Skamlös rättsordning

Ibland undrar jag över de lagar som vi alla ska förväntas följa och acceptera. Vissa typer av brott straffas hårt, medan andra sorters brott ses som något slags eko-
nomisk förseelse.

AB: ”Svea hovrätt dömer Trustormannen Thomas Jisander till 1,5 års fängelse för anstiftan till grov förskingring. Thomas Jisanders försvarsadvokat Leif Silbersky ifrågasätter hovrättens dom. – Domen på 1,5 års fängelse är alltför hård. Det borde ha handlat om en villkorlig dom, säger Silbersky till TT… …Jisander förskingrade, enligt åtalet, i slutet av 1990-talet runt 20 miljoner kronor som på hans order fördes över från investmentbolaget Trustor till stiftelser i Liechtenstein, kontrollerade av honom själv.”

När rätten dömer Jisander till 1,5 års fängelse så ska vi också ha klart för oss att han säkerligen har en häktningstid sedan gammalt, något som nu kommer att avräknas. Vissa av hans medbrottslingar har också kunnat hålla sig undan vilket har inneburit att deras medverkan numera är preskriberad. Visst ska vi ha preskriptionsregler, men jag har svårt att förstå varför man ska behöva sitta sammanlagt 12 månader i fängelse, som det blir i praktiken, om man stjäl tjugo miljoner.

Av detta lär vi oss att – ska du stjäla, se då för böveln till att du stjäl ett lastbilslass med tusenlappar. Stjäl du bara några stycken så får du mycket längre straff.

Jisander
Skattebrott och ekonomiska brott straffas knappast…

intressant Andra om: , , , , , , , dps hd n24 sds ab dn svd t

  9 comments for “Skamlös rättsordning

 1. palle
  27 oktober, 2009 at 08:20

  Så har det väl alltid varit. Se bara på Europas alla kungahus. De hittade inte en skattekista liggande i nått hörn utan fick jobba hårt för att roffa åt se alla rikedomar.

  Sen hörde ja i morse om Israels stöld av palestinskt vatten. Israeler använder 4 gånger så mycket vatten som Västbanks-borna. På Gaza är situationen förmodligen mycket värre än så. På så sätt gör man livet eländigt för palestinierna. Och inte blir nån israel straffad för detta. Nej, jag skulle inte ens bli överraskad om näste nobelpristagare för fred blir nån israelisk politiker.

 2. palle
  27 oktober, 2009 at 08:22

  Edit: Isreeler använder 4 gånger så mycket vatten per kapita som Västbanks-borna.

 3. Sniff
  27 oktober, 2009 at 09:24

  Moralen vid stora stölder är att om du kommer från en fattig bakgrund, har småbrottsligt förflutet så är ditt bankrån ett brott som straffas hårt! Om man kommer med med vit krage, med examen från Handels och villa på Djurgårn så är det lite ajjabajja med Silbersky som försvarare. Eller så kan du vara politiker med då spelar bakgrunden inge roll. Då får du ett bra jobb med när rättegången är över, för sitta behöver man inte om man har en fin bakgrund. Inte länge i alla fall.
  Lika inför lagen? Vilket skämt.
  Någon mer än jag som ser skuggan av en revolution dyka upp bakom hörnet?
  Denna gång kommer det inte kanske stormas vinterpalats och dödas tsarer och det kanske inte kommer sluta vinnande för sidan som rest sig. Jag ser delar av islamisternas kamp mot västinfluenser som en sorts revolution som väst försöker bekämpa.

 4. Marcus R
  27 oktober, 2009 at 09:37

  Det är lite konstigt. Brukar inte ekonomisk brottslighet ge rätt så höga straff? Att det är anstiftan spelar heller ingen roll för det brukar ge samma dom som om man vore gärningsman (enligt wiki iaf).

  • Danne
   27 oktober, 2009 at 10:38

   Ekonomisk brottslighet ger långa straff om det är staten du lurar på pengar, bokföringsbrott, skattebrott alltså.
   Vanliga bedrägerier och sånt som det här rör sig om, har så låga straff att gärningsmännen faktiskt räknar med att åka fast, men bedömer det som ”värt det” eftersom de efter avtjänad tid iaf har kvar pengarna. För inte betalar de räkningarna från kronofogden inte.

 5. Erik
  27 oktober, 2009 at 09:43

  Vissa människor begår brott för att de är socialt missanpassade. De behöver vård, inte hårda fängelsestraff.

  Andra människor begår brott för att de är socialt överanpassade till detta samhälle. De behöver hårdare fängelsestraff, inte vård. Fast mest av allt skulle de behöva ett nytt samhälle, som premierar kollektivism och ansvar framför egoism och profitjakt.

  • Ante
   27 oktober, 2009 at 17:15

   Intressant hypotes. Jag har aldrig tänkt på det viset om brottsbenägenhet.

 6. Mikael F
  30 oktober, 2009 at 21:30

  Hur kan detta ens ha med Israel att gøra?

  • Sara G
   31 oktober, 2009 at 06:45

   israel är ett utmärkt exampel vad det hela handlar om, för det gäller brott och straff. israel har i över sextio år systematiskt stulit mer och mer land , utan anledning vräkt folk från deras hem, mördat, startat krig mot ett nära hjälplöst folk, låst in dem inom en mur, använt vit fosfor och utarmat uran även på barn , sett till att det lilla vatten som finns tillgängligt har kontaminerats. Men ändå betraktar de israeliska ledarna och marodörerna sig själva som om de härskar över en fungerande demokrat ,itstället för den kriminella och rent av sjuka land som faktiskt nu existerar mitt framför våra ögon. Det gäller också en omvärlden som inget gör inget att hjälpa och försvara palestinierna ,utan de tillåts att behandlas värre än vad vissa djur blir, det arma, instängda folker på Västbanken och i Gaza som lever intill ett rått och mycket brutalt ledarskap helt utan moral!

Comments are closed.