Är Kronprinsessan gravid?

Redan i år så kommer vi att få höra att Victoria är gravid, även om hon kanske inte är det just nu. Men beskedet betyder att nästa tronarvinge är på väg, ställda inför den sortens fakta så tappar de rojalistiska sitt lilla försprång. Alltfler anser säkerligen att det räcker nu.

DN: ”Hur sannolikt är det att Sveriges statsskick ändras, och vad krävs formellt för att en sådan förändring ska gå igenom? DN lät frågan gå vidare till Mats Lindberg, professor i stats-
kunskap vid Örebro universitet. –?För att avskaffa monarkin fordras det förändring av två av våra grundlagar, successions-
ordningen och regeringsformen. Det i sin tur kräver två riks-
dagsbeslut med ett riksdagsval emellan. Hur troligt är det att vi får uppleva en sådan nyordning? –?Det är förstås svårt att säga. Men visst har republikanerna flyttat fram sina positioner, säger Mats Lindberg…”

Självklart påverkas allmänheten av det faktum att skatte-
betalarna betalar över 250 miljoner årligen i apanage till kungen och resten av familjen. De måste bo i slott, och inte ens bröllop inom familjen betalar de själva. Men värst av allt är sannolikt att det kommer nya prinsar och prinsessor, barn som ska växa upp helt skyddade från samhället i övrigt och som aldrig någonsin behöver skaffa sig ett arbete. De kommer endast umgås med andra små överklassknoddar, människor ur samma grupp som kungabarnen umgås med idag. När Victoria var på möhippa så hölls den i Hennes & Maurits-miljardärens lyxvilla, en fest omgiven av poliser betalda av skattemedel.

För tio år sedan så ville åttiofem procent av medborgarna behålla monarkin, i de senaste undersökningarna har antalet sjunkit till femtioåtta procent. Samtidigt så har Victoria och Daniel väntat länge på att gifta sig, man behöver inte vara raket-
forskare för att inse att de har planer på att befolka Haga slott med jollrande småttingar. Det är en i högsta grad åldersadekvat önskan för ett par i deras ålder.

Det är detta som gör att alltfler väljer att gå med i Republikanska föreningen, en sammanslutning som har fördubblat sitt medlemsantal det senaste året. Det är många som undrar varför skattebetalarna ska finansiera en familj på fem vuxna människor när andra drabbas av något som kallas ”arbetslinjen” om de på grund av sjukdom är oförmögna att arbeta. Och inte bara det, de har dessutom ett hov av personal som putsar deras bilar, lagar deras mat, bäddar deras sängar och passar upp dygnet runt. De har fria bostäder på slotten och prinsessorna och drottningen klär sig i klänningar som kostar runt 30 000.- styck.

Det allra bästa vore om samtliga i familjen avsade sig sina rättigheter till Sveriges tron, det skulle vara minst uppslitande för dem personligen, samtidigt som vi andra slipper en valrörelse 2014 där högern och näringslivet för de kungligas talan mot det svenska folket.

i Tags: , , , , , , , , , dn123 svd ex1 ab12 t

  9 comments for “Är Kronprinsessan gravid?

 1. Uffe
  17 maj, 2010 at 04:42

  Hon ser säkert till att föda redan i år. Allt för att stötta monarkin.

 2. Kurt
  17 maj, 2010 at 09:42

  Men det är ju ändå fint av regeringen att betala halva bröllopet (10 miljoner). Nu vet ju därmed alla andra bröllopspar att de också kan ansöka hos regeringen att få halva bröllopskostnaden betald av regeringen.

 3. 17 maj, 2010 at 12:17

  Det värsta, som någon påpekade för en tid sedan i någon tidning, är att förr reducerades kungahuset successivt i och med att de kungliga, som inte blev drottningar någonstans, tvingades gifta sig med vanligt rödblodigt folk. Idag har ju kungen vissa svårigheter att ta ifrån sina ättlingar prins-och prinsesstitlar för att de gifter ner sig, vilket gör att kungahuset kan växa över alla bredder och ledder.

 4. 17 maj, 2010 at 17:55

  “Är Kronprinsessan gravid?” Shotgun wedding alltså?

 5. Stefan
  18 maj, 2010 at 01:43

  Gäller kommentarsreglerna mig oxo ???

 6. Henrik
  19 maj, 2010 at 12:16

  Det är ju märkligt att folk hela tiden har någon form av Jante-anda när det debatteras om detta ämne (monarki vs republik).
  Ja, kungahuset får ett årligt apanage. Storleken på detta kan säkert diskuteras. Å andra sidan vad ger kungahuset svenska staten tillbaka? Positiv exponering av Sverige som varumärke. Kan man värdera det? Många andra länder har president, hur mycket genomslag har en president på statsbesök?
  Ja, kungahuset bor på slott, vilka bekostas av svenska staten. Så om vi inte hade ett kungahus, då kostar helt plötsligt inte drift och underhåll av våra slott någonting? Ska de stå och förfalla? Eller ska vi sälja dem?
  Var bor presidenten i en tänkt republik? Antagligen inte i en hyresrätt i en förort, alltså så kommer kostnaden för slott och parker att finnas kvar…
  Jag har hellre en statschef som är kunnig och inriktad på att göra det bästa för nationen Sverige än vem som helst som vinner ett val, typ en yrkespolitiker.
  En statschef som är opolitisk med det bästa för nationen som mål är svårslaget. Vem kan det ämbetet bättre än någon som är fostrad sedan tidig ålder och inlärd för just detta ändamål? Sedan självklart, om individen inte vill, av olika anledningar, så finns det möjlighet för individen att abdikera, då är det bra att det finns andra som kan ta vid enligt successionsordningen.
  Men alla klagomål som framförts handlar egentligen mest om ”varför ska de få så mycket när inte vi/jag får det”, och hur mycket rör det egentligen sakfrågorna?? Om vi hade en president, och presidenten hade en dotter, och hon skulle gifta sig, då skulle det inte vara yttre bevakning runt det evenemanget?? Som till exempel bevakning utanför en byggnad där möhippa firas?

  Jag är rojalist, mest för att jag tycker att kungen och kungahuset gör en väldigt bra insats för Sverige. De är duktiga, ambitiösa och måna om Sveriges intressen. Alternativet republik tycker jag är helt vansinnigt jämfört med det vi har.

  Länge leve konungen!

  • 19 maj, 2010 at 12:40

   Så om vi inte hade ett kungahus, då kostar helt plötsligt inte drift och underhåll av våra slott någonting? Ska de stå och förfalla? Eller ska vi sälja dem?

   Vi gör hotell och vandrarhem av dem så får vi inkomster istället. Ngn president behöver vi inte för vi har en statsminister.

 7. greger
  19 maj, 2010 at 15:35

  Underhåll på slotten är väl OK men AP-anarset kunde man spara in

 8. Lars
  22 maj, 2010 at 13:42

  Trollkommentarer undanbedes! / Jinge

Comments are closed.