Vattenfalls VD får sparken + 60 Miljoner


[column width=”49%” padding=”2%”]
Idag kommer Vattenfalls VD få sparken från sin post. Men han kommer givetvis få behålla sin alltför väl tilltagna pension samtidigt som han kommer att få ut den ersättning som är avtalad i hans fallskärmsavtal, sammanlagt 60 miljoner.

AB: ”Vattenfalls planer att sälja ut det svenska elnätet för att satsa på brittisk kärnkraft väckte med rätta stort rabalder. I?går medgav Vattenfalls vd Lars G Josefsson på DN Debatt, att Vattenfall befinner sig i en förtroendekris.

Hans förklaring är däremot uppseendeväckande. Det handlar om att svenska folket inte förstått att Vattenfall vill bli en energibjässe på den europeiska elmarknaden. En inriktning som innebär att Vattenfall ”kommer att engageras i energi-produktion som bygger på kol”, som Josefsson skriver.

Inte förstått? Det är väl precis det svenska folket förstått och är djupt kritiskt till. Folket ser hur deras energibolag ökar sina koldioxidutsläpp genom att köpa kolkraft och gaskraftbolag i Tyskland, Polen och Holland. Folket ser Vattenfalls satsningar på kärnkraftverk i Tyskland och dess bristande säkerhetsrutiner.”

Maud Olofsson säger sig inte känna till att han genom att ingå osunda avtal har pantsatt Vattenfall AB, vilket i praktiken innebär att hela företaget kan gå förlorat i skadestånd till Tyskland. Det är utomordentligt märkligt eftersom undertecknad känt till saken i över ett år. Jag har nämnt det i några bloggposter, bland annat i tisdags. Att jag inte känt till detaljerna i avtalet är en sak, det har uppenbarligen inte Vattenfalls styrelse heller gjort, och inte heller fackens representanter.

Helle Klein fokuserar sin kritik mot Maud Olofsson och regeringen i en ledarartikel i Aftonbladet idag. Hon nämner visserligen att socialdemokraterna lät Vattenfall ”härja fritt” på den europeiska energimarknaden, men missar att nämna att detta skett helt och hållet under socialdemokratiskt regeringsinnehav. Kritiken mot borgarna och Maud Olofsson är givetvis korrekt, men Vattenfalls avsteg från det de egentligen borde ha prioriterat har djupa rötter inom socialdemokratin, eller vad man snarast borde kalla frånvaron av socialdemo-
kratisk ideologi.

Det räcker inte med att socialdemokraterna har några begåvade ledarskribenter på landets största tidning när dess politiska företrädare uttrycker att ordet socialdemokrati står för – sociala demokrater, som godsägare Persson skojade till det för några år sedan. Socialdemokraterna är ett borgerligt parti
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Vattenfall

och dess ledande företrädare hyllar marknadsfundamentalism, något som fått allvarliga konsekvenser för det svenska folket och ett av deras tyngsta företag, Vattenfall AB.

I förlängningen så är det dessutom något som gör att fokus bör ställas på den politik som man nu förhandlar om i de rödgröna partierna. Är det en politik där begreppet demokratisk socialism har verkshöjd, eller ska samarbetspartierna enbart sitta still i båten? Det ämnet kommer jag att återkomma till många gånger före september 2010.

När det gäller Lars G Josefsson så har han överträtt sina befogenheter och hans pension och fallskärm bör givetvis stoppas om det går att leda i bevis att han fört någon bakom ljuset.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , ab123 dn1234 svd12 ex1 t
[/column]


17 svar till “Vattenfalls VD får sparken + 60 Miljoner”

 1. Lars G Josefsson har ju också pantsatt hela Vattenfallkoncernen i Tyskland. Där ställer ju uppenbarligen inte staten upp med statliga försäkringsgarantier för ev. kärnkraftsolyckor, så i stället pantsatte Lars G Josefsson hela Vattenfallkoncernen. I Sverige har ju Maude Olofsson sagt att de nya kärnkraftverk som skall byggas, inte skall sponsras med en krona från staten, men det byggs naturligtvis inga nya kärnkraftverk utan statliga försäkringsgarantier, se på USA, utan statliga pengar inga nya kärnkraftverk!

  • Lars G Josefsson har ju också pantsatt hela Vattenfallkoncernen i Tyskland.

   Märkligt att inte regeringen säger sig känna till detta. Jag menar, vet enskilda bloggare om det så borde rimligen oxo regeringen vara informerad…

   • Klart de vet, men finns det inget ”officiellt” dokument inlagt i regeringens arkiv så ”vet de inte” i media, och ingen kan bevisa motsatsen. Egentligen, så dålig koll på vad som händer med vår infrastruktur får bara inte en regering ha utan att skämmas.

 2. Vattenfalls VD får alltså sin fallskärm utlöst idag och därmed sextio miljoner kronor. Och även om man kan peka på alliansen så faller allt ansvar tillbaka på socialdemokraterna. Det är med andra ord det största partiet och vänster- och miljöpartiets samarbetspartner.
  Det betyder att en röst på vänsterpartiet är en röst på fortsatt marknadsfundamentalism och miljonbonusar och miljonfallskärmar åt de statliga företagens direktörsklass.
  Nej, jag kommer inte att rösta på vänsterpartiet, jag kommer dessutom lämna in min obefintliga partibok.
  Vänsterpartiet har ingen styrning och har ingenting med socialism att göra. Nu handlar det bara om att få in ett antal vänsterpartister i regeringen och då struntar jag i dem innan partiet har löst sina interna problem.

 3. Hollymosses Obegränsat skadesansvar! Jag trodde först att det var en anka.
  I intervjun igår så skönjde man en ton av förakt från Josefsson på frågan om han får sparken eller ej, han skall snart pensionera sig ändå. ”En fet fallskärm väntar så jag har mitt på det torra” verkade han tänka.
  Ännu en skandal som sprider politiker- och makthavarförakt och som bottnar det liberala sosseträsket. Maud är naiv och verkar tro på att det som serveras framför henne är det bästa.

  Det är inte mycket man hör från MP och V??
  Är det för att man satt med när dessa beslut om Vattenfall fattades?

  > Socialdemokraterna är ett borgerligt parti och dess ledande företrädare hyllar marknadsfundamentalism, något som fått allvarliga konsekvenser för det svenska folket och ett av deras tyngsta företag, Vattenfall AB.

  Mkt bra uttryckt. Snälla, sluta rösta på sossarna och deras lögner om att det är socialdemokrati de företräder. Nu när det närmar sig till val kommer sossar dra fram borgerliga spöken och skelett samt återigen påstå hur dåligt allting blir/är/var när borgerliga har rodret. Man borde granska sin egen smutstvätt först och visa på de riktiga målen som man tänker uppnå samt hur man tänker uppnå dessa. Trött på att höra alla dessa lögner och lögnare.

 4. Jag tror med lite perspektiv på detta kommer 60 miljoner att anses vara billigt för att bli av med Josefsson.

  Problemet nu blir att riva upp avtalet med tyska staten.
  Kommer vi att se en snar försäljning av det tyska innehavet eller blir det en konservering tills stormen tystnat?

 5. Socialdemokraternas grundvärderinmgar om ett jämlikare och rättvisare samhälle, solidariskt tillsammans och för alla människor lika gäller fortfarande. Men det var Ingvar Karlsson med Feldt, Åsbrink och andra marknadsliberala sossar som luckrade upp detta och krattade manegen för höger-Persson som i sin tur kratade manegen för högern med Reinsvält i spetsen!
  Och tyvärr verkar denna inriktning med marknadsliberala lösningar inom välfärden anammas av partiledningen efter kongressen.
  Och för mig som starkt troende gråsosse återstår då det enda alternativet att rösta på Vänsterpartiet inför valet 2010!

 6. Josefsson skrattar nog hela vägen till banken. Han borde behållas anställd utan arbetsuppgifter tills han pesnioneras så att han inte kan kvittera ut sina blod(S)pengar.

   • Det händer att avsatta generaldirektörer och landshövdingar sätts till regeringens disposition tills förordnandet egentligen skulle upphört. Får skyffla lite papper eller utreda något. Med full lön givetvis, och bibehållen pension, så det skulle inte bli billigare.

 7. Ang. obegränsat skadestånd:
  ”Tyskland har, till skillnad från Sverige, sedan 20 år inskrivet i lag att bolag som driver kärnkraftverk är obegränsat ansvariga för skadestånd vid en olycka. ” står det i Aftonbladet. Igår stog det att samma lag var påväg att skrivas in här, men den meningen är borttagen idag vad jag kan se. Man skulle ju kunna tycka att då borde man inte göra affärer som handlar om kärnkraft i Tyskland, men å andra sidan så borde tycker jag att samma lag borde finnas här ifall utländska företag hade fått för sig att göra affärer med vår kärnkraft. Tyskarna vill ju bara skydda sig så att inte utländska spekulanter investerar och sedan bara sticker ifall det händer något.

  Att han har ett så stort fallskärmsavtal är såklart helt galet.

 8. Det är helt otroligt att det fortfarande finns fallskärmsavtal. Efter varje skandal blir det ett väldigt väsen och alla, ALLA, gallskriker att ”nu ska fallskärmarna bort”. Men efter några veckor är det precis likadant igen. Jag är reformist, men ibland är det svårt att låta bli att verka för en samhällsomdanande revolution…!

  Jag tror att folk har förståelse för att den som gör ett bra jobb kan få mycket hög lön. Men i sådana här fall blir ju den som gjort en tavla belönad, det är uppochnervända världen. Om en vanlig anställd missköter sig blir han ju avskedad och får ett arbetsintyg som det inte går att söka nya jobb på. Och han får naturligtvis ingen ekonomisk belöning, snarare kan han få betala skadestånd…

  Palme sade på ett annat sätt än Göran Persson. För honom hörde socialism och demokrati oupplösligt samman, det ena hade ingen mening utan det andra …

 9. Under många år har jag hört ett påstående av f.d. lägre tjänstemän om höga offentliga tjänstemän och deras attityd mot sina uppdragsgivare. DE lurar och skrattar åt sina politiker.

  Det är det vi kan se när det gäller spelet mellan Josefsson och Maud Olofsson, i praktiken har han lurat brallorna av Olofsson, regeringen och Svenska folket. Frågan är om han har agerat med regerings och Olofssons goda minne fram till planerna om försäljning av nätet kom upp, jag skulle tro det.
  Skälet till jag tror det är att regeringen och borgerligheten är så uppfyllda av att sälja ut statlig egendom och för att befrämjade det låter Vd-arna härja fritt i ställe för att ha en stark ägarstyrning som aktiebolagslagen stipulerar.
  Det mest troliga är att Josefsson kommer gå ut ur hela affären skadefri och mer än välbärgad och även fortsättningsvis ha goda kontakter och relationer in i den borgerliga sfären.

  Det andra som vi bör undra över, hur ska vattenfalls ägare agera för att minimera riskerna och konsekvenser med de tyska kärnkraftverken. Min uppfattning är att det enklast är att överlämna dem till tyska staten eller stänga ner dem med motiveringen en olycka riskerar Vattenfalls hela existens, att använda sig av den lagstiftning som finns om att trygga företagens existens.

  Utöver det så måste vi få en utveckling där makten och ansvaret blir tydligt, vi måste helt enkelt få slut på tjänstemannaväldet, reducera antalet tjänstemän och öka mängden folkvalda. Utveckla personvalet så att det också omfattar ledande poster i offentlig verksamhet och offentliga bolag.

 10. Politiker och företroende valda har gjort sig till åtlöje över hela världen , politiker och chefer är en och samma jävel i olika kappor

 11. Du kanske skulle skrivit ”Vattenfalls VD får sparken + 60 Miljoner+Nytt jobb”?

  Jo honom lär du snart se igen, som landshövding eller VD för något annat statligt bolag att köra i botten. Sverige är som DDR – alltid samma folk, år efter år!

 12. Men när man hittar en pizzabagare som hade någon i köket att plaska på deg utan att betala skatt för det, så skriver man rubriker över hela bloggvärlden om invandrare som fuskar och äter upp ”våra skattepengar”!
  I det här landet jagar man upp små fiskar medan stora hajar går bara förbi – ibland som auktoriserade tjuvar med hög status i samhället.

 13. Jag har alltid tyckt att Vattenfalls VD haft den sinnessjukes flin, men att han var så illa däran överskrider min fantasi.