Sorry tjejer, ni duger inte
När Tyskland rekryterar folk till sitt eget fotbollsförbund så väljer man personer som sätter damfotbollen lika högt som herrfotboll, berättade någon sportjournalist i veckan. Ser man till matchen mellan Tyskland och Frankrike så inser man att det gett resultat.

Själv tycker jag att det är skojigt att titta på fotboll oavsett vilka det är som spelar, då matcherna visas i TV så brukar jag tillhöra publiken, något som jag gjort på Sveriges matcher hittills i VM och som jag kommer göra ikväll då det är USA som står för motståndet. På pappret så ska Sverige inte ha någon större chans, men samtidigt så kommer bägge lagen att låta några tjejer vila samtidigt som i alla fall Sverige har någon spelare avstängd i denna match.

Men vårt damlandslag har hittills visat upp en skrämmande brist på effektivitet. De har vunnit sina två matcher, bägge med ett mål mot noll. Men hade bollarna studsat rätt så borde de ha gjort minst tre mål i bägge matcherna, men våra forwards har haft betydande problem med att pricka målet, man har skjutit hellre än bra. En match mot det tyska lag som vann över Frankrike med 4-2 igår hade slutat pinsamt för det svenska landslaget, fyra-fem mål i baken, minst.

När Pia Sundhage slutar som coach för USA:s landslag så borde hon engageras av fotbollsförbundet, dessutom borde de ha samma ekonomiska resurser som herrlandslaget. Nu sägs det att Sundhage vill leda ett herrlag i fotboll, det vore synd eftersom hon är en av världens absolut bästa damtränare. Den nuvarande förbundskaptenen, Thomas Dennerby, får inte vara med på tjejernas alla genomgångar. Orsaken lär vara att vissa av tjejerna tycker att de inte riktigt kan komma till tals då han är närvarande, bara det låter som en stark signal för att göra ett coachbyte.

Sverige har visserligen tagit sig vidare redan innan matchen mot USA, men tyvärr så kommer de att förlora ikväll, sedan har de har de kvartsfinal och får sedan tacka för sig och resa hem. Skulle de vinna, hemska tanke, då möter de Tyskland i kvarten och då blir det riktigt riktigt pinsamt. Men, och det är viktigt, om inte Fotbollsförbundet rekryterar Pia Sundhage så är det dags att be gubbarna i samma förbund att ägna sig åt något annat, fotboll ska de inte jobba med i alla fall.

it , , , , , , ex123 ab123 svd123 dn123 sr1


10 svar till “Sorry tjejer, ni duger inte”

 1. En liten korrigering bara: Vad gäller svenska damlandslagets kvartsfinalmotståndare kommande helg så blir det Brasilien (som vinner sin grupp)om Sverige förlorar eller spelar oavgjort i kväll mot USA. Skulle vi – dock ganska osannolikt – vinna över USA så får Sverige möta tvåan i Brasilien-gruppen, och det blir då Norge eller Australien som i eftermiddag gör upp om andraplatsen i den gruppen, och det är Norge som måste vinna den matchen, annars blir Australien tvåa. Så Sveriges kvartsfinalmotståndare blir antingen Brasilien,Australien eller Norge. Blir det Brasilien så är i så fall turneringen med största sannolikhet slut för Sverige. Blir det Australien eller Norge så är chansen kanske lite större, men med den osannolika ineffektivitet och skärpa att göra mål som Sverige uppvisar, så är förmodligen turneringen slut för Sverige efter kvartsfinalerna. Men visst hoppas att jag har fel för jag ska ju också se matchen mot USA i kväll, och, visst, överraskningar kan ju ske, så hålla tummarna för Sverige gör vi ju! Men stöter vi på Tyskland senare i turneringen så borde ju Sverige vara tämligen chanslösa efter vad man nu sett av de lagen i den här VM-turneringen. Det är helt enkelt klasskillnad mellan Tyskland och i varje fall Sverige,

 2. Rättelse: …med den osannolika ineffektivitet och BRIST PÅ skärpa…

 3. Jovars, fotbollsförbundet påminner mycket om hockeyförbundet…
  Om nu inte Sundhage blir nästa coach för laget så kan hon väl få bli chef för hela förbundet.

  Förresten sparkas jag bara ut till bloggens framsida ibland efter en kommentar, men det kanske har något med Google Chrome att göra just nu.

 4. Verkar som om du får fel, tjejerna har spelat fantastiskt hittills :)

  • I första halvlek, OCH så hade de lite tur. Andra halvlek rena katastrofen, men vi fick lättare motstånd i kvarten..

 5. Det är lite roligt att vi i det jämnställda Sverige hela tiden gör tydligt skilland på dam- och herrfotboll. I Tyskland gör man uppenbarligen inte den uppdelningen, bara att se på det enorma intresset kring turneringen som helhet.

  Sverige-Colombia på en veckodag kl 15.00 (usel tid) drog närmare 28000 åskådare vilket är ungefär vad två fulla omgångar i Damallsvenskan drar sammanlagt.

  Att Tyskland är överlägset Sverige stavas resurser. I Tyskland har man en proffsliga där alla spelare i Bundesliga är heltidsproffs. I Sverige är inte ens alla spelare i de toppklubbarna i Damallsvenskan heltidsproffs.

  Kul dock att vi kunde tvåla dit USA och slår vi Australien vilket vi bör göra så är dels OS-platsen med största sannolikhet klar, kan bli play-off mot Frankrike, och dels får vi en semifinal mot Tyskland i Tyskland. Det skulle bli svensk damfotbolls största match någonsin. T o m större än VM-finalen i USA 2003.

  • Det är lite roligt att vi i det jämnställda Sverige hela tiden gör tydligt skilland på dam- och herrfotboll. I Tyskland gör man uppenbarligen inte den uppdelningen, bara att se på det enorma intresset kring turneringen som helhet.

   Framförallt ser man ner på damernas lagsporter, och det tycker jag är extra trist. Ofta så är det minst lika intressant att kolla tex damfotboll. Det går inte lika fort som i herreliten, det är inte riktigt lika hårt, men det är minst lika kul att kolla. Själv har jag klurat på att besöka Tyresö vid ngn hemmamatch.

   Att Tyskland är överlägset Sverige stavas resurser. I Tyskland har man en proffsliga där alla spelare i Bundesliga är heltidsproffs. I Sverige är inte ens alla spelare i de toppklubbarna i Damallsvenskan heltidsproffs.

   Även om man ser till Sveriges litenhet så ska man givetvis satsa lika mycket på damfotboll som herrfotboll från förbundets sida.

 6. […] I matcherna före den mot USA så har jag varit kritisk mot landslaget, och det med rätta. Visserligen har de vunnit men spelet har bitvis varit dåligt, framförallt om man jämför med Tyskland. […]