna är för den ryska arbetarklassen när den ryska ekonomin går framåt. Kommer dom att kunna ta del av framåtskridandet – eller kommer Putins oligarker och den ryska medelklassen sno åt sig den största kakan?

    • Ja, artikeln handlar inte om det. Kapitalismen innebär alltid utsugning av arbetarklassen, vars levnadsnivå ändå kan öka under kapitalismen. Vilka utgör då ”Putins oligarker?”

  6. Maria Persson Löfgren var en nyttig till den ukrainska regeringen säkerhetstjänsten när hon rapporterade en förfalskad nyhet i morse, s k fake News, och framförde den ukrainska regeringens anklagelser över att Ryssland hade mördat en journalist – utan att ens kontrollera om ’offret’ levde eller inte!!!
    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6966513

  7. Anna-Lena Laurén, DN, rapporterar den största lögnen av dom alla när hon hävdar att den ryska journalisten Arkadij Babenko endast var intresserad av – sanningen. Den som är den största lögnaren är den Ukrainska regeringen och inte minst Babenko själv när han iscensatte det fakade mordet på sig själv. Och sedan har de och alla journalister mage till att anklaga den ryska regeringen för mordet!!!
    Rena rama skandalen för förtroendet till den etablerade pressen!

  8. Angående frågan om hur mötet i Sankt Petersburg rapporterades i svenska media så kollade jag Svenska Dagbladet. Där nämndes det 26/5 bara indirekt genom att utrikesminister Lavrov gjort ett uttalande på ”det ekonomiska forumet”. Men det uttalandet hade inget med mötet att göra utan med Ukraina och Skripal. Så i praktiken fick läsarna inte veta någonting.