Veolia Transport Sverige AB och ockupationen

Företaget Veolia, som bland annat sköter driften av Stockholms Tunnelbana, är ett företag helt utan skrupler, man sköter för närvarande också drift och underhåll av en spårväg som byggs på ockuperad mark i Jerusalem och som leder till en bosättning som givetvis också den ligger på ockuperad mark.


Enligt internationell rätt
så är det förbjudet att bygga infrastruktur på ockuperade områden, men internationell rätt är ingenting som någonsin har bekymrat apartheidstaten. På sikt kommer denna utbyggnad att leda till att de olagliga bosättningarna permanentas, och det är givetvis en sak som både Veolia och Israel är fullt medvetna om.

Att borgarna i SL:s styrelse struntar i detta är tydligt, när det moderata trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm fick frågan av tidningen Nya Vänsteraktuellt så viftade han bort frågan med orden att de ska följa lagarna i Sverige, det räcker.

Speciellt anmärkningsvärt i sammanhanget är att SL anslutit sig till FN:s Global Compact vilket innebär att man har förbundit sig att respektera de mänskliga rättigheterna, något som uppenbarligen borgarna inte bryr sig om.

Tisdag 20 januari så ska Veolia få sitt avtal med Stockholms lokaltrafik förlängt på SL:s styrelsemöte, ett kontrakt som ger dem 35 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar.

Vill vi verkligen att ett företag med blod på sina händer ska sköta Stockholms tunnelbana?

Maila Christer G Wennerholm och berätta vad DU tycker om detta, christer.wennerholm@politik.sll.se Frågan är om inte styrelsemötet på tisdag borde få en uppvaktning från oss som inte accepterar företagets engagemang på ockuperad mark?

Dessutom tror jag att SL tar en risk att drabbas av allvarliga missnöjesreaktioner om de förlänger avtalet, men sådant kanske ska lösas med vaktbolag och polis… – Anna it SDS SvD1 DN1 Dagen

Andra om: , , , , , , , , , , , , [tags]Veolia, Christer G Wennerholm, Jerusalem, Stockholms tunnelbana, Israel, Mänskliga rättigheter, Ockupation, Spårväg, SL, Stockholms lokaltrafik, Landstinget, Bosättningar, Politik[/tags]

  34 comments for “Veolia Transport Sverige AB och ockupationen

 1. Vanlig människa
  17 januari, 2009 at 10:16

  Jag tog mig friheten att formulera ett mail som vi alla kan kopiera och skicka iväg till Christer christer.wennerholm@politik.sll.se :

  Jag skriver till dig angående Veolias nya avtal. Veolia är ett företag som sköter drift och underhåll av en spårväg som byggs på ockuperad mark i Jerusalem och leder till en illegal israelisk bosättning på ockuperad palestinsk mark.

  Jag vill påminna dig om att enligt internationell rätt är det förbjudet för ockupationsmakten att bygga infrastruktur på ockuperade områden.
  SL har anslutit sig till FN:s Global Compact vilket innebär att man har förbundit sig att respektera de mänskliga rättigheterna.
  Jag och många med mig, har svårt att se hur det går ihop med Veolias verksamhet på ockuperad mark.

  Som svensk skattebetalare har vill jag inte bidra till ett företag som aktivt begår brott mot internationell rätt.

  Kommer du att ta detta i beaktande den 20 januari då Veolia ska få sitt avtal med Stockholms lokaltrafik förlängt på SL:s styrelsemöte?
  Eftersom detta kontrakt ger Veolia 35 miljarder kronor av oss skattebetalarnas pengar anser jag att du bör undersöka hur opinionen egentligen ser ut för att stödja en verksamhet som bryter mot internationell lag och utövar förtryck mot den palestinska befolkningen.

  Jag ser fram emot ditt svar.

  Vänliga hälsningar,

 2. 17 januari, 2009 at 10:51

  Såg inte mallen men har skickat ett eget mail till honom nu!

 3. Nanna
  17 januari, 2009 at 11:11

  Hjälper det med gammal hederlig polisanmälan mot de som styr företaget?

  Är de medvetna om att spårvägen enbart kommer att tjäna bosättarna enbart och att palestinierna är förbjudna att beträda den?

 4. mammamarie
  17 januari, 2009 at 11:23

  Jättetack ”Vanlig människa”, har skickat iväg mitt mail till honom…

 5. Vanlig människa
  17 januari, 2009 at 11:27

  Man kan också skriva till SL om man har tid. Bra att ge dom lite eld i baken också.

  http://www.sl.se/templates/CreateIssue.aspx?id=4596

  Så här kommer en version för SL:

  Jag skriver till Er angående Veolias nya avtal. Veolia sköter drift och underhåll av en spårväg som byggs på ockuperad mark i Jerusalem och leder till en illegal israelisk bosättning på ockuperad palestinsk mark.

  Jag vill påminna er om att enligt internationell rätt är det förbjudet för ockupationsmakten att bygga infrastruktur på ockuperade områden.
  SL har anslutit sig till FN:s Global Compact vilket innebär att man har förbundit sig att respektera de mänskliga rättigheterna.
  Jag och många med mig, har svårt att se hur det går ihop med Veolias verksamhet på ockuperad mark.

  Som svensk skattebetalare har vill jag inte bidra till ett företag som aktivt begår brott mot internationell rätt.

  Eftersom detta kontrakt ger Veolia 35 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar anser jag att ni bör undersöka hur opinionen egentligen ser ut för att stödja en verksamhet som bryter mot internationell lag och utövar förtryck mot den palestinska befolkningen.

  Jag ser fram emot ditt svar.

  Vänliga hälsningar,

 6. krille
  17 januari, 2009 at 11:45

  En suverän stat som blir beskjutet med raketer har enligt Genevekonvetionen rätt att försvara sig.
  Hamas har uttalat att striden kommer ske i centrala Gaza, de har uttalat att de inte vill att staten Israel skall existera.
  De vill skapa martyrer.

  Sedan är det absolut fel att oskyldiga dör.

  Intressant att se vad som händer om nu Israel dras sig tillbaka, kommer Hamas sluta beskjutningen?

 7. Nanna
  17 januari, 2009 at 12:07

  Krille,

  Varför ska Hamas sluta skjuta? Bara för att Israel inte vill eller kan skjuta längre? Jag hoppas att Hamas fortsätter skjuta tills varenda kolonisatör flyr tillbaka till den hålan han eller hon kommit från ursprungligen. New York eller Moskva eller någon annanstans.

  • 17 januari, 2009 at 12:20

   Och det är precis vad som kommer att hända Nanna. Hamas har inget att förlora, bara allt att vinna. Jag fattade till en början inte vad de talade om när de sade att de skulle vinna, nu förstår jag vad de menar. Israel har inte bara förlorat ”kriget”, de har kanske förlorat Israel oxo.

 8. Vanlig människa
  17 januari, 2009 at 12:17

  Tack mammamarie! Jag försöker göra det lilla jag kan. Det är bra att alla gör det lilla dom kan, jag är student och har knappt några pengar, så just nu kan jag inte skänka pengar till t ex Rädda Barnen, men vi kan i alla fall försöka påverka politikerna.

  Det är verkligen bra att folk visar medkänsla med människorna i Gaza, det glädjer mig! Jag är varken muslim eller arab och det här handlar om vanlig hederlig medkänsla, att man inte vill se andra människor lida!

  Att folk reagerar mot sånt här, det är just det som kan leda till en bättre värld :)

 9. Vanlig människa
  17 januari, 2009 at 12:20

  Sarah, intressant!

  Jag vill också polisanmäla dom! Hur ska man formulera det? Jag kan typ inget om lagar och liknande

 10. Sara G
  17 januari, 2009 at 12:32

  Främst har väl israel förlorat den sista akten av värdighet.
  Det finns inget annat än djupt, djupt förakt kvar.

  Shame on you!
  Folk runt om i världen har äntligen fått upp ögonen för er brottslighet, arrogans och brutalitet!!!

 11. Nadia
  17 januari, 2009 at 12:35

  Även härifrån har mail gått i väg!

  • 17 januari, 2009 at 12:48

   Jag har förstås oxo skickat. Jag bara påpekade för honom att när Veolia har blod på sina händer så skvätter det på borgarna i SL:s styrelse oxo.

   Sedan kan man ju fundera på vad ”de autonoma” kommer att göra. De plankar.nu och är allmänt oborstade. De tycker nog att Veolia är ett legitimt mål, bäva månde stockholmarna…

 12. Vanlig människa
  17 januari, 2009 at 12:49

  Under en annan bloggpost! / Jinge

 13. MX
  17 januari, 2009 at 13:21

  krille …

  Genevekonventionen ger inte någon stat rätt att ta ifrån människor dera mänskliga rättighetar som människor, hur suverän den staten än må tycka sig själv att vara :-/

  Nanna …

  Polisanmälan låter lite kul. Har du – eller kanske någon annan här – en paragraf man kan luta sig mot?

 14. 17 januari, 2009 at 14:58

  Nej, inte här! välj en annan post / Jinge

 15. Ken
  17 januari, 2009 at 15:18

  Näe! Bort med borgarna också!

 16. Nanna
  17 januari, 2009 at 15:31

  MX,

  Jag är ingen jurist.. men jag kan ringa någon på måndag och fråga :-) Det måste gå att polisanmäla ett företag som är verksamt i Sverige för brott de begår mot folkrätten på ockuperad mark!

  • 17 januari, 2009 at 15:37

   Gör ett försök! Det kostar iaf inget.

 17. Christer W
  17 januari, 2009 at 15:40

  Jinge #10

  Det är mycket länge sedan jag fattade att israel kommer förlora och det är ”bara” en fråga om tid. Efter tre veckors intensivt ”krigande” så har de inte kommit någon vart, de har inte brutit motståndet och ej heller krossat hamas, det enda de har åstadkommit är ett alltmer växande antipati mot staten israel och judar.
  Vad som nu har skett är att israels krigsmaskin har visat att den är inte oövervinnlig, det är vad både hizbolla och hamas bevisat. Det är en sakta framväxande och skrämmande upptäckt för israel.

 18. Rawia Morra
  17 januari, 2009 at 16:47

  Christer W,

  Hezbollah kunde under de 33 dagarna som det senaste kriget rasade i Libanon, fylla på sina lager av ammunition och vapen. Det kan inte Hamas.

  Hezbollah har bygget ett enormt nät av tunnlar i bergen i södra Libanon. Gaza är bara sand.

  Hezbollah har sitt eget kommunikationsnät. Det har inge Hamas.

  Hezbollah hade tillgång till allt inom ett öppet land. Hamas hade inte tillgång till någonting och är infångade mellan sanden och havet. Israelerna har kontroll över hav, himmel och jord.

  Ledande personer inom Hezbollah har i över en vecka sagt är Hamas seger är större!

 19. Martin
  17 januari, 2009 at 16:50

  @krille

  Ständigt detta skitsnack om att Hamas skulle använda civila som mänskliga sköldar. Sanningen är att Israel skiter fullständigt i vad de skuter på. Militära mål existerar inte längre i Gaza, så allt skjutande nu syftar endast till att maximera det palestinska folkets lidande.

  Vad gäller Veolia så kan jag bara konstatera att det är tragiskt att de aktivt bidrar till Israels olagliga bosättningspolitik. Bosättarna är Israels motsvarighet på palestinska självmordsbombare. Medan Hamas (och andra organisationer som kämpar för Palestina) har tagit avstånd från självmordsbombning har Israel snarare ökat strömmen av bosättare som fortsätter trakasera och mörda palestinier.

  Vilka som är de mest civiliserade av Hamas och den israeliska regimen kan därmed diskuteras. Jag vet iallafall var mina sympatier ligger.

 20. 17 januari, 2009 at 17:57

  Jag tror att det inte går att anmäla Veolia, för Sverige har ingen sådan lagstiftning. Jag kommer nämligen ihåg att överlevande från massakern i Sabra och Shatila som bodde i Belgien kunde anmäla Ariel Sharon eftersom det fanns den möjligheten i Belgien. I Sverige däremot vet jag att det inte går. Då tror jag inte heller att det går att anmäla Veolia som företag.

 21. Simon
  17 januari, 2009 at 21:58

  Jag har också skickat iväg ett mail och hoppas att det kan påverka de.

 22. 17 januari, 2009 at 22:53

  Fick precis ett mail om att mailet inte kom fram fast först nu o jag skcikade det för 10 timmar sen! är adessen rätt?

  (Talar du med mig Sarah? Min mailadress ståt i högerspalten under kontakt…)

 23. Rawia Morra
  17 januari, 2009 at 23:16

  Sarah, jag kan berätta exakt samma sak!

  Någon vill inbilla oss om att mailen inte kommer fram!

 24. Sara G
  18 januari, 2009 at 11:03

  Så blev det också för mig, jag fick mail att det var error och mottagaren kunde inte nås – men brevet till SL kom fram.

 25. 18 januari, 2009 at 13:40

  Krille: en ockupationsmakt har inga rättigheter gentemot det folk de ockuperar, bara skyldigheter. Israel är en sådan ockupationsmakt. Utan rätt står de mot palestinierna och deras demokratiskt valda ledning.

  Hur mycket jag än avskyr Hamas och deras nazireligiösa program så är det inte de som är skurken här utan Israel.

 26. 18 januari, 2009 at 17:17

  Nej jinge jag pratar om mailet till den här Christer Wennerholm. Mitt mail gick inte fram.

  • 18 januari, 2009 at 17:21

   En annan Sara sade att hon oxo fick ett felmeddelande, men ATT det gick fram. Mitt gick iaf fram utan problem.

 27. Anders
  20 januari, 2009 at 15:53
  • 20 januari, 2009 at 16:01

   BRA SL !!

 28. Nadia
  20 januari, 2009 at 16:38

  Hejja SL!!!!

 29. Mr Biz
  20 januari, 2009 at 19:53

  Grattis Stockholm!

  Med lite tur får ni betala resorna (och mycket annat) med deras Octopus-card.
  MTR är det enda trafikföretag i världen som fått det usla betalsystemet ERG att fungera – först sedan de själva tog över all systemering och programmering.
  Gbg och Sthlm har sedan 2002 slängt ut över 1 miljard på ERG utan att få ordning på det.

  Det är inte troligt att SL gjort någon politisk värdering vid upphandlingen -det får de heller inte göra- men Veolia gjorde sig ändå marknadsmässigt omöjliga i Palestina.

Comments are closed.