SD:s våta Kyrkovals-dröm slog slint

På Expressens hemsida står det att SD gått starkt framåt i Kyrkovalet, och hur underligt det än kan låta så är jag nöjd med valresultatet. Orsaken är givetvis att de bara fått 2,8 procent av rösterna, och då ska man vara medveten om att SD satsat hårt på att försöka framstå som ett värdekonservativt parti. Sedan kan man förstås fråga sig hur ett enfrågeparti kan tro att de har den sortens fram-
toning så att de skulle betraktas som värdekonservativt.

Och visst är det en framgång för SD. Med hela en procent. Det borde rimligen oroa partiets ledning, opinionsmätningar den senaste tiden har beskrivit väljaropinionen ligga över fyrapro-
centsspärren, något som vi i vart fall inte sett några tecken till i kyrkovalet. Personligen undrar jag förstås hur länge partiets medlemmar kommer att sitta still i båten. Jimmie Åkessons ställning är inte gjuten i betong, det finns som bekant mycket radikalare strömningar inom partiet. Kommer man inte in i Sveriges Riksdag 2010 så kommer vi snart få se de betydligt radikalare elementen på den politiska scenen.

Det är också intressant att konstatera att SD försökt nischa in sig mot pensionärerna. Den gruppen är överrepresenterad när det gäller kyrkovalet, något som givetvis kan tolkas precis tvärtom än Expressens rubrik. 2,8 procent var antagligen, precis som jag skriver i min egen rubrik, något som visar att SD:s våta Kyrkovals-dröm slog slint.

——-

För övrigt tycker jag att kyrkan borde dela ut en aktie i Kyrkan AB till varje person som är medlem. Sedan kan man hålla interna omröstningar på kyrkans bolagsstämma varje år, så slipper vi ett onödigt val. Låt de fria marknadskrafterna ta hand om verksamheten…

intressant Andra om: , , , , , , ex1 svd12 ab123 dn123 t

  18 comments for “SD:s våta Kyrkovals-dröm slog slint

 1. Micke F
  21 september, 2009 at 08:16

  Det hade dock varit oroande om rasisterna fått 7-8%

 2. Kenta
  21 september, 2009 at 08:25

  Varför finns det en rädsla för de som vill tillbaka till en mer traditionell kyrka?

  Den kyrka som var med och formade Sverige till den framgång vi var till långt in på 80-talet. Få människor vill till exempel ha samkönade äktenskap i kyrkan. Av de präster jag varit i kontakt med är det ingen som ser det som något positivt.

  Visst skall de ha samma juridiska och ekonomiska rättigheter och skydd som alla andra. MEN måste de bryta en tusenårig tradition nu bara för att det är möjligt i ett kyrko-populistiskt Sverige. Kan de själva inte känna gränserna för sitt agerande. Ibland verkar det som om homosexuella är som barn som hela tiden måste prova gränserna. Nu tror jag faktiskt att de har överskridit en viktig sådan. Att rättelser ska komma från fega kyrkopolitiker som ser det som viktigare att vara ”rätt” i tiden är ingen större risk. I stället så kommer tillrättavisningen att komma från folket via de kanaler som finns att tillgå. Idag är den enda men allt mer livskraftiga kanalen Sverige Demokraterna. För de av er som lyssnade på P1:s ”Människor och tro” så framgick det ju tydligt vad de ville med den Svenska kyrkan.

  1) Få tillbaka tron på kärnfamiljen
  2) Få bort samkönade äktenskap
  3) En kyrka som värna om traditionerna
  4) Kristendomen som den bärande religionen i Sverige

  Ska inte våra barn få fira sina skolavslutningar i kyrkan så som vi fick?

  • 21 september, 2009 at 08:31

   Visst skall de ha samma juridiska och ekonomiska rättigheter och skydd som alla andra. MEN måste de bryta en tusenårig tradition nu bara för att det är möjligt i ett kyrko-populistiskt Sverige.

   Du menar att människor inte själva ska få avgöra sig med vilka de ska gifta sig?

   Ska inte våra barn få fira sina skolavslutningar i kyrkan så som vi fick?

   Personligen anser jag att vi ska göra om kyrkorna till allaktivitetshus och avkristna dem, bara ett fåtal gamla kyrkor behöver sparas av historiska skäl.

   Dessutom bör samtliga barn i svenska skolor undervisas om att religion är bara bluff och båg, på sin höjd gamla sagor. Folk måste inse verkligheten.

   • Danne
    21 september, 2009 at 12:00

    Jag tror nog han menade mer att de får välja själva med VEM men inte VAR, viss skillnad faktiskt, tycker helt ärligt att OM det är något i bibeln (jag har ingen aning, epic fail på bibelkunskap) som är emot homoäktenskap så ska vi inte komma och tvinga dem att viga folk mot deras tro.
    Jag menar, om det står något om det i bibeln och en prälle viger två kvinnor med varandra, så kanske han får brinna i evighet enligt hans tro.. inte så schysst att tvinga honom till det :)

    Annars håller jag med dig om att all religion är bluff och båg och gamla sagor.

   • Kenta
    21 september, 2009 at 13:31

    ”….Dessutom bör samtliga barn i svenska skolor undervisas om att religion är bara bluff och båg, på sin höjd gamla sagor. Folk måste inse verkligheten..”

    Kanske är som du skriver ovan men då är det inga dåliga ”gamla sagor” som givit oss vårt kulturhistoriska arv på vars grund det samhälle vilar på som de flesta av oss känner som Sverige.

    • Andreas
     21 september, 2009 at 21:29

     Vadå ”känner som Sverige”. Sverige är betydligt mer än sagor om oskulder som föder barn. Om du begränsar Sverige till bara det så är din bild av svenskheten mycket fattig.

     Sverige har alltid förändrats. Precis som kristendomen tryckte undan de asatroende och Svenska kyrkan tryckte undan katoliker och andra religiösa minoriteter så är det nu Svenska kyrkans tur att försvinna. Och vem bryr sig? Svenska kyrkan förlorar tiotusentals medlemmar per år och bara lite över 10 procent av medlemmarna röstade i kyrkovalet. Er tid är förbi.

     För att citera Timbuktu och Looptroop i deras låt om Sverigedemokraterna:
     ”Så jävla ologiskt, så ogenomtänkt – som om ni hade patent på vad som kallas svenskt – svenskhet förändras ständigt och jämt – och har gjort så sedan dagen Sverige fick en gräns”.

 3. Kryckan
  21 september, 2009 at 08:30

  Jinge med sina 5% fortsätter att vara stor i världen.

  • 21 september, 2009 at 08:33

   Ehh? ”Mina” fem procent?

 4. Göte Borg
  21 september, 2009 at 09:02

  ”Och visst är det en framgång för SD. Med hela en procent. ”
  Det är en uppgång för SD med 63% jämfört med valet 2005. En mer relevant uppgift.
  Dessutom är det väl snarare ungdomar som är mer SD.

 5. Gösta Berling
  21 september, 2009 at 12:24

  Låt vara att sd inte uppnådde sina (höga) mål, men trenden är oroande. De slår inte igenom med buller och bång som Ny Demokrati i riksdagen en gång men för varje val och nästan varje opinionsmätning ökar de lite grann. I alla sammanhang: Politiken, EU, kyrkan… På det sättet bygger de, sakta men dessvärre säkert, upp en plattform, deras valda ledamöter i olika sammanhang blir lite mer kunniga och insatta osv. Det blir allt svårare att bli av med dem…

  Visst finns det många inom kyrkan som har svårt att hänga med på diverse nyordningar och sd har målmedvetet siktat in sig på den gruppen. Men än så länge har de flesta värdekonservativa ändå insett att sd har en annan agenda än bara religion, röstar man in dem får man ett helt paket där i första hand främlingsfientlighet ingår.

  Själv har jag ibland viss förståelse för gammaldags ”hederlig” värdekonservatism. Men Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna är partier som jag aldrig, i något sammanhang, kan tänkas rösta på.

  I min församling gjorde sossarna i stort sett rent hus och fick 84 – 89 % av rösterna i de kyrkliga valen. Övriga nomineringsgrupper fick ströröster, dock var det inte en enda som röstade på sd !

 6. e
  21 september, 2009 at 13:31

  Kenta,

  Det beror verkligen på i vilka kyrkliga kretsar du rör dig, jag känner mycket få kristna som inte är positiva till homoäktenskap i kyrkan, inklusive många präster och blivande präster. Jag tycker att frågan är ganska oviktig för mig personligen men jag förstår att det finns kristna homosexuella som längtar tills äktenskap i kyrkan blir möjligt även för dem. Jag röstande inte i kyrkovalet eftersom jag inte kände att något parti eller kandidat hade något vettigt att säga så jag ”soffade” fast jag till och med var på plats i kyrkan. Det enda som hade fått mig att rösta var om det i dokusåpastil gått att rösta ut någon, då hade jag gått för Sverigedemokraterna.

 7. Spigge
  21 september, 2009 at 14:49

  Kenta uttrycker det som gemene man tycker men sverige är för politiskt korrekt för att inse, detta genomsyrar även den svenska kyrkan som numer är ett skämt!

 8. E.e
  21 september, 2009 at 21:44

  Jag förstår inte alls varför en religion ska vara påverkad av politik överhuvudtaget.

 9. Hannes
  21 september, 2009 at 22:16

  Brukar ni läsa på NewsMill? Där har SD just nu ungefär 60% ”glad”-röster. Jag är helt säker på att Sverige är på väg att bli ett nytt Danmark i den här frågan.

 10. 22 september, 2009 at 11:38

  Det var ett himla halloj på SD:arna för att tre promille av de röstberättigade svenskarna orkade rösta på dem. Att överhuvudtaget tjoa om ett kyrkoval som endast 10 procent av medborgarna röstar i är märkligt och inte direkt representativt för svenskar i stort.

  • 22 september, 2009 at 13:01

   Bara tre promille… Stackars SD… :-)

 11. Pether
  23 september, 2009 at 08:06

  Usch, Hata de kristna fundamentalisterna.
  Det var längesedan sverige var kristet.
  Idag är inte ens 10% av befolkningen kristna.
  Varför vill ni skapa teokrati och tvinga folk till något de inte vill?

  Också kul hur ni vill tvinga på folk urdöda traditioner, medans ni vill döda andra livs levande traditioner.

  Nej, få bort religionen från världen så skulle saker och ting se mycket bättre ut.

  /Blivande religionslärare

  • 23 september, 2009 at 08:11

   Varför vill ni skapa teokrati och tvinga folk till något de inte vill?

   Vad faan surrar du om??

   Är du inte nykter klockan åtta på morgonen??

Comments are closed.