[column width=”49%” padding=”2%”]
Själv är jag lika troende som en ordinär gråsten, något som dessutom bidragit till en mer eller mindre medveten förträngning av allt som jag uppfattar som religiöst. Nyss kom jag på att jag faktiskt är osäker på varför påsken firas, men vad värre är – jag vet inte vad sjuttsingen ägg och kycklingar har med påsken att göra.
Jag blev tvungen att konsultera Wikipedia för att kontrol-
lera varför vi firar påsk, där står det att högtiden pesach, den judiska påsken, hålls som en hågkomst över uttåget ur Egypten, den natt då påsklammet slaktades och dödsängeln skonade Israels folk. Det var väl bra, men ska det verkligen vara anledningen till att vi ”kristna” firar påsk? Nejdå, vi firar för att minnas Jesus död och uppståndelse. Längre ner i Wikitexten hävdas det att denna tidpunkt sammanfaller med vårdagjämningen som i praktiken betyder den dag då dag och natt är exakt lika långa.
Enligt mitt sätt att se saken så faller därmed lite av den religiösa betydelsen, det finns all anledning att anta att det handlar om en kristen sed införd för att sätta stopp för diverse hedniskt firande som t.ex. under julen. Då fick man inte blota utan det var herren som skulle åkallas istället för en massa klart skojigare gudar som Tor och Oden.
Midsommarafton har i alla fall inte de religiösa lagt beslag på, men jag har för mig att man har försökt men inte lyckats. Ägnar man en stund åt att surfa runt så hittar man säkerligen belägg för denna förmodan också. En sak vet jag dock, påsken är fylld med diverse gudstjänster i både radio och TV. Personligen tycker jag att licenspengar inte borde få spenderas på att sprida myter, sägner och sagor om någon helig ande oavsett vilken religion det gäller. Som argument mot det kommer då, som ett brev på Citymail, – att minsann får fotbollsintresserade se på bollsparkande för samma licens-
pengar. Men den jämförelsen haltar betänkligt, gud finns inte
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]
men det gör Zlatan Ibrahimovic och hans kollegor. De sparkar bevisligen på diverse bollar också.
I judarnas fall så skonade dödsängeln Israels folk, vilket det nu var, i de kristnas fall så dog en person och vaknade upp ur sin skendöd. När det gäller muslimerna så flaxade ängeln Gabriel mellan Gud och Muhammed, men vad är väl det mot ett vristskott mot bortre krysset?
Trots att jag surfat runt en god stund så har jag ännu inte kommit på var äggen kommer in i påskfirandet, inte heller kycklingarna. Söta är de, men vad har de med religiöst hokus pokus att göra?
intressant Tags : Religion, TV-licens, Tomtar, Troll, Sagor, Kristendom, Islam, Judendom, Myter, Fotboll, Zlatan Ibrahimovic dagen ab ex svd dn t
[/column]
17 svar till “Gudsförnekarnas Påsk”
Ja du, de där äggen! Var kom dom ifrån? Det har knappast något med religion att göra. En teori som många gillar är att hönsen börjar värpa vid påsktid. Men eftersom påsken är en rörlig högtid verkar det inte så troligt. En annan är att ägget är en symbol för uppståndelse. Fast det tycks mest ortodoxa kristna praktiserat. I Ryssland. Och till slut: när man fastade inför påsken fick man inte ägg. Bland annat. Nåt hokus pokus är det i alla fall.
Kycklingarna kom från ägget. Men det vet du väl? :-)
Å hur fasen skulle DET gå till då? Menar du att de bor inne i äggen? Ett ägg är ett kycklingbo? :-P
Nog har Wikipedia fel, vårdagjämningen är alltid samma datum (utom på skottår tror jag) medan påsk följer månens cykler. I morgon är det fullmåne.
En länk till NE om påsken
http://www.ne.se/p%C3%A5sk
P.S. nästa år, 2011, är långfredag den 22:dra April.
Men Jinge, har du missat att man dansar runt ett jättestort blomsterbeklätt kors? :)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Midsommarst%C3%A5ng Där står iofs inte att det är en kristen tradition men midsommarstången verkar inte ha kommit innan Vikingarna iaf utan i kristna tider. Men visst, man firar ju inte någon kristen högtid vid midsommar, det måste ju sägas.
Om du gitter kan du du informera dig lite mer här: http://runeberg.org/nf/#band. Leta efter majstång. Mitt tips är att seden har hedniskt ursprung och kopplad till jordbrukssamhället.
Äggen har med fastan att göra som sagt. Ägg fick inte ätas under fastan medan hönor värper mer än vanligt under den tidiga våren, då fastan var slut (till påsk) var man ju tvungen att äta upp alla ägg. Jag antar att kycklingen rimligtvis har kommit in i bilden genom sin naturliga koppling till äggen och kanske också att lamm har blivit allt mer sällsynt på våra matbord… kan nämligen inte finna någon annan anledning.
Tillägg:
Ägg har i många olika kulturer kopplats till liv, en källa till liv och födelse. Den symbolik som en del kristna försökt tolka in med Jesu grav och uppståndelse känns ganska krystade då äggätandet på den tidiga våren förefaller ha både äldre traditioner än kristendomen, och dessutom förekommer i hedniska kulturer både före och parallellt med den kristna kulturen.
Här finns en del info, och Nordiska muséet får väl ses som en relativt pålitlig källa :) http://www.nordiskamuseet.se/Publication.asp?publicationid=1848&topmenu=0
Är det inte så att man visst firar en kristen högtid? Johannes Döparens födelsedag om jag inte minns fel ligger åtminstone väldigt nära midsommar. St. Hans-aften (Johannes Döparen) i Danmark och Norge firas ju precis som midsommar i Sverige i samband med sommarsolståndet.
I Finland säger man – i alla fall där jag har kontakter (Vikingterminalens häkte i Åbo)- ”glad Johanni” och inte ”trevlig midsommar”. T.om. dom jävla Mumintrollen säger ju så! Johannesnatten heter det väl där.
De kristna firar inte påsk för att maskera en hednisk högtid (julens placering är däremot en sådan). Jesu lidande, död och återuppståndelse händer just kring den judiska pesach-högtiden. Om folk sedan tror eller inte tror på det är en annan sak.
Jag måste läsa lite mer Dawkins först…
Det är sant att den kristna kyrkan försökte förkristna midsommarafton genom att anknyta till Johannes Döparens födelsedag men det har inte gått så bra i Sverige åtminstonne. Midsommaraftonens ursprung är dock som Observatör säger sannolikt en hednisk ’fruktbarhetsrit’ där man bad om bra skördar.
För ordningens skull kanske jag kan få säga att mitt inlägg handlade om midsommarstången/majstången. Den torde vara ’importerad’ från kontinenten och restes där i början av månaden maj. Att den kommit att resas till midsommar i Sverige kan nog ha att göra med skillnader i klimatet. Midsommarfirandet har nog hedniska rötter och det förekommer än idag i både slavisk och germansk kultur. Det verkar emellertid som om det bara var i Sverige man inte lyckats att i folks medvetande knyta ihop det med kristendomen.
25/6 firas som Johannes Döparens högtidsdag i hela den katolska världen. Den har fått namnet Midsommardagen i den svenska almanackan, fast på senare år har den förlagts till närmaste helg. Den dagen har varit arbetsfri sedan medeltiden eftersom den var en viktig helgondag.
Har svårt att förstå debatten här på sidan. Vi vet otroligt lite om det ”hedniska” midsomarfirandet, det mesta är spekulationer. Inget skriftligt material finns. Vi kan dock iaktta i Sverige, liksom i de flesta andra kulturer att årstidernas växlingar uppmärksammats genom olika fester med mer eller mindre religiösa inslag. För mig som katolik är det helt OK. Tacksamhet över naturen, sommaren och grödan är väl något allmänmänskligt.
Midsommarstången (majstången) är vanlig i hela norra Europa och utgörs av ett kors som smyckats med blommor och grönt. Seden tycks vara rätt ny i vårt land. Mycket mer traditionsgods finns väl knappast vid midsommar, sill och nubbe som en del av firandet har växt fram under de senaste decennierna.
Påskfirandet är betydligt äldre än både judendomen och kristendomen, det förekom redan då gudinnekulten var den förhärskande i Europa. Den hade redan då med pånyttfödelse att göra.
Bästa Janne! Även om vi, som du påstår, vet ”otroligt lite” om det hedniska midsommarfirandet, så vet vi nog att det förekom och var viktigt. Att det svenska midsommarfirandet motarbetades av kyrkans företrädare vet vi också. Om du med norra Europa menar på kontinenten norr om Alperna, så kan jag hålla med dig om att majstången är väl känd där. Den utgörs emellertid vanligen INTE av ett kors. Om du kan läsa tyska, så skulle jag rekommendera dig att informera dig på http://de.wikipedia.org . Sök på Maibaum.