Stalkers riskerar snart fängelse

Nu berättar DN att en lagändring gällande den personliga förföljelse som kallas stalkning eventuellt är på gång.

DN: ”Brottsförebyggande rådet beskriver stalkning som en medveten, illvillig och upprepad förföljelse av en person, och enligt en undersökning från 2006 så ska en av tio svenskar ha utsatts för det.

Som lagstiftningen ser ut i dag kan den som ägnar sig åt stalkning bara dömas för ofredande eller olaga hot där påföljden för det mesta blir böter. Men nu kan en lagändring vara på gång som kriminaliserar stalkning och där förövaren ska kunna dömas till fängelse.”

Den sortens agerande har blivit betydligt vanligare i och med Internet. Anonymiteten gör att människor som annars aldrig skulle ägna sig åt sådant plötsligen tappar spärrarna. Oftast i tron att de kan dölja sig och att de inte riskerar att åka fast, ett misstag som de bittert fått erfara när de kallas till polisen eller deras internetleverantör stänger av abonnemanget.

Jag kan berätta att bloggare som ägnar sig åt att kritisera Israel ofta råkar ut för stalkers, till och med för mordhot. Personligen så har jag drabbats av en person som skriver kommen-
tarer på andra bloggar i mitt namn. Givetvis då förespeglande underliga åsikter som är rena motsatsen till mina egna. Nu har jag den smala lyckan av att ha en hyfsat välbesökt blogg vilket har inneburit att andra bloggare e-postat mig med frågan om ”- Har du verkligen skrivit det där Jinge?”

Det har resulterat i att jag fått komment-
arerna i original med IP-nummer och allt vilket har lett till vissa konsekvenser för veder-
börande. Och givetvis tycker jag att ett frihetsberövande ska kunna komma ifråga om personer som ägnar sig åt sådant är särskilt

Stalkning

ihärdiga, eller särskilt grova. Men den vanligaste formen av stalkning är antagligen den som kvinnor utsätts för, precis som bilden här illustrerar. Där undrar jag om inte Riksdagen måste ta i särskilt hårt vid upprepad brottslighet. it Läs oxo: Fotolasse-Pakistan Motbilder-USA Zaramis-Björklund Tomasrj-Björklund Alliansfritt-Björklund

Andra om: , , , , , , ,

[tags]Stalkers, Stalkning, Stalking, Förföljelse, Hot, Straff, Kriminalitet, Politik[/tags]

  10 comments for “Stalkers riskerar snart fängelse

 1. bäng
  30 augusti, 2008 at 20:51

  Stalkers?

  Hur säger vi på svenska? Här behövs nog inga låneord, förföljare finns här också..

 2. 30 augusti, 2008 at 20:57

  @bäng:

  Stalkare. Stalkarna. Stalkning, Stalkad..?

  Nä, jag tycker att DN gjort rätt som försvenskat det istället. Nu var det säkert inte de, men jag såg det först i DN. Att jag använde det engelska i rubriken var mer för tydlighetens skull.

 3. Matte
  30 augusti, 2008 at 21:09

  Det är väl sionisterna på israelbloggarna som är värst? De har väl i alla fall hotat ett antal vänsterbloggare?

 4. 30 augusti, 2008 at 21:24

  Jepp, så är det.

 5. marianne
  30 augusti, 2008 at 22:38

  \\\’förföljare\\\’ duger väl att säga?

 6. Jonas, jur stud
  31 augusti, 2008 at 02:42

  Lagförslaget slår in öppna dörrar.

  Stalkers kan redan dömas, även till fängelse. Brottet ofredande – att ”ofreda annan” med ”hänsynslöst beteende” – har böter eller fängelse i upp till ett år i straffskalan.
  (Se https://lagen.nu/1962:700#K4P7)

  Vid upprepad förföljelse av stalkingtyp utdöms ofta fängelsestraff, även om böter är normalpåföljden för ett enstaka ofredandebrott. Dessutom innefattar stalking ofta även brott mot besöksförbud, som regelmässigt ger fängelse.

 7. Sara G
  31 augusti, 2008 at 11:08

  I så fall åker huvudelen av den sionistiska maffian direkt i fängelse. Staking är ju deras huvudsysselsättning…
  Men dom kanske, precis som vid alla andra rillfällen, får eftergift – på grund av långvarit och helt ojämförbart ”lidande”?

 8. Daniel
  31 augusti, 2008 at 11:20

  Frågan är om man känner sig förföljd av säpo, och fra… kanm an då skicka dom i fängelse? :)

 9. 31 augusti, 2008 at 11:37

  @Daniel:

  Det skulle i alla fall vara önskvärt… :P

 10. 31 augusti, 2008 at 16:25

  Ett sånt här lagförslag bör granskas noga. Det införades för några år sen en lag i England – som har använts för att komma åt folk som undersöker företags oetiska beteenden för att kritisera dem offentligt. Liksom picketing har dömts som stalking.
  Se t.ex. George Monbiots artikel http://www.monbiot.com/archives/2007/08/07/this-is-now-a-protest-for-democracy/

Comments are closed.