Statskunskapsrofessor anser SD vara Nationalsocialister

Statskunskapsprofessor Mats Lindberg i Örebro skrev i måndags en artikel i Nerikes Allehanda där han resonerade om SD:s politik och vad den egentigen består av. Artikeln finns att läsa i sin helhet som PDF här och den text jag citerar är enbart ingressen.

Mats Lindberg: ”Vanliga uppfattningar om Sverigedemokraterna

Svenska medier och politisk debatt har svårt att etikettera Sverigedemokraterna. Beteckningar som ”populistism”, ”missnöjesparti”, ”främlingsfientlig”, ”extremistisk” eller ”rasistisk” är vanliga. Enligt min mening är dessa missvisande, de fördunklar och förenklar SD:s ideologi och program.

SD är inget enkelt missnöjesparti som Ny Demokrati var. Ny Demokrati hade höga skatter och invandringskritik som huvudfrågor men också anti-etablissemang och en oborstad politisk stil. Minns hur Bert Karlsson vanvördigt poserade i strumplästen på riksdagens talarstol efter framgången i valet 1991! Det skulle Jimmie Åkesson aldrig göra.

Nej, Sverigedemokraterna är ett nationalistiskt parti. SD har vuxit fram ur den nationella rörelsen i Sverige. Kärnan i partiets ideologi är nationalismen och svenskheten. Man skulle kunna kalla ideologin nynationalism men även det är för svagt. Partiet står enligt min mening för en nytänkt nationalsocialistisk ideologi med parlamentariskt arbete som väg och demokratins institutioner som sin främsta arena.”

Själv har jag läst hela artikeln och kan konstatera att det ligger mycket i vad han säger. Det är en delvis retrospektiv genomgång och det känns som viktiga synpunkter när man försöker förstå SD och partiets plats i ett Sverige av 2010. Intresserade bör ta sig tid att läsa de tre A4 som Lindberg skrivit enligt min uppfattning. Det kan också bidra till att ge en bakgrund till de skriverier som förekommer i media om diverse förtalsdomar.

it , , , , , ab dn svd hd sds skd gp dagen e24

  5 comments for “Statskunskapsrofessor anser SD vara Nationalsocialister

 1. Sören
  13 oktober, 2010 at 11:57

  Det verkar vara rimliga slutsatser som han kommer fram till, fler borde läsa det. Alla i Riksdagen tex.

  • 13 oktober, 2010 at 14:28

   Ja det är på tiden att någon analyserar vad det handlar om.

 2. 13 oktober, 2010 at 13:08

  Tack för den artikeln, äntligen en akademiker som vet vad han talar om och som säger det som borde sägas – av alla statsvetare. Dessutom borde folk i allmänhet få lära sig mer om de politiska ideologiernas innehåll och ursprung.

 3. Torleif
  13 oktober, 2010 at 22:02

  bloggposten handlar inte om copyright / Jinge

 4. Tommy
  14 oktober, 2010 at 15:59

  Bry er inte om det lilla nazzepartiet!

Comments are closed.