Vårdval Stockholm, en katastrof?
Jag har tidigare varit inne på Landstingets ständigt pågående privatisering av sjukvården, för det som kallas Vårdval Stockholm är precis just det, ett sätt att sakta avrusta den offentliga vården till förmån för en helt och totalt privatiserad vård.

Mats Reimer/DN: ”Vidarkliniken är en del av landstingets primärvård och invånare i Stockholms län kan välja kliniken som sin husläkare. Vid denna vårdcentral kompletteras den vanliga vården med antroposofisk medicin. Inom antroposofisk medicin, som grundades av filosofen Rudolf Steiner och läkaren Ita Wegman på 1920-talet, finns en annorlunda syn på hur sjukdomar uppkommer, och skol¬medicinska behandlingar kompletteras med exempelvis mistelpreparat, homeopati, rytmisk massage och eurytmi.”

Det som Mats Reimer visar i dagens artikel är ett slående exempel på hur kvacksalveri nu brer ut sig alltmer i vården, det handlar inte längre om att de vårdcentraler som finns behöver hålla sig till den erkänd och beprövad medicinsk vetenskap, fortsätter utvecklingen så kommer det snart vårdcentraler som botar med handpåläggning och olika slags besvärjelser, kanske i kombination med örter som blivit välsignade av en klok gumma.

För det är faktiskt ingen skillnad om man jämför med Vidarkliniken, visst, det är fullt möjligt att de är kapabla att behandla en patient med ett benbrott på adekvat sätt, men när de inte är kapabla att ta hand om en patient med mässling så finns det fog för att ifrågasätta hur de agerar när det kommer in en patient med en pågående hjärtinfarkt.

Vidarkliniken: ”Antroposofisk medicin är en omfattande integrativ metod, integrativ medicin syftar till att främja hälsa och motverka sjukdom genom utveckling och integration av evidensbaserad kunskap från olika discipliner och traditioner för att komplettera den etablerade medicinen.”

Den sortens ”integrativa medicin” kan vi tacka Filippa Reinfeldt och resten av de borgerliga politikerna för, de som styr i Stockholms Läns Landsting. Nu gäller det att individen själv skaffar sig kompetens nog för att säga nej till vårdformer som styrs av homeopater och som kan vara direkt livsfarlig. Hur många har rätt kompetens för att avgöra om deras sjukdomar botas bättre med en ”integrativ medicin”?

it Andra om: , , , , , dn1 svd1 ab1 ex1 sr


31 svar till “Vårdval Stockholm, en katastrof?”

 1. Vi är påväg att få det precis som i USA, en kvacksalvare på varje gathörn, för det är den enda sorts ”vård” som fattiga har råd med där.

  En kompis mamma torterades ihjäl av Vidarkliniken i slutfasen av sin cancer. Men han som är bildad kunde inget göra, hans mor hade som sista desperat hopp vänt sig till kvacksalvare. Hon svalts ihjäl.

  Sånt får man aldrig bukt med så länge det anses vara OK att ta ut en vinst ur människors lidande. Konfiskera vårdföretagen, läkemedelsföretagen och åtala kvacksalvare för bedrägeri (lider den bedragne av en riktig sjukdom så skall brottet rubriceras som grovt).

   • Vet inte. Är man enda barnet så har man förutom en stor sorg att bära, en begravning att organisera och ett komplicerat dödsbo att sköta. Men om en anmälan gjorts, så hade nog Vidarkliniken klarat sig bra, då de inte tyngs av saker som att utveckla sina behandlingsmetoder med omfattande studier, så har de gott om tid att vässa sina juridiska tänder och ägna sig åt skadekontroll.

    Pengar finns det att försvara Vidarkliniken, det är riktigt svårt att handla bönor utan att ge sitt stöd till denna vidriga verksamhet och mörkerfigurerna bakom. Nästa gång du handlar Saltå kvarns bönor, tänk på hur du göder parasiter på sjuka och döende människor.

     • Lysande som vanligt!

      Sa det mest för att jag själv, som tycker mig ha koll, inte direkt kopplade ihop Saltå kvarn med kvacksalveri och antroposofi.

  • Vad menar du med att hon torterades ihjäl, det har jag ganska svårt att tro på.

   • Hon fick uppenbarligen fel vård, om Martin säger det, varför vill du inte tro det? Skärpning!

   • Ja, misstänkliggör offeret. Torteras ihjäl gör man redan när man låter kvacksalvare hålla på och härja med en sin sista tid i livet, det minsta det kan vara är förnedring ända in i kaklet.

    Men berövar man en patient dropp så svälter man ihjäl dem. Vidarklinikens vård vid livets slut är ett dödsläger som skapar pengar ur människors lidande och död.

    • Jag har under de två sista åren bevittnat två närståendes död i cancer.
     Hos bägge tog man bort droppet när allt hopp var ute. Det gör man för att inte förlänga döendet, vilket skulle bli plågsamt.

     Jag tror inte att man kan kalla de som jobbar på Vidarkliniken för kvacksalvare. De flesta som väljer att bli behandlade där tycker att de får en bra omvårdnad och många söker sig dit som ett sista halmstrå när skolmedicinen inte längre kan göra något för dem.

     • Jag kan inte detaljerna, för när en vän berättar tvingar jag honom inte gå in på plågsamma detaljer.

      Vidarkliniken var kvacksalvare från starten, min väns upplevelse har inget med det att göra heller. Att de utnyttjade döendes desperation för att tjäna pengar var känt sedan innan, det är dock bara du som försöker få detta till något bra.

      • Det var ju hänsynsfullt att skona din vän, men trots det går du ut med en grov beskyllning mot Vidarkliniken.

       Den har funnits i Sverige i 25 år och verkar ha ett väldigt bra anseende. Det krävs remiss för att komma dit och jag tror inte att läkare sitter och skriver ut remisser till kvacksalvare.

       Du verkar mest ha förutfattade meningar om en verksamhet du inte känner till.

       • Har Vidarkliniken gott anseende ??

        Skärpning nu! :-)

        Antroposoferna är en MYCKET ifrågasatt rörelse, av somliga beskriven som en sekt. Gott anseende… :-)

        • Vidarkliniken har inte ett särskilt gott anseende utan är mycket ifrågasatta. Det är märkligt att de lyckats få dispenser år ut och år in för sina oseriösa preparat!
         Att människor som drabbats av svår sjukdom söker efter ett sista hamstrå är begripligt och detta utnyttjas av Vidarkliniken; de kan inte på något sätt förlänga livet på en cancersjuk med mistelpreparat och annat.
         Sen säger de att de utövar vanlig vård med tillägg av det andevetenskapliga – frågan är om det verkligen stämmer, kanske är det tvärtom?
         Vidarklinken borde stängas omedelbart enligt min mening.

        • Det beror väl på vem som ifrågasätter också.
         Jag har hört flera läkare uttala sig om vidarkliniken i positiva ordalag. Dessutom skickar de ju sina patienter dit. Ofta som en komplettering till vanlig sjukvård.
         Jag har också följt ”cancertjejer” på nätet där cancersjuka diskuterar sjukdomen med varandra. De såg väl vidarkliniken mer som ett SPA, dit de kunde åka och vila upp sig i en lugn och harmonisk miljö. Alla verkade trivas där.
         Om det nu är så förfärligt så förstår jag inte att de får fortsätta sin verksamhet år efter år.

         Och de botar INTE benbrott, som du skrev någonstans.

         • Om det nu är så förfärligt så förstår jag inte att de får fortsätta sin verksamhet år efter år.

          Det kan jag försäkra dig om att det är många som inte förstås. Kontakta HSAN och fråga, det inryms numera under Socialstyrelsen vid Västerbron. Gå dit och be att få läsa alla anmälningar mot dem så får du se…

          • Det är nog så att en del läkare vill vara ”vänliga” och skriver remisser till de som vill till Vidarkliniken där en del tycker att de får ett mänskligt bemötande. Har man inte större förhoppning än så och tar det som en vilokur så kanske man inte blir så besviken. Däremot finns det väldigt många andra berättelser om svårt sjuka som hoppats på ett sista halmstrå men blivit väldigt besvikna och illa hanterade, jag har själv sett detta på nära håll.
           Dessutom så kan man själv söka sig till antroposofernas sjukhus och själv betala sin preparat – det är inte billigt! Antroposofer är duktiga på att marknadsföra sig och har lyckats få myndigheter att tro att de följer deras lagar och regler, men det gör de bara på pappret… Ja det är väldigt märkligt att Vidarkliniken får fortsätta sin verksamhet. Den borde stängas och endast få ha någon sorts SPA-verksamhet…

 2. ”Vidarkliniken: ”Antroposofisk medicin är en omfattande integrativ metod, integrativ medicin syftar till att främja hälsa och motverka sjukdom genom utveckling och integration av evidensbaserad kunskap från olika discipliner och traditioner för att komplettera den etablerade medicinen.”

  Antroposofer säger att man utvecklas genom sjukdom och att man får de sjukdomar man förtjänat (i tidigare liv…). Antroposofisk s.k. ”läkekonst” är inte evidensbaserad. Så vad menar de? Att den vård som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet ska integreras i den ”riktiga” läkekonsten som är antroposofisk?
  Det är märkligt att inget politiskt parti vågar stoppa denna cyniska bluff!
  VARNING! De är bara ute efter dina pengar…

  • Kvacksalvarna har befäst sina positioner på båda sidor om blockgränserna, C och MP är väl två partier som infiltrerats av kvacksalvare. Det skapar en jobbig sits då en röd-grön regering skulle behöva få stöd av M eller FP, en borglig regering skulle behöva stöd från S eller V för att få bort vidarkliniken. Den situationen gör att ingen regering vill göra något, endast en folkstorm skulle kunna tvinga dem till förhandlingsbordet för att kohandla i frågan.

   Var ett tag med i föreningen för Vetenskap och Folkbildning, men den var torr, akademisk och passiv, senare blev den en tummelplats för liberala entrister så det fick vara nog. Men nån form av organiserat motstånd emot denna typ av verksamhet behövs om vi skall komma frammåt istället för bakåt.

 3. Man får inte ljuga här! Nu säger jag inte till en gång till!

  / Jinge

 4. finns ett talesätt på internet för att sammmanfatta Vdiarkliniken: LOL

  seriöst är detta ens tillåtet? vad är härnäst? bönerum där de skadades/sjukas anhöriga kan be till gud om att deras närstående ska bli frisk igen?

 5. Mer debatt om antroposofi i dagens Aftonblad: http://www.aftonbladet.se/kultur/article13111924.ab
  där en av höjdarna inom rörelsen Pär Granstedt, f.d. c-riksdagsledmot
  försöker misstänkliggöra de som inte håller med om att antroposofi är vetenskap…
  som vanligt. En annan känd antroposof är idag miljöminister.

 6. Mer på samma tema i dagens DN idag:
  http://www.dn.se/debatt/landstingsstodd-klinik-ger-farliga-rad-om-masslingen
  Så här står det i en av deras skrifter ”Den antroposofiskt orienterade medicinen och dess läkemedel”:
  ”Den terapeutiska användningen av de sju metallerna bly, tenn, järn, guld, koppar, kvicksliver och silver utgör kärnpunkten i den andevetenskapliga läkekonsten”.
  Hur kan Vidarkliniken få fortsätta sin verksamhet???
  Hägglund lovade titta på Vidarkliniken efter programmet Kalla Faktas (var det väl..)granskning, men vad hände sen?

 7. Tortyr och förnedring är mer regel än undantag inom den sjuka vården och har nog knappast med inriktningen att göra. Mängder med folk felbehandlas och HSAN gör ingenting och detta gäller inte bara nämnda klinik. Det finns väldigt få skärgårdsdoktorer inom vården, de flesta jobbar som läkare för att lyfta sin feta lön och njuta av att se patienter lida och dö. Vänskapskorruptionen är också omfattande och läkares första prioritet är att skydda kollegor oavsett vad. Läkare gör alltid det som är bäst för dem själva. Därför tar jag denna artikel, skriven av en läkare, med en stor nypa salt. Förmodligen har Vidarkliniken tagit patienter från honom själv och därför ska de nu smutskastas. Det är bara pengar och status som gäller inom vården och patienten ses aldrig som en människa utan som ett stycke kött som läkare och annan vårdpersonal kan göra vad de vill med. Det pågår så mycket skit bakom sjukhusväggar att ni inte ens kan företälla er det, man måste ha sett det eller upplevt det själv för att begripa hur sjuk vården är, om man nu kan kalla den verksamhet somm pågår för vård….

  • Mängder med folk felbehandlas och HSAN gör ingenting och detta gäller inte bara nämnda klinik.

   HSAN finns inte ens längre…

 8. Den sortens ”integrativa medicin” kan vi tacka Filippa Reinfeldt och resten av de borgerliga politikerna för

  Vidarkliniken etablerades 1985, under socialdemokratiskt styre av Stockholms läns landsting. Sedan dess har landstinget varit omväxlande under borgerligt och rödgrönt styre och kliniken har under tiden fått glada tillrop från båda blocken.

  Att Vidarkliniken är slöseri med skattebetalarnas pengar håller jag med om… men att detta skulle vara en blockpolitisk fråga är jag mer tveksamt inställd till.

 9. Krönika, Patrik Boström. Norrlänska Socialdemokraten 2010
  http://www.nsd.se/kultur/artikel.aspx?ArticleId=5815652

  ”Vid sidan om den vetenskapliga forskningen som metodiskt söker svar på sanningar har det alltid funnits en fåra av ”sanningssökare” som förhållit sig skeptiska till vetenskapen, men som gladeligen bekänt sig till allehanda kvacksalverier, new age och rent ut sagt kvasivetenskapligt flum som exempelvis homeopati. Och inte sällan har tv-kanaler slagit mynt av folks vidskepelse och sänt program som Förnimmelse av mord, där medier försökt lösa mord.
  Medeltida vidskepelse har helt enkelt fått bästa sändningstid.
  Men de som bekänner sig till den akademiska vetenskapens spelregler och upplysningens ideologi har liksom inte brytt sig om att bemöta ovetenskapligheten…

  Läs vidare på: http://www.nsd.se/kultur/artikel.aspx?ArticleId=5815652

 10. ur ”Den antropsofiskt orienterade medicinen och dess läkemedel” utgiven av Falk Järna:
  ”Ur sin andevetenskapliga forskning har Rudolf Steiner på nytt i en för det nutida medvetandet adekvat form framställt dessa sammanhang mellan planet, metall och organ respektive konkreta prcesser i människan. I enlighet därmed sker följande tillordning:
  Saturnus – bly – mjälte. Jupiter – tenn – lever. Mars – järn – galla. Sol – guld – hjärta. Venus – koppar – njurar. Merkurius – kvicksilver – lungor. Måne – silver – hjärna.”
  Och det är just detta som är andevetenskapen d.v.s. det Steiner fick fram i sin andevetenskapliga forskning för över hundra år sen! Sedan dess har ingenting nytt tillförts antroposofin/andevetenskapen…

  Jag vågar påstå att detta är ren humbug!

  • Klart den blir mer pålitlig, den är ju färdig. Den sedvanliga vetenskapen, den ändrar sig hela tiden, hur skall man då kunna lita på den!? :)

   Jag tror att vi skall göra som vi gör inom den sedvanliga sk ”skolmedicinen” det som vi tror kan vara sant kallar vi för hypoteser och det som vi får experimentella antydningar om, det kallar vi för teori. Hypotesen att saturnus, bly och mjälte har en direkt koppling till varandra saknar all form av experimentella bevis, statistiskt säkerställda bevis, matematiska bevis, logiska härledningar osv de uppnår alltså inte ens teoristatus.

   Jag föreslår för läsaren att tänka sig att vi tillåter Hypotetisk medicin, hypotetiska läkemedel skulle tillexempel jag som kemist tycka var intressant, hela min karriär har gått ut på att forska på sådana men aldrig tjänat några riktiga pengar på det.

   Men med hypotetisk medicin!

   Kom och köp mina fantastiska molekyler! Vad du än må lida av, prova våra substrat. Förr eller senare kommer någon att botas av endera molekylen, var den lycklige som har tur! Varför inte köpa två kurer av vad vi har från senaste koken i labben, så dubblar du dina chanser att bli frisk!
   Kom och köp hypotetisk medicin för allt!

   Ja, ni ser hur mitt liv skulle bli mycket enklare. Ja, alltihop är ren och skär avundsjuka, varför måste min verksamhet sortera in under skolmedicin? Är det för att jag inte gräver ned mina reaktionsblandningar i ett ko-horn vid fullmåne? Hur blir jag alternativ? Hjälp mig, alla dessa tester tar knäcken på mig, på riktigt!

   /Raljansen denna natt tillskriver jag de belgiska munkarna! :)