Fortsatta oroligheter och risk för krig


[column width=”49%” padding=”2%”]
Vad jag själv tycker om den amerikanska politiken visavi Mellanöstern vet alla som läst denna hemsida några gånger, en del ogillar min uppfattning, andra har ungefär samma åsikter. Jag har förhållandevis många läsare med rötter i Palestina, inte så konstigt med tanke på att jag aktivt tagit ställning för landet, detta medan många tidningar och media tassar omkring och håller tillbaka medarbetarnas åsikter, eller i värsta fall, väljer medarbetare med rätt politisk uppfattning som gärna gör sig till megafoner i en starkt högerinriktad rapportering.

Här skulle jag givetvis kunna rapa upp en hel massa namn, men det räcker med det stilla konstaterandet att de ofta kallar sig liberaler, samtidigt som vi alla kan konstatera att ordet liberal helt ändrat sin betydelse sedan 70-talet och fram till idag.

Igår begick USA återigen ett av sina allvarliga misstag när det gäller Mellanösternkonflikten. Egentligen häpnar jag inför landets totala brist på goda rådgivare, för någonstans hoppas jag fortfarande att myten om att det bara är landets bankirer och andra hökar som formar politiken visar sig vara just en myt, men det är ett hopp som krymper för varje dag som går. När man lägger in sitt veto för att inte Israels illegala ockupationspolitik ska fördömas i FN:s säkerhetsråd, hur förväntar man sig då att medborgarna i Mellanösterns länder ska reagera? Jag vet inte hur man tänker från USA:s sida, eller så kanske jag tvivlar på att man tänker.

Palestina

Israel är ett av världens sämst sedda länder, på listan över hundra nationer så ockuperar landet ständigt någon av de sista platserna när det gäller anseende. Det beror inte på att ockupanterna skulle vara en sämre sorts människor, som Hitler och hans anhang gjorde gällande under den tidigare hälften av det förra århundradet, det beror helt och enbart på att nationen våldtar palestinier och gradvis stjäl Palestina. Människorna i Mellanöstern ser på detta med avsky, och det är något som gäller praktiskt taget hela världen. När då USA lägger in sitt veto för att hindra FN:s säkerhetsråd från att fördöma agerandet så försätter man sig själva i samma situation.

Visst, den som ser kartan och verkligheten ser Irak och Afghanistan och några av de andra fyrtiotal länder som USA

[/column]
[column width=”49%” padding=”0”]Palestina

har bombat efter det andra världskriget, det är en sorts track record som givetvis sticker folk i ögonen. Och när man säger att man lägger in sitt veto för att ett fördömande av Israel vore en black om foten för – fredsprocessen, ja då visar man för alla planetens innevånare att man är beredd att urinera på sanningen hur många gånger som helst.

Just nu är det mycket oroligt i många av Mellanösterns länder, till viss del beror detta på att ländernas despoter och diktatorer gått USA:s ärenden. Visserligen har de gjort det med ett akut hot om en intervention i sin egen nations inre angelägenheter, men de allra flesta medborgarna ser bara sveket, sveket mot den egna befolkningen och deras systrar och bröder i Palestina. För några dagar sedan så skrev jag att gränsen mot Gaza skulle öppnas av egyptierna, det gjordes igår precis som alla förstod. Inom några veckor så kommer gränsen att vara helt öppen så att folk kan resa till och från Gaza och även transportera de varor som Israel har velat förhindra från att komma in.

Risken finns förstås att det inte bara blir betong och livsmedel, men vad ska USA göra åt det? Och vad ska Israel göra åt det? Ingen kan göra någonting, för i samma ögonblick som något land börjar skramla med vapen så står vi inför risken att få ett storkrig i regionen. Min egen uppfattning är solklar, det finns en stilleståndslinje från 1967 som är allmänt accepterad, Israel borde erkänna den och lova att erkänna Palestina som en självständig stat i samband med att valet hållits och ett nyvalt parlament har utsett en ny palestinsk regering.

Nu är jag inte politiker, jag har inte heller någon makt. Men borde inte de som har makten i USA och Israel komma på detta själva av egen kraft? Är det så att Israel vill behålla en eller annan bosättning så får de väl sätta sig ner med den nyvalda palestinska regeringen och försöka komma överens? För vad händer om de inte gör det, om de fortsätter att kräva att USA ska rädda dem i säkerhetsrådet varenda gång man talar om resolutioner?

Jo då samlar man på sig så mycket ilska, frustrationer och hat så att man driver världen till ett nytt storkrig, ett krig som i antal dödsoffer kan komma att överträffa det andra världskriget.

[/column]

it , , , , , , , , , , dn1 ab12 svd1 ex1 svt gp1 Läs oxo: zaramis, k&å, annarkia, ilsemarie


15 svar till “Fortsatta oroligheter och risk för krig”

 1. Ja hur ska man egentligen förstå det israeliska förhållandet till palestinierna?! Varför ständigt denna aggressiva politik som strider mot både internationell rätt och moraliskt förnuft…? Kanske står svaret att finna i den gamla geopolitiska sanningen att man breder ut sig i samma utsträckning som grannarnas motstånd är svagt. I ett sådant perspektiv är inte bara USA:s villkorslösa stöd förödande för freden, utan det ger också de palestinier som förespråkar väpnad kamp alldeles rätt! Det enda som tycks få Israel att respektera palestiniernas rättigheter och värdighet är en radikal omvälvning av arabvärlden och dessa länders inställning till den israeliska ockupationen. Efter drygt sextio år av israeliska övergrepp är det väl knappast någon som kan hoppas på en ändrad politisk kurs inifrån landet självt. Personligen hoppas jag på en politisk och ekonomisk bojkott från omvärlden, men det sorgliga är väl att Israel bäddar (med den rika världens tysta medgivande) för ett kommande krig. Den gången är det dock inte säkert att Israel är ensamt om sin militära övermakt…

  • Jag tycker själv att det är rätt så obehagligt att spekulera i kommande scenarios, även om jag inte själv kan låta bli. Men jag tror att man kan tolka relationen med palestinierna på flera olika sätt, dels har man dåligt samvete och måste därför demonisera dem ytterligare för att inför sig själva motivera sitt agerande.

   Sedan tror jag att myterna om det förlovade landet spelar in, idag vet vi att kungarna Salomon och David troligen är gamla myter utan förankring i verkligheten, de har helt enkelt inte funnits eller så var de lokala hövdingar, men inga kungar. ((Hans Furuhagen, Bibeln))

   Sedan har en obefintlig gud lovat israeliterna ett land, hur många israeler som tror på det vet jag inte, men det är givetvis en minoritet. Däremot är det säkerligen verklighet för fundamentalistiska judar precis som vissa skriverier i koranen är det för muslimerna, om de bibeltrogna behöver vi väl knappast orda om.

   Klart är att det judiska folket har bott i Palestina för flera tusen år sedan, tillsammans med alla palestinier. Det fungerade bra fram till man fick för sig att hävda att de var guds utvalda folk och att landet var lovat dem. Det finns säkert hundratals fler orsaker, men det där är väl det som jag hänger upp mig på… Gamla sagor…

   • USA vill komma in i Iran. Israel är också intresserad av det. de kommer göra allt, via politik, media för att få stöd, i annat fall gör de det utan stöd. de kommer aldrig låta Iran vara nu. Så iran gör rätt som visar att de inte tänker bli förslavade av USA och Israel.

 2. Läste precis att Israel efter USA:s skamliga veto i säkerhetsrådet nu ”kräver” att deras marionett Abbas ska komma tillbaka till förhandingsbordet UTAN några specifierade krav. Frågan är om Israel medvetet försöker provocera fram en reaktion från sina grannar för någon annan anledning till detta beteénde har iallafall jag svårt att se.

  • Frågan är om Israel medvetet försöker provocera fram en reaktion från sina grannar för någon annan anledning till detta beteénde har iallafall jag svårt att se.

   Kräver de det så blir det så. Pappren som avslöjades via Aljazeera visade ju tydligt hur han var beredd att sälja av RUBBET till israelerna utan att ställa några motkrav. Varenda bosättning skulle bli kvar…

 3. Usch vad jag längtar tillbaka till tiden då britterna härskade. Passade inte galoscherna skickade man flottan och ett regemente rödrockar.
  Å andra sidan, låt muslimerna ha sina medeltida lagar och leva som de vill, bara vi får billig olja.

 4. Det roliga är att medan Israel fick klartecken från USA att fortsätta stjäla mark i centrala palestina så lovade Nasrallah att ockupera Galilén nästa gång israelerna ger om så på en endasta arab. Jag höll på att skratta på mig. Idioterna fattar inte att de fyller magen och blottar halsen. Deras koncentration på att stäla mark på Västbanken kommer att kosta dem hela norra Palestina vid nästa slag! Sanna mina ord för jag vet att Nasrallahs ord är sanna och det vet även israelerna. De tror mer på det Nasrallah säger än på det som sägs av deras egna ledare. :-D Och hittills har han genomfört ALLT han lovat, från att befria södra Libanon för sista israelen till att få den sista libanesiska fången fri. Och höjdpunkten i hela skådespelet är att deras nya överbefälhavare är den som libaneserna torkat golvet med flera gånger tidigare. Samma överbefälhavare som israelerna haft varje gång de fått stryk :-D

 5. Jag har nämnt snubben tidigare, MEN förre primärvals kandidaten Ron Paul har i kongressen sagt att han vill att USA ska sluta stödja Israell, då det kommer slå tillbaka till landet, han är Republikan för övrigt.
  Givetvis blev han kallas ”onskefull antisemit” för detta utalande.
  video länk: http://www.youtube.com/watch?v=6C756NOPyDA

   • Det gör de, genom att bla kalla honom för ”pseudo-nazist”
    han är dock för gammal för att bli president, så vi får hoppas han son som även han sitter i kongressen får samma utrikespolitiska hållning:)

    Ron Paul var för övrigt inte bjuden till Fox lilla primärvals show från början, men gubben var så populär på internet så alla klagomail fick dom att ändra sig:)

 6. Araber fick nog! Irak, Abu Gharib, Guantanamo, Gaza-ghettot, förtryck, tortyr, markstöld, plundring på kulturskatter, olja……… listan är lång. Men det bästa som kunde hända har redan hänt: Man spolar bort en efter en regim, folk visar tydlig vilja och envishet. Vi alla visste att det kommer att hända, men ingen av oss hade förväntningar att det ska hända i en så snabb tempo.

  Nästa steg är att USA-Israel ska respektera majoritetens krav (demokrati, mänskliga rättigheter, folkrätten och rätt att styra i egna länder) – eller blir det tredje världs krig som inte kan löna sig för USA, ett land som ligger i en djup eko-kris, med ca 40 miljoner människor som lever på existensens minimum.
  Man kan inte ha råd och styrka att stödja Israel i evighet, ekonomiskt och militärt.
  Nämligen, folk som kan explodera som en riktig vulkan i revolutionära demonstrationer är amerikaner själva pga eko-krisen, och då kommer man att ifrågasätta enorma satsningar på Israel liksom militära satsningar på många krig runt om i världen av amerikanernas egna skattepengar.

 7. Libyen känns som ett av mycket få lägen där ett krig av tredje part för att avsätta en diktator kunde vara klart befogat (långt mer befogat än i Irak 2003) men i praktiken går ju ett sådant krig knappast att genomföra nu. Tunisien, Sudan och Egypten är alla för oroliga för att FN eller någon annan kunna skicka in trupper eller flyg den vägen, Algeriet är logistiskt omöjligt och dessutom konflikt även där, och från Italien går det knappast heller – vem tror på en invasion från Sicilien?? Arma land.