Anders Borg helt av banan


Jag har kallat Anders Borg för ”Bagdad Borg” ett antal gånger, öknamnet är träffsäkert eftersom det pekar på en väsentlig egenskap som Anders Borg har gemensam med Saddam Husseins underhuggare ”Bagdad Bob”, militären som påstod att Irak hade slängt ut amerikanerna trots att stridsvagnarna var mindre än fem hundra meter från honom.

AB: ”Arbetslösheten är högre i dag än 2006. Andelen av befolkningen som jobbar är lägre. De som står längst från arbetsmarknaden får det allt tuffare. Och skillnaderna ökar.

Men inte i vårbudgeten, Anders Borgs eget parallella universum. Där har han konstruerat en fantasivärld för att beskriva de ”långsiktiga effekterna” av sin politik. Dagens ökade klyftor är bara ett tillfälligt ont, hävdas det. På lång sikt kommer även fattiga att gynnas jättejättemycket. Bara inte precis just nu.

Hur lång den där sikten är, och varför inga effekter av politiken börjat synas för dem med lägst inkomster efter sex år med borgerlig regering framgår inte.”

Parallellen med Anders Borgs namne i Bagdad är så tydlig att man lätt kan förväxla de två herrarna. Karin Pettersson på Aftonbladet talar om parallella universum vilket är ett annat sätt att uttrycka saken. Här i Sverige så har vi fått se hur ekonomin försämrats drastiskt för dem som är sjukskrivna, för pensionärerna och för dem som är arbetslösa. Och det för att det, enligt Anders Borg, ska utgöra ett incitament för att söka sig till arbetsmarknaden. Problemet är att det inte finns några arbeten, men det låtsas inte Borg om. Att de kanonförsedda bandvagnarna av stålplåt närmar sig hör han inte.

Igår hörde jag honom även på radio, där sade han att vi kanske måste reformera försörjningsstödet för att få fler i arbete, fritt citerat. På svenska betyder det att regeringen lagstiftningsvägen vill sänka den stipulerade miniminivån ytterligare, allt för att på det sättet lägga över ansvaret på dem som behöver söka samhällets hjälp för att köpa köttbullar. Att det är statens ansvar att se till att det FINNS arbeten att söka blundar Anders Borg helt inför, han väljer istället att privatisera samhälleliga problem, sådana som han själv bär ansvar för.

Vad jag tycker om hans sätt att resonera passar sig inte att skriva på en blogg som ska vara ”barntillåten”.

it Andra om: , , , , ab123 svt1 sr1234 dn123456 svd12345


9 svar till “Anders Borg helt av banan”

  1. ”Människor har eget ansvar för att bli anställningsbara”, skriver Löfven & Andersson som rubrik på sin debattartikel idag i DN.

    En anpassning till moderaterna, ett nytt Socialdemokraterna(M)…

    • Valet av rubrik får du nog lasta DN för!De försöker väl att sätta en etikett på S som lite grand skall framställa dem i ”dålig dager” bland ”arbetarklassen”. Minns att de tillsammans med Expressen och SvD, ja även Aftonbladet i viss mån, har fungerat som Alliansens ekokammare under flera år. Men visst lite högervridna är S numera! Men som jag ser det är det allra viktigaste just nu att vi får till ett regeringsskifte 2014, sedan får vi se till att inte S får en lugn stund utan styr Sverige på ett bättre sätt än vad Alliansen har gjort! Så ser jag på det i alla fall.

  2. Varför äger han inte ”Trickle down”, det är det han menar. Den svältande får äta när den rike är mätt, än vet vi inte vad som krävs för han skall bli mätt, men nån gång…

  3. I dag på morgonen hörde jag på morgonekot något uttalande från S-ledningen, Löfven & C:o, att (fritt citat): ”åtgärder bör vidtagas för att få arbetslösa att öka sin anställningsbarhet” (slut citat). Och, ja, det är INTE M & Alliansen som uttalat sig, detta S-uttalande (och mer av detta) är vad vi sannolikt har att se fram mot när Löfven & C:o efterhand tvingas öppna de ännu slutna politik-paketen.