Svensk Rättssäkerhet? Någon?Nu har polisen gjort en internutredning, ingen polis åtalas för de tjänstefel som man uppenbarligen begått mot en person med Mellanösternbakgrund, 39-årige Nizar Khalayli, och hans familj. Även Säpo har utrett sitt eget agerande, men alla polisutredningar friar polisens agerande. Två förundersökningar om tjänstefel – har lagts ner.

AB: ”Den 30 oktober 2010 grep polisen i Göteborg, under brutala former, fyra helt oskyldiga personer efter misstanke om förberedelse till terrorbrott.

Bakgrunden var ett felaktigt tips om att en bomb skulle sprängas i centrala Göteborg. Inom dagar hade alla släppts, sedan avskrevs misstankarna.

Fallet visar hur rättssäkerheten delvis satts ur spel av ”kriget mot terrorismen” efter 11 september 2001. Polis och åklagare verkar ha påverkats av ett samhällsklimat där muslimer ständigt utmålas som hot och möjliga terrorister. Det är svårt att annars förklara hur det kunde bli så fel.

En av de gripna, 39-årige Nizar Khalayli, var dessutom fel person. Han skulle höras som vittne men tungt beväpnad polis stormade hans lägenhet och tvingade ner honom naken på golvet inför sina barn. Han delgavs misstanke om förberedelse till terrorbrott och blev frihetsberövad. Av misstag.”

Nizar Khalayli och hans familj har fortfarande, snart två år efter att ha utsatts för dessa övergrepp, inte fått någon ursäkt från polis, åklagare eller säkerhetspolis. Det är skamligt, ingenting annat än skamligt. Var och en av oss förstår att svenskar inte skulle ha gripits på ett lika brutalt sätt, blir vi misstänkta för grova brott så startar inte polisen med att slå in alla dörrar och fönster, men så har vi inte heller svart hår, behärskar arabiska eller vänder oss mot Mecka när vi ber till gud.

Om det i efterhand visar sig att polis och åklagare missuppfattat och/eller felbedömt vaga och/eller felaktiga uppgifter så borde en ursäkt vara självklar. Nizar Khalayli och hans familj har utsatts för ett polisövergrepp av mycket allvarligt slag. Att utredningarna mot polisen läggs ner stärker givetvis bilden av Sverige som ett rasistiskt samhälle, ett samhälle som själv betraktar sig som rättssäkert men som i själva verket är det motsatta.


it Andra om: , , , , , , , , , , , , ab 12 gp sr dn svd


10 svar till “Svensk Rättssäkerhet? Någon?”

 1. Sverige har nog aldrig ansetts som särskilt rättssäkert med demokratiernas mått mätt.
  Tvärtom så har Sverige upprepade gånger kritiserats av FN och Europarådet för bristande rättssäkerhet.
  Det finns nog inget annan demokrati där du kan hållas häktad i 1 år och 17 dagar utan möjlighet att träffa anhöriga för att sen bara släppas som i det fall som TV4 rapporterade om (se länk).
  Såvitt jag kan bedöma är mannen i reportaget inte muslim så det har inte med rasism att göra utan det handlar om bristande rättssäkerhet generellt. Nizar Khalayli släpptes ju relativt snabbt om jag minns det hela rätt.
  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=sverige_kritiseras_for_de_langa_haktningstiderna&videoid=1894756

  • Det stämmer med säkerhet att det generellt är en bristande rättsäkerhet. Men frågan är om det även generellt gäller lika stora brister oavsett om du är blond, blåögd och kristen eller om det förekommer inslag av andra pigment och andra språk än svenska i fyra generationer. Mannen i reportaget heter ju inte svensson, är inte blond/blåögd och talar inte svenska. Man undrar om svenne svensson från svenska åkeriet i svärje skulle behandlats på samma sätt. Om ja, så är det helt klart rättsäkerheten det handlar om. Men om nej så är det kanske trots allt andra detaljer man beaktar, med- eller omedvetet.

   Vad gäller fallet som Jinge tog upp så är det väl otroligt självklart att polisen ska be om ursäkt det första de gör när det visat sig att gripandet skett felaktigt och hur de förstört de aktuella personernas liv, hem och hus? Istället startar man en utredning där man kommer fram, eller ser, till så att resultatet blir att ingen har gjort något fel. Alltså slipper man dessutom be om ursäkt eftersom man inte gjort fel…

   Hade detta hänt om de aktuella personerna varit svenska sedan generationer, blonda, blåögda etc?

   Dessutom finns det ett genomgripande fenomen i det svenska samhället på alla nivåer från lägsta till högsta att inte be om ursäkt när man gjort något fel. Det kan gälla något litet eller något stort, men aldrig eller nästan aldrig att någon ber om ursäkt. Istället får man ofta en sur förklaring som lägger skulden på den som blivit felaktigt behandlad.

   Jag kommer tillbaka till mitt mantra Die Dumme Schweden. Det är något fel i hela det svenska samhället. Och på det brukar det som ett brev på posten komma kommentaren: Passar det inte så kan du ju dra åt xxxyyyyzzzz(sätt in någon lämplig plats).

   Sammanfattningsvis, är den svenska generella rättsäkerheten lika dålig oavsett de utsattas ursprung?

   • Nu ska du läsa igenom reglerna för kommentarer. Använd kontaktfunktionen och berätta för mig när du har förstått dem, inte förr.. / Jinge

  • Minns jag helt fel nu, eller fanns det inte för några årtionden sedan, möjligen 70-talet, skrivet att utan synnerligen speciella skäl skulle häktningstiden begränsas till om det nu var en månad eller vad det nu var?
   Tror knappast att Sverige sedan dess drabbats så svårt av galopperande brottslighet att all rättssäkerhet måste sättas åt sidan.

 2. SÅPO agerar på är fördomar, det är liksom hela grejen med att utreda brott innan de begåtts.

  Lägg ned den hemliga polisen, hemligheter har ingen plats i demokratier!

  • ”Den behövs men jag vet inte varför.” Var inte ditt skarpaste argument. :)

 3. Ja tänk om polisen var lika modiga mot organiserad brottssyndikat i tex Malmö – 7 av 8 mord ej uppklarade de senaste två åren?
  Eller tänk om de ansatte kriminella MC-gäng på samma sätt? Men ack nej, nej. Modet hos insatsstyrkan sträcker sig enbart till att skrämma upp en skräckslagen yrvaken småbarnfamiljer. Tuffa grabbar det där!

 4. Jag håller med kära Jinge. Det viktigt med en hemlig polis. Det är ju inte så att säpo endast arbetar mot ”muslimska terrorister”, utan de arbetar i stor utsträckning mot ”vit makt” rörelser. Ska vi värna om vår demokrati så är det viktigt att vi har säkerhetspoliser. De analyserar, vissa arbetar offentligt andra i det dolda. Ibland kan vissa händelser vara ”polisiärt uppklarade” men i brist på bevis frias man helt.

 5. Deras ”brott” var att de är Palestinier. I den världorning vi lever följer resten därav. I övrigt gäller ”rättsäkerhet” endast borgarklassen. Polisen är där för att försäkra just dessa ting.

 6. Förmodligen fattar de allra flesta av oss att svensk polis aldrig i helvete skulle överfalla en ”pursvensk” barnfamilj på detta brutala sätt, grundat på löst skvaller och möjligen på medvetet falsk angivelse.
  Både en seriös ursäkt och ett rimligt tilltaget skadestånd måste vara självklarheter.
  Tyvärr lever vi inte i den bästa av alla tänkbara världar. Alltså behövs säkerhetspolisen, och naturligtvis kan de inte alltid agera helt öppet. Här har vi självklart ett problem kring demokrati och rättssäkerhet. SÄK finns och behövs, men de bör jagas med blåslampa av intresserad allmänhet, media och folkvalda. Så länge som myndigheterna håller sig strikt till lagen och respekterar mänskliga rättigheter kan det inte vara något problem.