Absurd arrestering av rysk man i Norge?


Denna artikel har skrivits av Björn Nistad, Norge, som är doktor i norsk historia, och publiceras med dennes godkännande. Bertil Carlman har vänligen översatt artikeln. Absurd arrestering, 23/9. Artikeln är publicerat på Resett 24 september 2018.
Den visar ett exempel på inte bara ”Absurd arrestering” utan också absurd och farlig demoniseringspolitik av Ryssland.
Björn Nistad har också skrivit en artikel nyligen om nedskjutning av flygplanet MH17. Sköt Ukraina ned flygplanet MH 17 i östra Ukraina? Ny information

Norska myndigheter har arresterat en rysk medborgare efter ett seminarium i Stortinget och anklagat vederbörande för spionage. Detta är en absurd arrestering som i Moskva kommer att uppfattas för vad det är, en provokation eller dumhet från norska myndigheters sida. Priset kommer den spionanklagade norrmannen Frode Berg att få betala, som troligen måste bereda sig på många års vistelse i ett ryskt fängelse.
Bakgrunden till arresteringen av den ryska medborgaren skall enligt norska myndigheter vara att vederbörande på en konferens om digitalisering, som ägde rum i Stortinget förra torsdagen och fredagen, skall ha uppträtt på ett sätt som andra konferensdeltagare uppfattade som misstänkt. Den arresterade ryssen lär inte tidigare ha varit i Norge. Detta ser ut som en rövarhistoria. En person skall på en konferens arrangerad av nationalförsamlingen i ett land vederbörande inte känner, ha uppträtt på ett misstänkt sätt. Detta kan knappast innebära något annat är att vederbörande skall ha försökt att värva andra konferensdeltagare att spionera för sitt land. Eller vill norska myndigheter få oss att tro, att den arresterade ryssen har försökt att montera övervakningsutrustning i Stortinget? Skulle en verklig agent ha uppträtt på ett så oprofessionellt sätt?

Bild från Björn Nistads blogg.

Ryssland har en av de bästa underrättelseverksamheterna i världen och ägnar sig åt spionage mot andra länder, bland dessa också utan tvivel Nato-landet Norge. Ryskt underrättelseväsen försöker naturligtvis rekrytera nyckelpersoner i andra stater, och personer som arbetar med data och datasäkerhet, är otvivelaktigt en viktig målgrupp. Men är det verkligen någon som tror att rysk underrättelse uppträder på ett sätt som kunde varit hämtat ur en roman av P. G. Wodehouse, genom att skicka en person till en konferens arrangerat av nationalförsamlingen i ett land vederbörande tidigare inte har besökt, för att han skall försöka rekrytera spioner bland personer han inte känner i kaffepausen?
Norska massmedier tycks tro att arresteringen av den ryske konferensdeltagaren kommer att göra det lättare att lösa Frode Berg-historien, eftersom den arresterade ryssen kan utväxlas mot den spionanklagade norrmannen. Detta är en grov missuppfattning.
Från rysk sida kommer arresteringen att uppfattas för vad den efter allt att döma är, en provokation eller dumhet från norska myndigheters sida.
Den ryska eliten och vanliga ryssar är upprörda över vad de uppfattar som godtyckliga arresteringar och orättfärdig förföljelse av ryska medborgare i västländerna, som hämnd för att Ryssland för en mer självständig politik än vad väst gillar. Under senare år har det i ryska massmedier varit flera inslag om politiskt motiverade arresteringar av ryssar i andra länder. T.ex. fängslandet av studenten Marija Butina Wikipedia: Maria Butinai USA 2018 efter anklagelser om att hon skulle ha varit en rysk påtryckningsagent, som rysk UD har betecknat som ett försök att sabotera toppmötet mellan Trump och Putin i juli 2018. härDessa händelser skapar naturligtvis starka känslor.

I Ryssland kommer arresteringen av konferensdeltagaren att uppfattas som en godtycklig arrestering av en oskyldig rysk medborgare som hämnd för att norska myndigheter blev tagna med neddragna byxor nr deras agent Frode Berg blev avslöjad och arresterad.
Det kommer naturligtvis inte att öka de ryska myndigheternas vilja att bidra med en humanitär lösning av fallet med Frode Berg.
När ett land upplever att det behandlas på ett orättfärdigt vis, och att dess medborgare utsätts för godtyckliga åtgärder utomlands, kommer det naturligtvis att reagera genom att inte låta sig pressas. Resultatet av norska myndigheters provokation – eller dumhet – genom att arrestera den ryska konferensdeltagaren, kommer för Frode Bergs del förmodligen att bli, att det spionage han erkänner sig ha begått, döms till långvarig vistelse i ryskt fångläger, och att ansökan om benådning eller utväxling mot en arresterad rysk agent kommer att avvisas från rysk sida.

Norska myndigheter har redan svikit sin egen underrättelseagent Frode Berg genom att uppträda som om han inte existerar, efter det att han i december 2017 blev arresterad och anklagad för spioneri. Nu gör de Frode Bergs situation ännu besvärligare genom en absurd provokation i form av att arrestera en rysk medborgare som efter allt att döma är oskyldig.
Läs mina tidigare kommentarer i fallet om Frode Berg Ryssland bör benåda Frode Berg och En studie.


12 svar till “Absurd arrestering av rysk man i Norge?”

 1. Kringvandrande sällskapet ”Hata Ryssland” har nu landat i Norge i sin västvärld turné. Man har byggt en ordentligt tält mittemot stortinget i Oslo,. Norge showar upp och bidrar till lögnlasten som hälls på Ryssland. Litegrann som grodan som försökte bli så stor och … brast!!!!

  Nästa vecka kommer kringvandrande sällskapet och tältar i Stockholm. Det blir två artister som showar för fullt. Håll utskick – gratis inträde!

 2. Norska myndigheter kan ju ha information om vederbörande som de inte offentliggjort ännu (som i fallet med de fyra ryska individerna som greps och utvisades från Nederländerna tidigare i år). Är nog bäst att avvakta med att kalla den här arresteringen absurd tills vi vet mer, annars blir det lätt en massa spekulationer.

  • När vet man sanningen? Vem äger berättelsen? Om imperiets ”sanningar” har fritt tillträde över hela klotet och imperiets motståndare hela tiden väntar på att vara 100 procent säker på sin version vad händer då? Jo imperiet kommer att äga berättelsen.
   Det är klart att här finns ett problem, men jag har mycket stort förtroende för steigan.no och om något är fel, ty fel görs, får det senare tydligt korrigeras.

   • Bertil Carlman,
    Imperiets ’sanningar’ fick tillträde över hela klotet redan då bolsjevik revolutionen ägde rum 1917. Churchill nämnde att hela värden skulle kväva kommunismen i sin linda. Särskilt den sovjetiska kommunismen
    Dom gjorde detta så väl att hela vänstern trodde hellre på imperiet (USA och hela västvärlden, inklusive Kina) än Sovjetunionen när det gäller Afghanistan 1979.
    Här en ny artikel på Clarté bloggen som handlar just om detta.
    https://www.clarte.nu/bloggen/10532-afghanistan-1979

    • (USA och hela västvärlden, inklusive Kina) skriver du Kerstin. Hela västvärlden inklusive Kina!?

     • Du märker ord, Bertil.
      Ligger Europa centralt eller är den en del av västvärlden? Jorden är rund.
      Om man bor i USA, Kanade, Mexiko, Brasilien och så vidare så ligger Kina (och Australien och alla anda mer eller mindre asiatiska länder) västerut …