Säg NEJ till (C) i EU-valet!

Som alla sett så har frågan om hanteringen av grisar blivit ett hett och omdebatterat ämne nu inför valet till EU-parlamentet. Den röd-gröna koalitionen är överens om att allt kött bör ursprungsmärkas, och inte bara nötkött.

Ekot: ”Efter Ekots avslöjande om behandlingen av danska grisar kräver nu de tre oppositionspartierna att allt kött inom EU ska ursprungsmärkas, så att konsumenterna är säkra på vad det är de köper… …Men regeringen och jordbruksminister Eskil Erlandsson säger nej till lagstiftning om att allt kött ska ursprungsmärkas. Ett skäl är att det skulle bli för dyrt för köttproducenterna”

Eskil Erlandsson hävdar att det är för dyrt att ursprungsmärka grisköttet. En märkning skulle leda till att konsumenterna själva kunde se var grisen är född, var den fötts upp och var den slaktats, något som skulle innebära att konsumenten kunde ta ställning till frågor som t.ex. långa djurtransporter. En gris uppväxt i norra Danmark men som har slaktats i Tyskland har givetvis utsatts för djurplågeri. Dessutom har transporten inneburit att griskrakens resa har orsakat en svår miljöpåverkan.

Före valet år 2006 så ville Centerpartiet ha obligatorisk märkning av allt kött, sådana krav vill inte Eskil Erlandsson kännas vid idag, nu sitter han i regeringen.

Och hur dyrt kan det vara att märka även grisköttet? De flesta av oss köper griskött som vi plockar ur kyldisken, oavsett om det är fläskfilé, fläskkotletter eller skinka så är det i minst 90 procent av fallen vakuum- eller plastförpackat. På förpackningen sitter en liten klisterlapp som anger förpackningsdag och några andra uppgifter. En extra rad som anger var grisen växt upp – och var den slutat sitt liv är således för dyrt?

Det dyra skulle då bestå i att uppgifterna skulle följa grisen från slakteriet ända till affären vilket är ett helt obegripligt resonemang. Men jordbruks-


Varför går Eskil Erlandsson svinfarmarnas ärenden ??

ministern har inte heller tidigare visat minsta tillstymmelse av att stå på väljarnas sida när det gäller konsument- eller jordbruksfrågor. Han står konsekvent på producenternas sida, något som givetvis är helt naturligt om man ska sitta i en borgerlig regering.

Det är inte särskilt bra för vare sig miljön, konsumenterna eller grisarna. Det bästa för konsumenterna och miljön är således att hålla centerpolitiker borta från EU-parlamentet.

i Andra om: , , , , , , , , , t AB SvD1 DN1 Svensson

[tags]Eskil Erlandsson, Centerpartiet, EU-valet, Jordbruksminister, Regeringen, Grisfarmer, Djurplågeri, Miljö, Ursprungsmärkning, Politik[/tags]

  3 comments for “Säg NEJ till (C) i EU-valet!

 1. Joakim
  30 maj, 2009 at 09:02

  Fin bild du valde på ministern :-)

 2. mr Biz
  30 maj, 2009 at 10:46

  Erlandsson kan väl ändå inte vara så naiv så att han inte tror att köttproducenterna skulle ta ut sina omkostnader av konsumenterna?

  Eskil Erlandssons påstående att det blir ”för dyrt för köttproducenterna” visar däremot att han försvarar de köttproducenter som inte hanterar sin djur anständigt eller rent av plågar dem för att få största vinning.

  Det är ju dessa som konsumenterna genom ursprungsmärkning skulle avslöja och efterhand sluta köpa dessa produkter.

  Erlandsson bekymrar sig alltså för att de mest olämpliga köttproducenterna måste packa i hop och syssla med något annat –och att han därmed själv är olämplig som jordbruksminister.

 3. Marcus R
  30 maj, 2009 at 11:35

  Problemet med nuvarande ursprungsmärkning är väl att där finns kryphål? Är det packat i ett annat land än ursprungslandet så är det andra regler etc.

Comments are closed.