Slutet för AIK Hockey?

Som bekant har det skrivits en del den senaste veckan om att AIK inbjudits till den huvudsakligen ryska proffsligan, KHL. Ligan styrs av Alexander Medvedev och jag tror inte att det är någon som har riktigt klart för sig om det bara är han som satsat pengarna, och om inte, vilka fler som har ekonomiska intressen i verksamheten.

Som bekant har AIK det kärvt ekonomiskt, bland annat utifrån att laget inte platsar i Elitserien för närvarande, ett förhållande som varat i ett antal år nu. Därför ser man positivt på detta från AIK Hockeys sida, att komma med i den här proffsligan skulle säkerligen öka intresset åtskilliga snäpp, samtidigt som Stockholm skulle bjudas på professionell ishockey minst en gång varje vecka. I praktiken så är de främsta elitserieklubbarnas spelare helt professionella, men definitionerna på ordet ”proffsliga” varierar.

Som gammal ur-Aikare så är jag dock tveksam, för att inte säga mycket tveksam. I det allsvenska lag som AIK har idag finns det högst en handfull spelare som skulle kunna ingå i en framtida KHL-trupp. Det betyder att man tvingas köpa in minst tjugo spelare, kanske fler. Det som då kan hända är att lagets publik kommer att betrakta hockeylaget som rena främlings-
legionen. Det är visserligen samma vackra klubbdräkt med märke, men är det verkligen AIK?

Samma fråga har man anledning att ställa sig när det gäller alla stora publiksporter inom lagidrotter, ser man till fotbolls-
laget så var många av fixstjärnorna inköpta, men där finns ändå en avgörande skillnad, stommen i lagen har ofta direkt förankring i moderklubben. Så skulle det knappast bli med ett AIK i KHL. Möjligen om laget just hade vunnit Elitserien och därefter, med ett redan starkt lag, gick över till KHL.

Skulle en av lagets absolut viktigaste tillgångar, Black Army, verkligen fortsätta att hylla sitt lag när alla spelare är utbytta mot amerikanska, kanadensiska, ryska och tjeckiska professionella?

Och skulle de vara beredda att betala närmare en tusenlapp för en ståplatsbiljett? Vi vet att biljettpriserna på sittplats är skyhögt över tusenlappen, ofta nog närmare tre tusen kronor för bästa platserna på långsidan. Själv tror jag inte att klubben går iland med detta, hellre ser jag att klubben blir kvar i allsvenskan några år och försöker få medlemmarna att satsa de pengar som behövs för att hålla kronofogden på avstånd.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , dn123 svd12 ex1 ab12 t

  4 comments for “Slutet för AIK Hockey?

 1. 22 november, 2009 at 14:47

  Bra att du tar upp det här!

  Skrev tidigare om det men nu är jag sugen på att skriva igen eftersom media missar de avgörande frågorna:

  1. Vitryssland är en diktatur
  2. Ryssland respekterar inte mänskliga rättigheter
  3. Ryssland mördar journalister och oliktänkande
  4. Ryssland tvekar inte att kriga mot Tjetjenien och Georgien (2008!)
  5. Det är DYRT och SVÅRT att få visum till bortamatcherna – har svensson råd?
  6. Det är sannolikt ännu svårare för en ryss eller i synnerhet vitryss att få visum till våra hemmamatcher – har de råd?
  7. Varifrån kommer pengarna till KHL (detsamma gäller ju förvisso Premier League-klubbar sedan gammalt också…)

  Det hela verkar rent ut sagt idiotiskt! Om det var matcher med Tyskland, Schweiz och Tjeckien skulle jag inte klaga men Vitryssland och Ryssland är något helt annat.

  Snälla hockeypampar – kom ut ur ankdammen och se världen utanför!

 2. 22 november, 2009 at 15:11

  Kommer jag som AIK:are stödja laget om det består av 20 icke-svenskar?
  Svar ja.

  Däermot är jag tveksam till KHL.

  Idag är Black Army mer en symbolisk fraktion – än en stor enad supportersektion. Supportrarna är uppdelade på flera supportersektioner och majoriteten av de på norra stå eller Hovets ståplatssektion eller de övriga läktrarna är i inte med i Black Army eller de andra supporterfraktionerna heller.

  Hockeyn har misshandlats så mycket av hockeyförbundet och även av tidigare styrelser i AIK att hockeyintresset redan är beklämmande lågt bland AIK: s supportrar. AIK drar ju bara drygt 1500 personer i vanliga seriematcher för nävarande. Själv går jag på en handfull hockeymatcher per år (men missar inte en enda hemmamatch i fotboll). Däermot finns ju det en stor potential i AIK av den enkla anledningen att vi är Sveriges strösta klubb samt att det finns en hockeytradition i grunden.
  Sen är det ju svårare för AIK än för landsortsklubbarna att få sponsorpengar.
  Och när du säger att sittplatsbiljetter kostar över 1000 kronor. Vilken liga menar du?

  Många AIK:are verkar genuint intresserade av KHL. Men jag hoppas det aldrig blir av. Ekonomin bör räddas av oss. Så Jinge pallra dig till Hovet. Match börjar om 55 minuter.

  • 22 november, 2009 at 15:21

   När vi hade NHL i Globen senast så kostade bra platser tre papp. Blir gnaget med i KHL så kommer det krävas den sortens biljettintäkter för att kunna flyga hit lag flera hundra mil. De kommer inte från Malmö eller Örnsköldsvik vettu…

   Jo om Black Army, nej jag menar givetvis hela norra stå. Många gånger när laget spelat knackigt så har man kunnat glädja sig ändå tack vare publiken. Minns en gång när Brynäs var i stan, Wille Löfqvist var målvakt och kylan i isen var för dålig efter att isen fixats i periodpausen, det var blött i målet. Kören kom igång blixtsnabbt – Wille har pissat på sig, Wille har pissat på sig… :-)

 3. 22 november, 2009 at 21:03

  Stockholmshockeyn dog med globen…eller inte hockeyn men elitserien dog. Någon hade en penningkåt idé om derbygrupper (6 AIK-DIF på en säsong exklusive slutspel. Snacka om att devalvera… Jag var med på den magiska bodenmatchen -94 och efter det gick allting utför. Silverhjälmar och läskmiljonärer…Frazze till djurgårn…
  Ingen minns Jackson Penney!

Comments are closed.