Slussen och de borgerligas lögner

När människor talar om Slussen så drar vissa fram det faktum att Slussen är dåligt underhållen, och att den luktar illa. När jag var liten så var det också en plats där många finländska män sålde alkohol, och vi ungar valde att vara där på dagarna enbart. Och många har en vrångbild som jag ser saken, Slussen är en helt underbar plats, när man kommer från Saltsjön in mot Slussen så ser man den otroliga mångfald som finns. Det är ett gytter av olika byggnadsstilar, hus från många tidsepoker, något som fångar stadens nerv som i ett nötskal.

Och visst, det luktar ibland eländigt i byggnadsverkets olika gångar och prång, men alla ska vara helt klara över att det beror på vissa politikers illvilja. Man har helt enkelt lagt ner underhållet av Slussen, och det har man gjort för att man lättare ska kunna lura medborgarna så att man får bygga sina nya glaspalats, bostadsrätter åt de rikaste, dyra kontor åt företagen, och dessutom föröda utsikten från Ryssgården mot Saltsjön. Dessutom planerar man för en åttafilig motorväg i tider då alla är medvetna om att fordon som drivs av olja av olika slag är på väg att fasas ut. Miljön tål dem inte, och oljan finns inte speciellt många år till i en omfattning så att det går att driva motorfordon med den.

Man har från politikernas sida valt att inte reparera fönster, man har valt att inte låta gatukontoren göra rent en gång i veckan, och Coop är med i konspirationen genom att låta bli att reparera Katarinahissen. Förmodligen har man tänkt bygga nytt eller större, kanske bara att sälja marken för hundratals miljoner. Men våra politiker i stadshuset, valda delar av dem i alla fall, vill sätta igång att spränga och röja med grävskopor, de säger att Slussen sjunker. Men det är en mycket mycket fet lögn. Slussen skulle lätt kunna repareras upp i nyskick för en summa mindre än tiondelen av det politikerna planerar låta skattebetalarna stå för i nuläget, politiker som inte ens är födda i kommunen i de flesta fall.

De har ingen historia med Slussen, de ser inte platsens unika miljö, och de har dessutom gett sig attan på att ingen annan ska få se den heller. Men titta på bilden, Stadsmuseet är centralt i blickfånget, Katarinahissen likaså. Är det bara jag som ser byggnader från 1700-talet och fram till idag? Det är en omistlig del av den kungliga huvudkommunen, det man får göra är att byggnadsminnesmärka den, få den förklarad som världsarv och sluta ljuga om det viktigaste – för Slussen är en plats som fyller sitt syfte, och det har den gjort längre än vad någon av de politiker som tänkt sig bygga nytt har levat på vår jord. Vad ger dem rätten att satsa 200 miljoner på bara planeringen av en ny sluss? Vad ger dem rätt att skuldsätta skattebetalarna med över trettio miljarder för något som blir fulare, fungerar sämre och som ser ut att vara stöpt i samma form, en form som kommer att skrika ut 2020-tal?

Och varför i hela friden sitter folk på de företag som tjänar pengar på att planera en rivning och en nybyggd trafikplats på sina kontor och skriver kommentarer på bloggar och i tidningar under fejkade namn? Är man en arkitekt som hoppas på att bli multimiljonär på affären så ska man väl inte hålla på och skriva kommentarer och använda påhittade låtsasnamn varje gång??

it Andra om: , , , , , , , , , , , dn123 svd12 ab1 ex1

  9 comments for “Slussen och de borgerligas lögner

Comments are closed.