Svinpaniken breder ut sig

Idag tillbringade jag 1 ½ timme på Handen Sjukhus, jag var där för att lämna ett harmlöst prov, ett stick i fingret. Problemet var att det var sjutton stycken före mig i kön på labbet så jag gick och tog en kopp kaffe i serveringen som ligger nära entrén.

Bortsett från det skamlösa priset på en bulle och en kopp kaffe så var det intressant att se hur det kom in en strid ström av människor som hade hoppats att de kunde vaccinera sig mot svininfluensan. Några kom och satte sig i cafeterian när de konstaterat det som min bild berättar, samtliga suckade ljudligt. En herre i min egen ålder (60+) var mäkta irriterad eftersom han hade konsulterat webben på morgonen där det på någon sida sades att Handens Vårdcentral (Handen Sjukhus) hade vaccin.

Det var inte svårt att konstatera att några av dem som kom blev affekterade av att mötas av skyltar som berättade att vaccinet var slut, uppenbarligen hade de missat informationen som fanns i lokaltidningen om vaccineringen av riskgrupperna. Samtidigt så kan jag tycka att man organiserat det hela på ett bakvänt sätt. Riskgrupperna är normalt kända av den lokala sjukvårdens husläkare och specialistläkare. Visserligen hade det varit omständigt, men visst hade man kunnat kalla dem via brev i stället för att annonsera.

Nu har man lyckats göra folk irriterade, och i takt med att pandemin nu sprider sig som en gräsband så kommer alltfler att efterfråga vaccin och bli arga, ledsna och besvikna när de inte kan få något. Själv har jag hunnit med den första vaccineringen mot H1N1 och dessutom klarat av den vanliga säsongsinfluensan. Jag räknar med att vaccinera mig en andra gång mot svininfluensan inom någon vecka.

Den senaste uppgiften i tidningarna är att omkring 250 personer kommer att avlida i samband med att de får svininfluensa.

AB: ”Förloppet är brutalt. Så beskrivs det av Palle Palmér, världsledande inom Ecmo och chef för Ecmo-centrum på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Han berättar: Vi har haft patienter som ätit frukost klockan nio, hamnat på intensiven klockan elva och i Ecmo klockan tre. Det börjar med andningssvårigheter. Viruset kan då – i sällsynta fall – ha börjat angripa slemhinnorna i luftvägarna. Dessa skadas eller lossnar, varpå blodplasma sipprar in i lungorna. Patienten kan drunkna i sin egen vävnadsvätska. Bakterier (pneumokocker) kan också växa till i vätskan i lungorna och ge en svårartad lunginflammation. De sprider sig sedan via blodbanorna i hela kroppen och orsakar en blodförgiftning som kan slå ut de inre organen.”

Handens Sjukhus

I samma artikel i Aftonbladet talas det om att drygt fyrtio kommer avlida i samband med sjukdomen. Vad som är vad är förstås svårt att veta, men en sak är en fördel med Svininfluensan, myndigheterna får övning i hur man ska handskas med en pandemi. En obefintlig fördel för dem som avlidit, och deras familjer, men vi som riskerar att drabbas av nästa pandemi kan nog utgå ifrån att sjukvården lär sig åtskilligt av detta.

Den lärdomen som våra rikspolitiker borde ha fått sig till livs är förstås att vi behöver en egen vaccinfabrik. Det är ett vallöfte som heter duga inför valrörelsen.


Rapportera
tveksam reklam!

intressant Andra om: , , , , , , , , , ab123 ex svd dn1 t

  30 comments for “Svinpaniken breder ut sig

 1. Kurt
  20 november, 2009 at 12:03

  Vaccinet har ju nu delats ut till den privata företagsvården, då blir det mindre till vårdcentralerna.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3781223.svd

 2. Krille
  20 november, 2009 at 13:38

  Det är bra på sätt och vis att vi fått denna nya influensa så att vi har kunnat få facit på hur lite värt de dyra leveransgarantier vi tecknat är värda.

  Det behövs egen produktion även om den kostar mer. Men, det är enda sättet att få tillräcklig kapcitet. Om vi sköter det rätt kan det ge Sverige mer forskningskompetens och kanske det gynnar jobbtillfällen när Astra o Co tar beslut om var FoU ska ligga.

  • 20 november, 2009 at 13:45

   Man kalkylerade oxo med ökade resurser till forskning i samband med det tidigare beslutet, det finns redan inhemsk sådan, men den skulle förstärkas.

 3. nature
  20 november, 2009 at 14:45

  ”Svinpaniken breder ut sig”

  ’Och hela min familj som INTE vaccinerat sig är friska som aldrig förr. Då ska det nämnas att två av mina barn går i grundskolan och en pluggar. De smittorisker som jag därmed utsätter mig för är mycket större än flertalet människor. Men den skillnaden att vi INTE har vaccinerat oss.

  Ha ett underbart liv!

  • 20 november, 2009 at 15:02

   Lycka till!

   • nature
    20 november, 2009 at 15:30

    Tack!
    Livet leker!

  • nature
   20 november, 2009 at 19:57

   Vi lever som vi lär: detta gäller i allt! Vi komposterar de mest av vårt hushållsavfall (inklusive humannurin, osv …) har ej bil. Barnen är vegetarianer. Vi brygger eget vin och öl samt bakar eget bröd osv, osv. Trovärdighet handlar om aktiva val i vardagen.
   Vi läser bara Folk i bild, ETC, Jinge samt bojkottar det mesta förljuget politiskt konservataivt trams : -)

  • Mandorallen
   21 november, 2009 at 00:17

   Att utsätta sig för ett dåligt testat vaccin som patenterades innan influensan bröt ut och där läkemedelsbolaget förhandlat till sig immunitet mot framtida biverkningar räknas som försökdjur i min bok. Lycka till i vaccinationshjulet.

 4. Simon
  20 november, 2009 at 14:52

  de kommer att lära sig ett o annat av detta men till nästa gång så kommer det att bli på samma sätt finns inga resurser regeringen bara skär ner o skär ner på sjukvården sänker skatterna för de som redan har det riktigt bra ställt.

 5. Joakim
  20 november, 2009 at 18:53

  Men är vi tillräckligt uppskrämda ännu? Lösa rykten om nya ”liemans-varianter” av samma smitta tyder på att skräcken anses måste vridas upp ännu några grader så den rätta kvällsblask-köparlusten infinner sig. Även de mest stoiskt trögrörliga mentala stenar måste kanske fås att fumlande räcka fram växelpengarna & få besked om gårdagens svettningar är de nya döds-symptomen? Risken är väl annars att deras oförskämda lugn smittar ner den egna familjen & med tiden hela kvarteret? Det kan betyda AMS för många av landets medelklass-journalister det, plockepinnkurs i källare istället för luftkonditionerade lokaler, ujuj.

  • 20 november, 2009 at 19:13

   Se där! En välformulerad foliehatt som inte ägnar sig åt särskrivningar och inte heller fyller meningarna med syftningsfel. Strålande!

   • Joakim
    20 november, 2009 at 19:42

    Lotta gärna ut en extra hög foliehatt åt den som mest skamlöst ryckt på axlarna år murvlarnas ”digerdöd”, låt den som hela tiden bara fräckt tänkt saker som ”-äh vadå, en vanlig förkylning!” få bestiga prispallen & med utan några som helst spritindränkta fingar få ta emot sin utmärkelse.

    • 20 november, 2009 at 20:16

     Det säger du till en gubbe ur riskgrupperna som ivrigt väntar på spruta II och så har stuckit emellan med att vaccinera sig mot den vanliga säsongsinfluensan?

     Fast jag medger att spriten bör användas för invärtes bruk, inte sjutton ska man slösa den på händerna… :-P

     • Joakim
      20 november, 2009 at 20:57

      Naturligtvis menade jag att instifta ett sådant pris, lotteri är ju något heeeeelt annat; ibland vandrar tankarna vilse.

     • mr Biz
      20 november, 2009 at 21:03

      Medger du detta instinktivt eller har du läst och förstått hur man håller hjärtat i topptrim:
      http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3820769.svd

      :-)

      • 20 november, 2009 at 21:06

       Nja, egentligen gäller inte det där mig. Symptomen förvärras av alkohol…

       Man kan inte få allt… :-P

 6. r
  20 november, 2009 at 20:54

  Är jag foliehattig om jag menar att den skvaller-slaskpress som kallas kvällstidningarna lever på att ingjuta en oproportionerlig skräck i folk? Jag ser inte poängen att citera skrämselpropaganda i din blogg.

  Och nej, jag tror inte på någon konspiration.. Jag tycker bara det är olyckligt att så många människor är rädda helt i onödan. Det här viruset slår inte hårdare mot friska människor än andra influensor. Och då jag hittills aldrig vaccinerat mig mot influensa tänker jag inte göra det nu heller.

  • 20 november, 2009 at 20:59

   Är jag foliehattig om jag menar att den skvaller-slaskpress som kallas kvällstidningarna lever på att ingjuta en oproportionerlig skräck i folk? Jag ser inte poängen att citera skrämselpropaganda i din blogg.

   Mediekritik är alltid ok, och det finns flera ton av anledningar. Men du får faktisk acceptera att andra kanske inte delar din uppfattning fullt ut, och att jag skriver om det får du finna dig i. Om inte, så besök andra bloggar och skippa denna.

  • 21 november, 2009 at 04:10

   Bra kommentar! Värd att läsa två ggr!

 7. Christer W
  21 november, 2009 at 00:53

  Nu tycks det komma signaler om att viruset har muterat, nu närmar vi oss asiatens verkningar. Nästa mutation, om den kommer lär nog ligga ännu närmare spanskan.
  Snart får vi se hur toppar i det privata och offentliga kommer försöka prioritera vaccinering av sig själva.

 8. Mia
  21 november, 2009 at 09:40

  Jag följde vårdguidenns instruktioner och är redan vaccinerad – trots att jag inte tillhör någon riskgrupp. Det sas ju att alla riskgrupper skulle vaccineras v.42-45 och vi andra fr.o.m. v. 46. Så på måndagen v.46 så kollade jag var det fanns vaccin, åkte dit, väntade 20 minuter och fick min spruta. Ingen i väntrummet tilllhörde någon riskgrupp och personalen talade också om att de nu vaccinerade ”vanliga”.

  Sedan får jag efteråt veta att reglerna ändrats och att jag ”trängt” mig före barn och sjuka! Hörde på radion att Annika Lantz varit med om precis samma sak. Det hela känns himla beklämmande.

  • 21 november, 2009 at 10:04

   Den ena handen vet inte vad den andra gör. När detta ska utvärderas så kommer kritiken att bli massiv.

   • Torsten
    22 november, 2009 at 15:51

    Jag bor i Skåne, och jag måste säga att jag är lite imponerad över sjukvårdens planering av massvaccinationen (hittills har fyra av fem familjemedlemmar vaccinerats):

    – Personliga kallelser till alla.
    – Tydlig och uppdaterad information på webben
    – Tydliga turordningsregler
    – Effektiv organisation vid vaccinationstillfället

    Huvudbekymret är ju, i Skåne precis som i landet i övrigt att vaccinet inte leveras snabbt nog. Men det löser man inte i skåne. Då behöver vi kontroll över produktionen i Sverige. Det tycker jag att vi har råd att skaffa oss. En Svensk vaccinfabrik är nyttig. Även om nästa pandemi dröjer länge.

    //Torsten

 9. Ulf Paulsson
  21 november, 2009 at 10:42

  Egen fabrik.
  Man hör ofta detta att vi borde ha en egen fabrik. Men tänk efter lite: enligt uppgifter så har vi en sån här pandemi vart trettionde år. Det är inte lätt att hålla en högspecialiserad fabrik igång för detta behov plus den årliga influensan. Med allt vad detta innebär.
  Detta klarade ju inte ens Astra och Pharmacia av. Dom är uppköpta och ingår i ett värlsomspännande nät med rätta kritiska massan för det man vill göra.
  Sluta vara populist och tjata om egen fabrik. Det räcker med att Mona gör detta. Hon är ju känd för att säga utan att tänka innan.

  • 21 november, 2009 at 11:13

   Du är himla okunnig, hoppas att det inte beror på åldern. Den vaccinfabrik som man tidigare beslutat om ska givetvis ha en genbaserad produktion, inte äggbaserad. Dessutom skulle det vara ett joint venture för de skandinaviska länderna plus ett par baltstater. Det skulle innebära att kostnaden för fabriken inledningsvis (byggandet) blev 200 MKr och efter det skulle summan sjunka väsentligt.

   Nu har vi köpt vaccin av Glaxko Smith Klein för närmare två miljarder, dessutom har vi betalat enormt mycket pengar för att få vaccin då vi behöver. Som bekant har vi ännu inte fått hälften av de doser vi skulle haft.

   Att vaccintillverkare flyttat ut från landet har inte med dålig lönsamhet att göra. Men det är klart, det är väl svårt att hålla reda på fakta antar jag…

 10. sandbusen
  22 november, 2009 at 01:33

  Här i Quebec, (kwebec, english) (kebec, french) började riskgrupperna vaccineras Nov. 6. Sedan jag tillhör denna grupp gick jag och vaccinerade mig Nov. 8. Hela processen tog 20 minuter från jag stapplade genom ytterdörren tills jag lämnade kliniken. Jag fick 0,5 ml Arepanrix H1N1 ”avec adjuvant”, vilket innebär kanadensare behöver endast en spruta då vaccinet är modifierat och framställt i Canada. I dag lördag fick jag min ”pneumococcal” vaccination mot lunginflammation. Nu känner jag mig odödlig…

  Jag håller med Jinge, en egen vaccinfabrik är nödvändig, (som Canada har)…

  • sandbusen
   22 november, 2009 at 18:47

   Kompletering:
   The Arepanrix™ H1N1 antigen component is manufactured in accordance with previously established procedures for the commercially available seasonal influenza vaccine Fluviral®, produced at ID Biomedical Corporation of Quebec, doing business as GlaxoSmithKline Biologicals North America’s facilities in Ste. Foy, Québec. Fluviral® has been an approved seasonal flu vaccine in Canada since 1992.

   Anledningen att endast en spruta behövs är denna: The AS03-adjuvant component is intended to increase the immunogenicity of the pandemic influenza virus HA antigen, thus allowing a dose-sparing mechanism that permits the administration of a smaller dose of antigen while providing comparable immunogenicity to a non-adjuvanted vaccine.

   Som synes är vårt vaccin tillverkat här i Quebec.

   • 22 november, 2009 at 18:54

    Det tycks vara samma funktion som vår variant då? Men jag vill likafullt ha bägge sprutorna…

    • sandbusen
     22 november, 2009 at 21:13

     Samma funktion ja, men vårt vaccin är förstärkt med AS03-adjuvant. Vad du kanske får är Panvax H1N1 ’sans adjuvant” alltså utan AS03-adjuvant, därför behövs två sprutor.

     Ta båda sprutorna för att vara säker, men jag har fått vaccin med ”avec adjuvant”, alltså en spruta är lika effektiv som din variant av två sprutor. Det är så jag uppfattar skillnaden…

 11. Väck administrationen
  22 november, 2009 at 08:34

  Mailadress? / Jinge

Comments are closed.