Vattenfall urinerar på regeringen

Detta blir dödsstöten för Maud Olofsson och Centerpartiet. Vattenfall satsar tretton miljarder på att bygga ut brunkol-
kraften i Tyskland och starta ytterligare ett dagbrott. Nu kan näringsministern tacka företaget hon själv är ansvarig för att centern blir historia.

DN: ”Vattenfall investerar över 13 miljarder kronor för att bygga ut kolkraften i östra Tyskland och för att öppna ett dagbrott för brunkol. Utsläppen av klimatfarlig koldioxid kommer att öka kraftigt.”

Det har ju redan tidigare varit mycket diskussioner om Centerpartiet som ett ”Miljöparti”, en av orsakerna till att Miljöpartiet fått så stora opinionsmässiga framgångar. När nu Vattenfall AB, som vi skattebetalare faktiskt äger, fortsätter att utmärka sig som Europas värsta miljöbov så spiller det givetvis över på centern. Vi kan alla konstatera att regeringen inte förmår styra bolaget längre och att näringsministern och miljöministern placerat sig själva bland dem som pensioneras i september. Reinfeldts tal om minskning av koldioxidutsläppen var inte annat än tomt prat.

Nu borde de rödgröna partierna peka med hela handen och berätta att Vattenfall AB från och med den nya regeringens tillträde kommer styras med järnhand. Bort med Nordpool som styr elpriserna på samma sätt som olagliga karteller, in med miljöpartister i näringsdepartementet. Finns det fortfarande kvar folk som saknar argument för en rödgrön regering så bjussar Vattenfall AB nu på en hel bunt sådana.

i , , , , , , , , , , dn1 svd1 ex1 ab1 t

  6 comments for “Vattenfall urinerar på regeringen

 1. 21 juni, 2010 at 11:32

  Så vackert. Och hela företaget är satt i pant för kärnkraften. Bäver Maud har förvandlat Centern till ett stort skämt, clownerna i CUF är verkligen framtidens centerpartister.

 2. Sven-Erik
  21 juni, 2010 at 12:52

  Om inte Vattenfall bygger kolkraft så bygger någon annan kolkraft. Utsläppen blir ändå lika stora. Om man avvecklar kärnkraften som Tyskland har gjort så tvingas man bygga kolkraft.

  • Daniel
   21 juni, 2010 at 15:55

   Man kan också bygga vindkraft, men dom satsningarna vill inte vattenfall göra.

   • Sven-Erik
    21 juni, 2010 at 17:34

    Vindkraft är dyrare än att kolkraft, trots att kolkraften måste betala för utsläppen och vindkraften får bidrag. Vattenfall vill göra så stora vinster man kan.

 3. conny
  21 juni, 2010 at 13:22

  Läs kommentarreglerna! / Jinge

 4. Tharand
  21 juni, 2010 at 22:20

  Mest talande är hur Vattenfall och regeringen har uttalat sig senaste tiden:

  1. Vattenfalls nye vd menar att Vattenfall inte längre ska ha som strategi att syssla med förnyelsebar energi. Detta trots att han kommer från Norge där det finns ett företag (Statkraft) som uteslutande sysslar med förnyelsebar energi och hållbara affärer på ett imponerande sätt.

  2. Minister Mats Odell vill sälja Vattenfall. Detta kan inte tolkas på annat sätt än att regeringen inte kan styra bolaget och ställa rimliga krav så får de se till att sälja det så att man åtminstone inte kan klandra regeringen längre. Problemet är ju bara att det är så förbannat uppenbart att regeringens energipolitik är ett fiasko. Visst har sosseriet också del i detta men Maud Olofsson verkar ju inte ens förstå att energioligopolet är ett jätteproblem – hon tror på fullt allvar att vi har en perfekt, fri energimarknad i Sverige. I själva verket fungerar den som de flesta andra marknader som Alliansen har skapat: staten pytsar ut bidrag och subventioner som vi betalar till dessa marknadsaktörer, vilka sedan omvandlas till oförskämt stora vinster. Vill hon gynna småföretagare som hon vurmar så för måste hon ta oligopoljättarna i öronen och själv sätta reglerna.

  Jag tror faktiskt att Peter Eriksson skulle fungera som näringsminister operativt. Han är trots allt ekonom och har som sådan inte sämre meriter än Reinfeldt, Odell eller Hägglund (vilket förvisso säger mer om dem än Peter) och är definitivt mer kompetent än Maud Olofsson – det går inte att göra ett sämre jobb än hon har gjort.
  Lite elakt hoppas jag att näringsministern i en rödgrön regering ser till att ha opolitiska statssekreterare…
  Samtidigt är ju näringsministerposten otacksam, trots att man kan uträtta mycket vore det rent taktiskt nog bättre för mp om sossarna tar den :)

Comments are closed.