Vänsterpartiet körs i botten!
I Vänsterpartiets egen partitidning, Vänsterpress, förekommer det i nästan varje nummer artiklar eller insändare som pekar på ett parti där partiledningen ofta kallas för ”bunkergänget” eller liknande. I vänster-
tidningen Flamman har chefredaktören Aaron Etzler skrivit att han anser att Ohly i allmänhetens ögon är förbrukad, han skrev också att han inte begriper hur Ohly skulle kunna vända den negativa trenden.

Men ingenting händer, Ohly säger att han blir bättre och bättre för varje val, och visst är han en driven talare men det är inte bara retorik som en partiledare ska vara bra på, en partiledare bör också ha förmåga att leda partiet, och den förmågan har inte Lars Ohly.

Jonas Wikström i Flamman: ”Öppen debatt om personer och strategival uteblir idag av omsorg om den politiska enighet som partiet lyckats uppnå. Men att sjunka under fyraprocentsspärren som goda kamrater är ett sämre alternativ än att klara den osams. En tuffare framtidsdebatt är dock meningslös om den förs som ett slags seminarium mellan maktlösa gräsrötter. Framtidskommissionen har gjort ett bra jobb, men partistyrelsen har hållit diskussionen på armlängds avstånd. Nu har kommissionens dokument passerat partistyrelsen nästan oförändrat och lagts i knät på kongressen. Det är inte ledarskap, det är vaktmästeri: ta emot post och skicka den vidare.”

Som bloggare så får jag ständigt en massa kommentarer både på bloggen och i form av mejl. Mejl väljer de som inte vill skylta med sitt namn i kommentarerna, eller som känner olust om de skriver under pseudonym. Eftersom det är en välbesökt hemsida så är det många som hör av sig med synpunkter på sådant jag skriver om. När det gäller partikamrater så är de som hör av sig rörande eniga, de vill byta ut Ohly och de har ofta förslag på ett delat ledarskap mellan en man och en kvinna, dessutom råder det näst intill total enighet när det gäller namnförslag på dem som de vill ska ta över.

När det gäller Flamman så har tidningen givetvis en insändarsida, där dyker det ofta upp insändare som uttrycker krav på förändring, ofta innefattande partiledningen. I senaste numret så är det Mattias Ericsson som har arbetat åt Vänster-
partiet som skriver en lång artikel med rubriken ”Vänsterpartiets mörka sidor”, och det är hans slutkläm som jag citerar.

Mattias Ericsson i Flamman: ”Alla som haft ett avgörande inflytande när vi har förlorat val efter val måste ta sitt ansvar och släppa fram nya krafter. Våra ledande politiker på alla nivåer, med Lars Ohly i spetsen, måste förstå att med makt och inflytande kommer ansvar. Nu är tiden att ta det ansvaret. Deklarera att ni inte ställer upp för omval eller avgå direkt.”

Mattias har rätt, dessutom så pekar han på något centralt, det räcker inte med att ställa platser till förfogande som vissa brukar göra när de i praktiken hoppas att slippa att avgå. Flammans Jonas Wikström pekar på partistyrelsens passivitet, och i den kritiken har han stöd hos många vänsterpartister. Partistyrelsen och Lars Ohly borde klargöra att de avgår, ett besked som skulle lugna många oroliga partimedlemmar.

Det är angeläget att beslutet inte dras i långbänk, som det nu ser ut så går opinionsmätningarna ständigt bakåt likt valresultaten, när partistyrelsen och Ohly lämnar beskedet så kommer hoppets gnista att väckas, och det behöver vi vänsterpartister – och vi behöver det nu!

it Andra om: , , , , , , ab ex dn svd sr


15 svar till “Vänsterpartiet körs i botten!”

 1. Jag är rädd att det redan är kört, partiet känns helt av banan tyvärr.

  • Jag tror också att det redan är kört. När opinionssiffrorna börjar närma sig 3% så kommer de flesta att hoppa av, ingen vill vara med i det förlorande laget. Nu beror inte allt på Ohly i och för sig, men artiklarna i Flamman säger det mesta. Många partiföreningar har ju dessutom uppmanat PS och Ohly att avgå, men inget händer.

 2. Tja, det var ju 20 år sedan Sovjet gick under; det är på tiden att också vänsterpartiet går ur tiden.

 3. Visst kan det vara så att en förnyelse i ledningen för VP skulle kunna vara inspirerande, samtidigt är det kanske att ta i att ge endast en person skulden för Vänsterpartiets dåliga opinionssiffror. VP är större än så.

  Man kanske borde komma ihåg att borgarna har en mycket större mediaapparat till sitt förfogande när det gäller opinionsbildning. Trots att det i nuvarande moderaterna, f.d. högerpartiet fanns många nazistsympatier runt tiden för WW2, så är det ingenting man påminner om i media idag, däremot får dagens vänsterpartister ofta stå till svars för vad man gjorde i den gamla sovjetdiktaturen förr i tiden. Det ligger nära till hands att tolka detta som en verklig brist på tunga argument från borgerligt håll när det gäller den politiska debatten idag.

  Trots allt är det intressekonflikten mellan löntagare och arbetsgivare och förhållandet mellan kollektivt o enskilt ägande som är det verkliga innehållet i politiken, trots allt mos som kommer från borgarna om önskat samförstånd och bevarandet av den svenska modellen. Hela händelseutvecklingen i Saab är f.ö. ett bevis för hur man från nyliberalt håll ser på arbetsmarknadspolitiken.
  Vänsterpartiet behövs mer än någonsin idag.

  • Visst kan det vara så att en förnyelse i ledningen för VP skulle kunna vara inspirerande, samtidigt är det kanske att ta i att ge endast en person skulden för Vänsterpartiets dåliga opinionssiffror. VP är större än så.

   Skrev jag inte partistyrelsen oxo?

  • Man kanske borde komma ihåg att borgarna har en mycket större mediaapparat till sitt förfogande när det gäller opinionsbildning.

   Men DET räcker inte som förklaring!

 4. Visst är det dags att byta ut ledarskapet i Vänsterpartiet. Nuvarande partiledning behöver bytas ut. Vi behöver en aktiv partiledning som har eller får förtroendet ute i landet. Då kan vi inte ha kvar det PS och VU vi har nu. Vi behöver även byta ut kansliledning och viss personal.
  Kriterierna för den ”inre kretsen” bör vara kompetens och engagemang, inte kompisskap eller kompisrekrytering. Vi behöver en partistyrelse som väljs utifrån förmåga, kunskap och engagemang, inte utifrån fack tillhörighet, geografi eller föreningstillhörighet eller vänskap. Vi behöver kanslipersonal som får möjlighet att jobba med det de ska, serva och vara med och utveckla partiet.

 5. Instämmer. Men problemet är att Ohly deklarerat att han kommer ställa upp för omval och kämpa för att bli det, om så krävs. Han säger sig (tror eller vet) ha tillräckligt stort stöd, vilket för mig känns som en gåta och i så fall skrämmande. Någon måste banka lite vett i Ohly och få honom att komma till den insikten att han lett partiet genom några val och samtliga val har partiet backat. Jag har full förståelse för att han vill ha revansch (vem skulle inte vilja ha det?) men det har inte partiet råd med. Om Ohly fortsätter är jag nästan övertygad om att partiet knappt når upp till 4% till nästa val. Jag vill att diverse kandidater träder fram nu (Jonas Sjöstedt har ju redan gjort det lite halvdant) en gång för alla. Att inte bara Ohly måste bort är ju självklart men låt oss börja med honom.

  Och för att återkomma till Jonas Sjöstedt. Jag tror inte Vänsterpartiet har råd att säga nej till honom och gärna i delat ledarskap med t.ex Josefin Brink. Oslagbar duo!

  • Johannes, alla platser är obesatta vid valet på kongressen. Alla har rätt att kandidera.
   Men det viktiga är då att de utsedda ombuden på kongressen känner sig trygga i vad de organisationer som de representerar vill ha för partiledning inkl PS och kretsen runt om dessa. Därför kan vi inte vänta tills kongressen som ”Sara” tydligen vill. Vi måste få fram vilka vi som medlemmar vill ska representera oss och den politik vi står för i partiet. Vi vill även utveckla partiet inte avveckla det. Om vi som medlemmar tänker efter och då gör ett val så har vi en ny partiledning, men det krävs aktivitet före kongressen , inte efter för då är allt klart! Då skall vi jobba utåt!!

 6. Det är bättre att se vad som händer på Vänsterpartiets kommande kongress.
  Naturligtvis blir det ny partiledare som väljs då.
  Förhoppningsvis två,
  radarparet
  Josefin Brink och Jonas Sjösted.

  Det är inte tu tal om att svensk politik behöver
  en rejäl sväng åt vänster nu
  och en väl skött planhushållning på olja, vatten, metaller och på
  andra viktiga och ändliga naturresurser.

 7. Tycker det är skönt att kritiken mot en partiledning som visat sig vara looser äntligen fått fäste i partiet.
  Vore underbart välgörande att bli kvitt det opportunistiska gäng som innehaft makten i partiet.
  Tror inte Ohly kommer att ställa upp till omval. Han o övriga går dit vinden blåser.

 8. Nu finns det en kandidat som kan få stöd av en större del av partiet och svensk folket än vad nuvarande partiledare och kretsen runt honom har. Se till att nominera och få kongressombud som inser vad som behövs. Vi behöver Jonas Sjöstedt i partiledningen ensam partiledare eller i delat ledarskap!