Rödgrön Hjärnblödning?

Idag presenterar Aftonbladet en nyhet på sin nät-
löpsedel som får mig att formulera rubriken som ovan. För om min röst på Vänsterpartiet kan leda till att (V) samarbetar med högeralliansen efter valet 2010 så kan jag givetvis inte rösta på partiet.

Jag har röstat på partiet i varje val sedan början av 60-talet, men betyder min röst att man kommer att samarbeta med moderater och folkpartister så kommer man inte få den. Det är illa nog att Thomas Bodström får en plats i en kommande regering, men att jag skulle sträcka mig längre än så är omöjligt.

AB: ”Skulle MP tacka ja till samtal med alliansen om de vinner valet? Wetterstrand: – Jag ser det som ett mycket mer logiskt alternativ att man försöker bilda något i mitten än att man skulle dra det ut på kanterna. Även Lars Ohly är beredd att samarbeta över blockgränserna för att inte ge SD inflytande.”

Att Miljöpartiet kan tänka sig att samarbeta med de borgerliga partierna är inte förvånande, MP är ett borgerligt parti. Men att även Lars Ohly säger sig vara beredd att göra samma sak överraskar mig. Jag undrar förstås vilket mandat han har för att säga sådant, har partistyrelsen eller kongressen verkligen gett honom den friheten?

Genom att säga en sådan sak så riskerar han att mängder av vänsterväljare tar sin Mats ur skolan, redan ett år innan själva valet.

xx

De som direkt tjänar på en sådan miss från Ohlys sida, om det nu är korrekt beskrivet i tidningen, är förstås Piratpartiet, men givetvis främst Sverigedemokraterna. Men det är viktigt med reservationen här, det kan vara en alltför vidlyftig tolkning av vad Lars Ohly har sagt, eller inte sagt från tidningens sida.

intressant Andra om: , , , , , , ab123 ex1 svd123 dn123 Svensson t

  46 comments for “Rödgrön Hjärnblödning?

 1. Erik Södergren
  20 oktober, 2009 at 09:32

  Var det inte CH Hermansson som sade: ”Nån djävla ordning måste det vara i ett parti!” ??

  • 20 oktober, 2009 at 09:46

   Jo. CH är en klok karl…

 2. Rickard H
  20 oktober, 2009 at 09:39

  Jag tror inte att Ohly har sagt så. Det kan han inte bara ha gjort.

 3. 20 oktober, 2009 at 10:00

  Det är bara att gratulera razzarna till ett antal mandat i Sveriges Riksdag. Lars Ohly lär mista sin plats och sitt uppdrag. Inte mer än rätt eftersom han nu plöjt vägen för Sverigedemokraterna. En sådan partiledare kan man inte ha.

 4. Marcus R
  20 oktober, 2009 at 10:07

  Om man tycker att politik och byråkrati är långsamt och kostsamt som det ser ut nu så är det ju ingenting mot hur det skulle bli om vänstern och högern går ihop.
  Förövrigt känns det inte demokratiskt rätt ifall så skulle ske; hela systemet bygger ju på att människor ska ha olika partier att välja på och att de ska kunna välja det som de tycker representerar dem bäst. Det är illa redan nu när vi i princip har ett två-partisystem – nästa steg kan ju lika gärna vara en diktatur.

  • 20 oktober, 2009 at 10:11

   Förövrigt känns det inte demokratiskt rätt ifall så skulle ske; hela systemet bygger ju på att människor ska ha olika partier att välja på och att de ska kunna välja det som de tycker representerar dem bäst.

   Jag har redan fått epost från folk som ska begära utträde ur (V) om uppgiften är korrekt. Men jag undrar om Ohly verkligen sagt så…

  • Sniff
   20 oktober, 2009 at 10:25

   Det ena sämre än det andra. Pest eller kolera någon?
   Röd-skär-grön-blå-brun soppa som gynnar eliten och missgynnar fotfolket!
   Vad härligt med valmöjligheter!

   Tror jag inhandlar en bössa till och ammunition så det räcker till alla i familjen!

 5. Kurt
  20 oktober, 2009 at 10:07

  Ohly sätter landets politiska system ur spel. Det är inte ett demokratiskt agerande. Jag kommer att begära utträde ur partiet om detta stämmer.

  • NO
   20 oktober, 2009 at 10:36

   Jag är övertygad om att det stämmer. De rödgröna partiledarna har snackat ihop sig. Och då blerv det sådär.

 6. Marcus R
  20 oktober, 2009 at 10:21

  Ju mer jag tänker på det desto mer skrämmande blir det. S och M har så pass lika politik (oavsett vad de själva säger) att de lika gärna kunde ha varit samma parti. De skulle kunna gå ihop i en allians utan stöd från några andra partier och göra precis vad de själva vill. Är det dit vi är på väg? Bodström som övervakningsminister, Borg som finansminister, Östros som jultomte, Mona och Reinfeldt delar stadsminister-posten…

  • 20 oktober, 2009 at 10:24

   En enpartistat.

 7. MX
  20 oktober, 2009 at 10:24

  Vad som avses här måste väl ändå vara Centern?

  – ”Bönder och Arbetare, förenan eder!”

  • 20 oktober, 2009 at 10:37

   Varför det? S och M står närmast varandra…

   • MX
    20 oktober, 2009 at 15:34

    S är på yttra högerkanten numera tillsammans med M?? Jamen i så fall än mer naturligt för V att samarbeta med C

 8. Gösta Berling
  20 oktober, 2009 at 10:29

  Mer och mer känns det som om Göran Persson (i denna fråga) hade rätt. Varje parti bör gå fram för sig utan några allianser och förtida löften om regeringssamverkan. Sedan, när valresultatet föreligger och man vet vilken styrka varje parti har, är det dags att förhandla om hur regeringen ska se ut.

  Samarbeta över blockgränserna kan man göra i enstaka sakfrågor, men absolut inte om regeringsmakten, det är ju rena lurendrejeriet gentemot väljarna.

  • Sniff
   20 oktober, 2009 at 13:22

   Har Persson sagt det där!?!
   Wow! Även en blind höna…
   Men helt rätt det är fel att prata om allianser innan valet, det skapar bara en dokusåpa av politiken.

 9. igelkott
  20 oktober, 2009 at 10:36

  Marcus R. – Vilken värld lever du i?
  Har du verkligen gått på det ”nya arbetarpartiet”? :-D
  Moderaterna är ett extremt högerparti som inte har några motsvarigheter i Europa med samma höga antal mandat. Moderaterna ligger mycket nära SD ( ett SD som styrs av tex. gamla MUF:are ) och det är självklart att Moderaterna samarbetar med ett annat högerextremt parti. Något som är helt omöjligt för SAP det riktiga arbetarpartiet.

  • Marcus R
   20 oktober, 2009 at 11:02

   igelkott –

   Vilken värld lever du i?
   Har du verkligen gått på det ”nya arbetarpartiet”? :-D

   Jag lever i verkligheten. Kollar du t ex politicalcompass så har Sverige den regering i EU som är längst vänsterut.
   Om du tror att S kommer att skilja sig mycket från Ms politik så lär du vakna upp till en kall dusch om de vinner nästa val.

 10. 20 oktober, 2009 at 10:39

  Hur skall man tolka det rödgröna utspelet? Om SD kommer in i riksdagen så inför vi ”diktatur”? Det är ett cyniskt förakt för väljarkåren. Om SD kommer in så beror det ju på väljarnas demokratiska val och det skall man respektera hur dumt det än är!

 11. Nisse
  20 oktober, 2009 at 10:40

  Jag blir alltid lika förvånad varje gång jag ser att någon röstat på samma parti hela sitt (myndiga) liv… Jag menar, partierna förändras ju konstant och det är väl ändå vad partierna gör som man röstar på? Ideologierna är döda och är inget mer än marknadsföring. Vore det inte intressant att inför varje val uppdatera sig angående vilket parti som faktiskt står för ens åsikter? I början av 60-talet kanske det var vänstern men nu kanske det är miljöpartiet? Jag är inte helt säker eftersom att jag bara röstat i ett riksdagsval men min erfarenhet därifrån är att man inte kan lita på vare sig vallöften eller ideologi (från något av partierna). Det enda vi har att gå på är vad de faktiskt gör, och det måste väl variera kraftigt från val till val?

 12. Peter
  20 oktober, 2009 at 10:45

  – Ni är nog betydligt mer politiskt pålästa och insatta än jag, men jag är fullkomligt övertygad om att det som sagts från Ohly och övriga partiledare betyder: ”Om jag blir tvungen att samarbeta med ett parti efter valet så snackar jag hellre ihop mig med Reinfeldt än med Sverigedemokraterna”. Det var budskapet de ville få ut, vad som sedan blir resultatet kan vi ju fortsätta tjabba om…

  • 20 oktober, 2009 at 10:49

   Det är möjligt att du har rätt, och/eller att det hela är ett missförstånd. Men det lär visa sig. Men jag kan inte annat än sätta mig på tvären. Jag är inte helt nöjd över att V samarbetar med MP och S, och ett samarbete längre högerut kan inte jag tänka mig. Men som sagt, det lär visa sig.

  • Sara G
   20 oktober, 2009 at 13:16

   Peter, jag tror att du har rätt. Jag vill inte heller att det ska tolkas annorlunda!!!

 13. Matte
  20 oktober, 2009 at 11:03

  Ni som tröttnat får här en webbadress: http://www.piratpartiet.se/

 14. Paolo
  20 oktober, 2009 at 11:17

  Ser bara Socialistiska partiet som ett trovärdigt alternativ för oss som fortfarande är naiva nog att tro på vänsterpartiets ursprungliga ideal. dom har dessutom humor, som man kan se i dagens aftonbladet kultur.

  http://www.socialistiskapartiet.se

 15. Danne
  20 oktober, 2009 at 11:39

  SD är ett parti som lämnat nazismen bakom sig, ca två cm.

  • Sara G
   20 oktober, 2009 at 13:17

   Det handlar om en nanomillimeter, Danne!

 16. e
  20 oktober, 2009 at 11:52

  Man kan ju tycka att med all idoti som alliansen hittat på så borde det vara en promenadseger för oppositionen i nästa val, men nej, i stället bär de sig ännu stolligare åt… Nå, man lär så länge man lever…

 17. Johnny Lilja
  20 oktober, 2009 at 12:10

  Håller nog med dig den här gången, Jinge. vad jag kan minnas så blev en vänsterpartist i Sörmland utesluten för att han gjorde just det som Ohly säger sig vara beredd att göra.

 18. 20 oktober, 2009 at 12:24

  Hej, nej detta stämmer inte alls. Jag har just frågat Lasse vad han sagt och det är istället detta:

  ”Det finns ingen anledning att spekulera i det, vi ska vinna valet och bilda en rödgrön regering, våra tre partier håller ihop och avvisar varje samarbete med eller beroende av sd, jag har goda förhoppningar att sd kan hållas utanför riksdagen”

  mvh, Kalle Larsson (V)

  • 20 oktober, 2009 at 12:28

   ”Det finns ingen anledning att spekulera i det, vi ska vinna valet och bilda en rödgrön regering, våra tre partier håller ihop och avvisar varje samarbete med eller beroende av sd, jag har goda förhoppningar att sd kan hållas utanför riksdagen”

   Puh! Nej jag trodde inte på det egentligen, det hade varit så vansinnigt. Tack för infon Kalle!

  • Marcus R
   20 oktober, 2009 at 13:20

   avvisar varje samarbete med eller beroende av sd

   Vad händer om SD får så pass många röster att de får en vågmästarroll? Ska både vänstern och högern ansluta sig till oppositionen då och rösta emot sina egna ideologier bara för att undvika att samarbeta med SD? Demokratin får sig tyvärr en törn när SD kommer in i riksdagen, oavsett om vänster- och högerblocken samarbetar eller inte.

  • 20 oktober, 2009 at 13:24
 19. Fholié
  20 oktober, 2009 at 13:06

  Inget konstigt.

  En röst på V är i praktiken en röst på S, som är en röst på C som är en röst på FP,KD,M, och SD.
  Sådan är kapitalismen (ej att förväxlas med demokrati) och skall V nu acceptera den odemokratiska nyliberala tvångströjan €U och ta bort utträdeskravet så finns inget alternativ kvar för mer demokratiska och solidaritetsinriktade medborgare.

  Jag skulle helst vilja se ett Vänsterparti som stod på egna ben och formulerade ett klart alternativ till superstats-anschluss och fattigdom. I senaste valet vann högermupparna bara därför att de nämnde ord som gått ur den socialliberala vokabulären, som ”jobb” t.ex. Vi fickinga jobb men däremot massprivatiseringar av gemensam egendom till ansvarsbefriade profitörer…

 20. Paul
  20 oktober, 2009 at 13:21

  Självklart ska (V) inte samarbeta med de borgerliga.

  Det är bättre att sätta sig i envis opposition och släppa fram (SD) till makten!

  Eller?

 21. Christer W
  20 oktober, 2009 at 13:31

  Det faktiskt dessvärre inte helt självklart att vänsterkrafter inte ska samarbeta med borgerligheten i en del frågor. Ett bra exempel är när borgerligheten föll samman i tyskland på slutet av 20- och början på 30-talet. Just bristen på samarbete och strider inom vänsterblocket lämnade utrymme för Hitler. Han tog snabbt tillvara på de lagar som borgerligheten hade skapat åren innan, lagar vars främsta syfte var att stoppa kommunisterna och radikala socialdemokrater.
  Dock är den verkliga grunden till SD tillväxt att finna i våra riksdagspartier inre liv, deras administrationer och tjänstemannaväldet, så länge partierna inte är beredda att överhuvudtaget diskutera det och vidta förändringar så kommer SD att växa.

 22. jon
  20 oktober, 2009 at 13:40

  Skitbra! En enpartistat för att stöta ut oliktänkande? Idag är det SD… men imorgon?

 23. max
  20 oktober, 2009 at 13:46
 24. 20 oktober, 2009 at 14:30

  Till denna intressanta diskussion har jag knappast något att tillföra. Det är verkligt långt till nästa gång jag står i valbåset och beslutar. Tack för ordet. Den bästa bloggen i Sverige f.n. (fast jag har självfallet inte hunnit läsa alla)

 25. 20 oktober, 2009 at 16:35

  För mig känns det som det är ren taktik från vänsterkanten – genom att säga att dom kan tänka sig att samarbeta med borgerligheten för att slippa ge SD en vågmästarroll, så tvingar man ju borgerligheten att i allmänt forum hävda samma sak, annars visar dom att dom är beredda att samarbeta med SD, något som Alliansens PR-ansvariga knappast är redo för än.

  • Sara G
   20 oktober, 2009 at 18:33

   Det låter plausibelt – och i så fall tycker jag att taktiken är berättigad.
   Rerinfeld ska ut ur garderoben före valet…

  • Nordh
   20 oktober, 2009 at 20:11

   Alliansen kan säkerligen samarbeta med MP, men vilket parti i Alliansen skulle de Rödgröna kunna samarbeta med?
   Blir SD vågmästare är det alltså inte omöjligt för Alliansen att föra samtal med MP (förutsatt att det skulle innebära majoritet). Skulle inte det funka torde sannolikheten vara hög för en borgerlig minoritetsregering (eller möjligen en regering med S/M).

   Blir SD vågmästare har de Rödgröna ingen som helst möjlighet att bilda minoritetsregering utan stöd av SD. (Då de måste fälla Alliansen samtidigt som de måste undvika att inte själva bli fällda.)

 26. charlie
  20 oktober, 2009 at 22:29

  Du kan ta det lugnt… Det lär bli vänsterpartiet som får lämna arenan först om det blir blocköverskridande lösningar efter valet.
  MP sa ”FP och C” det är nog mandat för att få ut V – och om det blir blå majoritet är det MP som går över…

 27. 26 oktober, 2009 at 10:43

  Men ta det lugnt!

  Det man säger är att man kan tänka sig ta med något annat parti, troligen (c), för att inte få sd att komma i vågmästarposition. Man ska inte göra en samlingsregering.

  Nu kommer ju blocken stå sig hursomhelst, så det var väl mest en del i tävlingen om ”vem är mest emot sd”.

  • 26 oktober, 2009 at 10:54

   Fast en rimlig gissning är nog att de tar sig in, och att de dessutom gör det med marginal. Och jag ruttnar med tanke på att rasister ska sitta i Riksdagen.

Comments are closed.