Israels regering oroad


[column width=”49%” padding=”2%”]Som jag redan har nämnt ett antal gånger så är Israels oro för händelseutvecklingen i Egypten mer än berättigad. Den israeliska regeringen avvaktar och uttalar sig inte för media på order från Netanyahu, och man har ännu inte dragit tillbaka sin ambassadpersonal från Kairo enligt tidningen Haaretz.

Haaretz: “Prime Minister Netanyahu and the Israel Foreign Ministry announced Friday that they are keeping close track of the volatile situation in neighboring Egypt, but are refraining from taking a political stance.

The Foreign Ministry is conducting status updates on Egypt every couple of hours and Foreign Minister Avigdor Lieberman has been keeping abreast on the protests while maintaining close contact with Israel’s ambassador to Egypt, Yitzhak Levanon.

At this stage, Israeli diplomatic families will remain in Cairo until further notice.

The prime minister’s office has issued strict guidelines to all ministers and government officials not to comment on the current situation in Egypt.”

Vad det skulle innebära för Israels säkerhet om Egyptens allians med USA upphör är det få som vet säkert. Men med tanke på Mellanösternkonfliktens historia så passar det väldigt illa om Jordanien, Syrien, och Egypten byter till makthavare som inte går USA:s ärenden. Vad libaneserna tycker i frågan är självklart, de har drabbats av Israels klusterbomber tidigare. Vad befolkningen i Iran anser är välkänt. Det enda landet som i nuläget känns stabilt nog för att fortsätta på den gamla vägen är möjligen Saudiarabien.

I Jordanien förekommer det redan en mängd demon-
strationer och troligen så spelar utvecklingen i Egypten en stor roll för hur situationen utvecklas i Amman. Det här sker samtidigt som Aljazeera flaggar för att man kommer med en massa ytterligare dokument rörande den palestinska ledningen och deras svek mot befolkningen. Vad det får för resultat i praktiken på Västbanken och i Gaza vet vi väl ännu inte, samtidigt så domineras nyheterna totalt av händelserna i Egypten vilket kan vara en del av förklaringen till tystnaden.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0”]Israel, Mubarak

Att de israeliska ministrarna fått order av Netanyahu att vara tysta är inte speciellt konstigt. Det är onödigt att kasta ytterligare ved på brasan, och det inser de säkert. Att många av västvärldens regeringar nu har minutbevakning på Mellanöstern är självklart, det är inte bara i USA som man har bevakning dygnet runt för närvarande, det gäller säkerligen alla EU-länder plus de länder i regionen som inte är arabländer.

Samtidigt så sköt bosättarna i Hebron ihjäl en 17-årig palestinsk pojke igår, men sådant faller helt bort ur medierapporteringen eftersom befolkningen i Egypten nu skaffat sig själva huvudrollen. Själv har jag intresserat mig för Mellanösternkonflikten sedan slutet av 60-talet men har inte någon gång varit med om nyheter som jag har trott skulle påverka utvecklingen lika mycket som de som media nu rapporterar om.

Som kuriosa kan jag nämna att Tony Blair sagt att Aljazeeras läckta dokument rörande de Palestinsk-Israeliska fredsförhandlingarna är destabiliserande enligt Ma’an News. Jag begriper ingenting, vilka förhandlingar talar karlen om?

it , , , , , , , Haaretz Ma´an ab123 ex123456 svd12345 dn1234567 gp123 svt1
[/column]


31 svar till “Israels regering oroad”

 1. Antagligen är väl ”Bibi” rädd för att dårar som Avig-dåren Liebermann skall häva ur sig något fullkomligt idiotiskt och därmed göra situationen ännu värre.

  Wow, det här går fort, bara för några dagar sedan var det ju oklart om Tunisien skulle få några andra följdverkningar än några små demonstrationer i omvärlden, och sedan återgång till det trista normala. Nu är det ett politiskt jordskred på gång! Världshistoria! Man får hoppas att inte Avig-dåren och hans kompisar gör ett sista desperat utspel och börjar kasta atombomber omkring sig.

  • Det tvivlar jag starkt på. Den aviga dåren omhändertas i så fall av säkerhetstjänsten direkt. Om några hundra miljoner araber är pissed off, hur skulle det då bli med ett antal miljarder?

  • F.ö. tyckte jag att de sa på Aljazeera att man hittat femtio döda på en kyrkogård idag?

   (Möjligen missförstod jag, var inte i rummet…)

 2. Media har knappt nämnt den vinkel som du har Jinge. Lunchekot gjorde det, de har väl läst din blog :-) Det ska bli spännande att se utvecklingen och jag tror också att det som händer i Egypten påverkar konflikten i högsta grad. En seger för demokratin är absolut en förlust för Israel.

 3. AB : Israel blickar nervöst från oroshärd till oroshärd.
  – Israeliska strateger ber böner om att den här oron i Egypten ska tyna bort och inte eskalera in i en längre period av instabilitet, säger Gidi Grinstein, grundare av och ordförande i tankesmedjan Reut Institute i Tel Aviv, till nyhetsbyrån Reuters.
  Redan flackar Jerusalems blickar vaksamt:
  Mot norr, där svurna fienden Hizbollah ska bilda regering i Libanon – och där relationen till Turkiet gnisslar.
  Mot öster, där det palestinska styret på Västbanken skakas av läckor från fredsförhandlingarna med Israel – och där Jordanien bävar för tunisisk smitta.

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article8484487.ab

  • Haaretz: Aluf Benn / Without Egypt, Israel will be left with no friends in Mideast

   The fading power of Egyptian President Hosni Mubarak’s government leaves Israel in a state of strategic distress. Without Mubarak, Israel is left with almost no friends in the Middle East; last year, Israel saw its alliance with Turkey collapse.
   From now on, it will be hard for Israel to trust an Egyptian government torn apart by internal strife. Israel’s increasing isolation in the region, coupled with a weakening United States, will force the government to court new potential allies.

   http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/without-egypt-israel-will-be-left-with-no-friends-in-mideast-1.339926

 4. det pågår politiska avrättningar i de egyptiska fängelserna. Åtta döda i ett fängelse där det bara finns politiska fångar!

 5. Fruktansvärda nyheter om att polisens officerare massavrättar politiska fångar i bla Abu Zaabal-fängelset. Läkare utfärdar massor av dödsattester där hundratals skjutna får ståta med naturliga dödsorsaker. Mubarakregimen i ett nötskal!

  • Det är överklassen i ett nötskal! Överklassens grabbar som är högt uppsatta inom säkerhetstjänsterna flyda undan demonstranterna och tar nu ut sin hämnd på landets intellektuella överklass som sitter inlåsta i fruktansvärda fängelsehålor.

 6. Japp. det har tydligen varit en blodig natt igår, flera hundra befaras har strukit med:( Det börja komma upp nu när mobilnätet har kommit igång!

  • Detta skärmdumpade jag från Aljazeera nyss i direktsändning. Som illustration till det som är ämnet för bloggposten…

   Mubarak

   • När folket börjar tänka på att ge sig på Israel redan innan man har fått sitt egen frihet då ser veligen illa ut för Israel.

    • Japp, det ska bli kul att se hur kaxiga de är när Egypten är tillbaka. Inga mer invasioner av Libanon, inga mer massakrer i Jenin, sabra, chatila eller västbanken. Och inga fler invasioner och barnamördande i Gaza.
     Israel är några hejjare på att mörda kvinnor och barn, ,men en högst motiverad tungt beväpnat och väldigt utbildad Egyptisk arme kommer inte nog inte vara högst på deras önskelista.

     Troligtvis tar riktiga fredförhandlingar nu ordenlig fart…

  • Jag fattar inte att egyptierna inte tänkte på att fria fångarna. Jag läste en bok för ca 30 år sen om Abu Zaabal och jag inte minns fel så ligger den i ett fruktansvärt ökenlandskap. Fångarna har inte en chans om de inte blir undsatta.

 7. Nu talade en fånge från Abu Zaabal med arabiska aljazeera. Panikslagen sa han att de kommer att dödas allihop. Nu sätter Mubarak sitt eget liv och sina barns och barnbarns på spel! Monstret har inte inte en chans efter detta.

  • Nu sägs det att Israel har erbjudit Hosni Mubarak att fly dit och att Saudiarabien vägrat att ta emot honom…

   • Tacka sjutton för det. Saudiarabien håller ju på att bli en soptipp för uttjänta diktatorer :-D

    Nu försöker egyptierna inta inrikesministeriet.

 8. När Bush och Rice pratade om att rita om det politiska kartan i mellanöstern så var det nog inte det här de hade tänkt sig! Diktaturerna faller en efter en, Libanon har fått ett USA fientlig regering och Abbas håller på att ryka. Det är underbart när vissa misslyckas.

 9. Mubarak är allierad med Israel och en bro till det största arabiska land
  Israelerna är oroliga för att det som sker i Egypten skulle sprida sig till västbanken och Gaza

  Om de muslimska brödraskapet vinner i Egypten då skulle maktbalansen mellan Hamas och den palestinska myndigheten förändras
  Israel vill att Mubarak ska överleva och sitta kvar vid makten , om han avgår då skulle vara hot mot Israel

  Ett regimskifte i Egypten skulle betyda att Israel tvingas ändra sin strategi för att skydda sina gränser mot Egypten speciellt Gaza remsan
  Mubarak har stanken av politisk död omkring sig , han kommer inte att överleva till och med om han lyckas stoppa demonstrationerna

  Mubarak är gammal 82 år och han har styrt Egypten i 30 år , Han vill sitta kvar tills han son tar över
  Mubarak är mycket rädd nu , han har mycket att svara för , Han har förvandlat sitt land till ett vrak och tvingade sitt folk att leva i misär

  Han har struntat i demokratin och har gjort Egypten till en mans land , Hans tid är ute och ju mer egyptier som dödas desto svårare för honom att sitta kvar

 10. Rätta mig om jag har fel men är det inte så att Muslimska Brödrarskapet har tappat poularitet i Egypten då de kritiserats för passivitet gentemot Mubarak. Är det inte så att den nuvarande revolutionen snarare är ’vänsterorienterad’ och bärs fram av det egyptiska folkets ilska över fattigdom, arbetslöshet och korruption hos ledarskapet.

  Jag har endå svårt att se varför Israel, i egenskap av att vara ”Mellanösterns enda Demokrati” skulle behöva oraos över en demokratisering av arabvärlden. Om man verkligen vill ha fred med sina grannar så måste ju en demokratisk regering med brett folkligt stöd vara att föredra framför en blodsbesudlad diktator som hatas av en överväldigande majoritet av sitt folk.

  • Ja, fast diktaturen var ju extremt partisk och höll med USA trots att folk på gatan hatade den för att de hjälpte till att stänga in palestinierna i Gaza, för det var ju faktiskt det de gjorde. Dessutom såg de till att inga förnödenheter kom in i Gaza. Så visst välkomnar folket en demokrati, visst betyder demokrati en rejäl kursändring från den förda politiken till en mer palestinavänlig politik. Dessutom kommer Egypten erkänna Palestina om det blir en demokratiskt vald regering, för det är vad egyptierna vill. Ja det är vänstervindar som blåser. Vore det likadant här så skulle Sverige oxo erkänna Palestina.

   Vad var det du inte förstod?

 11. Nog för att Egyptierna hatar Mubarak för hans svek mot deras bröder och systrar i Palestina, men jag tror faktiskt att korruptionen och fattigdomen i landet var den utlösande faktorn tillsammans med revolten i Tunisien förstås.

  Nu verkar det dessutom som om militären ställer sig på folkets sida och vägrar utföra Mubaraks apokalyptiska order. Militärerna som uteslutande rekryterats från fattiga förhållanden lär nog därför känna mer sympati för sina landsmän än för den korrupta regimen.

  Jag är liksom dig Jinge övertygad om att Egypten om man får en demokratiskt vald regering omedelbart kommer öppna gränsen mot det belägrade Gaza och därefter snarast erkänna Palestina som en självständig stat. Detta är en fantastisk utveckling som jag aldrig vågat drömma om. Äntligen kan en lösning vara påväg i en av de bittraste och mest långdragna konflikterna i världen.

  • Nog för att Egyptierna hatar Mubarak för hans svek mot deras bröder och systrar i Palestina, men jag tror faktiskt att korruptionen och fattigdomen i landet var den utlösande faktorn tillsammans med revolten i Tunisien förstås.

   Jag har aldrig sagt något annat.