Vems ärenden går Bildt?


Igår berättade Dagens Nyheter att Barack Obama har godkänt sanktioner mot Iran. Orsaken är, även om man inte säger det högt, att Israel har bett USA agera mot Iran och skälet ska vara att Iran (enligt Israel) håller på att framställa kärnvapen, en uppgift som många bedömare tvivlar på.

DN: ”USA inför nya, hårda sanktioner mot Iran. Det lär öka spänningen mellan länderna ytterligare. Samtidigt varnar experter för följderna.

Sanktionerna riktas mot Irans centralbank och finansiella sektor. De innebär förenklat att utländska bolag måste välja mellan att göra affärer med Iran eller affärer med USA. Tanken är att pressa Iran att överge planerna på kärnvapen genom att strypa landets oljeintäkter.

Obama godkände sanktionerna eftersom de låg inbakade i en större försvarsbudget, men han uttryckte samtidigt invändningar. – Det faktum att jag stöder den här budgeten innebär inte att jag håller om allting i den, sade han.”

Så egentligen säger Obama att han inte gillar den här åtgärden, men att han går med på den eftersom den ingår i den större försvarsbudgeten. Det är typiskt för Barack Obama, han öppnar munnen, det ser ut som han talar, men det enda som hörs är ett antal obegripliga ljud och en massa varmluft. Men Obama har problem, USA tror inte att Iran håller på att utveckla kärnvapen, det finns inga fakta som stöder ett sådant påstående, det som finns är den högerextrema regeringen i Israel.

Av lätt insedda orsaker så är de väldigt oroliga över den arabiska våren, visserligen så mördar al-Assad i Syrien så många han hinner, något som även sker i Egypten där SCAF idag är en minst lika blodig regim som någonsin Mubaraks. Men Iran anses som väldigt farliga även av andra regimer i regionen. Saudiarabien är den främsta, om Iran har möjlighet att få inflytande över större grupper i Saudiarabien så kommer landet att drabbas av inbördeskrig, krig som redan är på gång i flera av de aktuella länderna.

Men, tänker vän av ordning, inte kan väl Sverige och EU gå i amerikanska ledband, vi har väl en självständig utrikespolitik både i Sverige och i EU? Tror du det så tror du fel, Carl Bildt kommer definitivt att påta sig rollen som amerikansk Pitbullterrier. Han kommer givetvis att se till att Sverige lämnar ett villkorslöst stöd till USA, betänk att Sverige var ett av tre länder i hela världen som vägrade lämna ut uppgifter om CIA:s hemliga flygningar i landet, tänk också på det faktum att Sverige var ett av få länder som röstade nej till Palestina i FN.

Vår egen utrikesminister har dessutom varit betald lobbyist hos George W Bush för kriget mot Irak och Saddam Hussein, vems pipa tror ni att han dansar efter idag? Svenska folkets?

it Andra om: , , , , , , dn1 svd1 sr svt gp ex ab


4 svar till “Vems ärenden går Bildt?”

 1. Varifrån refererar Du följande påstående:
  ”Vår egen utrikesminister har dessutom varit betald lobbyist hos George W Bush för kriget mot IrakVår egen utrikesminister har dessutom varit betald lobbyist hos George W Bush för kriget mot Irak.”
  (Ovanstående innebår inte att jag nödvändigtvis tvivlar på påståendet.)

  • Det har stått i Washington Post, NY Times etc, och är inte dementerat av Bildt. Han jobbade åt en tankesmedja som engagerades av Vita Huset, som lobbyist.

 2. Bildt har arbetat för RAND corporation..

  RAND vill, sedan några år tillbaka, ha ett större krig i mellanöstern för att rädda den amerikanska ekonomin..

  Denna tankesmedja ingår i det militär-industriella-komplexet som utgående president Dwight D. Eisenhower nämde i sitt sista tal som president 1961.

 3. Joschka Fischers artikel var sjuk, den som var översatt i DN idag. Högst osmakligt. Är han bara hjärndöd, eller vill han se världens folk förslavade/döda? ”inga tvivel” om kärnvapenprogram.
  T.o.m. Mossads ex-chef och nuv. chef (alltså inga vänsternissar/flummisar eller vad man kallar såna människor som inte gillar massmord idag) är mot kriget mot Iran… vem är det då som vill ha det? mer än Netanyahoo o Lieberman? Kuggfrågan.

  S