USA:s framtid ser dyster ut


Jag har skrivit ett flertal gånger att valet av Barack Obama var ett av de sämsta som hänt. Sämre president är inte möjlig att uppbringa, möjligen kan man finna en om man tittar på vilka som kan tänkas bli aktuella för republikanerna. Michele Bachmann är möjligen en sådan, i vart fall är det intrycket man får när hon öppnar munnen.

AB: ”Michele Bachmann är nu en av de hetaste kandidaterna till att företräda Republikanerna i nästa års presidentval.

Mest känd är hon kanske för sina aparta uttalanden. Hon har sagt att det är ett ”intressant sammanträffande” att svin-influensan bara bryter ut när USA styrs av en demokrat (hon tycks ha glömt att republikanen Gerald Ford var president när svininfluensan bröt ut på 1970-talet).

Hon menar att det inte finns en enda vetenskaplig studie som visar att koldioxid är skadligt. Hon tycker att Disney-filmen ”Lejonkungen” är propaganda för homosexualitet.

Bachmann är en udda fågel, men inte unik. Visst, hon hatar homosexuella, aborträtten och evolutionsläran med en särskild frenesi, men i de ekonomiska frågorna är hon lika kompromiss¬lös som de andra kandidaterna. Inga skatter ska höjas, de statliga utgifterna ska strypas.”

Det hon ger uttryck för är inkompetens av ett monumentalt slag, men det betyder inte att Obamas egna tillkortakommanden förminskas. Möjligen kan man se detta som en sorts politisk fattigdom, ska man bli president i USA idag så ska man vara uppbackad av storkapitalet eller gå i olika lobbyorganisationers ledband. I både Obamas och Bachmanns fall så är det bägge dessa storheter som gäller. Obama får inte höja skatten med en cent för multimiljardärerna, och han får inte säga nej till Benjamin Netanyahu.

Han gör sig därmed själv till en pinsam karikatyr av en president, han är president på pappret och han bor i Vita Huset, men han är inte den som bestämmer vare sig idag eller i morgon. Partierna i USA är så splittrade att inte heller de kan spela någon större roll i den amerikanska politiken. Jag skrev för några dagar sedan om Obama och använde ”Obama – No, we couldn´t” som rubrik, det är ett yttrande som är mer än passande.

Ska man ta den aktuella politiska utvecklingen i USA som ett tecken på en pågående förändring i världen så ser framtiden mer än dyster ut. Förändringar har inte en chans att bli till fördel för dem som har det sämst, de enda som tjänar på förändringarna är de som befrias från beskattning av sina enorma förmögenheter. Att inriktningen i den svenska politiken till stor del går åt samma håll är mer än deprimerande.

Snart börjar väl folk på allvar att spekulera runt vad som måste till, eller vad som komma skall om det tillåts fortsätta.

it Andra om: , , , , , , ab123 ex123 dn123 svd123 ekot

  23 comments for “USA:s framtid ser dyster ut

Comments are closed.