Rymdfärder fascinerande propaganda


Nu är rymdfärjan Atlantis på väg mot Hubble-
teleskopet och det lär enligt Nasa bli det sista besöket som detta teleskop kommer att få. Man ska byta batterier och dessutom montera ett antal tekniska detaljer som är antingen trasiga eller behöver uppdateras.

Själv brukar jag alltid fastna ett antal timmar framför datorn och titta på Nasas direktsändningar från rymden. De pågår normalt dygnet runt och jag tycker att det är oerhört fascinerande. Jag minns det som om det var igår, jag och en klasskamrat var på väg hem från skolan då vi passerade en tidnings-
kiosk där tidningarnas löpsedlar basunerade ut att Sovjetunionen hade sänt upp en ”Sputnik”, året var 1957.

Någon sen kväll samma vecka såg jag och mina föräldrar en liten ”stjärna” som passerade på himlen ovanför Stockholm. Vi var nog tiotusentals som var ute och spanade efter denna lilla lysande prick. Jag tror också att man spelade upp signaler från Sputnik på radio, piip, piip lät det. Idag pratar man med varandra direkt och har dessutom färgbilder i direktsändning på TV.

DN: ”Uppdraget innebär högre risk än ett vanligt besök på rymdstationen ISS. Hubble ligger i omloppsbana på cirka 57 mils höjd och där finns mer rymdskrot än på ISS-höjden 35 mil. Risken för träff är nu ungefär 1/200 jämfört med 1/300, enligt Nasa. Rymdfärjan Endeavour står beredd på Kennedy Space Center i Florida att snabbt lyfta om de sju i Atlantis besättning skulle behöva undsättas.”

Nasa har som vanligt ett gott sinne för dramatik. Genom att trycka på det faktiska moment av osäkerhet som alltid råder vid rymdfärder så lyckas de få en oerhörd publicitet världen över. Praktiskt taget alla media skriver om rymdfärderna, eller visar


En bild från Hubbleteleskopet

rörliga bilder från dem i etermedia. Ja man får t.o.m. små bloggar att skriva om saken trots att USA-kritik annars är det som gäller. Själv kommer jag som vanligt bli sittande framför datorskärmen för att se bilderna från rymdpromenaden då batterierna ska bytas.

Den som, liksom undertecknad, är intresserad av den här sortens äventyr rekommenderas ett besök på www.nasa.gov där de inte bara har direkt-
sändningar från Atlantis, man har också helt underbara bilder tagna med Hubbleteleskopet. Det handlar om synnerligen märkvärdiga bilder faktiskt. Rekommenderas!

i Andra om: , , , , , , , , , t DN1 SvD123 AB1 Dbl1

[tags]Atlantis, Nasa, Hubble, Endeavour, Forskning, Propaganda, Militär, Pentagon, Rymden, Politik[/tags]


7 svar till “Rymdfärder fascinerande propaganda”

 1. Tack för tipset (www.nasa.gov ) och jag är också en stor fantast av det vi kallar rymden, men jag läser och funderar mej bort. Jag behöver inget visuellt så att säga. Det tar sin lilla tid att läsa in sig, och förstå, innan man kan tillgodogöra sig ny fakta eller avfärda den delen av sanctification där författarna inte har bemödat sig att lära sig grunderna i fysik. Vad människan kan åstadkomma i rymden är så begränsat och futtigt att det är betydligt roligare att läsa hur forskare har teoretiserat universums ursprung genom tiderna. För oss glada amatörer vill jag därför rekommendera Jana Levins bok (finns översatt till svenska) “Hur universum fick sina fläckar. Anteckningar om alltings ändlighet.” Boken kostar bara 36 kr.

  http://www.bokus.com/b/9170011702.html

 2. Hubbleteleskopet har betytt väldigt mycket faktiskt. Ett tag såg det ut som om projektet skulle självdö, av politiska orsaker, men än lever Hubbleteleskopet. Den information som vi fått fram tack vare Hubbleteleskopet har ändrat vår syn på universum. Helt klart!

 3. NASA spelar på dramatik? NASA hade nog helst sluppit all den dramatiska uppmärksamhet som detta medför eftersom hela myndighetens förtroende hänger på att de bräckliga och skrotfärdiga rymdfärjorna överlever fram till deras avställning nästa år.

  Näe, det är mestadels infotainment-industrin som gör stor affär av detta. Alla som verkligen jobbar med detta ber sin egen version av Alan Shepards bön (”Don’t f*ck up, Shepard…”) och hoppas att inget annat går fel…

  • Nä du har fel Michael! NASA distribuerar ALLTID en genomgång av de ”risker” som man förknippar med den aktuella rymdfärden. Det gör man för att få upp intresset för verksamheten, en verksamhet som är förknippad med stor fara för de medverkande. Att man nu ska längre ut innebär en högre risk och det är just NASA som trycker på detta i sitt eget pressmaterial.

   Att sedan infotaimentindustrin nappar vet de om och anpassar dramatiken efter den. Det är du som är godtrogen bara.

 4. Det är intressant att titta lite på hur USAs media hanterar vetenskap! Allt, absolut allt som rapporteras om i USA passerar alltid propagandamodellen, utom just vetenskap.

 5. ”Vi var nog tiotusentals som var ute och spanade efter denna lilla lysande prick.”

  Jag skulle snarare tro att det var hundratusentals som stod och stirrade upp bland stjärnorna. Det var ju en verklig världssensation och en politisk nesa för att USA att ryssarna , de efterblivna landet, hade fått upp sputnik och ännu värre blev det när Gagarin kom ut i rymden.