Svenskar inte nödvändigtvis terrorister

Idag gör Svenska Dagbladet ett stort nummer av att ”svenskar” rest ner till Somalia för att delta i de stridigheter som pågår i landet. Man gör det på bästa nyhetsplats och gör därmed gällande att dessa somaliska flyktingar plötsligen är svenskar. Det finns ingenting som tyder på att de någonsin känt sig som annat än Somalier på flykt undan våld och förtryck.


SvD: ”Kriget i Somalia har pågått länge men under den senaste tiden har den extrema islamistgruppen al-Shabaab ryckt fram i huvudstaden Mogadishu. Hundratals civila har dödats på bara några veckor. al-Shabaab är stämplad som en terrororganisation och anses hämta sin inspiration från al-Qaida. Svenska säkerhetspolisen är djupt oroad över att unga män reser från Sverige för att delta i strider i Somalia. Enligt Säpos chefs-analytiker på enheten för kontraterrorism, Malena Rembe, finns det flera personer med svenskt pass som dött i strid. Hon kan inte lämna några ytterligare detaljer om dem, men påpekar att det är en personlig tragedi för familjen. – Vi bedömer att ett 20-tal personer har rest från Sverige till Somalia för att delta i våldshandlingar eller utbildning.”

Dessutom är det ett faktum att flyktingar som får en fristad i Sverige inte klipper sina band med hemlandet bara för att de kommer till ett avlägset land i norr med röda stugor och sill och nubbe på midsommar. Jag känner personligen människor som tagit tjänstledigt från arbetet för att åka ner till sina hemländer för att slåss mot grannlandet, eller för att strida mot den despot som för tillfället styr deras hemland.

För även om vi infödingar kan tycka att det är märkligt att man från sin fristad i Sverige kan ge sig ner för att återigen riskera att hamna i strider, så ska vi inte vara alltför säkra på att vi själva inte skulle göra precis just det om ett främmande land invaderade Sverige och tvingade oss på flykt. Och även om al-Shabaab, som betyder ”ungdomen” är en terroristorganisation (Definierad som sådan av USA), så kan vi inte med något slags automatik betrakta dessa flyktingar som terrorister. Det finns absolut ingenting som talar för att de skulle begå några våldshandlingar i Sverige, lika lite som andra


stora flyktinggrupper som iranier, irakier eller palestinier.

Att människor beger sig tillbaka till sitt hemland för att delta i strider borde inte vara sensationellt. Det har hänt förr, folk har rest till Spanien för att slåss mot Franco, man har rest till Balkan för att slåss på den ena eller andra sidan, svenska judar har rest till Mellanöstern för att ansluta sig till olika judiska terrorförband, och säkerligen kan dessa exempel radas upp i hundratals, ja kanske tusentals.

Jag tycker att det skulle vara minst sagt passande om Säpos chefsanalytiker kallade till en presskon-
ferens och berättade vad de faktiskt vet om de somaliska flyktingar som återvänder istället för att som nu, göda islamofobin i landet. Att al-Shabaab vill driva bort främmande USA-stödda soldater från sitt eget land behöver inte alls ha några kopplingar till det vi i normalt tal brukar kalla ”terrorism”. Säpo vet detta, och de kan berätta mer utan att nämna ett enda namn.

i Andra om: , , , , , , , t SvD12 Svensson N24 DN12 AB1

[tags]al-Shabaab, Somalia, Säpo, Terrorism, USA, Etiopien, Somaliska domstolar, Politik[/tags]

  19 comments for “Svenskar inte nödvändigtvis terrorister

 1. Glenn Bernar
  29 maj, 2009 at 07:52

  Du har ju en korrekt analys. Men den behöver utvidgas. Rastlösa unga män som söker riktning i sina liv. Ett krig leder till pengar och status, om du överlever. Så som det tidigare varit i historien. Speciellt i dessa explosiva tider, med ekonomisk nedgång och hög produktivitet i flertalet produktionsområden förutom tjänstesektorn.
  Går vi sedan till Indien och Kina med en viss obalans mellan antalet kvinnor och män, är frågan om dessa unga män kommer att känna sig lurade om 10-20 år eller om de kommer att inse sina föräldrars misstag med ensidig könsfavorisering i tider av barnbegränsning. Jag betraktar världssituationen med ökande nyfikenhet, och förundran att ledarna i världen inte lärt sig av historien.

  En sådan segregering pågår inte i Somalia. Där finns det andra problem..

  F.ö. finns det absolut ingenting som talar för att de söker pengar och status.
  / Jinge

 2. 29 maj, 2009 at 08:04

  Har jag sagt det? Vad tycker du om att svenska judar deltog i terrorförband i Israel? De var födda i Sverige de flesta av dem… Och hamnade t.o.m. i regeringen efteråt…

 3. 29 maj, 2009 at 08:59

  Så var det dags att väcka Al-Quaidaspöket igen. Kul…
  Bra inlägg.
  Inte funderat på att skicka in det till någon tidning? Vore trevligt att se något i den här stilen i trycksvärta för att nyansera lite.

 4. Charles
  29 maj, 2009 at 09:29

  Det är bra att du påpekar detta Jinge! Att ständigt dra fram USA:s vinkling är görtrist!

 5. Jaana
  29 maj, 2009 at 09:31

  Publicerar man en bild på dessa män ser nog alla att det INTE är Svenskar.

  • 29 maj, 2009 at 09:32

   Kan du bedöma det utifrån en genrebild som SvD använder? Grattis! Då är du synsk och antagligen rasist till på köpet. Underligt nog så känner jag svenskar som har väääldigt mörkt hudpigment. Men sådana svenskar finns inte i rassarnas värld?

   Så såg jag att du oxo brukar kalla dig för Nils, Stefan, Josefin, Adam och A.

   Sådant gillar jag inte så du har postat din sista kommentar här.

   ”Jaana” postar från: 194.68.56.35 SE Sweden 26 Stockholms Lan Stockholm 59.3333 18.0500 Kungliga Tekniska Hogskolan

 6. KGH
  29 maj, 2009 at 09:35

  Nu är det väl så att det på senare år varit en konsekvent policy från media att kalla svenska medborgare av utländsk härkomst för svenskar vilket diverse främlingsfientliga grupper reagerar emot. I den gällande andan hos våra media så är det därför följdriktigt att man även gör det i det här fallet.

  Själv så känner jag mig till en del frågande till flyktingar som åker hem på semester medan jag har full förståelse för de som åker hem för att befria sitt land. Om jag var tvungen att söka mig ifrån Sverige i en (avlägsen?) framtid för att fly till ett annat land så skulle jag inte räkna med att kunna återvända hem annat än för att strida för befrienlsen av mitt land.

 7. Matte
  29 maj, 2009 at 09:54

  Jag förstår att du får besök av ett antal nazzar när du skriver om Gudmundsons hatobjekt muslimer. Numer har de ju ett eget parti att härja i också så du lär inte bli av med dem. Pinsamt att de håller på och byter namn mellan varje kommentar. Rasister är rasister är rasister…

 8. Pingback: GK
 9. H Andersson
  29 maj, 2009 at 10:59

  Man kan inte utgå ifrån att någon är terrorist bara för att USA säger det.

  Förresten, var det inte Marjasin som drog iväh och slogs på de israeliska terroristernas sida?

 10. Malena
  29 maj, 2009 at 11:14

  Jag tycker att det är bra at tdu försöker hålla efter rasisterna jinge. Men jag undrar lite över förra kommentaren?

  • 29 maj, 2009 at 11:15

   Hur menar du då?

 11. MX
  29 maj, 2009 at 13:59

  194.68.56.35 är inte KTH, utan en firewall på Handelsbanken (gatekeeper4.handelsbanken.se)

  Alla som sitter på det lokala nätet bakom den kommer att få den adressen utåt.

  194.68.56.35 SE Sweden 26 Stockholms Lan Stockholm 59.3333 18.0500 Kungliga Tekniska Hogskolan Svenska Handelsbanken

  OK. / Jinge

 12. ab
  29 maj, 2009 at 14:05

  Rassar ej önskvärda / Jinge

 13. Yafa
  29 maj, 2009 at 14:57

  De Etiopiska styrkorna utför brott mot de Somaliska invånarna. När man inte har en fungerande regering och armé så är det självklart att en eller flera miliser kommer att dyka upp för att försvara sitt land. Det är inte terrorism att försvara sig, nu vet jag inte exakt vilka metoder den här shabab milisen använt, men själva idén att försvara Somalia skall inte ses terrorism. Etiopiens armé är terrorister däremot, vart är FN och varför ställer de inte Etiopien till svars för allt dem har utsatt den Somaliska befolkningen för? De försvarlösa kvinnorna speciellt. Varför tvekar man inte att stämpla dem med mindre makt som terrorister medan de som klart och tydligt begår terrorism med sin statsmilitär inte får samma stämpel?

 14. Marcus R
  29 maj, 2009 at 17:09

  Är väl egentligen fel att kalla dem för antingen terrorister eller frihetskämpar – de slåss bara för att närmaste krigsherre ska få makten.

  Övergångsregeringen i Somalia, TNG, stödjs ju av både FN,OAU och Arabförbundet. Gick inte Etiopien in i landet för att skydda TNG mot ”Islamiska domstolarnas högsta råd”? Wiki är lite otydligt känns det som. :)

 15. erik
  30 maj, 2009 at 04:35

  jag tycker att det är bra att du publicerar ip-numret för de värsta rötäggen som kommenterar. det betyder att vi andra kan klippa och klistra in i våra egna blacklists, såg föresten att ett av de ip som du publicerat redan finns inlagt i blacklist. snyggt jobbat!

 16. Fredrik
  1 juni, 2009 at 01:52

  Slåss för sitt land? SOm jag förstått det hela så är det olika grupper i Somalia som slåss om makten och ibland så går Etiopien in för att de inte vill ha en inte vill ha Islamistiskt styre i sitt grannland (vilket jag personligen kan hålla med om). I en annan artikel skriver DN att ”I förra veckan tog islamiströrelserna Shabab och Hizbul Islam över omkring en tredjedel av Mogadishu efter hårda strider som krävde minst 100 människoliv. Regeringsstyrkornas motoffensiv sägs vara främst koncentrerad till en av huvudvägarna, Wadnaha” (http://www.dn.se/nyheter/varlden/harda-strider-i-mogadishu-1.871628).Jag tolkar det som att det är inbördeskrig och kamp för värderingar och viljan att införa ett visst styre i landet och inte en kamp för att försvara sitt land. Att försvara en ideologi är inte det samma som att försvara sitt land.

  De här personerna har åkt till Somalia för att slåss för något en ideologi och det kan givetvis inte likställas med att svenskar åkte till Finland under andra världskriget.

  Personligen anser jag att de här människorna har bevisat att de inte varit i behov av skydd i Sverige, svenskt uppehållstillstånd och medborgarskap. Man kan inte äta kakan och ha den.

  Sverige måste också deklarera att de här svenska medborgarna handlar helt på eget bevåg och att man kommer att vidta åtgärder mot de som begår brott mot de männskliga rättigheterna utomlans (och i Sverige.

 17. Martin Forsman
  1 juni, 2009 at 05:33

  Fredrik #21: Vet du inte att Finska Vinterkriget handlade just om ideologi ? Hade bara de obstinata finländarna lagt ner vapnen och accepterat de efter omständigheterna rimliga Sovjetiska kraven på gränsjusteringar i Sydöstra Karelen hade det aldrig behövt bli nåt krig. Nu var dock den starkt nazistinfluerade s.k Lappirörelsen som drömde om ett ”Storfinland” väldigt inflytelserika under den här perioden samt under epilogen som så småningom ledde fram till det s.k Fortsättningskriget där Finland invaderade Sovjetunionen sida vid sida med Tyskland. Att EN DEL, förmodligen t o m de flesta, av de svenska frivilliga under Vinterkriget stred av ideologiska orsaker ser jag som tämligen vederlagt då nazismen, och därmed även antikomunismen, var starkt på frammarsch även i Sverige som bekant bistod Tyskland med både järnmalm och frivilliga i SS.

  OBS !! Så här enkelt var det naturligtvis inte, och det är jag också medveten om. Anledningen till att jag skriver så provocerande är för att visa på faran att se saker genom ett ideologiskt filter då det tenderar att bli väldigt ensidigt.

  Det finns alltid två sidor av varje mynt och bara för att det handlar oom organisationer med en religiös prägel, oavsett i vilken form, så innebär det faktiskt inte att de per definition är terrorister. En så förenklad värdsbild använder bara personer som George W. Bush sig av och vi vet ju alla vad det ledde till.

Comments are closed.