Opus Dei-sekten – uppdaterad

Jag har skrivit om de religiösa extremisterna i den extrema katolska sekten Opus Dei ett antal gånger. För något år sedan så fick jag ett e-postmeddelande från en av deras förra medlemmar, en man som tvingats leva gömd under lång tid. Hans brott var att han svarat på frågor om sekten. Idag skriver Aftonbladet att sekten köpt en herrgård i Surahammar för att där starta en religiös friskola för flickor, något som samhället måste göra allt för att förhindra.

AB: ”Den vackra herrgården, bruksorten Surahammars medelpunkt, har bytt ägare. De förra serverade mat och tog emot turister och ortsbor i sitt värdshus. Det gick inte ihop sig och till sist tvingades de sälja. I lördags var det nyinvigning. – Jo, jag såg dem i helgen, det var fullt med folk där. Jag vet inte vilka de är, men det sägs ju att det ska vara någon sorts sekt, säger en man vi möter i centrum. Fastigheten Hovgården 1:15 förvärvades den 28 december för 4 235 090 kronor av stiftelsen Ateneum, som styrs av Opus Dei. Stiftelsen köpte också det gamla värdshusbolaget – Surahammars Herrgård AB – för en okänd summa, som enligt säljaren är ännu högre. Herrgården drivs som ett bolag med säte på Valhallavägen 120 på Östermalm i Stockholm. På samma adress finns även Norrbro Akademin – en annan stiftelse som drivs av Opus Dei.”

De flesta känner bara till Opus Dei som skumma gangsters i olika romaner, författaren Dan Brown har skrivit böcker som senare filmatiserats. Det tråkiga med dessa böcker och filmer är att det inte klart och tydligt framgår att de är byggda på verklighet, en verklighet som extremistiska krafter inom den katolska kyrkan vill hemlighålla. Man kan givetvis kritisera precis vad som helst som bygger på en gammal saga om en gud, men när olika religiösa rörelser försöker skaffa sig total makt över människors liv så måste man reagera, det är vår skyldighet.

I SVT har det från och till rapporterats om de katolska extremister som är förintelseförnekare, en ytterlighet inom katolicismen som rest runt landet och lånat kyrkor av intet ont anande församlingar. En av deras främsta företrädare berättade i TV-programmet Uppdrag Granskning att han inte trodde på Förintelsen, ett uttalande som är olagligt i en del länder som annars säger sig tillämpa yttrandefrihet. Men man ska ha klart för sig att det finns starka kopplingar mellan dessa extremistiska grupper och Opus Dei.

Bilden ovanför föreställer ett ”gissel”. Ett verktyg som ska bäras osynligt under kläderna för att plåga bäraren, ett av många självplågoredskap som Opus Deis medlemmar tvingas använda.

Det finns en fördel med att denna sekt blir föremål för rapportering i media, det har varit så tyst om dem att många säkert undrat om de alla gett upp, men det har de alltså inte, tvärtom. Att dessa människor på fullt allvar tänkt sig starta en flickskola är skrämmande, men så länge socialtjänstlagen finns så finns det också flera sätt att stoppa dem. Varje barn som närmar sig en sådan verksamhet borde direkt bli föremål för utredning enligt samma lag, rekvisiten – risk för hälsa och utveckling är uppfyllda, vilket borde göra det lätt för Surahammars kommun att stoppa alla planer på en skola redan innan planerna verkställs.

Uppdatering: En av orsakerna till att de betraktas som en sekt är givetvis att sekten använder sig av självspäkning, det är dessutom en extremt sluten organisation som inte ens katolska kyrkan vet hur stor den är, eller hur många medlemmar de har. Det är också viktigt att veta att de stod extremt nära Frankoregimen. Det är ett brödraskap där män och kvinnor hålls åtskilda, och rekryteringen av nya medlemmar går till på samma sätt som i andra sekter. Den jag nämnde som e-postade mig tog sig ur verksamheten genom att bli ”avprogrammerad” på släktingars bekostnad. Aftonbladet har nu uppdaterat sin artikel. Sekten är förbjuden i Norge, och säkerligen i en hel del andra länder.

intressant Tags : , , , , , , , , , , F! ab12 t

  22 comments for “Opus Dei-sekten – uppdaterad

 1. Kurt
  17 februari, 2010 at 10:55

  Det finns ju en kommunal förköpsrätt som kommunerna i vissa fall har använt sig av för att stoppa motorcykelgäng, religiösa sekter och andra tokstollar att etablera sig inom en kommun. Men justitieminister Beatrice Ask har ju just beslutat avskaffa den kommunala förköpsrätten.

 2. Filip
  17 februari, 2010 at 11:34
 3. Sven O Svensson
  17 februari, 2010 at 11:58

  Det är bra att du tar upp och pekar på detta Jinge. Opus Dei är en av de läskigaste sekter vi någonsin sett här i landet. Jag hade en arbetskamrat som gick och bar gissel under kläderna då hon arbetade som lärare, hon pratade inte om det men hon kunde aldrig följa med klassen och bada eftersom de då hade sett hennes ärr. Hoppas att tidningarna berättar mer om dessa dårar. Jag brukar inte vara anhängare av förbud men Opus Dei borde förbjudas, inget snack.

 4. Micke F
  17 februari, 2010 at 12:08

  Bra! De flesta bloggare vågar inte skriva om den här sekten.

 5. Anna
  17 februari, 2010 at 12:12

  Men hur kommer det sig att sekter som Scientologer, Livets Ord, Knutby, Hare Krishna kan verva medlemmar?

 6. Michael
  17 februari, 2010 at 12:25

  Det finns gott om vilsna människor tydligen Anna det är därför.

 7. knickedick
  17 februari, 2010 at 13:03

  Man kan ju alltid kolla här:

  http://www.xxx

 8. Joop
  17 februari, 2010 at 13:46

  Det talas mycket om islamisternas gärningar och om risken att dessa skulle sprida sin budskap, men när det gäller påvens maffia blir det helt plötsligt tyst.

  Dubbla standarder.

  • Karl
   17 februari, 2010 at 16:55

   Jag förstår inte hur artikelserier i samtliga dagstidningar, reportage på SVT och en bästsäljande roman (om än 100% fiktiv) med tillhörande filmatisering kan betraktas som ”tyst”. Förklara hemskt gärna.

   • 17 februari, 2010 at 16:57

    Vad surrar du om? Opus Dei är nämnt tre gånger i år i tidningar, av dem är två artiklar från idag.

    • Karl
     17 februari, 2010 at 17:58

     Expressen hade en artikelserie om Opus Dei, skriven av Schottenius och Ia Modin. Den föranledde även en riksdagsmotion. (Motion 2000/01:Kr531 Opus Dei). Du citerar själv ett flertal tv-program. Tre artiklar i år (i mitten av februari). DaVinci-koden, som tydligen kan användas som referensbok, i var mans bokhylla.
     Jag förstår bara inte hur man kan antyda att detta har tystats ner.

 9. Erik
  18 februari, 2010 at 11:45

  Opus Dei är antagligen den farligaste sekten av alla sekter i landet! De borde förbjudas här precis som i Norge och Danmark!

 10. knickedick
  18 februari, 2010 at 12:12

  DaVinci kodens Opus Dei är fiktion men med drag av verkligheten,såvittjagförstår. OpusD har tom lagt ut en egen sida för att förneka det mesta i boken.
  Lägger ingen länk här för det verkar vara förbjudet.

  OpusD var kraftigt inblandad i diverse bankskandaler i Italien på (80-talet(?), Aldo Moro mm.(vill jag minnas).
  OpusD var kraftigt inblandad i diverse utrensningar av personer den sk ”frihetspedagogiken” eller vad det hette i Sydamerika.(Ids inte hitta exakt länk nu)

  OpusD är fullkomligt livsfarliga! (Och numera helt godkända av påvedömet).

  Var och en kan ju forska själv i ämnet.

  • Robert
   18 februari, 2010 at 13:47

   Kollar man på nätet, finns det även sidor som varnar för att Opus Dei är antikatolskt…
   Det finns säkert anledning att granska Opus Dei, men det blir lätt en högtidsstund för foliehattarna. Om du anser att Opus Dei är ”fullkomligt livsfarliga”, vad är det du tror ska hända? Vad är du rädd för?

 11. Hasse
  18 februari, 2010 at 16:15

  Lögner raderade! / Jinge

 12. Dennis
  19 februari, 2010 at 10:12

  Opus Dei borde förbjudas i Sverige!!

 13. Hasse
  19 februari, 2010 at 18:13

  Tydligen får man endast skriva kommentarer om man hatar/är rädd för Opus Dei.

  • 19 februari, 2010 at 18:34

   Mja, det ligger nåt i det. För skriver man att Opus Dei är en sund organisation som inte r vare sig odemokratisk eller en sekt så – ljuger man. Och lögner accepteras inte i kommentarsfältet. Att man tror att jorden är platt må vara hänt, vad man tror kan man inte rå för. Vissa tror t.ex. att det finns en ”gud”. Men sådant släpps igenom, men inte lögner.

 14. Bengt Malmgren
  21 februari, 2010 at 10:00

  1) Da Vinchi-koden har inte (!) någonsin använts som källa av undertecknad.
  2) Sektförespråkare släpps inte (!) fram i dessa spalter.

  / Jinge

 15. Christer
  21 februari, 2010 at 15:41

  Varför detta hat mot en kristen rörelse? De anklagas för hjärntvättning men vad är inte hjärntvättning om konsumerismens mediala påtryckningar om sex, kläder, ytlighet, materialism. Inlägget ovan gör ju sig lika skyldig till detta som opusdie rörelsen sägs vara.

  Eller är det så att när man får en glimt av sitt liv genom sanningens spegel så blir man rädd, arg, och hatisk?

  Följ jesu kristi bud och älska varandra istället för att hata. Med den utgångspunkten är all diskussion möjlig.

  • 21 februari, 2010 at 16:00

   Kristen rörelse? Det är lustigt, kallar man extrema sekter vid dess rätta namn så dyker andra extrema upp för att försvara dem. Det är lika ruggigt som den där ökända bloggen apg29 eller vad den heter. Snubben där satt och bloggade den dagen hans fru och barn dog, han hade förtröstan i Jesus skrev han, och bloggade vidare, typ…

   ”Följ jesu kristi bud och älska varandra istället för att hata. Med den utgångspunkten är all diskussion möjlig.”

   När man läser sådan dret som det du skrivit så undrar man inte längre över hur det kommer sig att folk tar avstånd från religion. Religionsfrihet borde rimligen betyda att människor ska ha rätt att tacka nej till sådant hokus pokus?

   Ville jag ha med Plymothsbröderna eller vissa extrema Pingstsekter att göra så hade jag kunnat tala med dem. Men eftersom det inte finns någon gud så känns det inte speciellt aktuellt, om man säger så. Måste jag skriva in tungomålstal som något man inte får ägna sig åt i kommentarsfältet oxo?

   Leta rätt på den där apg-bloggen istället du…

Comments are closed.