Vänsterpartiet tappar mark

Idag presenterar Aftonbladet en väljarbarometer som visar på ett par trender hos väljaropinionen som jag tror att man kan ta fasta på.

AB: ”Stödet ökar även för Miljöpartiet medan Vänsterpartiet backar något. Tillsammans stöds de rödgröna partierna av 48 procent av väljarna…

…Omkring hälften av dem som gått över till Sverigedemokraterna sedan de lämnade 3-procentsnivån bakom sig kommer från Moderaterna.”

Att Sverigedemokraterna når sex procent i denna mätning tycker jag är ett hoppfullt resultat sett ur den senaste tidens mediefokusering på partiet. Nästa mätning som United Minds gör åt Aftonbladet kommer visa på en nedgång. Väljarna har då på allvar tagit in vad partiet står för, och färre och färre vill förknippas med den sortens åsikter. Att de dessutom tar majoriteten av sina nya väljare från moderaterna är intressant även om det förstås var väntat.

Vänsterpartiet backar, det är fortfarande sämre än resultatet i EU-valet och snart måste nog partiet dra i handbromsen och ta sig en funderare på vad det beror på. Visst påverkar det att man överger sin egen linje för att få sitta med i regeringen, dessutom så tappar man säkerligen på grund av vinglandet när det gäller EU. Men frågan är om det inte finns ytterligare skäl till att man går kräftgång. Hamnar man efter Sverigedemo-
kraterna i opinionsundersökningarna så borde alla larmklockor ringa. Att det ligger inom den statistiska felmarginalen innebär inte att man kan blunda inför den signalen.

väljarbarometer

Att två borgerliga partier ligger ännu sämre till är en tröst, men att allianspartierna har problem innebär inte att vänsterpartiet kan blunda och hoppas på det bästa.

intressant Andra om: , , , , svd1 dn1 gp t

  13 comments for “Vänsterpartiet tappar mark

 1. Anders W
  27 oktober, 2009 at 09:58

  Jag tror att vänsterpartiets kräftgång beror på det rödgröna samarbetet. Man har genom att gå med i det och sträva efter en regeringsplats för Ohly missat att väljarna inte förväntar sig att Ohly ska bli minister. De förväntar sig att han ska vara en högröstad kritiker av de borgerliga samhället och där ingår socialdemokrater och miljöpartister. Partiet är på väg att marginalisera sig själva och det allra bästa vore att de åkte ur riksdagen i valet. Då skulle man kunna skapa ett nytt parti utifrån den samlade vänsterrörelsen, ett parti som ägnade sig åt att kämpa för socialismen i stället för att försöka kämpa sig in i Rosenbad.

  • blingbling
   28 oktober, 2009 at 00:30

   Knivskarp analys.

   Fortsätter partiet att agera dörrmatta åt betongsossarna kan man lika gärna ombilda till dansklubb eller nåt. Vi behöver några som är en pina i arslet på sossarna och är beredda att fälla regeringen i kritiska frågor när det lutar åt fel håll.

 2. Björn Karlsson
  27 oktober, 2009 at 10:30

  I förra valet röstade jag på Fi, orsaken var att man under såsseregeringen stödde byggandet av Neuron, Wallenberg/Saabs förarlösa flygplan. Det stödde vänsterpartisterna i riksdan vilket gjorde att jag valde Fi. I EU-valet röstade jag PP och det kommer jag göra även i nästa års val. Orsakerna är flera, jag tror inte att Ohly lyckas hålla partiet ovanför spärren tack vare ställningstagandet till EU och bristen på personlig karisma. En partiledare måste synas i en grupp, det gör inte han och inte heller var han partiets förstaval lika lite som Mona var det för S. Alltså har jag blivit en besviken socialist och stöder PP. Möjligen återgår jag till vänsterpartiet när de bytt ut hela partiledningen och åter slåss för socialismen, fram till det passar jag.

  • Micke F
   27 oktober, 2009 at 10:35

   Det förarlösa flygplanet fick jag också ett mindre tuppjuck av. Det var att bocka alltför mycket för Storpotäten, något som det syns tendenser till nu också.

 3. Sniff
  27 oktober, 2009 at 10:37

  Håller med Anders W. Strävan efter makt är större än strävan efter vettig ideologi. Sossarna har sedan länge övergett vänsterideologin till förmån av frimarknad och nyliberalism. Detta leder till maktposition men i det långa loppet förvirrar väljarna som skräms till att rösta rätt vid valurnorna.
  Vel-Mona och jag-diggar-inte-Stalin-länge-Ohly är inte trovärdiga när de bara suktar efter att styra men inte har koll på hur eller varför.
  Jag säger än en gång kalla er sossar eller kommunister eller vad ni vill men sluta ljug oss rätt i ansiktet!

 4. Ove
  27 oktober, 2009 at 10:40

  Har ni inte sett att Esbati numera ser ut som en Taliban? Hur många röster ger det?

  • 27 oktober, 2009 at 12:08

   Jag har inte sett att han återigen skaffat sig skägg?

   Är det nåt fel på skägg?

   Jag har oxo skägg… :-)

 5. Christer W
  27 oktober, 2009 at 11:21

  Kontentan av de första inläggen är att det behövs en ny vänsterkraft i Sverige. Givetvis är det så och alla försök till att skapa en ny vänster kommer möta hårt motstånd från s och v, mycket hårdare motstånd än vad SD och PP möter.
  Skälet till det är att SD är ett borgerligt parti och kommer ta merparten av sina röster från den sönderfallande borgerligheten. PP upplevs än så länge också som större hot mot borgerligheten av s och v och lite av ett enfrågaparti. S och v inser inte att för många vänstermänniskor är valet av PP också en markering och en signal om att folk söker något nytt.
  Vad vi måste ha klart för oss är att både s och v har en massa människor som har sin försörjning av partiapparaterna och bygger både familje- och släkt-vis hela sin existens på det och kommer se varje försök till att skapa en ny vänster som ett hot mot dem själva, och kommer därför ta till alla medel för att stoppa en ny vänsterrörelse.

 6. Stefan
  27 oktober, 2009 at 11:40

  Jag har visserligen svårt att ta undersökningar där (s) ökar på allvar, men ökningen för (sd) bör tas på desto större allvar. Vänsterpartierna måste sluta förakta arbetarklassen och flytta fokus från medelklassfrågor (feminism, hbtq, multikulti) till arbetarklassfrågor (klasskamp, skolan, problemen i förorterna som vänstern blundar för eftersom ni inte bor där)

 7. Andersson
  27 oktober, 2009 at 12:08

  Ja nu kan det bara gå utför för Razzarna.

 8. K
  27 oktober, 2009 at 12:28

  Vänsterpartiet är för mesiga. De måste sluta samarbeta med högerpartier. I Tyskland och Latinamerika gör man rätt. Man slutar dalta med liberalismen. Vänsterpartiet har ingen trovärdighet och trots att jag är socialist kommer jag inte rösta på V.

 9. Sara G
  27 oktober, 2009 at 16:17

  Ohly bör titta med beundran på Hugo Chavez och ta efter! Vi är så less på alla mesar och ja-sägare! Det räckte väl med hur det var understorpotätens era?

  Om inte r:arna fortfarande hade Stalin som chefsideolog i partiprogramet så vet jag vart jag hade lagt min röst…

  Mot min vilja har jag blivit till en nyliberal helmesig typ med med lite röda fläckar här och där, om det inte märks för mycket…
  Numera är jag också helt för EU dessutom!!!
  För att inte tala om Kapitalet!

 10. Baby Babbel
  27 oktober, 2009 at 21:38

  Att se MP-rören och Ohly står där tillsammans med Mona Sahlin! Jag får associationer till bilden av Molotov (bra kille!)skakande hand med Ribbentropp ( fasansfullt monster). Om rödgröna sidan vinner valet kommer MP och V hoppa upp i knäet på sossarna och gladeligen köpa både Afghanistankrig, hejdlösa vinster till privatiserad, skattefinansierad verksamhet, Förbifart m.m., bara för att få sitta och gona sig på regeringstaburetter. Falskheten hos den s.k. vänstern är vedervärdig! Alliansens folk är uppriktigare, och säger rakt ut att de rika ska bli rikare och de fattiga fattigare. Men tänk efter, vilket enda parti är det som värnar om lågavlönade, fattigpensionärer, människor utan inflytande, brottsoffer, med andra ord är ett äkta socialistiskt och antielitistiskt parti? Ja, vad kan det vara för ett parti?

Comments are closed.