Ut med Polisen – ur bilarna


Idag berättar tidningarna att det har varit en stökig helg med knivskärningar och annat elände så här långt. Det brukar det vara i samband med att folk återvänder från semestrarna, något som kanske förstärks av det varma vädret.

Peter Wolodarski/DN: ”En dålig vecka är till ända för den svenska polisen. I tisdags berättade DN att sekretessbelagda listor med hundratals namn på gängmedlemmar och andra brottsaktiva läckt ut…
…Det är inte första gången som allmänhetens tilltro till polisen är i gungning. Förtroendet har minskat sedan mitten av 90-talet, enligt de årliga SOM-mätningar som samhällsvetarna vid Göteborgs universitet genomför. Det finns en växande känsla av att polisarbetet lider av ett systemfel, som tar sig uttryck i ineffektivitet, inkompetens och demoralisering.”

Peter Wolodarski diskuterar polisens ineffektivitet i sin artikel, något som förstärks av enskilda polisers kritik mot att skickas ut för att göra kontroller av trafiknykterheten på eftermiddagar då folk är på väg hem från arbetet. På det sättet hinner man kolla tiofalt så många som man skulle klara av sena fredagskvällar eller tidiga lördagsmorgnar. Dessutom slipper man att transportera in misstänkta till polisstationen, något som man skulle tvingas göra om man kontrollerade bilisterna nattetid eftersom man då skulle hitta fler rattfyllerister.

En sådan sak visar på polisens ineffektivitet i blixt-
belysning. Ledningen för polisen bryr sig mer om den inrapporterade statistiken över utförda kontroller än att dessa kontroller verkligen blir en del av polisens förebyggande arbete. Risken att ertappas med rattfylleri kvälls- eller nattetid är extremt låg.

Artikeln på DN:s ledarsida har rubriken ”Kliv ut bilen”, något som antagligen de flesta kan skriva under på. När jag var liten så var det vanligt med patrullerande poliser på gatorna i Stockholms innerstad. Jag bodde då på Upplandsgatan mellan Odenplan och Norra bantorget, och man träffade på poliser beväpnade med sabel praktiskt taget varje vecka. De som bor på Upplandsgatan idag har väl aldrig sett en patrullerande polis på den gatan, vare sig med eller utan sabel.

bild

Jag irriterar mig dessutom på polisens uniformer. Numera är den av Natomodell och det enda som skiljer den från militärens uniformer är färgen. Den är möjligen praktisk, men samtidigt så tror jag att många tycker att den är alltför militaristisk. Nu tror jag inte på en uniform bestående av mysbyxor med tillhörande tröja, men jag kan inte undgå att reagera, men det kan föralldel ha med min ålder att göra. Numera bor jag i Handen strax söder om den stora staden, och det händer faktiskt ibland att man ser patrullerande polis i centrum. Vartannat år eller något liknande.

En av de reformer som drabbat polisen sedan 80-talets början är att man kraftigt dragit ner på myndighetens administrativa personal. Det har inneburit att alltfler poliser hamnat bakom skrivbord, vilket givetvis i sin tur leder till att färre finns på gator och vägar. Så nästa gång justitiedeparte-
mentet ska ta fram den stora plånboken, satsa då på att anställa mer kontorspersonal så de poliser som finns blir mer synliga för allmänheten.

i Andra om: , , , , , , , , , , dn1 svd ex ab t

[tags]Polis, Uniformer, Bilar, Kontroller, Statistik, Polisledning, Anonymitet, Patrullering, Kritik, Säkerhet, Politik[/tags]


8 svar till “Ut med Polisen – ur bilarna”

  1. Dessutom så är det ganska mycket poliser som har tagit över civilanställdas arbetsuppgifter – och vips så har politikerna klarat av vallöften om fler poliser, utan att det blir fler poliser på gatorna.

    Och visst, de gånger man möter en polis gående på stan (ovanligt!) så är det en tydlig skillnad i attityden i kvarteret. Mycket lugnare och tryggare faktiskt. Men visst, jag hade också föredragit en Big Mac&co i en varm o go bil jämfört med att gå och slita skosulor och frysa.

    //Zac

  2. När de väl fått ett uppdrag jobbar de nog så gott de kan men mellan varven har de valet att lata sig i bilen eller självmant ta i tu med buset utanför. Det valet är lätt och självklart.
    De måste alltså beordras till arbete.

    Det betyder att de har en utomordentligt svag arbetsledning som inte förmår sysselsätta dem annat än i akutsituationer då något redan hänt. Detta något händer bara då och då. — Polisen arbetar alltså bara då och då.

    Om polisen, vilket Gud förbjude, vore bolagiserad och konkurrensutsatt med vinstkrav skulle deras prestation mätas i tid / resultat, dvs timme / ingripanden och deras lön sättas därefter.
    De ska alltså, precis som alla andra löntagare avlönas alltefter prestation även om de är statsanställda.
    Jämför t ex med en bussförare som är disponibel mer än halva dygnet men han får bara betalt för de minuter han kör.

    • Biz: När de väl fått ett uppdrag jobbar de nog så gott de kan men mellan varven har de valet att lata sig i bilen eller självmant ta i tu med buset utanför. Det valet är lätt och självklart.

      Kom med en annan idé och det blir polisstrejk! :-P

  3. I min lilla hemstad på Österlen ser man aldrig någon polis på gatorna – så ingen vet om de behövs eller ej…
    Jo, förra sommaren, när ystamordbrännaren var här och tuttade på, då var det ett uppbåd på minst fem, sex stycken.

  4. När det gäller nykterhetskontroller till och från jobbet så är det bra. Förmodligen är det betydligt fler som kör påverkade då än på lördag natt. För min del känner jag till två tillfällen då skolbussens förare har varit rattonykter och det har inte synts. Det var nykterhetskontrollerna som avslöjade dem.
    Själv har jag haft arbetskamrater som har smygsupit och ingen av oss andra insåg det förrän det hade gått ganska lång tid. Det var inte ovanligt att de hade bil till jobbet, i bland hade de också sitt dricka i bilen för att kunna dölja sitt smygsupande.
    För att generalisera lite, rattfyllona på väg till och från jobbet är över 40 och uppåt, de som kör på fredag och lördagnatt är över 20 och fram tillfamiljebildning.

  5. På den långa parallellgata till Hornsgatan och Söder Mälarstrand där jag bor sedan 1960 har jag nog bara sett en polis komma vandrande en enda gång. Det kanske var en nyanländ polis från landsorten som gått vilse och inte hittade till dåvarande polisstationen på Rosenlundsgatan?

    Skämt åsido, det var ju ett försök med närpoliser för en del år sedan, men det rann tydligen ut i sanden. Eller budgetsanerades bort kanske? Att missköta polisen kan ju också vara ett knep för politikerna att privatisera delar av dess verksamhet.

    Att poliser nästan ser ut som AFA-aktivister som glömt ta på maskerna gör saken inte bättre.

  6. Patrullerande poliser är lika sällsynta som älgar här i Stockholms innerstad.

  7. Enda gången det är många poliser på gatorna är väl när de ska vakta en demonstration…