Stoppa Vattenfall


[column width=”49%” padding=”2%”]
Nu berättar media att vårt statliga bolag Vattenfall planerar att sälja ut det svenska elnätet, något som skulle ge en intäkt på femtio miljarder.

SVT.se: ”Statliga Vattenfall planerar att sälja hela sitt svenska elnät. Vattenfall vill få loss pengar för att kunna investera rejält i brittisk kärnkraft, rapporterar TV4 Nyheterna. Det är vd:n och koncernchefen Lars G Josefsson som, trots stora protester i Vattenfalls ledning, påstås vara drivande. Enligt TV4, som har tagit del av ett internt styrdokument hos Vattenfall, söker bolaget nu en köpare. En eventuell affär beräknas vara värd närmare 50 miljarder kronor. Vattenfall vill hitta en köpare till årsskiftet och slutförhandlingarna om en eventuell försäljning ska vara klara senast nästa höst.”

Det man inte berättar är att en eventuell köpare måste öka hushållens nätavgifter och minska på service och utbyggnad för att kunna tjäna pengar på affären.

Vattenfall kan dessutom förvänta sig ett gigantiskt skadeståndsanspråk från Tyska staten eftersom man köpt kärnkraftverk som man inte förmår hålla i drift. Dessutom har man köpt kolkraftverk och satt igång med en enorm kolbrytning, något som man på sikt kommer att få betala för. Man påstår från Vattenfalls sida att man behöver dessa pengar för att bygga kärnkraft i Storbritannien, något som under-
tecknad tvivlar på. Det handlar säkert om att bygga upp en rejäl kassa så att man kan komma överens med Tyskland utan en massa tidningsrubriker.

Vi har nu en borgerlig regering med vad det innebär, men dessa missförhållanden startade redan under socialdemo-
kratisk tid. Man tillät Vattenfall att använda elkundernas pengar till att leka affär ute i Europa, något som genererade många miljarder i utgifter, högre elpriser och enorma bonusar. Skulle vanligt folk få reda på direktörernas ekonomiska villkor så blev de säkerligen tvungna att omge sig med ett tiotal beväpnade livvakter var och en.

En svensk kilowattimme kostar mindre än tio öre att producera, titta själv i din elräkning vad du i praktiken får betala och du ser skillnaden. Nu sägs det bero på elbörsen i Norge men det är givetvis mindre än en halvsanning. Vattenfall är ett statligt bolag som skulle kunna sälja el till slutkunden för mindre än tjugo öre per kilowatt. Att det är statsägt borde
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Vattenfall

rimligen betyda att de inte får sälja stamnätet, men med en borgerlig regering så finns det antagligen inget som hindrar.

Talet om att det ska vara färdigt senast nästa höst beror på att de inser att Sverige byter regering då. Bättre att ställa den inför fait accompli säkerligen.

Men i sak är det vi skattebetalare som äger Vattenfall AB, ska vi verkligen acceptera att detta bolag fortsätter att leka affär med våra pengar? Givetvis inte, vi bör begära att VD:s får högst en generaldirektörslön och undercheferna maximalt en byrådirektörslön. De ska inte ha några bonusar alls, de förutsätts vara duktiga på den lön de får. Annars finns det andra som kan sköta deras arbeten. Vill de söka toppjobb på den utländska marknaden så får de visst göra det, intresset för svenska direktörer som låter som kocken i Mupparna är tämligen begränsat.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , dn svd ab1 av hd gp ex t
[/column]


24 svar till “Stoppa Vattenfall”

 1. När jag läser saker som detta så känner jag mig så maktlös, för vad kan man göra, när inkompetens och Korruption belönas.

  jag har en känsla av att våra folkalda försöker göra samma skitsom hände i argentina och nu händer i USA, de plundrar oss.

  Social demokraterna är inte mycket bättre men de har några folkvalda som jag har förtroende för men resten är nyliberaler, allihop av dem.

  Är inte denna inkompetens våra ledare för statliga företag och politiker nästan på gränsen till landsföräderi

  • Nej det var under socialdemokratisk ledning som tyglarna släpptes. Men nu brinner det i knutarna eftersom en kommande rödgrön regering innehåller minst två partier som morrar bara de hör namnet ”Vattenfall” nämnas. Så nu MÅSTE affären vara klar innan den nya regeringen tillträder… :-(

 2. så är det med Nyliberalt tänkande att marknaden löser alla samhälls problemen men alla vet att det är dömt att misslyckas men Nyliberalerna tror verkligen på sin sak o därför fortsätter denna galenskap.
  sakta sakta går vi mot en värld styrd av privata intressen men vad kan man göra när tom de till Vänster anammar detta tänkande då är det liksom kört.
  förr eller senare kommer vi få privatsjukvård där alla blir tvungna att köpa försäkring för att få vård.
  med åren kommer allt mer av samhället styras av privata intressen ingenting går åt slumpen allt kommer förr eller senare säljas ut eftersom så fungerar Nyliberalismen-råbarkade kapitalister.
  ingen kan stoppa den här utvecklingen möjligen en revolution men revulotioner för med sig konflikter krig o elände.
  kanske borde man kasta ut Mona o Ohly o rösta in friskt blod med hårdföra Rödingar i partitoppen som kan ta fighten med Högern men så som det ser ut idag så har Reinfeldt o de Blåa mest förtroende jämfört med Mona o Ohly.

 3. Suget efter svenska chefer torde vara betydande i beaktande av ersättningsnivåerna. Kanske vår nästa exportprodukt vid sidan av överflödiga politiker ?

 4. Nu när det är överskott på el och priserna låga för oss kunder så minskar väl bonusen för den stackarn …så vad göra ? sälj elnätet så är bonusen räddad…..hm rent ut sagt förjävligt att sälja ut elnätet och investera i Engelsk kärnkraft ! förstår inte tanken ..det här blir minst sagt känsligt för Alliansen inför valet

 5. Jag undrar vad det är som håller på att hända egentligen. Inte för att jag är särskilt konspiratoriskt lagd men jag snubblade på en blänkare i DI som rör en annan statlig (och mycket lukrativ) verksamhet. LKAB (malmfälten) som tydligen övergått från att vara ett privat bolag till att bli ett publikt aktiebolag i det närmaste i det tysta: http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\10\14\356868&sectionid=undefined

  Håller svenskarnas naturtillgångar och infrastruktur på att förberedas för utförsäljning/likvidation under näsan på oss?

 6. Det känns hopplöst när man läser nyheter som denna.

  Det som retar mig mest är att arbetarrörelsen har resurser för att åtminstone ta en fight.
  Starta en ny seriös dagstidning som inte hårdvinklar högerut, starta informationskampanjer,
  anlita rätt kompetens, ge den sorgligt fördummande debattsajten Newsmill överlägsna alternativ.
  Och så vidare.

  Och framför allt inse att i ett sånt här ögonblick, när ännu en grundbult av det gemensamma
  samhället säljs ut, har man ha enorm chans att vinna en hel korg politiska poäng
  om man bara startade nu och med rätt verktyg.
  Här skulle man kunna vända vinden om man hade en arsenal av informationskanaler och aktioner
  att fyra av.
  Folk är inte dumma. De flesta fattar vad som händer och bara någon för deras talan på rätt
  sätt och med möjlighet att delta så drar starka krafter igång. Krafter Alliansen är livrädda för.

  Men kommer det hända? Skulle inte tro det…

  Socialdemokratin har sålt sin själ så många gånger att man nu infört mängdrabatt.

 7. Stamnätet ägs inte av Vattenfall, det ägs av Svenska Kraftnät, ett statligt verk. Många svenskar får sin el genom accesskablar som ägs av Fortum eller eon, är det mycket sämre än Vattefall? Kom inte och påstå att just Vattefall står för ett under av service och kvalité till sina slutkunder…

  • Många svenskar får sin el genom accesskablar som ägs av Fortum eller eon, är det mycket sämre än Vattefall?

   Men betalar ”nätavgift” till Vattenfall.

   • Jag betalar nätavgift till Fortum, och förbrukningsavgift till E-on. Inte ett öre betalar jag till Vattenfall. Sen kan jag tänka mig att både E-on och Fortum betalar till Svenska Kraftnät.

 8. Det var ju borgarna som började det hela (1992) med bolagiseringen av Vattenfall. Det inte sagt att smygborgarna i Socialdemokraterna är oskyldiga, det var ju sedan dem som drog igenom uppdelningen av elmarknaden; separerade av produktion och distribution, något som genomförs för ett framtida så kallat ”öppnande för konkurrens” (osäker på om det var ett EU-direktiv vid denna tidpunkt eller om det var ett helhjärtat socialdemokratisk initiativ, någon som vet?)

 9. Det vi utsätts för sedan några tiotal år, och med accelererande hastighet nu, är en ryssifiering. Våra gemensamt ägda offentliga verksamheter slumpas bort till privata oligopol.
  Det blir spännande att se hur lång tid det tar tills medelåldern börjar sjunka även i Sverige.

 10. Det är brottsligt. Elnätet tillhör Sverige och vi som bor här. Han tänker bara på sin bonus den jä-la tjuven.

 11. Jag tror att vi ska ta det lilla lugna. Det är inga belsut fattade och detta kommer inte någon regering godkänna. För de har väl möjlighet till detta om jag fattat rätt!?

 12. Observera liberalismens rundgång här: Adam Smith och klassisk liberalism var mot feodalism (en liten klick sitter och håvar in arbetsfria inkomster pga sitt ägande). Nyliberalism(catch as can) är solklart vägen till nyfeodalism och marknadens död, en liten klick äger alla tillgångar.

 13. Oh well.

  Man har väl redan sett att den tunga industrin i Sverige är utdöende…(Papper,massa,stål etc) och då skall vi leva på att sälja kärnkraftproducerad el samt med att ”spara” farligt avfall?

  Menar ett par bärbara datorer kräver inga kärnkraftverk och om man isolerar husen så minskar elförbrukningen.

  Dett är häftigt att vara självlysande!

 14. Om Josefsson får sin vilja igenom kommer han säkerligen att sälja till Ryssland så har vi rysk gas i Östersjön och rysk elkraft på land. Så ska en slipsten dras!

 15. Lita inte på män i kritstrecksrandiga kostymer, de är beredda att sälja sin morsa bara betalningen är rätt.

 16. Ta det lugnt med konspirationsteorierna. Uppenbarligen hade inte Vattenfall alls varit i kontakt med regeringen och man kan nog anta att VD:n sitter löst nu:

  ”Regeringen har sagt nej till Vattenfalls förslag om att sälja elnätet. Det uppgav näringsminister Maud Olofsson vid en pressträff på onsdagen.

  – Det är inte aktuellt. Vi har sagt nej till det, säger näringsminister Maud Olofsson.

  – Vattenfall ska inte sälja elnätet, det har Vattenfalls styrelse beslutat. Det är viktigt med ett fungerande nät, det är inte bra att avhända sig det, sa Olofsson.

  Hon kommenterade också den debatt som uppstått efter att Vattenfalls planer avslöjats.

  – Det har skadat bolaget och är inte bra för Vattenfall. Varumärket skadas, vd är ytterst ansvarig, sa Maud Olofsson.

  På frågan om hon har förtroende för Vattenfalls vd sa Olofsson:

  – Jag är inte nöjd med det läge Vattenfall är i idag.”

  http://www.dn.se/ekonomi/regeringen-sa-nej-till-forsaljning-1.992444

 17. Tänk vad snabba vi är på att doma våra politiker oberoende vilket block de tillhör. Det är lugnt när det gäller Vattenfall och LKAB så vi kan andas ut. Maud är faktiskt en minister som har ”skinn på näsan”. Det är inte alltid det funnits detta”skinn”. :-)