Kommer Carl Bildts byk tvättas?


Folksam säljer sitt aktieinnehav i Lundin Petroleum eftersom bolaget vägrar att berätta sanningen om vad de har gjort i Etiopien och Sudan. Jag anser att Fredrik Reinfeldt ska frikoppla Carl Bildt från sitt regeringsuppdrag fram till dess att Lundin Oil berättar – sanningen, efter det får man göra en ny bedömning.

DN: ”Folksam säljer i protest av sina aktier i oljebolaget Lundin Petroleum, för omkring en halv miljard kronor. Folksam vill ha en oberoende utredning av bolagets agerande i Sudan och Etiopien.

Lundin Petroluem har anklagats för att ha medverkat till brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med oljeutvinning i Sudan och Etiopien åren 1997 till 2003. En förundersökning om vad som hände i Östafrika pågår redan, men Folksam kräver också att bolaget sätter igång en egen men oberoende undersökning om händelserna.

På bolagsstämman 10 maj sade styrelsen, som tillbakavisat alla brottsanklagelser, tvärnej till Folksams förslag som ändå fick oväntat starkt stöd på stämman.”

Lundin Petroleum anklagas för folkfördrivning och brott mot de mänskliga rättigheterna, det är inte något nytt men Carl Bildt har varit deras talesman, dessutom har han haft en betydande aktiepost i företaget, samt även en styrelsepost. I avvaktan på att allt utreds så bör inte Carl Bildt vara svensk utrikesminister.

it Andra om: , , , , , , dd12 sr ab1 gp1 svd12


Ett svar till “Kommer Carl Bildts byk tvättas?”

  1. Carl Bildt bör inte bara inte vara utrikesminister utan också inte vara minister överhuvudtaget Gunnar