Röda Korsets svanesång?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Genom åren så har jag säkerligen lagt närmare tusen-
lappen i olika insamlingsbössor för Röda Korset. Det har blivit en tjuga här, ett par femmor där, och vid något tillfälle betalade jag in ett antal hundralappar på deras postgirokonto. Jag slutade i samband med att man utsåg Dilsa Demirbag Steen till styrelsemedlem, en kvinna som gjort sig en karriär på att tala illa om muslimer och islam.DN: ”Förre Röda Korset-chefen Johan af Donner riskerar åtta års fängelse för sina grova bedrägerier. Röda Korset och Cancerfonden kan räkna med att få tillbaka minst hälften av de 7,7 miljoner kronor de kräver av honom. Johan af Donner var insamlingsansvarig för Cancerfonden i början av 2000-talet och 2004—2009 för Röda Korset. Hans, enligt åtalet, grova bedrägerier avslöjades i juni förra året. Maxstraffet för grovt bedrägeri är sex års fängelse men det kan bli mer med tanke på att det handlar om systematiska bedrägerier under många år. Därför kan straffet bli åtta års fängelse även om han har erkänt sina brott, enligt jurister som TT har talat med.”

Röda korset har uppenbarligen haft en dålig ledning i många år, vi har alla blivit varse hur de betalt sina direktörer och chefer miljonlöner, men uppenbarligen har dessa chefer haft extremt dålig koll på vad som händer i den egna organisationen. Affären med Johan af Donner är som bekant inte den enda skandalen, vi vet alla hur mycket deras ordförande får i arvode, vi känner till deras konferenshotell och dess många utskänkningstillstånd, och Johan af Donner får väl närmast ses som lök på laxen.

Hur Röda Korset ska komma ur denna karusell av badwill vet jag inte, det enda jag med säkerhet kan säga är att jag

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Röda Korset

personligen aldrig ska stoppa ner en slant i en insamlings-
bössa från Röda Korset. Och jag tror att vi är många som reagerar just så. Vid nästa tsunami eller jordbävningskatastrof så kommer vi knappast att låta Röda Korset förmedla våra surt förvärvade slantar. Vad det kostar Röda Korset törs jag inte ens tänka på, det enda jag kommer på är att det är välförtjänt. Det tar lång tid att arbeta upp ett förtroende, men det går blixtsnabbt att tappa det.

intressant Tags : , , , , , , , ab dn svd ex t
[/column]


7 svar till “Röda Korsets svanesång?”

 1. DN överdriver som vanligt. Om man som Johan af Donner bara gjort sig skyldig till bedrägerier för miljonbelopp, så brukar det oftast bara bli villkorligt eller max några månader på öppen anstalt.

 2. Det är verkligen hemskt hur usel människan kan vara? Tar man ett jobb i Röda Korset så skall det ju vara på gränsen till ideellt. En lön på 50-60 000 i månaden är mer än tillräckligt.

  Fruktansvärt hur man kan bete sig på detta sätt och hur mycket visste ”Vet Bästerberg” (Bengt Westerberg)?

 3. Även jag har lagt pengar i RKs bössor och även skramlat själv.

  Notera att varken Dilsa eller JafD gör verklig skillnad. Se på hela styrelsen och ledningen i RK och jämför med ex Läkare utan Gränsers motsvarigheter. Skillnad? Ja, i RK känner du igen nomenklaturan och DE gör inget gratis eller ideellt. Mellan champagneluncherna behöver man något för att döva sina samveten och lura sig själv och andra att man är en god människa…

  I fortsättningen går mina pengar till Läkare utan Gränser.

 4. Tycker det är tragiskt. RK har historiskt gjort mycket bra och har haft ett gott rykte hos allmänheten, något som man nu i stort sett spelat bort. När jag var på ”gala” till förmån för jordbävningsoffren i Haiti vädjade arrangörerna efter sparbössor från fler hjälporganisationer eftersom många inte ville ge i just RKs sparbössa …

  Men lokalt görs fortfarande bra saker av lokala RK-kretsar, t ex Kupan, som ju inte bara är en loppis utan fr a en mötesplats för många ensamma som får någonstans att träffas över en kopp kaffe e dyl. Men Kupan drivs av engagerade medmänniskor som jobbar i de flesta fall helt och hållet idéellt för en god sak, undrar vad de anser om ledningens affärer …

 5. Jag har varit aktiv lokalt i röda korset och som sägs, det görs så mycket bra så det är verkligen synd att dess styrelse gjort på detta sätt för jag kan garantera att tanterna i stickgruppen knappt tagit ett extra saftglas av deras gratissaft och att de som oförtröttligt arbetar för att hjälpa flyktingar på olika sätt inte har några miljonlöner, de är frivilliga och får max en macka och lite kaffe som tack. Jag känner också tvekan att ge dem pengar trots mina kopplingar till dem, men jag hoppas att de kan ordna upp det hela.

  • Samma sak känner jag Elin. En massa människor lägger ner mycket av sin fritid på RK och så lönas de så illa av de höga funktionärerna…