Tiggeriet i Pendeltåg och T-bana


[column width=”49%” padding=”2%”]
I förra veckan så gick en man runt i mitt pendeltåg och delade ut lappar som påstod att hans yngre dotter hade Leukemi och att hon inte kunde få vård i hemlandet på grund av att han inte hade pengar. Med sig hade han en flicka i tioårsåldern, en flicka som givetvis borde ha varit i skolan i sitt hemland istället för på tiggarstråt i Sverige.


Expressen:
”Tiggeriet ökar snabbt över Sverige. Ofta ligger internationella ligor bakom verksamheten. Nu vill Thomas Bodström, tidigare justitieminister, sätta stopp… …Thord Modin, chef för rikskriminalpolisens nationella underrättelsesektion, säger till Expressen: – Det här ökar över hela landet och förekommer över stora delar av Europa. Dessa personer kommer i huvudsak från Rumänien, Bulgarien och Balkan. Det stora problemet är att barn används i hanteringen, till exempel tiggande unga flickor som också utbildas till ficktjuvar.”

Var och en av oss som regelbundet åker pendeltåg eller tunnelbana i Stockholm stöter ständigt på folk som tigger, den vanligaste metoden är att vandra genom tåget och lägga ut små inplastade lappar på tågets säten. Lappen berättar en historia som alltid går ut på att det finns ett eller flera sjuka barn i hemlandet som inte kan få vård, eller pekar på det faktum att familjen inte kan skaffa mat.

Det man undrar är förstås hur man reste till Sverige och om inte biljettpengarna kunde ha använts till mat? Men oavsett hur det förhåller sig med dessa tiggares eventuella kriminalitet, som Bodström är inne på i artikeln, så anser jag att det är hemlandets sak att försäkra sig om dessa människors försörjning. Visst, jag förstår att många av dem mycket väl kan leva under omständigheter som inte kan betecknas som människovärdiga, men den saken bör i så fall drivas av EU och den svenska regeringen.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Tiggare

Jag har också varit med om att en av dessa, som inte förstod svenska, kvarten efteråt träffade på en kollega som vederbörande kommunicerade med på hyfsat god svenska. Så mitt misstroende är totalt, och även om många kan ha det svårt så finns det ett överflöd av tiggare som hittar på en tragisk historia för att pungslå kollektivtrafikens resenärer. Därför anser jag att Bodström är rätt ute, även om det kan vara en komplicerad bakgrund till tiggeriet.

intressant Tags: , , , , , , , , , , t[/column]


9 svar till “Tiggeriet i Pendeltåg och T-bana”

 1. Ja man undrar ju! Här på landet får vi nöja oss med stöldligor och enstaka vilsna Jehovas ute på mission. Men tiggeri som affärsidé? Det kan inte bli nån större timpenning….

  Tyvärr så tror jag inte att fattigdomsbekämpning är högt prioriterat vare sig av alliansregeringen eller EU, man säger bara att det finns de som är fattigare och att vi ska vara glada att vi inte har det som dom. Att bekämpa fattiga är dock ett paradnummer för dom!

 2. Man kan ju undra vilket liv som väntar de barn som tigger ihop med farsan i Sverige? Här på landsbygden slipper man mycket av tiggeriet men svenskar tar tyvärr efter dessa nya tiggare. Nu står det svenskar och tigger utanför systembolaget. Något som inte existerade för 10 år sedan. De har trappat upp sitt tiggeri ganska ordentligt och det är inte ovanligt att de hotar människor som inte betalar. Förr fick alla lära sig att det var skamligt att tigga. Nutidsmänniskan har tyvärr ingen skam i kroppen.

  Tiggeriet är här för att stanna!

 3. Jag har alltid varit av åsikten att man ska ge till tiggare och allt annat är moderat-jag-vill-inte-dela-trams. Men med dessa nya tiggare har jag blir mer och mer försiktig. Jag har även blivit tillfrågad inne på en butik som bla säljer kristen litteratur och musik, där var lappen riktad till ’en god kristen’. Självklart är det ligor och det är synd att människor utnyttjas på detta sätt men hjälpen här är inte att ge dem pengar.

 4. När det är ligor som ligger bakom så behöver de ingen försörjning av hemlandet. De tjänar förvånansvärt mycket pengar på att tigga.

  Ett tiggarbarn brukar kunna få ihop flera tusen kronor i veckan. Förtjänsten för en liga som har fem barn kan bli 100 000 kronor i månaden, enligt den europeiska utlänningspolisens beräkningar. På ett år blir det över en miljon i ren vinst. För en ung flicka eller pojke som tvingas sälja sexuella tjänster kan vinsterna bli ännu större.

  http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0103/21/eubarnen3.html

 5. Detta ”nya” tiggeri är i en absolut majoritet av fallen organiserat. Vi kan tycka det är jobbigt att tvingas se det, men det stora problemet är att många barn blir tvingade in i verksamheten. Det är dessutom mycket svårt för polisen att göra något då ligorna drar från land till land i snabbt tempo. Ett effektivare polissamarbete över gränserna skulle behövas, förhoppningsvis är det på gång. Och då menar jag inte att polisen ska ingripa mot barnen som tigger, utan mot de som organiserar det hela.

  Att ge pengar till tiggare är i bästa fall verkningslöst men i de flesta fall direkt kontraproduktivt till det man vill uppnå.

 6. Ingen som funderat på att om man säger en sak tillräckligt många gånger så blir det en sanning. Man ska inte ge pengar till tiggare för det är ligor. Detta är ett bekvämt sätt att se på saken och följaktligen slipper man allt ansvar och kan gå med skygglappar samt gott samvete. För det första vad är en liga? En liga kan mycket väl vara en familj som tigger för att klara sig ekonomiskt. Familjen är organiserad och barnen ger den största delen av pengarna till föräldrarna. Alltså en liga… Men om den här familjen eller ligan inte skulle tigga så kan väl någon förklara vad alternativet är. Det finns säkerligen fula fiskar bland dessa tiggare men säkert inte alla. Som med allt annat i världen så finns det givetvis gråskalor även här. Polisen ser förmodligen alla som ligor eftersom de är organiserade. Tycker inte det finns ett enkelt svar på om man ska ge eller ej. Dock gillar jag inte när man gör det för enkelt för sig utan att tillräcklig kunskap finns.

  • Om du vill hjälpa så erbjud gärna mat, husrum, utbildning eller annat till barnen, men ge dem aldrig pengar. Samma sak bör gälla vid allt tiggande helt oavsett om det är ligor och barn inblandade eller ej.