Skicka JAS till Libyen!


”– Hela världen älskar mig, och med hjälp av min gröna bok så ska revolutionen spridas över världen och alla världens befolkningar ska göra uppror…” Det var i princip kontentan av Gaddafis tal igår till folket i Libyen, ett tal som var lika förvirrat som alla andra han hållit, ett tal som hölls av en man som helt saknar markkontakt och som rimligen skulle betraktas som psykiskt sjuk runt hela vår planet.

Själv tillhör jag dem som alltid varit kritisk mot den politik som USA för gentemot världens länder, negativ till landets självpåtagna roll som planetens sheriff. Och det har varit en berättigad kritik, en kritik mot de koloniala strävanden man har från politiskt håll, de ständiga målen att försöka befästa sin roll som världens starkaste och mest dominerande nation.

Jag har varit lika kritisk mot de despoter och diktatorer som härskat i Mellanöstern, och liksom många andra har jag åtskilliga gånger funderat på vad som krävs för att ländernas innevånare ska sparka ut dessa figurer och se till att den nationella förmögenhet som oljan för med sig ska få bidra till att välståndet ökar för alla. Idag hamnar den praktiskt taget undantagslöst i de politiska ledarnas egna fickor.

När så folken i några av dessa länder gör uppror så gläder det mig, det är ett steg mot frihet och demokrati. Något som antagligen gläder de allra flesta, i vart fall om man bortser från Mubarak, Gaddafi och ett antal andra diktatorer, tjuvar och massmördare.

Andreas Malm: ”…en revolutionär vänsters uppgift är att sätta revolutionens överlevnad och seger i första rummet. Och det torde vara solklart för alla att Khaddafi utan intervention skulle lyckas ta död på den libyska revolutionen och begrava sitt folk levande för all överskådlig framtid, med hjälp av sin överlägsna eldkraft och sin totala brist på gränser. En seger för Khaddafi skulle vidare få massornas självförtroende i hela regionen – så skyhögt efter segrarna i Tunisien och Egypten – att sjunka djupt, i värsta fall under marken. För de som vill se frihet och demokrati i Mellanöstern finns det följaktligen bara en rimlig slutsats: militär hjälp till revolutionen omedelbart, inte en dag senare. Oavsett varifrån hjälpen kommer.

Lyckligtvis är detta också den position som det mesta av den svenska vänstern – inklusive Vänsterpartiet och Ung Vänster – intagit. Men den har också en följdsats. Även svenska plan bör skickas till Libyen. Om vi nu har skaffat dessa jas-plan, vad kan vara bättre att använda dem till att skydda och stödja en arabisk revolution för demokrati och social rättvisa?”

Det Malm uttrycker är också min tanke, och det har så varit alltsedan upproret såg dagens ljus i Tunisien. När då USA och ett antal andra länder för ovanlighetens skull ser sig tvingade att ingripa mot en diktator istället för att stödja vederbörande, ja då är det också ett lämpligt tillfälle att ställa upp. Kan vi stödja de frihetssträvanden som sett dagens ljus i arabvärlden så ska vi naturligtvis göra det, nu handlar det inte om att gå in med marktrupper, det handlar istället om att upprätthålla en flygförbudszon som påkallats av FN:s säkerhetsråd.

Representanter för vår regering har tidigare uttryckt en önskan om att få sända JAS till Afghanistan, allt i akt och mening för att få visa att vårt eget stridsflygplan har kvaliteter som duger även utanför landets gränser. Något bättre tillfälle än detta får vi inte, så skicka gärna ett antal JAS-plan för att hjälpa koalitionen att hålla Gaddafis militär borta från Libyens luftrum.

it , , , , , , , ,


47 svar till “Skicka JAS till Libyen!”

 1. ja. sedan lyckas de döda många civila och oskyldiga så blir ju USA garanterad intresserad av att köpa de.

  • ?? ”de” ??

   Menar du flygplanen? Isf har väl USA ännu bättre verktyg för att döda oskyldiga. Men din kommentar hamnade kanske fel, det var ngt annat du tänkte kommentera?

 2. det var bara några år sen sverige ville säja sina plan till USA. min kommentar hamnade precis rätt. de ville ju skicka sina plan till afghanistan också.

 3. jag hade fel. fast JAS har 25 % av marknaden. och så mycjet bättre är F 16 inte.

 4. Nu börjar det visa sig vad flygförbudszonen egentligen innebär. Franskt flyg bombar inte bara luftförsvarsställningar. Man bombar aktivt vad man tror är Kadaffis trupper. I Benghazi dödade franska bomber 94 personer i natt. Detta nämns bara i föregående i media, om det överhuvud taget nämns. Inget gott kan komma ut av det här. Det kommer bara att bli värre.

  Jag börjar se paralleller med bombningen av Serbien/Kosovo där dödandet tog fart först efter det att NATO/USA börjat med sina bombningar. Googla på Pellnäs +Kosovo (Bo Pellnäs är fd fredsförhandlare och överste). Följer detta vi nu ser i Libyen samma mönster som på Balkan kommer östra Libyen att ”befrias” och bli en egen stat. Till saken hör att det är där oljan finns…

  Det som nu sker är ingen humanitär insats. Den Libyiska revolutionen dog när det första Franska planet lyfte mot Libyen. Det handlar bara om olja. Tragiskt att vänstern ännu en gång tar ställning för USA/NATO som står för 70% av världens militärutgifter och har ambitionen att styra världen!

  Hyckleriet har inga gränser. Om man nu ville skydda befolkningen, varför gör man det inte i Bahrain där Saudiska trupper gått in i landet och skjuter på folk med skarp ammunition från hustak, helikoptrar, mm. De har tom. spärrat av sjukhuset som tog emot skadade civilister.

  • Tragiskt att vänstern ännu en gång tar ställning för USA/NATO som står för 70% av världens militärutgifter och har ambitionen att styra världen!

   Ha ha ha !! :-) :-)

  • Eller Jemen? Eller Elfenbenskusten? Eller Afghanistan? Eller Irak? Eller Pakistan?… MEN Oj då!! Det glömde jag visst!! Där I Afghanistan & Irak & Pakistan där pågår ju redan sedan flera år ”Skydd av civilbefolkningen”

  • Men hur fan har du mage att påstå att vänstern alltid håller på USA?

   Petar man in en så fet lögn så är det ju ingen om tar dig på allvar mer!?

   • Han skrev inte ”alltid” som du hävdar, han skrev ”ännu en gång”. Så som ännu ett bombkrig byggt på propagandalögner liksom vid NATO:s bombningar av Serbien. De händelserna och lögnerna splittrade ju som bekant vänstern. Minns Ordfront-bråket.

    Angående offren för bomberna så kommer givetvis NATO att fortsätta att hävda att alla måltavlor och offer är Gadaffitrupper. Precis som man hävdade att vartenda kotte som man sköt från luften i Irak, Afghanistan och Pakistan, var Al Qaida, talibaner eller bara besvärliga fiender i största allmänhet.

  • ”franska bomber 94 personer i natt”?????
   Kolla dina källor en gång till!! Gaddafitrupper dödade 94 personer i n n e i bengasi, frank flyg bombade gaddafitrupper som var på väg till Bengasi för att döda ännu fler. Men det är lätt att missuppfatta det hela! Däremot så håller jag med om västvärldens hyckleri även om Gaddafi blev västs gullunge på sista tiden!

 5. Oavsett vad man anser om flygförbudszonen är det fel spår att skicka JAS att delta i FN/NATO alliansens operation i Libyen. Det skulle knyta Sveri ytterligare ett stort kliv närmare NATO. Det finns andra sätt att bistå upproret och befolkningen i Libyen genom att ex bistå flyktingar och delta i hjälparbete på plats.

   • Men kan man verkligen säga att detta är FN när flera lagt ned sina röster, Afrika inte är med på det och själva militärinsatsen sköts av just NATO? Det känns konstigt att man är så bensäker på att detta ger civila skydd. Kan man verkligen VETA vad Gaddaffi gjort om man inte anfallit. Eller att inga civila kommer att dö nu?

    • Man kan veta att säkerhetsrådet röstat igenom det. Men för mig är det enklare än så, använder man stridsvagnar och jaktflyg mot civilpersoner så måste man stoppa både den som gett ordern och dessa stridsvagnar och flygplan som används till det. Och – jag har inte hört en enda person med någon annan uppfattning som har hört Gaddafis tal på al Jazeera. Mannen är komplett galen.

 6. Skicka Jas till Libyen, nää det vet fan. Det revolutionen i Libyen behöver är medeltunga och tunga vapen för de är mycket dåligt utrustade jämför med Gadaffis elitförband.
  Min åsikt är att Sverige skulle kunna göra mycket mer för den demokratiska utvecklingen i Libyen genom att skänka/ge bort militär utrustning, t.ex. 120 mm granatkastare, trådstyrda robotar, kraftigare handeldvapen.
  Även artillerispaningssystem och bestyckning till dem skulle göra läget bättre för dem mot Gadaffi.

 7. Hm, tullat på eldvattnet innan du skrev det här? Vad skall bombas? Säg inte ”Gaddafi” för då är vi på hjärndöd engelsk krigspropagandanivå. Försök tänka åtminstone några steg framåt – det verkar ganska klart det faktiskt inte går att förutse var kriget mot Libyen kommer att sluta. Det bör vara ett rejält varningstecken. Nu säger radion att Sverigedemokraterna är det enda parti som inte vill delta i vad som i praktiken är ett angreppskrig med ytterst förvirrad målsättning – kommer de att vinna eller förlora på det? Varför skall vi döda araber när vi inte kan försvara oss själva?

  • Hm, tullat på eldvattnet innan du skrev det här?

   Inte alls. Jag använder min blogg till att berätta vad jag tycker om saker och ting. Dessutom tror jag att våra politiska företrädare är tämligen överens, din uppfattning delas ju bara av SD enligt vad du själv skriver så… :-I

   Varför skall vi döda araber när vi inte kan försvara oss själva?

   Säg inte ”Gaddafi” för då är vi på hjärndöd engelsk krigspropagandanivå.

   Men jösses Amanda vilka brandfacklor du slänger omkring dig.. :-)

  • Det fattas gubbar, kärringar, ungar, kameler etc. på listan. Tydligen finns det fortfarande folk som tror att krig handlar om att bomba ”saker”. Att bomba saker och människor fungerar bra med den militärapparat som redan finns i Medelhavet. Att skicka svenska flygplan är väl lika modigt som att stå i bakre ledet av mobbargänget och skrika och hoppas att man därmed kan ställa sig in hos övermobbaren. (Och skriken från sönderbombade araber lär nog få svårt att tränga igenom nyhetsspärren, kan man tillägga.)

 8. Vilka oljekranar är öppna, vilka är stängda eller delvis åtdragna?
  :)

   • Den handlar om att om man stryper kranen så faller bomberna. Oavsett om man skjuter civila eller ej.

     • Det är egentligen inget roligt med det hela alls, tvärt om.
      Kanske en smiley likt ett elakt Joker ansikte.
      Kanske en smiley som ett tecken på att allt inte står rätt till i detta nämnda sammanhang.
      Retsam komplexitetshöjjare om man så vill.
      Inget att hänga sig upp på, eller kanske just något att hänga upp sig på.

      Det handlar nog mest om gammal cynism.
      Finns det piller mot sånt?

       • Jag tycker det finns så många smileys nuförtiden att de är lika svåra att tolka som texten de försöker hjälpa (eller själpa). Korea/Kina/Japan har dessutom mycket mer avancerade smileys än vad som används i väst.
        Lite off topic dock. ^_^

  • Vad röstade du på för parti i valet? ALLA partier är för att skicka JAS-Gripen till Libyen, endast SD är emot. Men du kanske röstade på SD ??

   • TROLL ej välkomna! Fungerande mailadress är det MINSTA man kan begära! / Jinge

    (Ökänt troll som kör från Vattenfall AB, nu abuseanmält)

  • Jag är rätt säker på att där redan finns pengar öronmärkta för att bekosta användandet av JAS både inhemskt (för försvar) och i utlandsoperationer (de pengarna har troligtvis legat och dammat ganska länge nu). Det är inte så att man tar pengar från skola eller pensionärer för det här om det nu skulle ske.

 9. Nato har tillräckligt med flygplan för att slå ut alla militära installationer i Libyen. Ett par flygplan mer eller mindre från Sverige har ingen reell betydelse. Vad vi visar är att vi är beredda att delta i anfallskrig.

  SD är antagligen emot svensk insats av rädsla för ”massinvandring” av Libyska flyktingar, men att de andra partierna hetsar på som skjutglada folkpartister är faktiskt förvånande.

  Sverige borde, som vi brukar, bidra med humanitärt bistånd istället för att sist i kön få möjlighet att skjuta ihjäl de sista resterna av Libyens armé.

 10. Men herregud!

  Känns det bra att sitta på sina höga kafekämpe hästar och rata en Nato insats bara för att?
  Ni sitter här och gnäller om USA medans Khaddafi dödade folket och har mage att prata om moral?
  Vad fan spelar det för roll att USA gör fel i Afghanistan, Irak och Palestina när det gäller detta?

  Eller menar Ni att Libyerna är värda att offras bara för principens skull?
  Jag kritiserar USA när de förtjänar det och berömmer insatsen i Libyen för att de förtjänar det.

  • Vem ratar vad? Vem svarar du? Rätt många på alla håll och kanter är faktiskt positiva till insatsen.

   • Troligvis svarade jag på dom som inte var positiva till insatsen.
    Bl.a. Alexander, Jan B, Linda, Björn Nilsson. Många med hänvisning till Usa:s andra krig.
    Vilken otroligt underligt inlägg av dig.

  • Galloway är bra, och Jemen är ett bra exempel. Men, hade det verkligen blivit ett folkmord där, något som närmast var på väg i Libyen? Jag är osäker på det. Det har kommit rapporter om femtio skjutna i Jemen, men i Libyen tog man stridsplan och tanks till hjälp. Vad som händer i Jemen är väl än så länge oklart..

 11. Nej jag anser att säkerhetsrådets beslut var korrekt. Däremot finns det ingen anledning att Sverige agerar militär stormakt och deltar i krigshandlingar. Det finns andra vägar att gå för att bidra och stödja rebellrörelsen

  • Sverige har förespråkat en sådan resolution, då måste vi vara beredda att själva bidra med flyg.

 12. Jag håller med dig att vi ska skicka ner Gripenplan och hjälpa till i Libyen, för mig känns det helt självklart. Men det var rejält med mothugg du fick i kommentarerna, är det anledningen till varför det här inlägget flyttades ner två snäpp? =)

 13. Mår, så gammal jag är, fysiskt illa av alla dessa förtäckta krigsivrare och världspolis-tänkande och ”vi-vet-bäst-och-tänker-åt-alla” resonemang som nu fyller media, sociala medier o världen överhuvudtaget.
  Enligt min mening är det bara vidrigt äckliga resonemang som nu torgförs av alla dessa förståsigpåare som nu ställt in sig i ledet och för resonemang om att ”världen” måste rädda Libyen.
  Allt från blått till ohly-rosa stämmer upp i samma kör.
  Varför ? Jo, därför att det är bestämt att nu skall just Libyens diktator demoniseras – och nu ställer alla upp på det.
  Nyhetsflödet är ju så ”riggat” att det är skrattretande. Allt släpps nu så där i portioner för att bilden skall bli fulländad.
  Nä, fy …