Vapenlobbyn i USA


Vill man gnälla på USA så kan man alltid peka på de fullkomligt horribla regler man har i vissa stater när det gäller skjutvapen. Och just det gör Ekot idag, men förmodligen inte av någon slags längtan att gnälla, mer inför landets häpnadsväckande regler och att fler och fler stater håller på att liberalisera reglerna.

Ekot: ”Tre månader har gått sedan skottdådet i Tucson i Arizona, då sex personer dödades och en kongressledamot skadades svårt. Sedan dess har ytterligare nära tretusen personer i USA skjutits ihjäl. Men trots viss debatt har vapenlagarna inte blivit strängare. På flera håll är vapenreglerna på väg att bli mer tillåtande. Michelle Rogers står hemma i köket i Lorton i Virginia med pistolen i bältet. Hon fixar mellanmål till barnen och visar samtidigt upp sitt skjutvapen för mig, en svart tung Sig Sauer.”

Det är Ginna Lindberg som mött en småbarns-
mor i Virginia, en kvinna som har en Zigzauer i ett hölster när hon befinner sig hemma i köket med sin dotter, detta vapen har hon med sig när hon är ute och i matvaruaffären. Lyssna till inslaget på ekots hemsida och tappa sedan hakan! Och jag förundras, för vad ska man med staten till om de inte förmår stifta ändamålsenliga lagar? Jag vet vad jag tycker. Vapnet på bilden är en Colt Python…

it , , , , , , , ,


11 svar till “Vapenlobbyn i USA”

 1. Det finns en hel del amerikaner som är inte så lite ”knäppa”. Kan det ha med för mycket Coca Cola och hamburgare att göra?

 2. Tja, jag har alltid hävdat att inbördeskriget är den ultimata förlängningen av demokrati. Alla får en bössa, sen kör vi!

  Åh, ena sidan så verkar vapen per capita inte vara det avgörande, det verkar vara mer intrikat än så. Som vem som äger vapnet och vilken typ av vapen det är. Men de envisaste fanatikerna när det gäller vapen är ofta folk som inte har nån legitim användningsområde för vapen. De som använder dem tycker inte att vapen är en så stor sak, det är ett redskap som en hammare.

  Har vuxit upp med vapen och var väl 8-9 år när jag fick provskjuta salongsgeväret från vardagsrumsfönstret hemma hos morbror. Under årens lopp har man väl skjutit lite av varje vid olika skjutbanor. Men det är avdramatiserat, vapen imponerar inte på mig. Men i USA är vapen en statuspryl, en cool grej, en snuttefilt emot din rädsla, en modeaccessoar. Jag tror inte att det nödvändigtvis är bristen på regler som skapat situationen. Det är vapenindustrins marknadsföring, media och kulturens marknadsföring av vapen som utgör ett större problem, men det är naturligtvis omöjligt att åtgärda. Enklast är att säga till vapenfetischisterna: Sorry, ni har förverkat förtroendet, nu blir det inga vapen mer till höger och vänster.

  De argument som dyker upp är ofta att de kriminella inte kommer bry sig om regler. Men det är ett ickeargument då tillgången på vapen och typen av vapen som är tillgängliga i kriminella kretsar är relaterat till mängden vapen och typen av vapen i samhället i stort.

  Rätten att försvara sig. Nja, i 9 fall av 10 (sannolikt mycket mer) så används vapen inte till försvar av person, utan till försvar av egendom. Så det är också ett sådant nonsensargument som handlar om vissa specialfall eller hypotetiska situationer. (Så kan man naturligtvis inte argumentera i USA eftersom rätten att försvara egendom med våld inte ens är diskutabelt, där har man också en sak som bidrar till oerhört många dödskjutningar.)

 3. Det är en komplex fråga varför man vurmar så för vapen och våld i USA. Den bästa sammanfattningen med något slags tragikomisk humor är i Bowling 4 Columbine. Först var man rädd för alla indianer och beväpnade sig, därefter alla svarta och beväpnade sig ännu mer, sedan alla knarkare osv. Dessutom kunde ju jappsen eller ryssen komma och nu för tiden är det väl talibananer som man fruktar när man skjuter grannen som gått in för att hämta en förlupen fotboll på din valförsvarade tomt i huvet.
  Det har blivit en massindustri att beväpna folk som är rädda och på något sätt är man i en cirkel av beväpning-våld-massmedia-rädsla-beväpning-ännumeravåld.
  Konstigt nog så verkar det inte gå in i en amerikansk skalle att det är farligt att äga vapen och att man själv ofta blir skjuten med den samma.

  • Jag tyckte Micheal Moore förenklade det hela för sig. Men efter att ha bott och arbetat där ett par år så upptäckte jag en sak. De är fördjävla rädda av sig.

   En stad stor som Stockholm i en fly over state, en stad som är bland de tryggare städerna i det landet. Det som förvånade mig var att folk inte vågar gå i sin egen stad, det finns inte en gata i Stockholm där jag inte vågar gå vilken tid på dygnet som helst. Jag promenerade runt överallt (hade inte bil, dålig kommunaltrafik), jag gick närmaste vägen till och från jobbet, genom ett sk housing project. De som bodde där jag bodde sa åt mig att jag inte kunde gå genom det lite fattigare området, för det var livsfarligt, men på en fråga om de varit där och om de talat med någon som bodde där så var svaret nekande. Jag genade där, dag som natt. Jag stod ut i mängden, det var inte många vita personer som vandrade genom området klädd i skjorta och bärandes på portfölj. Det chockade inte bara mina grannar som tyckte att jag hade en dödslängtan som gick i dessa områden, det chockade de fattiga, de fattiga som alla var rädda för, de var RÄDDA för MIG! (Det gick över när vi pratade lite med varandra.)

   Men Moore har rätt, rädslan genomsyrar hela samhället, alla är rädda, från medelklasshemmafrun till gangbangern i betongen. De vita är rädda, de är rädda för svarta och folk av annan härkomst, de svarta är rädda för de vita och folk av annan härkomst. Den som är medelklass är rädd för arbetarklassen, den som är arbetarklass är rädd för trasproletariat och så är det i flera lager, lager på lager av rädsla. Det finns inget farligare än människor som är rädda utom de som är rädda och försöker överkompensera för detta faktum (läs gangbangern).

   Jag tror att om jag varit rädd, om jag gått igenom det där området som ett offer, uppträtt som ett offer, så hade någon rädd spoling i det området förmodligen använt mig för att visa att han inte var rädd (vilket i 99 fall av hundra är tämligen ofarligt även i USA, mest bara lite hot, lite förnedring, lite misshandel eller leka jage, som i den svenska betongen).

 4. något man bör tänka på ang. vapen lobbyn i USA är att så fort en skolmassaker hänt så skyller dom på dator spelen som är så våldsamma, men när den första skolmassakern ägde rum hade det våldsamma spelet ”Pong” precis släppts om jag inte missminner mig.

  det är inte spelen eller rock musik som orsakar dödskjutningar i USA, det är tillgången till vapen för de som inte bör ha dom(pyskopater m.m)

  • Det påminner mig fett om vad Marilyn Mason säger under en mycket bra intervju i filmen B4C:
   Marilyn Manson: The two by-products of that whole tragedy were, violence in entertainment, and gun control. And how perfect that that was the two things that we were going to talk about with the upcoming election. And also, then we forgot about Monica Lewinsky and we forgot about, uh, the President was shooting bombs overseas, yet I’m a bad guy because I, well I sing some rock-and-roll songs, and who’s a bigger influence, the President or Marilyn Manson? I’d like to think me, but I’m going to go with the President.
   Michael Moore: Do you know that on the day of the Columbine massacre, the US dropped more bombs on Kosovo than any other day?
   Marilyn Manson: I do know that, and I think that’s really ironic, that nobody said ’well maybe the President had an influence on this violent behavior’ Because that’s not the way the media wants to take it and spin it, and turn it into fear, because then you’re watching television, you’re watching the news, you’re being pumped full of fear, there’s floods, there’s AIDS, there’s murder, cut to commercial, buy the Acura, buy the Colgate, if you have bad breath they’re not going to talk to you, if you have pimples, the girl’s not going to fuck you, and it’s just this campaign of fear, and consumption, and that’s what I think it’s all based on, the whole idea of ’keep everyone afraid, and they’ll consume.’
   Nu finns det säkert de som bara hatar Mansons blotta visage men om farbror Jinge tillåter ännu ett citat:
   Michael Moore: If you were to talk directly to the kids at Columbine or the people in that community, what would you say to them if they were here right now?
   Marilyn Manson: I wouldn’t say a single word to them I would listen to what they have to say, and that’s what no one did.

 5. Jag kan väldigt lite om vapen, men vad jag förstår anser sig Sauer själva vara den ledande leverantören i USA.

  Om tillverkningen av dessa mordvapen sker i tyskland vet jag inte, men huvudkontoret ligger liksom ägandet.

  En bra åtgärd från europas sida vore att sluta exportera vapen till USA, eller åtminstone begränsa försäljningen polisen

  • Är den inte österrikisk som Glock? Fast det kan man googla fram antar jag. Walter PPM .22 är min egen favorit, en sådan skulle jag kunna tänka mig att gå till skjutbanan med lite då och då om man vill panga lite. Den kräver lite av skytten oxo…

   • Deras hemsida http://www.sigsauer.de anger Tyskland och Eckernförde som huvudkontor (strax norr om Kiel)
    Första sidan på deras web linkar till ett specialerbjudande på två varianter av något som liknar automatkarbiner med mina amatörögon. Skrämmande

    • SIG = Schweizerische Industrie Gesellschaft så det är i grunden från Schweiz men är uppköpta av tyska ägare.
     Gevären på första sidan du nämner är sportskyttevapen och troligtvis mindre farliga än jaktgevär för älg.