Gaddafi är galen


Nu har jag tittat på Aljazeera på nätet, och eftersom min arabiska är lite knackig så lyssnade jag på den engelska varianten, och mitt intryck är att karlen är helt galen. Han är arg som ett bi och jag vet ännu inte om han överlever sin ilska. Han kan mycket väl drabbas av hjärtinfarkt vilken minut som helst.

Han skyller allt på USA, något som man kanske tror på i Libyen, men här hemma så vet vi att USA verkligen inte välkomnar upproren i Mellanöstern utan hade hellre sett att de kunnat fortsätta att samarbeta med de despoter som redan fallit, och de som kommer att falla. Han hotar alla som demonstrerar med dödsstraff och samtidigt säger att han inte kommer att bevilja en enda individ nåd. Han hävdade att han kört ut italienarna och amerikanerna och att allt är en konspiration av utländska agenter.

Mannen är desperat, nu är det bara att hoppas att han inte har något robotsystem som han kan aktivera, för möjligen tror han att han kan vinna respekt på det sättet. Jag tror att vi kommer att få besked ganska snart, för det som ska hända börjar säkert redan ikväll. Det bästa vore om armén tog hand om honom nu direkt, på det sätt de finner nödvändigt. Mannen är mycket farlig och det kommer annars att bli ett blodbad.

Samtidigt är det väl första gången man fått se en sinnesjuk diktator få ett sammanbrott i direktsändning, tyvärr kommer det sluta illa för en massa människor, bättre då att militären inkapaciterar honom omedelbart på något sätt.

it , , , , , , , ab12345 ex1 dn123 svt12 svd1234 gp123


28 svar till “Gaddafi är galen”

 1. Sa jag inte att han var helt galen? Människan tror verkligen på det han säger. Jag ville gapskratta när talade. Karln lever i sin egen lilla värld där det finns en massa fiender, han nämnde Italien, USA och Ben Laden(?) i samma mening. Alla var emot honom och hans land. Och så klart ska han va den räddande hjälten. Alla demonstranterna var tonåringar som tog droger och piller som utländska makter har gett de. Inte konstigt att arabländerna är så underutvecklade med sådana ledare.

 2. Han är nog bara dement med aggressiva drag. Jag jobbar i butik och får sådana kunder minst en gång i veckan… Sannolikt är det inte många i hans närhet som tar honom på allvar utan sonen sköter det mesta. Vill de sitta kvar vid makten så gör det dock bäst i att se till så han får ett ”slaganfall”.

  • En arabisktalande vän som såg det på arabiska Aljazeera trodde att han hade rökt ett helt hekto hasch…

   Det tyckte jag oxo trots att jag inte förstod vad han sa, men jag har arbetat yrkesmässigt med knarkare i en massa år…

 3. Är ingen expert men han verkade prata om sig själv i tredje person väldigt mycket, det kan väl inte vara helt friskt!? Det finns ju också en känd svensk i ledande ställning som vid minst ett tillfälle talade om sig själv i tredje person när en person i egna ledet ville rösta annorlunda än resten av sällskapet. Skall skottet mot en ”pip” ”pip” komma innifrån, var det visst han sade. Har allt sedan jag hörde det första gången oroat mig för det psykiska hälsotillståndet hos den mannen. Någon som vet vem jag menar?

 4. En religiös ledare i Egypten har kommit ut med fatwa – döda Gadaffi för att rädda Libyens folk!
  Hans utgångs punkt är att man talar, debatterar med normala människor vilket är omöjligt att räkna på när det gäller Gadaffi. En mycket farlig galning som vänder eget folk mot varandra, skickar flyg och stridsvagnar mot demonstranter. Han kan kosta många liv. Hans senaste tal påminner om vansinne som vi, i Europa såg en gång under 40-talet.

  f.ö. Hörde att Arabförbundet har spolat bort Libyen utan motivering. Jag tror att man behöver inga ord längre.

 5. Det känns rimligt att påstå herr Gadhafi tillhör de mer despotiska och excentrisk ledarna och att han sannolikt inte är trevlig mot sina landsmän, särskilt inte de som gör uppror, utan närmare fascistisk. Samtidigt bör man vara försiktig till framför allt västvärldens inställning till herr Gadhafi, som sedan militärkuppen (vårt perspektiv) / frigörelsen från väst (Ghadafis perpektiv) har varit fientlig. Att kung Idris, i likhet med shahen av Iran, var mer eller mindre tillsatt av USA och Storbrittanien på deras nåder, men båda blev avsatta av mindre västvänliga ledare, kan ju verka vara ett märkligt sammanträffande, och att de dessutom grupperas tillsammans som ”(Beyond) axis of Evil”. Att det följer att Gadhafi ser fiender i stort set överallt i väst är knappast underligt! Troligen är hans agerande avsevärt mer begripligt om man ser till Libyens koloniala historia och dess etnografiska sammansättning, västmakternas intressen i Libyen och det faktum att det är ett av länderna med störst oexploaterade oljetillgångar. T.ex. var inte Saddam en duvunge och krossade opposition, men landet tillhörde de mest progressiva i regionen, och säkra (om man inte valde att aktivt motsätta sig regimen). Nu är den starka ledaren borta och Irak har… [1] Fria val [2] Säkra gator [3] Bättre tillgång till jobb och utbildning [4] Utländska som bolag kontrollerar oljeresurserna].

  USA har nog inget emot lite oroligheter i mellanöstern – bara det är i rätt länder! Libyen, tillsammans med Iran, står ju helt klar högst på den listan, varför inte också Syrien? Men I-vänliga länder, som Egypten vill man inte riskera att förlora. Mubarak rättade ju snabbt in sig i ledet och fick således tillbörligt stöd, liksom Saudiarabien, som inte får falla, trots att det knappast är en demokrati, om det nu är det man ska sträva efter.

  Ett intressant sidospår är ju alla opportunister i regeringen som nu ”hoppar av” men ”sitter kvar”, eftersom dom tjänar ”folket” och inte ”ledaren”. Nu alltså. I klartext: ”Jag skiter i om Moammar blir kvar eller inte, mig blir ni inte av med i alla fall”. Kanske är det ett tema i ledarkulturen att man offrar vem som helst, bara man själv sitter kvar?

  Nu är ju inte det här ett försvar eller stöd för Gadhafi, utan snarare ett påpekande att ditt och mitt perspektiv, med chipspåsen i näven, på arslet i soffan i Svedala, inväntandes lite bea på fredag, med en erfarenhetsbank från de nordafrikanska stäpperna och dess historik är lika bred som en myggröv, bör vara försiktiga med våra expertutlåtanden.

  Låt oss hoppas att Libyen kan utvecklas som ett självständigt, progressivt och säkert land för sina invånare utan vare sig tyranniska ledare eller villkorad skendemokrati.

 6. De han talar till är libyer som tänker annorlunda än vi gör i väst. Denna ändlösa retorik har ett syfte och påverkar de olika klaner och falanger inom Libyen som inte liknar hur det ser ut i andra länder. Hans Gröna Bok är i sig en riktigt läsvärd skrift om ett faktiskt revolutionerande samhällssystem. Men likt en del religioner är det oskrivna syftet troligen att kunna utöva effektiv makt.. Utan Gadaffi och helt enligt boken kanske teorierna skulle betyda en hel del bestämmande för folket.

 7. Att karl´n inte är vid sina sinnens fulla bruk ligger ju i öppen dag – skulle vara intressant att höra vad en fackman anser om Gaddafis mentala status…
  Redan för tjugo år sen hörde jag i ett eller annat TV-inslag att det ryktades om djupa depressioner, och de som minns Stina Dabrowskis intervju med honom lade säkert märke till det egendomliga kroppsspråket. Han höll händerna mellan sina hårt sammanpressade lår, han tittade åt sidan, ner i golvet – på det hela taget var han obekväm med hela situationen. Paranoian som tittade fram? Huruvida han röker på eller ej kan väl avgöras med ett enkelt urinprov – om de nu lyckas finka honom levande.
  Hans uppträdande under TV-talet, där han hela tiden viftade med sin knutna högernäve – klart stereotypt rörelsemönster – visar i mina ögon att han kommer att falla ihop som ett korthus när som helst. Paranoian vrålas ut i varje stavelse – tvångströja, sprutor och madrasserad cell nästa?…

 8. En ledare som låter hänga studenter utanför universitetet offentligt och låta direktända avrättningarna på TV vid 17-tiden då barn och vuxna sitter i vardagsrummen äter middag/kvällsmat kan inte vara normal? Ej heller kan en person som låter spränga civilplan i Europa – och i Afrika – vara normal? En person som klandrar alla utom sig själv beter sig som en galen clown? Låter ledaren också låta skjuta och bomba sitt eget folk, så är mannen livsfarlig och borde spärras in och hållas borta från sin omgivning – för en lång tid? Från det ena till det andra – med reapekt – kan man lätt associera till ytterligare en ”medium-sized dog” with ” limited political skills”.

  • en person som låter spränga civilplan i Europa – och i Afrika – vara normal?

   Nu uttalar du dig om något som du inte har en aaaning om. Många hävdar att han var tvungen att betala skadestånd för att inte helt exkluderas i politiska sammanhang. I praktiken så är det väl ingen som vet varför planet sprängdes, i vart fall inte vilka som sprängde det. Lybier? Kanske, kanske tom troligt, men -vet-?

 9. Bildt och Medvedev vill ha stabilitet i Libyen. Det är ju underförstått Gadaffi ska fortsätta härska över sina ”kackerlackor”. Frågan är om inte Ryssland och Sverige står till höger om Obamas USA.

 10. Om Gaddafi gör som han säger då kommer det att bli stora massaker framför ögonen på omvärlden
  Det märkliga är att västvärlden håller tyst om det som sker i Libyen och ingen ledare kräver att Gaddafi ska avgå som de gjorde mot Mubarak och Ben Ali
  USA,s administrationen säger att de inte har makt över Gaddafi och Europa har stora affärer med Libyen och vill inte förlorar det

  Gaddafi är som en varg som letar efter blod , han när redo att bränna ner Libyen för att behålla sitt styre
  Det finns ingen jämförelse mellan Gaddafi , Mubarak och Ben Ali , de sist nämnda gav upp , de lovade förändring men Gaddafi är mycket hotfull och hänvisar till många länder som använde vapenmakten för att krossa demonstranterna , Detta skulle ge honom rätt att göra likadan

  Gaddafi använder samma fraser som alla andra arabiska diktatorer , Det är spöket av de extremistiska muslimer
  Han är en sinnessjuk med stolthet , hade inte en enda eftergift för folket inte heller en dialog och det enda han kom med är död och inbördeskrig

  Gaddafi använde intäkterna av oljan för att köpa sig vänner i öst och väst men han har ingen kärlek och vänskap med sitt eget folk som de nu vill få bort honom
  Om Gaddafi älskar Libyen då är det bara att packa sina väskor och lämna landet och med detta förhindrar han blodsutgjutelse

 11. 1000 döda i Libyen (enligt en italiensk minister Fratini). Ca 150 soldater avrättades för att man vägrade skjuta på folk.

  MAKTGALENSKAP!

  Gadaffi hotar att spränga i luften alla gasledningar till EU.

  Ingen kan säga att det handlar om en normal människa. Ingen!
  Det är en fanatiskt sjuk person.

   • ** Upprättelse: Frattini (med dubbel t).

    Jag såg på videon en demo med Gadaffi-anhängare.
    Det var svårt att förstå…i första 3 minuter.

    Men, snälla, en lika fanatisk och galen människa hyllar man inte av någon annan anledning utom – RÄDSLA!
    Jag tror att de flesta har förstått hans vansinne.
    Nyaste info: Soldater från två båtar har vägrat att skjuta på eget folk och blev desertörer.
    Förstår ni?! Gadafi har tom skickat marinsoldater och militära båtar mot eget folk!

 12. Ca 25% av Libyens olja går till Europa, det är orsaken till att EU-eliten är så tysta. Om leveranserna uteblir så stiger världsmarknadspriset vilket leder till minskad produktion av varor och tjänster och ökade priser i Europa. Därför är Bildts och Eu-folkets agerande logiskt, de är livrädda för att folk i EU ska börja agera mot dem.
  När EU,s maktelit åker till Egypten så är det inte för att göra artighetsvisiter utan det är för att rädda vad som räddas kan för att bibehålla stabiliteten i Europa, även om de talar om stabiliteten i MÖ och Nordafrika så är det den egna bakgården de bevakar.

 13. Bara en tidsfråga innan denne desperate dåre inleder sin egen verision av Operation Clausewitz, d v s att systematiskt förstöra allt folket kan ha nytta av då de ’svikit’ honom genom att göra uppror.

  Att EU är tysta beror mycket riktigt på det stora beroendet av Libyens olja och detta är också den avgörande skillnaden i jämförelse med Egypten och Tunisien där man förvisso också initialt talade om ”stabilitet” även där. Jag skäms verkligen för att vara Västeuropé idag.

 14. Samtidigt är det ironiskt nog samtidigt som massmedia gnäller om att Khadaffi styr medierna med järnhand medan vi bara får ta del av regimkritikers åsikter.

 15. Under Kaddaffi har Libyen haft fri sjukvård och ubildning, öknen blomstrat efter gigantiska bevattningsprojekt. En despot? Kanske,men upplyst och politiskt medveten någon man skulle önskat andra länder i regionen. Nu väntar något i stil med Sudan, kaos, militär och oljebolag under en demokratisk fasad. En ny våg av färgrevolutioner drar fram över MÖ med NED i bakgrunden medan the mighty Wurlitzer tjuter av all kraft. Det svenska tyckandet är alltid ett cia projekt.

  • Det svenska tyckandet är alltid ett cia projekt.

   Så är det nog oftast, men den här gången så har knappast CIA något att skaffa med de revolutioner som pågår i MÖ. De strider nämligen mot amerikanska och Israeliska intressen. Det betyder inte att det inte kan finnas korn av sanning i vad du säger för övrigt, men det svenska tyckandet är _inte alltid_ ett CIA-projekt…

   • _inte alltid_

    Kör för det då. Revolutionerna liknar en rodeo, genuin folklig vildhäst rids in av rivaliserande elit med yttre stöd.

  • Det mest cia-influerade jag läst här är nog din kommentar, epi :-D Och några till! Öken som blomstrar har vi hört talas om förut, eller chur?