Israel ska döda färre civila

Det är det svar de gett FN som frågat dem efter att 1400 palestinier dödats i det krig Israel startade i första hand mot civila i Gaza. Bland annat säger man att man ska begränsa användandet av Vit Fosfor, men uppenbarligen inte sluta helt trots att det inte alls får användas mot människor.

SR/Ekot: ”Israel kommer att vidta åtgärder som minskar antalet civila dödsoffer i framtida väpnade konflikter. Det lovar militären i en rapport om Gazakriget 2008-2009. Bland annat skall den hårt kritiserade användningen av vit fosfor begränsas. Att Israel använde vit fosfor som vapen under kriget i Gaza för drygt ett och ett halvt år sedan har kritiserats mycket hårt av omvärlden. Trots Genèvekonventionens förbud användes det här brandvapnet i tätbefolkade områden.”

Hur man ska minska antalet civila dödsoffer framgår inte av medierapporteringen, av de 1400 som dog i Gaza så var de allra flesta oskyldiga civila, bland annat närmare fyrahundra barn. Det har sannolikt varit ett kohandlande utan dess like när det gäller det uttalande som Ekot refererar till. Det brukar det vara när Israel är inblandat, tyvärr så är FN numera en ren karikatyr av världssamfundet som jag redan skrivit tidigare idag, ett skämt.

Men det allra största skämtet är arabvärlden. Räknar man upp länderna i Mellanöstern så kan åtminstone inte jag påminna mig ett enda demokratiskt land. Visst, man röstar tydligen om vem som ska vara president i några länder, och till parlamentet i ytterligare ett par. Men saknar man yttrande- och pressfrihet så kallar i vart fall inte jag dessa länder för demokratier.

Man kan fråga sig vad arabvärlden har gjort för att hjälpa palestinierna, men något annat svar än – ingenting, får man aldrig höra. Tvärtom så har Egypten och Jordanien hjälpt Israel, och i Egypten så bygger USA en mur mot Gaza som går ner 6-7 meter i marken för att förhindra vidare tunnelbyggen. Arabledarna gör villigt det USA ber dem om, och orsaken syns på bilden.

Henning Mankell kräver att få tillbaka ett manus om Ingmar Bergman efter Ship to Gaza, Dror Feiler vill ha tillbaka sin saxofon, man tar sig för pannan. Det är verkligen ett udda sätt att straffa landets kritiker. Arabländerna ägnar sig åt läpparnas bekännelse, de säger att de solidariserar sig med de ockuperade och belägrade palestinierna, men ingen gör något. Och det trots att de sitter på ett av världens mest effektiva vapen, oljan. Det enda vi kan hoppas på idag är att befolkningen agerar och gör sig av med dessa nickedockor till ledare.

Men tänk, ”begränsa användningen” av Vit Fosfor?

i , , , , , , , dn1 svd ab1 ex t

  10 comments for “Israel ska döda färre civila

 1. Kurt
  21 juli, 2010 at 19:25

  Israels lösning blir naturligtvis att konstatera att det per definition inte finns några civila palestinier, så kan man bara fortsätta med mördandet.

 2. 21 juli, 2010 at 20:00

  Eller så anser man att man begränsar även när använder mer vit fosfor mot människor, för man använder ju mindre än man skulle vilja använda, eller anser att man hade behövt använda – så visst är det en minskning då :-(

 3. Martin Forsman
  21 juli, 2010 at 20:07

  Jag förstår ingeting. Israel hävdade väl under och strax efter Gaza massakern att den överväldigande delen av de dödade palistinierna varit ’motståndsmän’. OM detta stämmer så är det ett mycket stort steg i rätt riktning att Israel erkänner att man dödar alldeles för många civila i sina konflikter med grannländerna.

  Nu lär väl definitionen av ’civila’ ändras ännu en gång av Israel för att det urskillningslösa dödandet ska kunna fortsätta.

 4. Tommy
  22 juli, 2010 at 01:49

  Gazakriget?! Var det ett krig i vedertagen bemärkelse? Ett krig mellan två miltärt jämbördiga nationer? Man borde använda en annan term än krig. Miltärt övergrepp passar bättre, tycker jag. En ockupationsmakt som utför denna typ av angrepp på den ockuperade befolkningen ska inte lyckas med att framställa sina övergrepp som krig och därmed dölja vad det egentligen handlade om.

  • 22 juli, 2010 at 03:25

   Gazakriget?! Var det ett krig i vedertagen bemärkelse?

   Nej. Det var mord. det är väl samma sak som att säga att man ska begränsa användandet av förbjudna bomber och granater. Ekot är lydiga…

 5. Nyfiken
  22 juli, 2010 at 10:28

  Israel har lämnat en 37 sidig rapport till FN,s general sekreterare Ban Ki Moon som ett svar på Goldstone Rapport som fördömde Israel för krigsförbrytelse i Gaza
  Den israeliska armen har indirekt erkänt mördandet av civila och lovar att det ska inte upprepas i framtiden och med detta vill Israel att världen ska helt glömma bort de 1400 civila offer . det löjligt och kriminellt

  Den israeliska armen har upprepat samma sak igår när den sköt en ung palestinier och skadade 6 i Gaza samtidigt säger rapporten att Israel har genomfört operationella förändringar för att minimera civila offer och skador på egendom
  IDF säger att ”skyddet av civila är nu integrerad del av den israeliska armen och vid varje attack kommer att finnas en humanitär fråga hos varje militär enhet ”
  Israelerna säger att de har inlett 47 undersökningar om påstådda tjänstefel i sina attacker mot Gaza , det är en stor lögn eftersam den israeliska armen har bara ställt en enda soldat inför rätta anklagad för att ha dödat en hel familj och hur blir det med denna rättegången återstår att se
  Den israeliska armen säger i sin rapport att användning av vit fosfor är laglig men den gjorde översyn av dess användning

  Med denna rapport har Israel rentvått sina händer och så är det varje gång

 6. Anders Sjölander
  22 juli, 2010 at 10:37

  De har väl tagit USAs preventionsbegrepp ett steg längre – mörda de palestinska barnen INNAN de blir ”terrorister”.

 7. Prometheus
  22 juli, 2010 at 13:28

  Det här påminner om när de amerikanska politerna som bombade Tokyo under WW2 att det inte fanns några civila japaner. Alla mål var militära mål. Israel har varit duktig och lärt sig av storebror.

 8. Adam
  22 juli, 2010 at 13:31

  Libanon har ju faktiskt en mer eller mindre demokratisk konstitution.

 9. Prometheus
  22 juli, 2010 at 13:33

  Piloterna ska det ju självklart vara.

Comments are closed.