Tiggeri förbjudet – i Sala


Jag har ett problem med tiggeriet på pendeltågen i Stockholm. Jag kan inte påstå att det är omöjligt att leva med det, men jag misstror tiggarna och känner mig ständigt irriterad på dem när de lägger sina små lappar på sätet som förklarar att deras söta ungar har cancer.

Det finns ytterligare dimensioner i detta, ett av problemen är att de ofta kommer från Ungern eller Rumänien, och bara kostnaden för resa och uppehälle borde vara högre än vad de kan få ihop på ett par veckors tiggande i Stockholm. Men ska sanningen fram, jag tror inte att det är deras barn på bilderna, och även om så vore så är de inte sjuka. Jag inser givetvis att jag inte bör låta mig styras av vad jag tror, men jag är förstås påverkad av det faktum av att, hade uppgifterna varit korrekt och familjen hade bott här, så hade barnen fått den vård som de behövde.

Dessutom spelar det in att bostadsorten sällan framgår av deras inplastade vädjan om pengar som läggs på sätet bredvid de resande. Hade jag trott på de uppgifter de lämnade så hade jag säkerligen plockat upp plånboken och gett den en sedel som jag kunnat avvara, men jag tycker inte om att bli lurad. Förr hade vi lagar som förbjöd tiggeri, dessa lagar togs bort och jag har inte en aning om varför. Antagligen bidrog väl det faktum att vårt välfärdssystem, trots dess bristande funktioner, ska garantera att folk inte behöver svälta ihjäl. Eftersom jag själv har arbetat som socialsekreterare i ett antal år så vet jag också att det fungerar, i stort i alla fall.

Visst kommer folk i kläm, och visst, är man hungrig så lönar det sig knappast att gå till socialkontoret, där behöver man gubevars beställa tid, i god tid. Det gäller att ha framförhållning när man ser att plånboken börjar bli tom. Och inte ens då kan man vara säker på att få hjälp. Hade man några tusen över socialbidragsnormen och borde ha haft pengar kvar så blir man säkerligen nekad hjälp. Har man fasta tillgångar i form av villa och Mercedes så blir det inte heller någon hjälp.

Men har man försatts i en situation så att man inte har mat så ska man kunna få det, även om det finns massor av undantag från den regeln. Och nej – det är inte en diskussion om socialhjälpen jag vill ha i kommentarerna, det är företeelsen som vi alla som bor i eller nära en storstad har fått vänja oss vid, tiggeriet.

Saknar folk pengar till sjukvård i ett EU-land så är det inte ett problem för oss, det är ett nationellt problem för det berörda landet. Ska man harmonisera lagstiftningen i EU så är detta en av de första åtgärder som bör vidtas. Har andra EU-länder så dålig ekonomi att de inte klarar av att se till att medborgarna får det livsnödvändigaste tillgodosett så kan jag gärna bidra med en slant via skattsedeln, och det tror jag att de flesta håller med om, bortsett från nyliberaler, moderater och Sverigedemokrater i alla fall.

Jag vet inte, kanske är jag fyrkantig i denna fråga, och som socialist tycker jag att det är självklart att jag ska hjälpa till ekonomiskt om andra har behov av hjälp, men jag tycker att pendeltåget är fel plats, eller för all del centrala platser inne i Stockholm. Har du synpunkter på detta så läs igenom reglerna för kommentarer innan du postar en kommentar.

it Tags: , , , , , , , ab ex dn svd sr gp


18 svar till “Tiggeri förbjudet – i Sala”

 1. Jag tycker inte frågan är så svår. Man kan både ogilla tiggeri och bli arg när det förbjuds. Vi gillar inte tiggarna med sina lappar om sjuka barn. Det är kanske inte sant det som står. Men vi kan inte förbjuda människor bara för att dom stör våran välplanerade vardag. Kör bort allt som stör? Tiggare, alkoholister, gamla, skräniga tonåringar. Städa bort ”slöddret” från ”våra” gator? Nej det duger inte. Jag vill ha en friare värld än så.

  • Det är givetvis en rimlig aspekt, men jag reagerar inte på alkoholister, gamla och skräniga tonåringar. Jag skulle inte reagera på tiggare heller egentligen, men jag gillar inte att folk försöker luras!

  • Va?? Tycker du att det är jämförbart? :-)

   Jag har annonser enbart för att dra in till mina direkta utgifter för bloggskrället, inget annat. Dessutom kan man ju hindra annonser för att visas i alla browsers, så jag förstår nog inte riktigt..

 2. På sikt tror jag att detta är ett stort problem. Jag minns för en 15-20 år sedan när alkoholisterna brukade stå utanför systemet och tigga ett par kronor med ursäkten att de var tvungna att ”ringa ett samtal”. Trots att jag mycket väl visste vad kronorna egentligen skulle gå till så hände det titt som tätt att jag ända gav lite växel av den enkla anledningen att man bara tyckte synd om människan. Men alla dessa importerade tiggare som skeppats hit på senare år, organiserat givetvis, gör på något sätt att man avtrubbas. På samma sätt som man knappt reflekterar längre över att folks skjuts ihjäl dagligen i Sverige så tror jag att folk ganska snart kommer helt sluta reflektera över tiggare. Därifrån är steget inte långt till att helt sluta bry sig om t.ex. hemlösa och bryr man sig inte så är man inte heller villig att hjälpa till slut. DET, tror jag är ett långt större problem.

 3. Det som är mest hjärtskärande är att många av dessa tiggare är romer från Östeuropa.
  EU bör omedelbart göra någott, så att dessa människor äntligen får ett värdigt liv som alla andra invånare Europa.
  Jag förstår inte att den här uppenbara rasismen bara får fortsätta år ut och år in!
  Inte ens bryr man sig om att utreda hur många det var som avlivades under förintelsen.
  Det är verkligen skillnad på folk och folk!
  Man bryr sig inte ens om att de har rätt att stanna tre månader i ett EU-land, utan de körs ofta ut i förtid.

  • Tiggarna är det synd om, jag ger ibland en 5-krona. Fast det vore nog mycket bättre att ge dem en smörgås som de direkt kan stoppa in i munnen. Då hinner inte chefen som lurar bakom hörnet ingripa och konfiskera gåvan för organisationens räkning. Jag är däremot fly förbannad på bedragarna som står i Gamla stan sommartid och lurar turisterna med att de ska gissa vilken ask som kulan ligger i. En medhjälpare får ”vinna” några gånger och strax börjar de naiva turisterna nappa. Det skulle räcka med 2 poliser som knallade omkring i Gamla stan under dagen, men de tycker väl att det är obehagligt att behöva exponera sig för massorna, bättre då att sitta i bilen och kura.

 4. Om man tänker sig att en tiggare som går genom en tåg i tunnelbanan får 5 kronor i varje vagn, tror det är ganska lågt räknat. Det tar max 5-10 minuter med byten. Då får man ihop 90 kr i timmen. Det motsvarar en månadslön efter skatt på 14 400, vilket motsvarar ca 18 000 före skatt. Det är ungefär lika mycket som vilket annat låglönejobb som helst. Det är mer än vad många sjukpensionärer, studenter, personer i behov av försörjningsstöd får. Om de både har sjukpension/försörjningsstöd och heltidsinkomster från tiggande så har de bättre ekonomi än många andra. Om de bor och äter gratis på härbärgen så behöver de inte heller lägga en stor del av sin inkomst på mat, boende och lån, som andra måste göra. Om de inte la pengarna på sprit, knark etc så skulle de nog ha mer pengar på banken än medelsvensson. Om ingen ger pengar till tiggare så skulle det inte vara lönsamt att tigga och de skulle inte åka hit och göra det. Folk som ger pengar till tiggare sponsrar människohandel.

 5. Tycker det känns egendomligt att kriminalisera en handling som tiggeri. Känns som du egentligen är emot tiggarligor och folk som sysslar med organiserad tiggning, dvs lurendrejerier. Då är det väl mot det fokus ska riktas och inte fenomentet tiggeri som innefattar ett bredare spektra än organiserad brottslighet.

   • Jag vänder mig mot förbudet mot tiggeri i Sala. Om fattiga människor utnyttjas av sk tiggarligor är det ligorna man bör jaga på porten . Att råda bot på fattigdom kräver andra åtgärder. Synen på tiggare som någon som lurar oss är densamma som sjuka utsätts för idag.

 6. Jag tycker detta är en svår fråga.
  Som uppväxt i Sverige sitter det i ryggmärgen att ingen skall behöva tigga, det finns ettt socialt system som tar hand om dessa personer och jag som skattebetalande svensk skall inte behöva konfronteras med problemet. Tiggare i andra länder är det lättare att ge någon liten slant eftersom jag tror eller ibland vet att det inte finns något skyddsnät i landet. Jag har också relativt lätt att ge pengar till organisationer som hjälper svältande eller till katastrofoffer typ Haiti.
  Min slutsats är att OM jag är övertygad om att personen verkligen är i behov av pengar så öppnar jag plånboken.
  Har jag åsikten att tiggaren har andra möjligheter att få livets nödtorft eller att personen bara har hittat ett lätt sätt att få inkomster blir det inge pengar från mig. Tyvärr inser jag att mitt resonemang ligger nära främlingshatarnas åsikter om hur grupper utnyttjar den svenska välfärden

 7. Precis som Jinge tror jag att de söta barn, som visas på tiggarnas mer eller mindre standardiserade laminerade lappar inte är tiggarens egna cancersjuka barn.
  Naturligtvis finns det en mycket tragisk bakgrund till att människor, oftast romer, från vissa länder utnyttjas av människohandlare.
  Det händer allt som oftast att jag ger lite pengar till gatu- eller T-banemusikanter som jag gillar eller till någon som säger att ”det fattas några kronor till en vinare”. Har också hänt att en äldre människa fraför mig i Konsumkön upptäcker att det fattas några kronor och tvingas välja bort några varor. Då går jag mellan och bjuder.

 8. Lyckan kommer att bli kort för politikerna i Sala. De har nämligen hamnat långt utanför ordningslagen när de fattat sitt beslut. 3 kap. 8 § ordningslagen säger ”Regeringen eller, efter regeringens bemyndigande, en kommun får meddela de ytterligare föreskrifter för kommunen eller del av denna som behövs för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats.” I 12 § sägs ”Föreskrifter enligt 8–11 §§ får inte angå förhållanden som är reglerade i denna lag eller annan författning eller som enligt lagen eller annan författning kan regleras på något annat sätt. Föreskrifterna får inte lägga onödigt tvång på allmänheten eller annars göra obefogade inskränkningar i den enskildes frihet.” Lokala ordningsföreskrifter får alltså enbart röra den allmänna ordningen på allmän plats, inte för att stävja människohandel eller liknande, som enligt Salapoltikerna är skälet bakom beslutet. Människohandel är ett brott enligt brottsbalken och således reglerat i annan lag. Salas lokala föreskrifter strider alltså mot 3 kap. 12 § i ordningslagen. Det ska finnas ett verkligt behov av ordningsföreskrifter och de ska gälla ”allmänheten”, dvs. aldrig riktas mot en eller ett fåtal utpekade individer.